Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Νέα λίστα: Οι πιο ισχυρές Ελληνίδες στις επιχειρήσεις

660x440_

Από την Πέννυ Κούτρα


Με τη δραστηριότητά τους «διασκεδάζουν» τις στατιστικές, που καταδεικνύουν «έλλειμμα» γυναικείας ηγεσίας και αποδεικνύουν γιατί η κορυφή δεν είναι μόνο γένους ανδρικού.



Μια δουλειά «σαν όλες τις άλλες» χαρακτηρίζουν τις θέσεις ηγεσίας που κατέχουν οι είκοσι γυναίκες επιχειρηματίες και ανώτατα στελέχη εταιρειών, που παρουσιάζονται στη φετινή λίστα του Fortune.



Χωρίς να αρνούνται τον κόπο, την προσπάθεια και την ευθύνη που απαιτεί ο επαγγελματικός τους ρόλος, αντιμετωπίζουν την επιτυχία τους ως μια φυσική συνέπεια των επιλογών τους, και υποδεικνύουν εμμέσως ποιος είναι δρόμος για την επιτυχία.



Επικεφαλής σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς, αυτοδημιούργητες ή άξιες διάδοχοι, επιχειρούν με ταλέντο, γνώση, τόλμη και αρχές. Αντιπροσωπεύουν μόνο ένα μέρος των γυναικών που δραστηριοποιούνται με επιτυχία στις επιχειρήσεις και επιλέχθηκαν τόσο με ποσοτικά όσο και με ποιοτικά κριτήρια.


Η λίστα καταρτίστηκε με βάση α) το οικονομικό μέγεθος και την σημασία της επιχείρησης που διευθύνουν ή εκπροσωπούν οι συγκεκριμένες γυναίκες, β) την ευρωστία και την κατεύθυνση της επιχείρησης: εξωστρέφεια, καινοτομία, δυναμικότητα, γ) το βιογραφικό και τα προσωπικά επιτεύγματα κάθε μιας εξ’αυτών και δ) την εταιρική και κοινωνική τους επιρροή.


ΗΡΩ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ



Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος, Ελαΐς – Unilever



Είναι γέννημα-θρέμμα της Unilever, αφού αυτή αποτέλεσε τον μοναδικό εργοδότη της τα τελευταία 29 χρόνια. Έναν χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της ελληνικής θυγατρικής της πολυεθνικής δίνει το στίγμα της. Πιστεύει στις μικρές αλλαγές από τους πολλούς. Δείχνει να αισθάνεται σιγουριά, αλλά όχι πανίσχυρη. Υπολογίζει τον ανταγωνισμό και το διαρκώς μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον. Αν και το 2014 –μετά από μια εξαετία κρίσης– η Unilever αναμένεται να παρουσιάσει θετικό πρόσημο σε επίπεδο πωλήσεων, η ίδια εκτιμά πως τόσο η εταιρεία όσο και η χώρα έχουν να διατρέξουν μια πορεία που δεν θα είναι ευθεία. Υποστηρίζει, ωστόσο, ότι ύστερα από πολλά χρόνια «άμυνας» ήρθε η ώρα να δοθεί χώρος στη δημιουργικότητα.



ΡΑΝΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΑΡΗ



Αναπληρώτρια Διευθύνουσα Σύμβουλος, ΔΕΗ



Η μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας κατάφερε την τελευταία πενταετία να πραγματοποιήσει επενδύσεις 4,7 δισ. ευρώ, αλλά και να προχωρήσει στην επιτυχή έκδοση ομολόγου ύψους 700 εκατ. ευρώ.Μέρος αυτών πιστώνεται στη Ράνια Αικατερινάρη, η οποία βρίσκεται στην ηγετική ομάδα της ΔΕΗ από το 2010. Προηγουμένως είχε διαγράψει μια πλούσια επαγγελματική πορεία σε μεγάλους τραπεζικούς οργανισμούς και στην Texaco. Είναι η πρώτη Ελληνίδα που ανακηρύχτηκε μέλος του «Rising Talents Network» του «Women’s Forum για την Οικονομία και την Κοινωνία», ενώ είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου «Women in Leadership».




ΠΕΓΚΥ ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ



Διευθύνουσα Σύμβουλος, Microsoft Hellas



Επιβεβαιώνει την «παράδοση» στην Ελλάδα, οι ηγέτες των τεχνολογικών εταιρειών να είναι γυναίκες! Εντάχθηκε στο δυναμικό της Microsoft Ελλάς τον Φεβρουάριο του 2012 και μόλις τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου ανέλαβε τη γενική διεύθυνσή της. Έναν χρόνο αργότερα ενημέρωνε τον πρωθυπουργό για την πρόθεση της Microsoft να δημιουργήσει ένα περιφερειακό κέντρο υποστήριξης, στο οποίο απασχολούνται 550 άτομα και μπορεί να καλύψει τις ανάγκες χρηστών που μιλούν 30 γλώσσες. Εντάχθηκε στο δυναμικό της Microsoft προερχόμενη από την DELL S.A., όπου κατείχε τη Γενική Διεύθυνση Consumer SMB για την περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και εδραίωσε market leadership σε πολλές από τις χώρες ευθύνης της.




ΒΑΡΒΑΡΑ ΒΕΡΝΙΚΟΥ



Γενική Διευθύντρια του κλάδου πολυκαταστημάτων Notos Com



Τον Οκτώβριο του 2014 πραγματοποίησε την «εξαγωγή» του concept των πολυκαταστημάτων Notos Galleries, στη Βουλγαρία. Κουβαλά την κληρονομιά της οικογενείας της, η οποία ήλεγχε την ιστορική Πειραϊκή – Πατραϊκή. Μετά το κλείσιμο της εταιρείας, απασχολήθηκε στον χώρο της εισαγωγής ενδυμάτων, δημιουργώντας μια εταιρεία που σύντομα εξαγοράστηκε από τον σημερινό όμιλο Notos Com.




ΓΕΩΡΓΙΑ ΔΡΑΓΙΝΗ



Γενική Διευθύντρια και Αντιπρόεδρος του Mediterraneo Hospital



Το Mediterraneo Hospital είναι ένα πρότυπο διαγνωστικό, χειρουργικό και νοσηλευτικό κέντρο, συνολικής έκτασης 12.000 τ.μ και δυναμικότητας 164 κλινών, το οποίο φιλοξενεί περισσότερες από 25 ιατρικές ειδικότητες. Με έναν θετικό κύκλο εργασιών τα περασμένα έτη και διαρκώς αυξανόμενο αριθμό επισκεπτών, το Mediterraneo εξελίσσεται ακόμα περισσότερο. Βασισμένη στα πρότυπα των «boutique hotels» και ακολουθώντας τις τάσεις στην ιατρική, ηΓεωργία Δραγίνη εισάγει το όραμα της σταδιακής μετατροπής του Mediterraneo στο πρώτο «boutique hospital» στην Ελλάδα.




ΕΛΕΝΗ ΘΕΟΧΑΡΗ



Γενική Διευθύντρια και Αναπληρώτρια Διευθύνουσα Σύμβουλος, ΒΙΚΟΣ Α.Ε.



Η Ελένη Θεοχάρη είναι διπλωματούχος πολιτικός μηχανικός του ΕΜΠ Αθηνών και του Imperial College Λονδίνου. Ίδρυσε και ηγείται μαζί με τον σύζυγό της μιας πρότυπης ελληνικής εταιρείας, η οποία κατάφερε να τα βάλει με τους πολυεθνικούς κολοσσούς που κυριαρχούσαν στην ελληνική αγορά εμφιαλωμένου νερού. Με έδρα στα Γιάννενα, η Βίκος Α.Ε. διαθέτει δύο υπερσύγχρονα εργοστάσια εμφιάλωσης νερών και αναψυκτικών στα Ζαγοροχώρια, αλλά και μια εταιρεία παραγωγής εξειδικευμένων πλαστικών, την PETCOM Plastics. Σήμερα έχει μπει δυναμικά και στην κατηγορία των αναψυκτικών -μια αγορά που δείχνει να ανθεί το τελευταίο διάστημα- στοχεύοντας να κατακτήσει μερίδιο 10%. Η ίδια παρέλαβε πρόσφατα το βραβείο «Γυναίκα Επιχειρηματίας» για το σημαντικό έργο που έχει προσφέρει στην επιχείρηση. Στη διάρκεια της μακρόχρονης πορείας της, έχει λάβει πολλές τιμητικές διακρίσεις στον τομέα του μάνατζμεντ,






ΝΕΛΛΥ ΚΑΤΣΟΥ



Αντιπρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος, Pharmathen



Δανειοδότηση με προνομιακούς όρους εξασφάλισε πρόσφατα η ελληνική φαρμακοβιομηχανία από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Η σύμβαση αποτελεί την πρώτη δανειοδότηση της ΕΤΕπ στο πλαίσιο του προγράμματος InnovFin. Για τη Νέλλυ Κάτσου, ωστόσο, η σημασία της δανειοδότησης συμπυκνώνεται στο ότι αυτή υποστηρίζει τη βασική στρατηγική της εταιρείας, που προβλέπει δαπάνες 100 εκατ. ευρώ την προσεχή πενταετία. Βασικός στόχος είναι η είσοδος της Pharmathen σε καινοτόμα ενέσιμα φάρμακα, τα οποία θα δημιουργήσει για λογαριασμό του αμερικανικού φαρμακευτικού 
κολοσσού Actavis.




ΝΙΚΗ ΚΟΥΤΣΙΑΝΑ



Πρόεδρος και συνιδρύτρια, Apivita



Το πάθος και το όραμα της Apivita επεκτείνονται σήμερα σε 15 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο: σε Κύπρο, Ισπανία, Ιαπωνία, Χονγκ Κονγκ, Σιγκαπούρη, Αυστραλία, Αμερική, Ουκρανία, Ρουμανία Βουλγαρία κ.α. Μέσα στο 2014 η διεθνής παρουσία της Apivita ενισχύθηκε στην Ασία με την ίδρυση της θυγατρικής εταιρείας Apivita Japan, ενώ από την αρχή του έτους έχει εγκαινιάσει δύο νέα καταστήματα (Kyoto και Fukuoka), φτάνοντας συνολικά τα δέκα σημεία πώλησης στη χώρα. Ταυτόχρονα, από το 2015 αναμένεται να ξεκινήσει πιο ενεργά η λειτουργία της θυγατρικής στις ΗΠΑ, της Apivita North America, διεισδύοντας στην μεγαλύτερη αγορά του κόσμου. Η εταιρεία ήδη εξάγει το 35% των πωλήσεών της.




ΖΑΦΕΙΡΙΑ ΜΑΣΟΥΤΗ



Διευθύνουσα σύμβουλος, Μασούτης Α.Ε.



Τη στιγμή που στο εγχώριο λιανεμπόριο τροφίμων πραγματοποιούνται μεγάλα deals, η αλυσίδα Μασούτης, που σήμερα απασχολεί περισσότερα από 6.000 άτομα, έχοντας το ισχυρότερο μερίδιο στη Βόρεια Ελλάδα, επιλέγει την αυτόνομη ανάπτυξη. Η βορειοελλαδίτικη αλυσίδα με 250 καταστήματα, εκ των οποίων 19 Cash & Carry σε Μακεδονία, Θράκη, Ήπειρο, Θεσσαλία, Λέσβο και Λήμνο, εγκαινίασε την παρουσία της στη Στερεά Ελλάδα με τα καταστήματα στην Εύβοια και σχεδιάζει να επεκταθεί και στο λεκανοπέδιο Αττικής. Η νεαρή διευθύνουσα σύμβουλος και η διοίκηση της οικογενειακής επιχείρησης αρνούνται τη συνεργασία με κάποιον μεγάλο παίκτη του εγχώριου λιανεμπορίου τροφίμων και στρέφονται σε ευκαιρίες εξαγορών, όταν αυτές αφορούν σε υγιείς και δυναμικές τοπικές μικρομεσαίες εταιρείες. Η ίδια διευθύνει από το 2011 την αλυσίδα σούπερ μάρκετ, η οποία βρίσκεται ανάμεσα στις 25 πρώτες με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον στην Ευρώπη, στην κατηγορία «The 25 Best Large Workplaces in Europe 2013». Η ίδια προετοιμάστηκε επιστημονικά, ώστε να συνεχίσει την ανάπτυξη της επιχείρησης, εποπτεύοντας τα τμήματα Marketing, Oικονομικών, Aνθρωπίνων Πόρων και Ανάπτυξης Προϊόντων Ιδιωτικής Ετικέτας, τομέα για τον οποίο ολοκλήρωσε πρόσφατα σχετική διατριβή.φατα σχετική διατριβή.




ΜΑΡΙΝΑ ΟΦΛΟΥΔΗ-ΓΙΑΒΡΟΓΛΟΥ



Διευθύνουσα Σύμβουλος, Μύλοι Σόγιας Α.Ε.



Η καριέρα της ουσιαστικά ξεκίνησε το 1981, όταν άρχισε να δραστηριοποιείται στις οικογενειακές επιχειρήσεις. Αρχικά ανέλαβε τον τομέα των πωλήσεων και εξαγωγών της «Ελαιουργίας – Βαμβακουργίας Θεσσαλονίκης» που ίδρυσε το 1950 ο πατέρας της. Το 1988, μετά τον θάνατο του πατέρα της και έχοντας μεγάλη εμπειρία στον κλάδο, αναλαμβάνει τη διοίκηση της εταιρείας Μύλοι Σόγιας Α.Ε., την οποία οδήγησε σε αλματώδη ανάπτυξη. Η εταιρεία επεξεργάζεται και εμπορεύεται σογιέλαιο, αραβοσιτέλαιο και ηλιέλαιο, τροφοδοτώντας τις μεγαλύτερες τυποποιητικές μονάδες της χώρας. Παράλληλα έχει αναπτύξει εξαγωγική δραστηριότητα στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Κίνα, τη Βραζιλία και την Ευρώπη. Το 2000 πραγματοποιεί εξαγορά εταιρείας ελαιολάδου, η οποία ειδικεύεται στην παραγωγή, την τυποποίηση, τη συσκευασία και την εμπορία όλων των ειδών ελαιόλαδου, με έμφαση στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, επιλεγμένο από περιοχές με υψηλές ποιοτικές προδιαγραφές. Το 2007 ιδρύει μαζί με την οικογένεια Αχιλλέα Φώλια την εταιρεία GF ENERGY, η οποία ασχολείται με την παραγωγή βιοκαυσίμων, σύμφωνα με τις οδηγίες της Ε.Ε. Η εταιρεία κατέλαβε μία από τις πρώτες θέσεις στη λίστα «The most admired enterprises» της STAT BANK για το έτος 2014.



ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΥ


Εκτελεστική Υποδιευθύντρια, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών



Αν ο πολιτισμός είναι η «βαριά βιομηχανία» της χώρας, η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών είναι μια σημαντική μονάδα παραγωγής. Μέσα σε τέσσερα μόλις χρόνια από τη λειτουργία της έχει επιτύχει να αποτελεί προορισμό για το ελληνικό κοινό, αλλά και πόλο έλξης για καλλιτέχνες του διεθνούς στερεώματος. Την περασμένη χρονιά «έκλεισε» με πληρότητα 89% και με 39 παραστάσεις sold out. Πέρα από την εσωτερική αγορά, ωστόσο, η Στέγη έχει σαφή «εξαγωγικό» προσανατολισμό. Ήδη 15 δικές της παραγωγές έχουν ενταχθεί στα επίσημα προγράμματα μεγάλων διεθνών πολιτιστικών οργανισμών. Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι λειτουργεί χωρίς καλλιτεχνικό διευθυντή, αλλά υπό τη διεύθυνση μιας ομάδας, επικεφαλής της οποίας είναι η Αφροδίτη Παναγιωτάκου, άνθρωπος με πλούσιο βιογραφικό και μεγάλη εμπειρία στο πολιτιστικό μάνατζμεντ. Για την ίδια, «ο πολιτισμός δεν είναι ανάγκη, αλλά λόγος να ζεις».




ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ


Πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος, Ε.Ι. Παπαδόπουλος Α.Ε.


Οι φήμες την έφεραν ακόμη και να αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομικών, κατά τον τελευταίο ανασχηματισμό του Ιουνίου! Αν και δεν επιβεβαιώθηκαν, αποδεικνύουν τη βαρύτητα που φέρει το όνομά της στην οικονομική ζωής της χώρας. Η ίδια είναι απόλυτα προσανατολισμένη στις επιχειρήσεις και αφήνει ασχολίαστες όλες τις φήμες. Διευθύνει μία από τις ιστορικότερες βιομηχανίες τροφίμων της χώρας, τη μεγαλύτερη στην παραγωγή μπισκότων και ένα από τα πιο καθιερωμένα brands της ελληνικής αγοράς. Ανέλαβε τα ηνία της το 1995 από τον ιδρυτή πατέρα της Ευάγγελο, αν και ουσιαστικά κυκλοφορούσε στο εργοστάσιο από μικρό παιδί. Η εταιρεία έχει καταφέρει σήμερα κόντρα στο ρεύμα και την οικονομική κρίση να κατέχει το 70% της εγχώριας αγοράς μπισκότου και να είναι από τις λίγες εταιρείες που αυξάνουν τις πωλήσεις, σημειώνουν κέρδη και συνεχίζουν τις επενδύσεις. Εξάγει δε σε 40 διεθνείς αγορές. Επιμένοντας στην ελληνικότητα της εταιρικής της ταυτότητας, διατηρεί όλες τις παραγωγικές μονάδες στη χώρα και αν και συνεργάστηκε μετοχικά με την Danone πήρε πίσω το ποσοστό της. Πρόσφατα εισήλθε και στην αγορά συσκευασμένου ψωμιού δίνοντας μια γενναία μάχη να διεισδύσει στα λιανικά δίκτυα




ΣΟΦΙΑ ΡΑΤΣΙΑΝΟΥ


Γενική Διευθύντρια Πωλήσεων, ING


Έχοντας μόλις τελειώσει τις σπουδές της στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, αναζήτησε δουλειά στην ασφαλιστική Alico. Χρειάστηκε ένα εμβόλιμο ραντεβού για να «στρατολογηθεί» τελικώς στην αντίπαλη ασφαλιστική ING, όπου ξεκίνησε ως απλή ασφαλίστρια. Ακολούθησε μια γραμμική πορεία, η οποία το 2003 την οδήγησε στη διοίκηση του ομίλου ING και στη Διεύθυνση Πωλήσεων και Marketing. Για την ING Ελλάδος, το 2014 είναι μια χρονιά ρεκόρ. Μόνο στο πρώτο 10μηνο του 2014 έχει ήδη επιτύχει 103% αύξηση παραγωγής συνολικά, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013. Η αύξηση της παραγωγής έρχεται και από τα δύο κανάλια διανομής: για το Tied Agency σημειώθηκε αύξηση ύψους 33% στη νέα παραγωγή, ενώ για το κανάλι Bancassurance με την Τράπεζα Πειραιώς η αύξηση είναι υπερδιπλάσια, της τάξεως του 258%!




ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΒΒΑΪ́ΔΟΥ



Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων



Από τον περασμένο Ιούνιο τοποθετήθηκε σε μια από τις πιο καυτές θέσεις του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, τις δυσκολίες του οποίου γνώρισε άμεσα, όταν κλήθηκε να διαχειριστεί το μέγα θέμα της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Στο τρίτο της πέρασμα από το υπουργείο Οικονομικών, καλείται να ξεπεράσει αρκετά εμπόδια, υπό το άγρυπνο βλέμμα της τρόικας. Δεν είναι λογιστής, φοροτεχνικός ή οικονομολόγος, αλλά δικηγόρος, λέκτορας στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και καθηγήτρια Φορολογικού και Δημοσιονομικού Δικαίου στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης. Υπήρξε επί σειρά ετών στέλεχος τηςPricewaterhouseCoopers. Στο υπουργείο Οικονομικών έχει βρεθεί άλλες δύο φορές, παρέχοντας τις υπηρεσίες της στον πρώην υφυπουργό Οικονομικών Αντώνη Μπέζα, αλλά και επί υπουργίας Γιάννη Στουρνάρα, ως μέλος του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου που παρακολουθεί τη ΓΓΔΕ.




ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ



Διευθύνουσα Σύμβουλος, Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας



Η επιλογή της έγινε από την τρόικα, την Τράπεζα της Ελλάδος και τον υπουργό Οικονομικών, αφού πρώτα όμως αποκλείστηκαν πολλοί άλλοι γνωστοί τραπεζίτες. Κατά τη διάρκεια της θητείας της, οι τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες άντλησαν συνολικά 8,3 δισ. ευρώ από τις αγορές, με τη συμμετοχή επενδυτών όπως η Fidelity, BlackRock και Paulson & Co. Η ίδια συγκαταλέγεται στις100 πιο ισχυρές γυναίκες στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική στον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, σύμφωνα με την ετήσια κατάταξη FN 100 Women του δημοσιογραφικού οργανισμού Financial News. Η επαγγελματική σταδιοδρομία της ξεκίνησε από τον τομέα του Investment Banking στην Deutsche Bank στο Λονδίνο και ακολούθησαν μεγάλοι οργανισμοί σε Λονδίνο και Νέα Υόρκ




ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗ



Πρόεδρος, Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων



Είναι μια από τις πιο αφοσιωμένες προσωπικότητες στην ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγών, που αποτελούν ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία, το στοίχημα της ελληνικής οικονομίας. Το βιογραφικό της Χριστίνας Σακελλαρίδη είναι ένας μακρύς κατάλογος από δραστηριότητες στο διεθνές εμπόριο, θεσμικές θέσεις και διακρίσεις. Ξεκίνησε την καριέρα της στον ΟΟΣΑ, ενώ αργότερα ασχολήθηκε με τον εμπόριο και τις εισαγωγές. Το 1980 κάνει στροφή στην καριέρα της και περνάει στον χρηματοοικονομικό τομέα, δημιουργώντας μια Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου. Πρόκειται για την πρώτη γυναίκα που μπήκε στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών. Ήταν και η πρώτη γυναίκα που έγινε πρόεδρος δημόσιου οργανισμού του ΟΠΕ (Οργανισμός Προώθησης Εξαγωγών)το 1981, θέση που ανέλαβε και πάλι πρόσφατα.




ΣΟΦΙΑ ΣΤΑΙΚΟΥ



Πρόεδρος του πολιτιστικού ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς



Με σπουδές στις Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στη Βιομηχανική Ψυχολογία στην Αγγλία, η Σοφία Στάικου εργάστηκε στη Citibank, στην Τράπεζα της Ελλάδος, στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών στην κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (1974) και στη συνέχεια στο γραφείο του τότε πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή. Δούλεψε για παραπάνω από μία εικοσαετία στον τραπεζικό τομέα, αναλαμβάνοντας τη Γενική Διεύθυνση του Προσωπικού και της Επικοινωνίας της Τράπεζας Πειραιώς. Από το 2002 είναι υπεύθυνη της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Ομίλου Πειραιώς. Σε αυτήν πιστώνεται το γεγονός ότι η Πειραιώς είναι η μοναδική τράπεζα που έλαβε το 2011 την ανώτατη διάκριση Platinum, για τις επιδόσεις της στην εφαρμογή υπεύθυνων εταιρικών πρακτικών, βάσει του Eθνικού Δείκτη Eταιρικής Eυθύνης (CR Index), αλλά και σειρά άλλων διακρίσεων. Από το 2002 είναι πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς και ο ιθύνων νους της δημιουργίας εννέα πρότυπων θεματικών μουσείων στην ελληνική περιφέρεια. Πρόκειται για το μοναδικό ίδρυμα στην Ελλάδα που έχει οργανώσει και διαχειρίζεται, την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας.




ΕΛΕΝΗ Γ. ΤΕΝΤΟΥ



Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος, Actelion Hellas



Mε περισσότερα από 20 χρόνια πείρας στη φαρμακευτική αγορά και ειδικότητα στις «προκλήσεις», ηγείται της Actelion Pharmaceuticals Hellas για περισσότερα από 12 έτη. Προέρχεται από τον φαρμακευτικό κλάδο, με πτυχίο από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ έχει καλλιεργήσει τις γνώσεις της στη διοίκηση επιχειρήσεων με σπουδές σε διακεκριμένα πανεπιστήμια διεθνώς, όπως το Harvard Business School και το London Business School. Κατά τη διάρκεια της πορείας της έχει διακριθεί και με το βραβείο Olympic Award Manager, μία από τις πλέον σημαντικές διακρίσεις στο φαρμακευτικό πεδίο παγκοσμίως. Πριν εδραιώσει την Actelion στην ελληνική αγορά, είχε αποκτήσει εκτενείς εμπειρίες σε διοικητικές θέσεις marketing και πωλήσεων στον φαρμακευτικό κλάδο σε εταιρείες όπως η Parke Davis.




ΝΤΕΠΗ ΤΖΙΜΕΑ



Διευθύντρια Εταιρικής Επικοινωνίας , Όμιλος ΟΤΕ



Με την έλευσή της στον ΟΤΕ σήμανε την αλλαγή πορείας ενός δημόσιου οργανισμού προς τη μετεξέλιξή του σε έναν ανταγωνιστικό τηλεπικοινωνιακό παίκτη. Το 2001, οπότε και ανέλαβε τα καθήκοντά της, πίστευε ότι θα ήταν άθλος να σπάσει το φράγμα του ενάμιση χρόνου που είχε η προκάτοχός της σε ένα πόστο παραδοσιακά «πολιτικό». Φέτος συμπληρώνει 14 χρόνια και συνεχίζει να διαχειρίζεται ένα από τα υψηλότερα διαφημιστικά budgets στη χώρα.




ΙΟΥΛΙΑ ΤΣΕΤΗ



Διευθύνουσα Σύμβουλος, Uni-Pharma – Intermed S.A.



Δραστήρια επιχειρηματίας, που ασχολείται επίσης με τη θεσμική εκπροσώπηση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. Αναλαμβάνοντας από τον ιδρυτή πατέρα της, διευθύνει τόσο τη φαρμακευτική Uni-Pharma, που αναπτύσσει, παράγει, διανέμει μερικά από τα πιο σπουδαία φάρμακα της ελληνικής αγοράς, όσο και την Ιntermed, ακόμα μία βιομηχανία στον χώρο της υγείας με καινοτόμα δερμοκαλλυντικά και παραφαρμακευτικά προϊόντα. Στη Uni-Pharma απονεμήθηκε τιμητική διάκριση απο την ΕΕΔΕ για τη συνέπεια της Αριστείας της στον Φαρμακοβιομηχανικό τομέα! Έχει διατελέσει αντιπρόεδρος της ΠΕΦ και μέλος του Δ.Σ. του ΕΒΕΑ.





* Η λίστα δημοσιεύεται στο περιοδικό Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα – H παρουσίαση γίνεται αλφαβητικά.



** Χορηγία: Lamda Development, Golden Hall




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου