Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

Prognosis: Η ελληνική εφαρμογή για ασθενείς με Πάρκινσον στον παγκόσμιο τελικό Imagine Cup της Microsoft!

Οι δημιουργοί της εφαρμογής, Δημήτρης Ιακωβάκης, Κωνσταντίνος Μαυροδής, Δέσποινα Ευθυμιάδου και Βασιλική Μπίκια, από το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του ΑΠΘ.

Το πρώτο βραβείο στον παγκόσμιο φοιτητικό διαγωνισμό τεχνολογίας «Imagine Cup» της Microsoft, διεκδικούν τέσσερις νέοι ερευνητές από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), με την καινοτόμο εφαρμογή για ασθενείς με Πάρκινσον, «Prognosis».

Οι Δέσποινα Ευθυμιάδου, Βασιλική Μπίκια, Δημήτρης Ιακωβάκης και Κωνσταντίνος Μαυροδής από το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, ανέπτυξαν μια «έξυπνη» και πρωτότυπη λύση, η οποία αξιοποιεί Τεχνολογίες Πληροφοριών και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) για την έγκαιρη ανίχνευση των συμπτωμάτων της νόσου με στόχο την πρώιμη ιατρική παρέμβαση.

Η τετραμελής ομάδα του ΑΠΘ, η οποία αναδείχθηκε νικήτρια στους ελληνικούς τελικούς του διαγωνισμού Microsoft Imagine Cup πριν από περίπου ένα μήνα, θα ταξιδέψει μαζί με το μέντορά της, κ. Λεόντιο Χατζηλεοντιάδη, στο Σιάτλ της Ουάσιγκτον, όπου και θα διαγωνιστεί με 33 ακόμα «πρωταθλήτριες» άλλων χωρών στην κατηγορία «World Citizenship», με στόχο να κερδίσει 50.000 δολάρια για να αναπτύξει περαιτέρω το ερευνητικό της πρόγραμμα. Σε αυτήν την ενότητα του διαγωνισμού θα «κονταροχτυπηθούν» οι εφαρμογές λογισμικού, που έχουν την προοπτική να επιδράσουν θετικά στην ανθρωπότητα. 

«Θέσαμε ως στόχο να αναδείξουμε τη νόσο του Πάρκινσον και να συνεισφέρουμε στην καλύτερη αντιμετώπισή της», εξηγούν οι φοιτητές και τονίζουν: «Η διάκρισή μας επεκτείνει τους ορίζοντες της προσπάθειάς μας. Αισθανόμαστε ευγνώμονες για την ευκαιρία που μας δίνεται και δεσμευόμαστε να βάλουμε τα δυνατά μας για να εκπροσωπήσουμε με το βέλτιστο τρόπο την Ελλάδα στο εξωτερικό».

Η εφαρμογή «PROGNOSIS»
Σύμφωνα με τους νεαρούς έλληνες επιστήμονες, ο κύριος στόχος της PROGNOSIS είναι να αξιοποιήσει τις ΤΠΕ για να πραγματοποιήσει μια διακριτική και σταδιακή ανάλυση της συμπεριφοράς, ώστε να διαγνώσει το συντομότερο δυνατό την εμφάνιση συμπτωμάτων της νόσου Πάρκινσον. Στη συνέχεια θα μπορεί να εφαρμόσει παρεμβάσεις που βασίζονται στις ΤΠΕ, για την αντιμετώπιση των προσδιορισθέντων κινδύνων, βασιζόμενες στην έγκαιρη διάγνωση των συμπτωμάτων της νόσου Πάρκινσον, που σχετίζονται με την προοδευτική αδυναμία και τη συναισθηματική στροφή προς την κατάθλιψη.

Παράλληλα, η εφαρμογή συμβάλλει στη διευκόλυνση της καθημερινής ζωής των ατόμων της τρίτης ηλικίας, ενθαρρύνοντας την ενεργό και υγιή γήρανση, με τη βοήθεια νέων τρόπων αυτοδιαχείρισης εργαλείων, στο πλαίσιο συνεργατικής φροντίδας με επαγγελματίες υγείας.

Το Microsoft Imagine Cup 2015 βραβεύει λαμπρά μυαλά για 13η συνεχόμενη χρονιά 
Η έναρξη της φετινής διοργάνωσης θα λάβει χώρα για 13η χρονιά στις 29 Ιουλίου και θα κορυφωθεί με τη βράβευση των νικητών στις τρεις κατηγορίες «Innovation», «Games» και «World Citizenship» στις 31 Ιουλίου. Η διακριθείσα ομάδα θα έχει την ευκαιρία να λάβει υποστήριξη στην ανάπτυξη του project τους και mentorship, τόσο από την ίδια τη Microsoft, όσο και από ειδικούς του κλάδου, στο πλαίσιο των Microsoft Ventures, 

Microsoft YouthSpark και PAX.
Σύμφωνα με τον αμερικανικό κολοσσό, οι φοιτητές που θα συμμετέχουν στο μεγάλο τελικό και βρίσκονται πλέον στο παγκόσμιο προσκήνιο, έχουν αποδείξει πως είναι οι καλύτεροι, αφού κατάφεραν να κερδίσουν περισσότερες από 150 ομάδες από όλο τον κόσμο. Ταυτόχρονα, επισημαίνει ότι «στην προσπάθειά τους να αποδείξουν ότι το project τους αξίζει να κερδίσει, οι φοιτητές θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή και να γνωρίσουν τους κριτές καθώς και καινοτόμους φοιτητές από όλο τον κόσμο, να αναπτύξουν σημαντικές τεχνικές και επιχειρηματικές δεξιότητες που θα τους φανούν χρήσιμες στη μετέπειτα καριέρα τους, ενώ παράλληλα θα διεκδικήσουν χρηματικά και άλλα έπαθλα, αξίας πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια».





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου