Δευτέρα 30 Ιουλίου 2018

Έξι περιπτώσεις αυτοδημιούργητων Ελλήνων επιχειρηματιών

Κατάφεραν να στήσουν επιχειρήσεις από το μηδέν και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να τις φέρουν στην πρώτη θέση του επιχειρηματικού χάρτη της χώρας. Μέσα από αντίξοοες συνθήκες, πολλοί Έλληνες επιχειρηματίες, με πίστη και αφοσίωση κατάφεραν να δημιουργήσουν Ομίλους με ισχυρή παρουσία στην εγχώρια και διεθνή αγορά. 

Η συνταγή, σύμφωνα με τα όσα κατά καιρούς έχουν δηλώσει είναι η σκληρή δουλειά και η βοήθεια της τύχης. 

Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Aegean, όπου ο ιδρυτής της Θεόδωρος Βασιλάκης , ο οποίος απεβίωσε πρόσφατα, κατ.άφερε να δημιουργήσει μία από τις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες παγκοσμίως.

Ο Θεόδωρος Βασιλάκης γεννήθηκε το 1940 στο Ηράκλειο της Κρήτης, όπου και μεγάλωσε και ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές του σπουδές. Το 1958 πήγε με υποτροφία στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου και έκανε σπουδές σε θέματα Business Management. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1961 και εργάστηκε μαζί με τον πατέρα του στην οικογενειακή επιχείρηση διανομής καυσίμων της TEXACO για την Κρήτη.

Σύντομα ίδρυσε την Θ. ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ Α.Ε. με την οποία δραστηριοποιήθηκε στον τουριστικό τομέα της ενοικίασης αυτοκινήτων.

Το 1966 υπέγραψε το πρώτο συμβόλαιο εκπροσώπησης (Franchise) στην Κρήτη της HERTZ INTERNATIONAL με 6 αυτοκίνητα Volkswagen Beetle. Κατόπιν αναλαμβάνει το Franchise για την εκπροσώπηση της Hertz Ιnternational και στη Ρόδο. Το 1974 εξαγοράζει τη Hertz Hellas, θυγατρική της Hertz International, την μετονομάζει σε AUTOHELLAS Α.Τ.Ε.Ε. και αναλαμβάνει την αντιπροσώπευση της Hertz σε όλη την Ελλάδα. Σήμερα η AUTOHELLAS A.T.E.E. είναι η μεγαλύτερη εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτου (Rent a Car) στην Ελλάδα, βάσει των οικονομικών μεγεθών της και του στόλου των οχημάτων που διαχειρίζεται. Αποτελεί δε το μεγαλύτερο εθνικό franchisee (δικαιοδόχο) της Hertz International παγκοσμίως.

Το 1977 συνάπτει συμφωνία με την General Motors και αναλαμβάνει επισήμως την εισαγωγή των αυτοκινήτων OPEL και ISUZU.

To 1984 αναλαμβάνει την αποκλειστική εισαγωγή και διανομή της αυτοκινητοβιομηχανίας SEAT στην Ελλάδα. Λίγο αργότερα ακολουθεί και η SAAB.

Το 1994 αγοράζει τη μικρή εταιρεία αεροταξί Aegean Aviation και τη μετατρέπει σε Business Aviation με Learjet αεροσκάφη - μία δυναμική κίνηση σε μία εσωτερική αγορά, που μόλις απελευθερωνόταν.

To 1997 βραβεύεται από το ΕΒΕΑ στον τομέα, «Αυτοδημιούργητος Επιχειρηματίας».

Το 1999, διαπιστώνοντας την παντελή έλλειψη ποιότητας στις αερομεταφορές, μετατρέπει τη μικρή εταιρεία Aegean Aviation σε τακτική εμπορική αεροπορική εταιρεία, αρχικά με ένα στόλο 6 ολοκαίνουριων αεροπλάνων και έτσι δημιουργείται η Aegean Airlines, μέλος της Star Alliance από το 2010, της ισχυρότερης αεροπορικής συμμαχίας στον κόσμο.

Η AEGEAN το 1999 εξαγοράζει την AIR GREECE και συγχωνεύεται με την CRONUS το 2001. Το 2013 η AEGEAN εξαγόρασε την Olympic Air, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί η μεγαλύτερη ελληνική αεροπορική εταιρεία και να βελτιωθεί η προσβασιμότητα των νησιών της Ελλάδας, ακόμη και ορισμένων εκ των πιο απομακρυσμένων, τόσο για τους επισκέπτες της χώρας όσο και για τους Έλληνες. Τον Μάρτιο του 2018 η AEGEAN υπέγραψε μια συμφωνία για τη μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση στην Ελλάδα, αξίας 5 δις. δολλαρίων. Μια παραγγελία που αφορά έως 42 αεροπλάνα της οικογένειας Airbus A320neo.

Μέχρι σήμερα συνέχιζε τις προσπάθειές του στη θεμελίωση και στήριξη τομέων της τουριστικής ανάπτυξης της χώρας σε νέες δραστηριότητες, που αφορούν κυρίως στο γκολφ και στην παράταση της τουριστικής περιόδου της χώρας μας. O Θεόδωρος Βασιλάκης ήταν κύριος εμπνευστής του διεθνούς τουρνουά γκολφ Aegean Airlines Pro-Am που στόχο έχει να αναδείξει το τουριστικό προϊόν της χώρας μας και να τοποθετήσει την Ελλάδα στο διεθνή χάρτη για τους λάτρεις του γκολφ.

Το 2015 τιμήθηκε από την Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας για την επιχειρηματική του δραστηριότητα, με την τιμητική διάκριση του «Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος».

Την ίδια χρονιά έλαβε τη μέγιστη τιμητική διάκριση του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), που απονέμεται κάθε δύο χρόνια σε ένα πρόσωπο το οποίο -με τη συνολική του δράση-έχει προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στην ελληνική οικονομία.

Το πιο σημαντικό κομμάτι της ζωής του, όμως, ήταν πάντα η οικογένειά του. Η σύζυγός του και πολύτιμη συνεργάτης του Εμμανουέλλα, τα παιδιά του, Ευτύχιος και Γιώργος και τα 6 εγγόνια του.


Πεταλούδα

Ένα επίσης χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό της κλωστουφαντουργίας Πεταλούδα, την οποία ίδρυσε ο Ελευθέριος Μουζάκης, ο πιο «ειλικρινής φορολογούμενος» ανάμεσα στους επιχειρηματίες, όπως τον χαρακτήρισε με ανακοίνωση του το Υπουργείο Οικονομικών την δεκαετία του 1980. 

Τα πρώτα χρόνια της ζωής του Ε. Μουζάκη ήταν δύσκολα. 

Όταν τελείωσε το δημοτικό και γράφτηκε σε σχολαρχείο, κουβαλούσε νερό στους ώμους σε νταμιτζάνες στα βαπόρια σερβίριζε καφέδες στην Τρούμπα και πουλούσε γλυκά του κουταλιού, λουκούμια, στραγάλια, καραμέλες, λεμόνια.

Είχε συλληφθεί να πουλάει ντομάτες χωρίς άδεια. «Τις πούλαγα για να ζήσω, σπουδάζω και ο πατέρας μου δεν έχει λεφτά να ζήσουμε» είχε προλάβει να πει στο δικαστήριο. Γλίτωσε τα χειρότερα με ένα πρόστιμο 25 δραχμών της εποχής, που θα έπρεπε να πληρώσει όταν ενηλικιωνόταν.

«Θεωρώ τον εαυτό μου περήφανο που αξιώθηκα να κάνω το καθήκον μου στην πολιτεία» θα έλεγε πολλά χρόνια αργότερα, στις αρχές της δεκαετίας του 1980, όταν το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωνε ότι ο Ελευθέριος Μουζάκης ήταν ο ειλικρινέστερος έλληνας φορολογούμενος μεταξύ όλων των επιχειρηματιών. Δήλωνε και πλήρωνε περισσότερα από όλους τους γνωστούς βιομηχάνους της εποχής. 

Το 1931 ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία ως υπάλληλος σε εταιρεία εισαγωγών, για να αναλάβει διευθυντής του εργοστασίου κλωστών «3 Αστέρες».

Το 1944 ίδρυσε μία μικρή επιχείρηση, την «Κλωσταί Πεταλούδας - Μουζάκης», που σύντομα διακρίθηκε για την υψηλή ποιότητα των προϊόντων της και το 1949 απέκτησε το πρώτο της εργοστάσιο στην Ηλιούπολη.

Η «Πεταλούδα» κυκλοφόρησε πρώτη φορά κουβαρίστρα το 1950, ένα προϊόν που γνώρισε μεγάλη επιτυχία. 

Μερικά χρόνια αργότερα αποδέχθηκε πρόταση τού άλλοτε «φοβερού ανταγωνιστή» του διανοούμενου επιχειρηματία και προέδρου του ΕΒΕΑ επί σειράν ετών Χρήστου Πανάγου και εξαγόρασε και τη δική του κλωστική μονάδα κεντήματος.
Το 1968 ίδρυσε την εταιρεία «Ελ. Μουζάκης ΑΕ», η οποία εγκαινίασε τη λειτουργία του πρώτου κλωστηρίου της το 1970. 

Η είσοδος της στο Χρηματιστήριο, έγινε το 1991, ενώ εκείνη τη χρονιά η Πεταλούδα υπέγραψε συμβόλαιο με την MADEIRA - Γερμανίας για την αποκλειστική εισαγωγή και διάθεση των προϊόντων της στην Ελλάδα. 

Σήμερα τα ηνία της Πεταλούδας έχουν περάσει στη σύζυγο του ιδρυτή, Ελευθερία Μουζάκη η οποία κατέχει την θέση του αντιπροέδρου στον Όμιλο, στον ανιψιό του Νικόλαο Σαράφη και σε άλλα μέλη της οικογενείας που καλούνται να καλύψουν το κενό του.


Παλίρροια

Κατασκευάζει 1,7 εκατ. ντολμαδάκια την ημέρα, κατέχοντας την πρώτη θέση σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Ο λόγος για την οικογενειακή επιχείρηση Παλίρροια που ιδρύθηκε το 1957 στα Πολιτικά Εύβοιας από τον Αντώνη Σουλιώτη.

Η Παλίροια παρέμεινε μια προσωπική επιχείρηση μέχρι το 1982, όπου έλαβε την εταιρική μορφή που έχει σήμερα με τη συμμετοχή των γιων του Αντώνη Σουλιώτη, Κώστα και Βασίλη. 

Το 1989 ξεκίνησε η υλοποίηση ενός μακρόπνοου επενδυτικού σχεδίου με επενδύσεις σε σύγχρονες και τεχνολογικά προηγμένες εγκαταστάσεις και νέα γραφεία το οποίο ολοκληρώθηκε το 1992 με τη λειτουργία αυτών, στα Πολιτικά Ευβοίας. 

Το 2000 μια νέα εποχή άρχισε για την Παλίρροια, όταν η διοίκηση της εταιρίας αποφάσισε τη δημιουργία μιας καινούργιας σύγχρονης παραγωγικής μονάδας στη Βουλγαρία, με την επωνυμία Παλίρροια Bulgaria Ltd,ώστε να καταφέρει να αυξήσει περαιτέρω τις εξαγωγές της . 

Από το 2010 και μετά η Παλίρροια εστίασε το ενδιαφέρον της ακόμα περισσότερο στις εξαγωγές με αποτέλεσμα να καλύπτουν ολοένα και μεγαλύτερο μέρος του συνολικού της τζίρου. 

Σήμερα, η Παλίρροια είναι ο μεγαλύτερος Έλληνας εξαγωγέας έτοιμων γευμάτων και αποτελεί το Νο1 παραγωγό ντολμά στον κόσμο.


Αpivita

Η μεταξύ τους αγάπη τους οδήγησε στην δημιουργία μίας από τις πιο επιτυχημένες ελληνικές επιχειρήσεις με σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα. 

Ο Νίκος και η Νίκη Κουτσιανά, ιδρυτές της εταιρείας φυσικών καλλυντικών Apivita με σκληρή δουλειά και τύχη κατάφεραν να δημιουργήσουν μία εταιρεία η οποία έχει πλέον παρουσία σε 14 χώρες.

Φαρμακοποιοί και οι δυο, συναντήθηκαν πρώτη φορά σε ένα συνοικιακό φαρμακείο στην Αθήνα το 1972, και ανακάλυψαν το κοινό τους πάθος για τη φύση. Παντρεύτηκαν σε αυτό το φαρμακείο και μαζί δημιούργησαν τα πρώτα τους φυσικά καλλυντικά χρησιμοποιώντας μελισσοκομικά προϊόντα και ελληνικά βότανα. 

Τους τελευταίους μήνες η εταιρεία εγκαινίασε νέα καταστήματα στη Λευκωσία, στο Βουκουρέστι και το Άμστερνταμ, ενώ οι νέες αγορές που αποτελούν άμεσους στόχους είναι η Αγγλία και η Τουρκία. 

Η φήμη της εταιρείας που φτιάχνει φυσικά καλλυντικά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες έχει ξεπεράσει τα ελληνικά σύνορα και το BBC πρόσφατα έκανε εκτενές αφιέρωμα σε αυτή και το μυστικό της επιτυχίας.


Τρικαλινός

Το αυγοτάραχο Τρικαλινός έχει συμπεριληφθεί στα καλύτερα προϊόντα του κόσμου και πλέον συστήνεται και χρησιμοποιείται από όλους τους μεγάλους σεφ. 

Η εταιρεία Τρικαλινός έχει τις ρίζες της πίσω στο 1856 όταν τρία αδέρφια ο Ζαφείρης, ο Νίκος και ο Γιώργος ξεκίνησαν την παραγωγή και εμπορία του αυγοτάραχου στο Αιτωλικό.

Ο Ζαφείρης Τρικαλινός, τωρινός ιδιοκτήτης της ιστορικής επιχείρησης ανέλαβε τα ηνία το 1995, δίνοντας νέα πνοή στην εταιρεία αλλά και στο ίδιο το προϊόν.

Η άνοδος της εταιρείας είναι ραγδαία: τα προϊόντα εξάγονται στο περίφημο οίκο Petrossian, το αβγοτάραχο Τρικαλινός παίρνει εξαιρετικά σχόλια στους New York Times, ο food writer Jose Andres έκανε μόδα το αβγοτάραχο στα media καθιερώνοντας το ως το πιο «καυτό» υλικό για tapas σε αρκετά εστιατόρια των ΗΠΑ, ενώ στη γαλλική αγορά το συγκεκριμένο προϊόν θεωρείται ανώτερο από το αντίστοιχο της Κορσικής, χαρακτηρίζεται «royale» και πωλείται σε διπλάσια τιμή. 


Κορρές

Ιδρύθηκε το 1996. Ιδρυτής είναι ο φαρμακοποιός Γιώργος Κορρές, ο οποίος ήδη από τη δεκαετία του 1980 εργαζόταν στο πρώτο ελληνικό ομοιοπαθητικό φαρμακείο, που λειτουργούσε τότε στο Παγκράτι.

Το όραμα του Γιώργου Κορρέ για τη δημιουργία προϊόντων για το δέρμα, βασισμένα στις ευεργετικές δράσεις των βοτάνων ξεκίνησε εκείνη την περίοδο. Το 1992 ανέλαβε εξ ολοκλήρου τη διαχείριση του φαρμακείου και μέσα σε πέντε χρόνια δημιούργησε ένα εργαστήριο παραγωγής ομοιοπαθητικών σκευασμάτων, στο πρότυπο των αντίστοιχων ευρωπαϊκών.

Το 1996 σε συνέχεια της προσπάθειας ανάπτυξης προϊόντων που βασίζονται σε φυσικές πρώτες ύλες, ιδρύεται η «Κορρές Φυσικά Προϊόντα». Το πρώτο προϊόν ήταν καραμέλες για το λαιμό με μέλι και γλυκάνισο, ιδέα που βασιζόταν στο θερμαντικό ρακόμελο που έφτιαχνε ο παππούς του, Γιώργος Κορρές, στην πατρίδα του τη Νάξο.

Τον Μάιο του 2003 λειτούργησε στο Λονδίνο το πρώτο αποκλειστικό κατάστημα των φυσικών προϊόντων Κορρέ, ενώ τον Ιούλιο του 2004 και τον Μάρτιο του 2005 δημιουργήθηκαν δύο νέα σημεία πώλησης στη Βαρκελώνη.

Σήμερα, η εταιρεία παράγει περισσότερα από 300 προϊόντα που διανέμονται σε 5 χιλιάδες φαρμακεία στην Ελλάδα και εξάγονται σε 25 χώρες, μέσω εξειδικευμένων καταστημάτων σε Λονδίνο, Παρίσι, Νέα Υόρκη, Λος Αντζελες, Ρώμη, Μόναχο, Βερολίνο αλλά και σε Αμστερνταμ, Χονγκ Κονγκ και Σιγκαπούρη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου