Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

Πώς μια μικρή startup μετατράπηκε σε επικερδή επιχείρηση


Εν έτη 2006, και αφού είχε μόλις μετακομίσει το Κολοράντο με τον άνδρα της, η Andreea Ayers ξεκίνησε να ψάχνει για δουλειά, την οποία είχε πολύ ανάγκη καθώς κυοφορούσε το πρώτο της παιδί.

Μετά από μια σειρά αποτυχημένων συνεντεύξεων που την οδήγησαν σε τέλμα, η Ayers αποφάσισε πως ήταν καιρός να κάνει το μεγάλο βήμα και να ιδρύσει τη δική της επιχείρηση, για να έχει την ελαστικότητα να αφιερώσει χρόνο στην οικογένειά της. 

Αποφάσισε λοιπόν να ιδρύσει μια εταιρία που θα πουλούσε μπλούζες. Για να ξεκινήσει την νέα της καριέρα χρησιμοποίησε τις οικονομίες της, οι οποίες όπως αναφέρει η ίδια, δεν ξεπερνούσαν τα 1000 δολάρια. Ο λόγος που δεν προσπάθησε να αφιερώσει περισσότερα ήταν διότι σκέφτηκε πως σε περίπτωση που τα πράγματα δεν πάνε καλά και η επιχείρηση δεν καταφέρει να απογειωθεί, να μην χάσει μεγάλο ποσό. 

Για ένα άτομο χωρίς εξειδίκευση στο χώρο, το εγχείρημα αυτό ήταν εξαιρετικά δύσκολο και απαιτητικό. Η Ayers έπρεπε να βρει αρχικά προμηθευτές από τους οποίους θα αγοράζει κενές μπλούζες, να μάθει πώς να τυπώνει τα σχέδια πάνω στις μπλούζες, να καθορίσει το target group της,( το οποίο ήταν οι γυναίκες), να συλλέξει τα σχέδια που θα τύπωνε πάνω στις μπλούζες κλπ., και όλα αυτά μόνη της.

Η πρώτη της παραγγελία ήταν για 96 μπλούζες σε τέσσερα διαφορετικά χρώματα. Τότε ήταν που πήγε στο Ντένβερ και συναντήθηκε με έναν ειδικό για να μάθει να τυπώνει σχέδια και στάμπες. Βρήκε μόνη της φωτογραφίες και σχέδια και άνοιξε μια ιστοσελίδα και ένα ηλεκτρονικό κατάστημα τον Απρίλιο του 2007, και ξεκίνησε να πουλάει τις μπλούζες της για 28 δολάρια το κομμάτι. 

Οι πωλήσεις τον πρώτο μήνα δεν ήταν πολύ καλές, οπότε η Ayers σκέφτηκε εναλλακτικό σχέδιο. Κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος γιόγκα που παρακολούθησε ενώ ήταν έγκυος, της έκανε εντύπωση μια μπλούζα που φορούσε μια από τις γυμνάστριές της που είχε πάνω τη φράση «Ζήσε στο παρόν». 

Εκείνο που σκέφτηκε ήταν πως αφού έκανε εντύπωση και ενέπνευσε την ίδια, το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί και με άλλους. 

Έκανε μια εκτεταμένη αναζήτηση σε ιστοσελίδες και περιοδικά και βρήκε τα πάντα γύρω από τη γιόγκα. Στη συνέχεια συνέταξε μια λίστα με τουλάχιστον 3000 διαφορετικά γυμναστήρια όπου γίνονταν μαθήματα γιόγκα στις ΗΠΑ και τα ονόματα των ιδιοκτητών. Μέσα σε μόλις ένα σαββατοκύριακο είχε επικοινωνήσει με όλους ξεχωριστά και όρισε τιμή ανά τεμάχιο 14 δολάρια, ενώ η ίδια τα είχε προμηθευτεί για 8 δολάρια το ένα. Μέσα σε μια εβδομάδα είχε ήδη ξεπουλήσει την αρχική της παραγγελία και είχε τη δυνατότητα όχι μόνο να ξεπληρώσει όλα της τα έξοδα, αλλά είχε και κέρδος και τη δυνατότητα να κάνει και επιπλέον παραγγελία. 

Από εκεί κι έπειτα η επιχείρηση έλαβε διαστάσεις «χιονοστιβάδας» και μέσα στον μόλις πρώτο χρόνο η Ayers κέρδισε περίπου 124,000 δολάρια. Η επιχείρηση κάθε χρόνο είχε ακόμα περισσότερα κέρδη μέχρι που τελικά η Ayers αποφάσισε να την πουλήσει τον Φεβρουάριο του 2011, λίγο πριν τη γέννηση του τρίτου της παιδιού. 

Όπως δηλώνει η ίδια, από τη στιγμή που η επιχείρησή της απογειώθηκε δεχόταν συνεχώς προτάσεις για συνεργασία. Τον Απρίλιο του 2011 αποφάσισε να αναλάβει πέντε άτομα και ξεκίνησε να παραδίδει μαθήματα του πώς να ξεκινήσεις τη δική σου επιχείρηση για 500 δολάρια έκαστος. 

Καθώς όμως ο συνδυασμός οικογένεια και καριέρα τη δυσκόλεψε πολύ αποφάσισε, αντί να παραδίδει μαθήματα απευθείας σε πελάτες, να ξεκινήσει ένα online πρόγραμμα το οποίο απευθυνόταν σε οποιονδήποτε ήθελε να μάθει και κόστιζε 47 δολάρια. Σχεδόν 50 άτομα γράφτηκαν στο μάθημά της. 

Αφού το πρώτο της πρόγραμμα είχε μεγάλη απήχηση, αποφάσισε τον Ιανουάριο του 2012 να ξεκινήσει και δεύτερο, και αργότερα και τρίτο το οποίο κόστιζε 800 δολάρια.

Πλέον, η Ayers εργάζεται μόλις 25 ώρες τη μέρα (εκτός αν εργάζεται πάνω σε κάποιο πρότζεκτ που απαιτεί περισσότερο χρόνο) και απασχολεί έναν προσωπικό βοηθό, έναν σχεδιαστή, έναν κειμενογράφο και έναν παραγωγό βίντεο. 

Τα τελευταία χρόνια η εταιρία έχει ετήσιο εισόδημα μεταξύ 220.000 και 240.000 δολάρια και η ίδια η Ayers έχει μισθό 10.000 δολάρια το μήνα. 

Η ίδια δηλώνει εξαιρετικά ικανοποιημένη με την τροπή που έχει πάρει η καριέρα της, διότι έχει πολύ χρόνο να αφιερώσει στον εαυτό και την οικογένειά της.

Η συμβουλή που δίνει σε όλους όσους θέλουν να ακολουθήσουν καριέρα παρόμοια με τη δική της είναι να είναι αποφασισμένοι εξαρχής για το τι θέλουν από τη ζωή τους και να κάνουν μια σωστή και ρεαλιστική εκτίμηση του τι αξίζουν και τι μπορούν να καταφέρουν.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου