Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

Οι επιχειρήσεις που ρισκάρουν να επενδύσουν παρά την οικονομική κρίση


Κόντρα στο ρεύμα και στο αντίξοο πολιτικοοικονομικό περιβάλλον δυναμικές επιχειρήσεις διαφορετικών κλάδων κοιτάζουν μπροστά και επενδύουν, διεκδικώντας μερίδια σε νέες αγορές ή την ενίσχυση της θέσης τους στον κλάδο τους, κάνοντας πράξη το… «η κρίση είναι ευκαιρία».

Μπορεί η ύφεση, η πολιτικοοικονομική αβεβαιότητα και τα capital controls να μην αφήνουν πολλά περιθώρια για επενδυτικούς σχεδιασμούς, για κάποιους όμως τα προβλήματα της χώρας είναι παροδικά. Το ενδιαφέρον από θεσμικούς και στρατηγικούς επενδυτές είναι μεγάλο για διαφορετικούς επιχειρηματικούς τομείς τον τουρισμό, την ενέργεια αλλά και τη βιομηχανία ενώ η ανάδειξη του Πειραιά σε διαμετακομιστικό κέντρο της Ανατολικής Μεσογείου δημιουργεί νέες προοπτικές και πολυεθνικές εταιρείες σύμφωνα με πληροφορίες ακολουθούν το παράδειγμα της British American Tobacco και θέλουν να δημιουργήσουν κέντρα Logistics στον Πειραιά.

Ταυτόχρονα στις σημερινές συνθήκες επενδύσεις πραγματοποιούν μεγάλοι όμιλοι που έχουν ρευστότητα και θέλουν να την αξιοποιήσουν σαν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, επενδυτικά κεφάλαια που βρίσκουν ευκαιρίες σε επιχειρήσεις που έχουν πρόβλημα ρευστότητας ή κόκκινα δάνεια και ξένες εταιρείες που δεν διστάζουν να μπουν στην αγορά ποντάροντας στο θετικό σενάριο, της ανάπτυξης που αργά ή γρήγορα θα έρθει.

Εξάλλου οι αναδιαρθρώσεις επιχειρήσεων που έρχονται με το ξεκαθάρισμα στο κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια φέρνουν νέα deals τουλάχιστον για τις επιχειρήσεις που έχουν προοπτική, σημαντικά περιουσιακά στοιχεία ή καλή θέση στην αγορά. Στο πλαίσιο αυτό είδαμε εξάλλου ήδη την πρώτη κίνηση με την απόκτηση της αλλαντοβιομηχανίας Νικας από την Impala και την Chipita που ακολούθησε την αναδιάρθρωση των δανείων της επιχείρησης και σχεδιάζει επενδύσεις 30 εκ. ευρώ.

Παράλληλα, κεφάλαια ξένων private equities επιδιώκουν την είσοδό τους σε ελληνικές εταιρείες, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε κλάδους με προοπτική και σήμερα έχουν προβλήματα ρευστότητας.

ΝΙΚΑΣ

Η αλλαντοβιομηχανία Νίκας με την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τις τράπεζες περνά στο επενδυτικό σχήμα των Chipita και «Impala Invest B.V.» του ομίλου Βιντζηλαίου. Η συμφωνία ανάμεσα στις τράπεζες και το επενδυτικό σχήμα αφορά στην ενίσχυση της κεφαλαιακής δομής της εταιρείας μέσω συμμετοχής στο μετοχικό της κεφάλαιο και στην παράλληλη αναδιάρθρωση των δανειακών της υποχρεώσεων καθώς και των θυγατρικών της. Θα πραγματοποιηθεί αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΝΙΚΑΣ ύψους περίπου 30 εκατ. ευρώ. Μάλιστα νομικό πρόσωπο που θα συστήσουν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές προτίθεται να καλύψει μέχρι και το συνολικό ποσό της εν λόγω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της ΝΙΚΑΣ, κατά περίπου 20 εκατ. ευρώ με ίδια κεφάλαια και κατά περίπου 10 εκατ. ευρώ με δανεισμό που θα λάβει.

ΒΑΤ HELLAS

Η πολυεθνική British American Tobacco (ΒΑΤ) Hellas επεκτείνεται στην Ελλάδα, και αποφάσισε να επενδύσει για τη δημιουργία στον Πειραιά του κεντρικού διαμετακομιστικού κέντρου της πολυεθνικής καθώς η ελληνική θυγατρική πέτυχε να πείσει τα κεντρικά για την ιδανική θέση της χώρας. 
Όπως ανέφερε ο G. Pazzanese, πρόεδρος της BAT Ελλάδος, “πιστεύουμε στη δυναμική της χώρας και πρέπει όλες οι μεγάλες εταιρείες, να μην έχουμε μόνο απαιτήσεις, να μην κάνουμε μόνο κριτική, αλλά να είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε τη χώρα να βγει από τη δύσκολη συγκυρία». Σημειώνεται επίσης ότι κατά τη διάρκεια των capital controls η εταιρεία ενίσχυσε την εμπορική πολιτική της για να στηρίξει τους λιανοπωλητές δαπανώντας 500.000 ευρώ σε τρεις μήνες.

Christian Dior

Τη στρατηγική του απόφαση να ενισχύσει την παρουσία του στην Ελλάδα επιβεβαιώνει η πρωτοβουλία του Οίκου Christian Dior να προχωρήσει σε νέες επενδύσεις στην ελληνική αγορά μέσω της θυγατρικής του, Parfums Christian Dior Hellas. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η κίνηση του Christian Dior, που είναι μέλος του Ομίλου LVMH, του μεγαλύτερου ομίλου με είδη πολυτελείας στον κόσμο με ετήσια έσοδα που ξεπερνούν τα 30 δισ. ευρώ, συνιστά μία ξεκάθαρη ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές και τις δυνατότητες της ελληνικής αγοράς μιας από τις κορυφαίες και πιο αναγνωρίσιμες μάρκες σε παγκόσμια κλίμακα.

MADO

Η μεγαλύτερη αλυσίδα καφεζαχαροπλαστείων της Τουρκίας ξεκινάει την ανάπτυξή της σε Ελλάδα και Βαλκάνια με βάση τη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιώντας σημαντικές επενδύσεις, αφού υπολογίζεται ότι μόνο για τα δύο πρώτα καταστήματα η επένδυση θα φτάσει το 1,5 εκ. ευρώ. H Mado, στη Τουρκία διαθέτει 310.

Η Mado Europe ανήκει σε πέντε Τούρκους επιχειρηματίες και σε πρώην στελέχη της εταιρείας που αποφάσισαν να επενδύσουν στην ανάπτυξη της Mado σε Ελλάδα και Βαλκάνια. Η ελληνική αγορά θεωρείται ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα αφού με τα 25 εκ. των τουριστών που την επισκέπτονται κάθε χρόνο, αποκτά τριπλάσιο μέγεθος κάποιους μήνες το χρόνο. Το επιχειρηματικό σχέδιο αφορά στη δημιουργία 25 πολυτελών μεγάλων καταστημάτων στα Βαλκάνια την επόμενη πενταετία, από τα οποία 5 στην Ελλάδα.

Mεγάλη κινητικότητα και στον χώρο των super market

Μέσω της εξαγοράς της Βερόπουλος από τη Metro, στόχος του κ. Αρ. Παντελιάδη, είναι να πραγματοποιήσει επενδύσεις που θα φθάσουν τα 50 εκατ. ευρώ ώστε σε βάθος τριετίας ο συνολικός τζίρος των δύο δικτύων να αγγίξει τα 1,5 δισ. ευρώ, από 1,1 δισ. ευρώ που είναι σήμερα, και να απασχολεί άνω των 10.000 εργαζομένων με 1.000 νέες προσλήψεις που θα γίνουν σε βάθος τριετίας.

Παράλληλα με το σχέδιο εξυγίανσης του δικτύου της Βερόπουλος, η Metro πρόκειται να ανοίξει 10 καταστήματα σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα εντός του έτους, δύο cash & carry, ενώ στα σχέδια είναι η επέκταση εκτός των συνόρων και συγκεκριμένα στην Κύπρο, με τη δημιουργία ενός cash & carry το 2017.

-Η εταιρεία Σκλαβενίτης θα εισφέρει περί τα 50 εκατ. ευρώ σε κεφάλαια, τα οποία και εκτιμάται ότι θα αξιοποιηθούν για την εξυπηρέτηση προμηθευτών της Μαρινόπουλος, ενώ η τελευταία θα διασφαλίσει έτσι πρόσθετες χρηματορροές. Οι όμιλοι Σκλαβενίτη και Μαρινόπουλου, προχώρησαν στην υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας για τη δημιουργία νέας κοινής αμιγώς ελληνικής εταιρείας, με σκοπό τη λειτουργία και ανάπτυξη hypermarkets σε όλη την Ελλάδα.

-Επενδύσεις άνω των 100 εκ. ευρώ προγραμματίζει η Lidl Hellas μέσα στην επόμενη διετία ενώ 20 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν για την επέκταση των αποθηκών της σε Πάτρα, Τρίκαλα και Αττική και άλλα 50 εκ. ευρώ για τις αντικαταστάσεις, αναβαθμίσεις και για την ολοκλήρωση των bake of σημείων στα καταστήματα της φίρμας σε όλη την Ελλάδα. Η Lidl απαντάει στον ανταγωνισμό με πλεονέκτημα τη ρευστότητά της ενισχύοντας τη σχέση της με τους προμηθευτές, τους οποίους αποπληρώνει σε λιγότερο από 30 ημέρες, δίνοντας έμφαση στην ποιότητα των προϊόντων της και ξεκινώντας από το δεύτερο εξάμηνο του έτους το νέο concept καταστημάτων μεγάλου μεγέθους, minimal design και μοντέρνου προφίλ για ιδιαίτερα άνετη προσέγγιση του καταναλωτή. Πρόκειται να αναπτύξει 30 καταστήματα σε βάθος πενταετίας επιπλέον των 220 σημείων που διαθέτει σε όλη την Ελλάδα. Η εταιρεία εγκαινίασε το νέο της Κέντρου Logistics στη Σίνδο ολοκληρώνοντας έναν κύκλο επενδύσεων που ξεπέρασε τα 130 εκατομμύρια ευρώ από το 2013.


ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου