Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

Οι 15 hot tech startups της Γερμανίας


H Γερμανική σκηνή των startups είναι ακμάζουσα και παράλληλα μοναδική στην Ευρώπη. Δεν είναι τυχαία η 3η θέση που κατέχει στον κόσμο! 

Η πρωτεύουσα του, το Βερολίνο, είναι το σπίτι ενώς μίγματος από χάκερς, εμπειρογνώμονες της ιδιωτικής ζωής, επιστήμονες και εταιρείες βίντεο που κάνουν waves στην παγκόσμια τεχνολογική σκηνή. 

Στο άρθρο που ακολουθεί θα βρείτε κάποιες underground εταιρείες, καθώς και κάποιες πιο καταξιωμένες startup που αξίζει να παρακολουθήσετε.


15. Foundd

To Foundd είναι ένα site που προτείνει ταινίες που βασίζονται ανάλογα με το τι αρέσει σε εσάς και τους φίλους σας. Αυτό είναι το διαφορετικό της από υπηρεσίες όπως το Netflix, το οποίο απλά κοιτάει το δικό σας history ταινιών και σας προτείνει. 

Η εταιρεία κερδίζει χρήματα όταν οι χρήστες κάνουν κλικ για να αγοράσουν ταινίες από το iTunes - γι 'αυτό και το Foundd θέλει να κάνει τις προτάσεις του όσο το δυνατόν καλύτερες και πιο εμπεριστατωμένες. 

Η Foundd συγκέντρωσε $ 350.000 funding το 2013 από τους επενδυτές της, συμπεριλαμβανομένων των JMES Investments, Lars Dittrich, και Tao Tao (έναν από τους συνιδρυτές του GetYourGuide).


14. Crate

To Crate προσφέρει μια εντυπωσιακή τεχνολογία που επιτρέπει σε startups και εταιρείες να δημιουργήσουν εύκολα distributed data centres. Γιατί είναι τόσο σημαντικό; Οι startups δεν θέλουν έχουν όλα τους τα δεδομένα σε ένα μέρος. Με το Crate, οι εταιρείες μπορούν να εξαπλώσουν τα δεδομένα τους, και η Crate χειρίζεται όλη αυτή τη σκληρή δουλειά. 

Το Crate συγκέντρωσε $ 1.5 εκατομμύρια από τους επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων των Sunstone Και DFJ Esprit, το 2014. Επίσης, βγήκε νικήτρια με βραβείο £ 30.000 στο TechCrunch TechCrunch Disrupt Europe in 2014. 


13. Plinga

Η Plinga ξεκίνησε ως άμεσος ανταγωνιστής του Zynga, λανσάροντας ένα παιχνίδι που ονομάζεται FunCards ("Όπως το UNO, αλλά καλύτερο!"). Έλαβε επενδύσεις από το Rocket Internet, την επιχείρηση επενδύσεων των Γερμανών αδελφών Samwer. 

Η Plinga είναι μια εταιρία ανάπτυξης video games που δημιουργεί social games για ένα ευρύ κοινό. Ιδρύθηκε το 2009, η εταιρεία έχει ξεκινήσει μια σειρά από παιχνίδια, συμπεριλαμβανομένων των “Family Barn” (27 εκατομμύρια παίκτες) και “Dragons of Atlantis” (13 εκατομμύρια παίκτες).


12. Onefootball

Το Onefootball είναι ένα mobile app που συγκεντρώνει ειδήσεις, δημοσκοπήσεις, βαθμολογίες, και φήμες για το ποδόσφαιρο, όλα σε ένα. Οι οπαδοί του ποδοσφαίρου έχουν την τάση να απορροφούν οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με το άθλημα, και έτσι είναι λογικό, η συγκεκριμένη εταιρεία να έχει ήδη πάνω από 20 εκατομμύρια χρήστες εγγεγραμένους στην πλατφόρμα της. 

Από την έναρξη της το 2008, το Onefootball συγκέντρωσε πάνω από 20 εκατομμύρια δολάρια στη χρηματοδότηση της από επενδυτές, όπως τους Earlybird Venture Capital, και Union Square Ventures. 


11. Wooga

Η Wooga είναι μια εταιρία ανάπτυξης video games που κάνει παιχνίδια για smartphones. Ακριβώς όπως και το King (προγραμματιστής της σειράς Crush Candy). Η Wooga βρήκε ένα γιγάντιο κοινό για τα παιχνίδια της - η εταιρεία λέει ότι πάνω από 200 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν παίξει Diamond Dash, μία από τις εφαρμογές της. 

Η Wooga δεν έχει σταματήσει όμως με ένα hit παιχνίδι. Έχει δημιουργήσει και έχει κάνει launch ένα παιχνίδι ειδικά σχεδιασμένο για Apple Watches, όπως επίσης και το παιχνίδι “Agent Alice”, το επόμενο μεγάλο smartphone app του. O Διευθύνων Σύμβουλος Jens Begemann είπε ότι πάνω από 80 προγραμματιστές εργάστηκαν για το παιχνίδι αυτό για 18 μήνες.


10. GetYourGuide

Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να καταλήξουμε με ένα άπειρο tour guide για ένα διάλειμμα στην πόλη. Ευτυχώς, το GetYourGuide επιτρέπει στους ανθρώπους να κλείσουν εκδρομές και guides σε όλο τον κόσμο μέσω της ιστοσελίδας του, που επιτρέπει στους ταξιδιώτες να βρούν μοναδικές εμπειρίες σε όλο τον κόσμο τις οποίες διαφορετικά δεν θα είχαν δει. 

Η εταιρεία ξεκίνησε στη Ζυρίχη, το 2008, αλλά μεταφέρθηκε στο Βερολίνο. Tο GetYourGuide απέσπασαι 45,5 εκατομμυρίων δολάριων σε χρηματοδότηση, και άρχισε, ένα 2ο γύρο χρηματοδότησης των 25 εκατομμυρίων δολάριων το 2014 τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για τη χρηματοδότηση της διεθνούς επέκτασης. 


9. RivalFox
Δεν είναι μυστικό ότι το να τρέχεις μια startup είναι ένας απίστευτα ανταγωνιστικός τρόπο ζωής. Ο καθένας θέλει να ξέρει τι κάνουν όλοι οι άλλοι, και εργαλεία όπως το RivalFox το κάνουν ευκολότερο. Παρακολουθεί τα social media, online διαφημίσεις, και SEO μεταξύ άλλων αλλαγών για να καταλάβει τι κάνουν οι ανταγωνιστές, και στη συνέχεια μετατρέπει τα δεδομένα σε reports. 

Οι ιδρυτές του RivalFox σκέφτηκαν την ιδέα για την εταιρεία το 2013 και πριν από αυτό έτρεχαν κρατήσεις ξενοδοχείων. Δεν παρακολουθούσαν τους ανταγωνιστές τους, και έχασαν το launch του HotelTonight.


8. Clue

To Clue είναι μια εφαρμογή που βοηθά τις γυναίκες να παρακολουθούν τον κύκλο της περιόδου τους. Το Clue προειδοποιεί τους χρήστες όταν κοντεύει η επόμενη περίοδος τους έρχεται και επίσης επιτρέπει στις γυναίκες να βρουν πληροφορίες σχετικά με τη διάθεσή τους, τον πόνο και τη σεξουαλική δραστηριότητα. Μπορείτε να ζητήσετε ακόμη από το Clue απαντήσει σε ερωτήσεις για την υγεία, όπως το αν ο κύκλος σας είναι φυσιολογικός. 

Το προσωπικό της εταιρείας περιλαμβάνει και έναν φυσικό. 

Η εταιρεία έλαβε seed funding από την Hussein Kanji of Hoxton Ventures, COO Arndt Kwiatkowski και την Marianne Voigt.


7. Crytek
To Crytek είναι ο πιο διάσημος προγραμματιστής βιντεοπαιχνιδιών της Γερμανίας. Ξεκίνησε το 1999 και συνεχίζει να κάνει παιχνίδια εώς και σήμερα. Βιντεοπαιχνίδια όπως το "Far Cry" και η σειρά "Crysis" ξεκίνησαν στο γραφείο της Crytek στην Φρανκφούρτη. 

Η εταιρεία κινείται μακριά από τα high-end της κινηματογραφικά παιχνίδια. Ο Διευθύνων Σύμβουλος, Cevat Yerli είπε στο VentureBeat το 2013 ότι ελπίζει η εταιρεία να έχει παιχνιδια free-to-play online μέσα στα επόμενα δύο έως πέντε χρόνια.


6. 6WunderKinder

6WunderKinder είναι η γερμανική εταιρεία ανάπτυξης app πίσω από την Wunderlist, ένα από τα πιο γνωστά To-Do λίστα των εφαρμογών στο App Store. Η Apple είναι οπαδός της Wunderlist, ονομάζοντας το To-Do "App της χρονιας για το 2013." Και η υπηρεσία έχει επίσης δημιουργήσει μια γιγαντιαία βάση χρηστών, η οποία αριθμεί πάνω από 10 εκατομμύρια χρήστες στα τέλη του 2014. 

Τον Απρίλιο έκανε και launch μίας εφαρμογής της για Apple Watch. 


5. ResearchGate

Το ResearchGate είναι ένα κοινωνικό δίκτυο για επιστήμονες και ερευνητές που τους επιτρέπει να μοιραστούν και να συζητήσουν τα ευρήματά τους. Οι επιστήμονες μπορούν να κάνουν upload την έρευνά τους και να μετρήσουν πόσο δημοφιλή είναι μεταξύ των συμμαθητών τους, δίνοντάς τους μια εικόνα για το πιες μελέτες θεωρούνται πιο χρήσιμες και ενδιαφέρον. 

Η εταιρεία άρχισε στη Βοστόνη το 2008, αλλά γρήγορα μετακόμισε τα γραφεία της στο Βερολίνο. ResearchGate συγκέντρωσε 35 εκατομμύρια δολάρια από τους επενδυτές τις το 2013, συμπεριλαμβανομένης του Bill Gates, Tenaya Capital, Dragoneer Όμιλος Επενδύσεων, και υο Thrive Capital


4. Blacklane

To Blacklane είναι η απάντηση της Γερμανίας στην Uber, και έχει επεκταθεί γρήγορα από την έναρξή του το 2011, αυξάνοντας το funding τις με πάνω από 22 εκατομμύρια δολάρια. Το 2013, η εταιρεία είχε επεκταθεί έξω από τη Γερμανία στην Αυστρία, την Ελβετία, την Ολλανδία, την Ιταλία, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Τώρα, η εταιρεία δραστηριοποιείται στη Βόρεια Αμερική και πάνω από 50 χώρες σε όλο τον κόσμο. 

Υπάρχουν μερικές σημαντικές διαφορές μεταξύ Blacklane και Uber. Στο Blacklane, μπορείτε να κάνετε κράτηση βόλτες εκ των προτέρων αν ξέρετε ότι πρόκειται να πάτε κάπου στο μέλλον. 

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Blacklane, Dr. Jens Wohltorf είπε σε μια συνέντευξη του ότι η εταιρεία εξυπηρετεί σήμερα 185 πόλεις και 300 αεροδρόμια, περισσότερο από ό, τι το Uber, ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής της. Η Διεθνής επέκταση είναι η μεγαλύτερη προτεραιότητα της Blacklane.


3. Delivery Hero

To Delivery Hero ξεκίνησε το 2011, και είναι ένα online food delivery που λειτουργεί σε 34 χώρες σε όλο τον κόσμο. Eπιτρέπει στους πελάτες να παραγγείλουν φαγητό από εστιατόρια, και χειρίζεται την πληρωμή και την παράδοση. Η εταιρεία διαθέτει πάνω από 1.500 εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο, με πάνω από 100.000 εστιατόρια που συμμετέχουν. 

Μια μέθοδος που χρησιμοποιεί το Delivery Hero για την επέκταση του το εξωτερικό είναι να αποκτά τοπικές εταιρείες διανομής τροφίμων. Απέκτησε την Βρετανική startup Hungryhouse το 2013 και απέκτησε τουρκική εταιρεία delivery Yemeksepeti για 589 εκατομμύρια δολάρια τον Μάιο.


2. EyeEm

H EyeEm είναι ένα photo-sharing app με έδρα το Βερολίνο που ξεκίνησε το 2010, όταν ο CEO Florian Meissner έχασε την κάμερά του στη Νέα Υόρκη. Γύρισε στο iPhone του αντ 'αυτού, και ανακάλυψε photo-sharing communities online. To EyeEm είναι διαφορετικό από το Instagram γιατί εκτός από τη μεταφόρτωση και την κοινή χρήση φωτογραφιών, οι χρήστες μπορούν να πουλήσουν τις φωτογραφίες τους μέσα από το app. 

Υπήρχαν φήμες το 2014 όπου EyeEm ήταν σε συνομιλίες με την Yahoo για εξαγορά. Αλλά από οτι φαίνεται οι δρόμοι τους χώρισαν, και αντ'αυτού η EyeEm συγκέντρωσε 18 εκατομμύρια δολάρια σε νέα της χρηματοδότηση, τον Απρίλιο από την Valar Ventures και άλλους.


1. SoundCloud

SoundCloud είναι μια από τις πιο γνωστές εταιρείες μουσικής στην Ευρώπη. Αφήνει τους μουσικούς και DJs να ανεβάζουν μουσική και remixes τους, και οι fans μπορούν να ακούσουν τραγούδια και να ακολουθούν δισκογραφικές εταιρείες και ιδιώτες. Ακριβώς όπως το Spotify και το Tidal, έτσι και το SoundCloud θεωρείται ως ένας σημαντικός παίκτης στον επικείμενο πόλεμο του music streaming μεταξύ της Apple και άλλων Ευρωπαϊκών tech-startup. 

Υπήρξε μία φήμη το Μάιο του 2014 ότι το Twitter ήταν σε συνομιλίες για την απόκτηση SoundCloud ώστε να φέρει τη μουσική στην υπηρεσία του. Αλλά καμία συμφωνία δεν επιτεύχθηκε μεταξύ των δύο εταιρειών, και η υποτιθέμενη 1 δισεκατομμυρίων δολαρίων απόκτηση ματαιώθηκε. Υπάρχουν φήμες ότι η διαπραγμάτευση έπεσε κατευθείαν, λόγω των ανησυχιών για θέματα πνευματικών δικαιωμάτων μουσικής στην πλατφόρμα.



Του Κωνσταντίνου Σοφικίτη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου