Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2018

Οι καλύτερες συμβουλές καριέρας από επιτυχημένους επαγγελματίες

Μήπως είναι μια καλή στιγμή αυτή για να σκεφθείτε και να εφαρμόσετε τρόπους βελτίωσης της επαγγελματικής σας ζωής;
Το 2017 τελείωσε και μια νέα χρονιά το διαδέχτηκε. Και είναι μια καλή στιγμή αυτή για να σκεφθείτε και να εφαρμόσετε τρόπους βελτίωσης της επαγγελματικής σας ζωής.

Ιδού μερικές από τις καλύτερες συμβουλές καριέρας που ακούσαμε:

Χρησιμοποιήστε στοχευμένα τον χρόνο σας
Η Julie Zhuo, αντιπρόεδρος σχεδιασμού προϊόντος της Facebook, ξοδεύει ένα μεγάλο μέρος της ημέρας σε συναντήσεις. Αλλά προτού βυθιστεί σε αυτές τις συζητήσεις με τις ομάδες της, επιλέγει να κάνει ένα σχέδιο. «Θέλω να χρησιμοποιώ στοχευμένα τον χρόνο μου. Είναι εύκολο να συνηθίσεις απλώς να αντιδράς σε ό,τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της ημέρας» είπε στο Business Insider. Η ίδια εξετάζει με ακρίβεια τι θέλει να πετύχει σε κάθε συνάντηση. «Πηγαίνω σε κάθε συνάντηση με μια ιδέα του τι θέλω να πω ή να κάνω» τονίζει. «Αυτό κάνει πολύ ευκολότερη τη μετάβαση από το ένα πράγμα στο άλλο».

Παραμείνετε ταπεινός και εργαστείτε σκληρά
Είναι ένα πράγμα να λέτε προφορικά πόσο καλή είναι η ταπεινότητα και η ηθική της εργασίας, και είναι άλλο πράγμα να δείχνετε σε μια συνέντευξη για δουλειά ότι αυτές οι αξίες συμβαδίζουν με τις δικές σας αξίες. Ο Daniel Schwartz, διευθύνων σύμβουλος της Restaurant Brands International – της μητρικής εταιρείας των Burger King, Tim Hortons και Popeyes – είπε ότι πάντα τσεκάρει τους υποψηφίους με μια συγκεκριμένη ερώτηση-παγίδα για να αντιληφθεί καλύτερα τις αξίες τους. «Μια ερώτηση που πάντα θέτω είναι και η εξής: ‘Είσαι έξυπνος ή δουλεύεις σκληρά;’» σημειώνει σε συνέντευξή του στους The New York Times. Και υπάρχει σίγουρα μια σωστή απάντηση: «Θες υπαλλήλους που να δουλεύουν σκληρά» λέει. «Θα εκπλαγείς αν δεις πόσοι άνθρωποι μού λένε ‘Δεν χρειάζεται να δουλέψω σκληρά, είμαι έξυπνος’. Σοβαρά τώρα; Η ταπεινότητα είναι σημαντική». Ηγηθείτε μέσω της σκληρής δουλειάς και της ταπεινοφροσύνης στην επαγγελματική σας ζωή.

Η επιτυχία απαιτεί ανθρώπους – όχι σχέδια
Τα σχέδια δεν μπορούν να σας πάνε πολύ μακριά. Αν θέλετε πραγματικά να δώσετε ώθηση στην καριέρα σας, θα χρειαστείτε τη βοήθεια των άλλων ανθρώπων. Σε συνέντευξή του στο Business Insider, ο συνιδρυτής και επενδυτής του LinkedIn, Reid Hoffman, συμβουλεύει: «Χτίστε ένα όσο το δυνατόν ισχυρότερο δίκτυο, γιατί αυτό είναι το πρώτο πράγμα που μπορεί να σας εκτοξεύσει ως προς την ικανότητά σας να πετύχετε πράγματα».

Μην ξεχνάτε ότι η κατάρτιση είναι κλειδί
Η επιτυχία δεν αποτελείται μόνο από όνειρα, αλλά κι από δουλειά. «Δεν φτάνει να βάλεις την εργασία» επισημαίνει ο Tim Ferriss. «Απαιτείται να δοκιμάζεις συνεχώς τις δεξιότητές σου, τα εργαλεία που έχεις διαθέσιμα όταν κρίνονται πολλά και η πίεση χτυπάει ‘κόκκινο’. Πρέπει να προπονείσαι – είναι σαν τον αθλητισμό. Δεν μπορείς να διαβάσεις ένα βιβλίο για το ποδόσφαιρο και μετά να πας να παίξεις στο Μουντιάλ». Ο ίδιος αντλεί έμπνευση από ένα ρητό του αρχαίου Έλληνα ποιητή Αρχίλοχου: «Δεν ανερχόμαστε στο επίπεδο των προσδοκιών μας· πέφτουμε στο επίπεδο της εκπαίδευσής μας».

Υιοθετήστε το ρίσκο
Η Barbara Corconan δεν διστάζει – ειδικά όταν πρόκειται να αναλάβει μεγάλα ρίσκα. «Νομίζω ότι η καλύτερη στιγμή για να πάρεις ένα οποιοδήποτε ρίσκο, όπως το να αφήσεις τη δουλειά σου και να αρχίσεις τη δική σου επιχείρηση, είναι αμέσως μόλις αρχίσεις να το σκέφτεσαι» δηλώνει. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ορμάτε σε επικίνδυνες καταστάσεις χωρίς λόγο. «Το σημαντικό είναι να αναρωτιέσαι: ‘Τι θα με κάνει χαρούμενο;’ Η απάντηση είναι δύσκολη, ιδιαίτερα όταν είσαι νέος. Και άρα πρέπει να τη προσεγγίζεις με τον ίδιο τρόπο που βρίσκουμε ποια ρούχα μας κάνουν – δοκιμάζοντάς τα.».

Φτιάξτε μια καλή ισορροπία δουλειάς-προσωπικής ζωής που σας ταιριάζει
Για τον αντιπρόεδρο πλατφόρμων και οικοσυστημάτων της Google, Hiroshi Lockheimer, η ισορροπία εργασίας – προσωπικής ζωής δεν είναι απλώς μία πιασάρικη φράση. Ο ίδιος προβαίνει σε χειροπιαστές κινήσεις για να επιτύχει μια τέτοια ισορροπία. Αφιερώνει χρόνο στο να κάνει τα πράγματα για τα οποία νοιάζεται περισσότερο, όπως το να αφήνει τα παιδιά του στο σχολείο, να βλέπει μαζί τους τηλεόραση στο τέλος μιας κουραστικής ημέρας, και να βρίσκει χρόνο μέσα στην ημέρα για να ασκείται και να σκέφτεται τη μεγάλη εικόνα. Την ίδια στιγμή, κάνει λίγη δουλίτσα αμέσως πριν κοιμηθεί. «Δεν ξέρω αν η συμβουλή είναι καλή ή όχι – αλλά λέω με ειλικρίνεια πώς δουλεύει για μένα. (…) Για μένα, η προσωπική και η επαγγελματική ζωή μου αλληλοσυνδέονται. Είναι δύσκολο να τις ξεχωρίσεις». Και μπορεί το ωράριό του να μην είναι για τον καθένα, αλλά η προσέγγισή του ως προς την ανάγκη ύπαρξης μιας ρουτίνας που να δουλεύει γι’ αυτόν είναι κάτι απ’ το οποίο θα μπορούσε να διδαχθεί ο οποιοσδήποτε.

Αποδώστε τα εύσημα εκεί που πρέπει
Αποδώστε τα εύσημα όταν πρέπει. Ναι, ακούγεται κλισέ, αλλά είναι κάτι που θα σάς εξασφαλίσει τον σεβασμό στην καριέρα σας. Ο διευθύνων σύμβουλος της PayPal, Dan Schulman, θυμάται: «Είχε πεθάνει η αδερφή μου κι εγώ ήμουν επικεφαλής μιας μεγάλης ομάδας εκείνη την περίοδο. Έπρεπε να πάρω άδεια. Ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδος για μένα, κι όταν επέστρεψα είδα ότι η ομάδα μου είχε παραμείνει εκεί για μένα. Ό,τι είχαμε καταφέρει το είχαν πετύχει αυτοί. Αναγνώρισα 100% τη συμβολή τους». Όπως επισημαίνει ο ίδιος, «η συγκεκριμένη πρακτική προσελκύει ολοένα και περισσότερους ανθρώπους στην ομάδα σας».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου