Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2016

Το συνεταιρίζεσθαι εστί επιχειρείν

Μια ομάδα νεαρών κτηνοτρόφων στο Λιβάδι Ελασσόνας του Ολύμπου έκανε το μεγάλο βήμα και δημιούργησε έναν πρότυπο κτηνοτροφικό συνεταιρισμό και δική της τυροκομική μονάδα. Η διέξοδος που αναζητούσαν τους έκανε να «ξεχωρίσουν», με τη βραβευμένη φέτα «Βοσκός»

Τον δρόμο των Συνεταιρισμών επιλέγει ο αγροτικός τομέας προκειμένου να ανταποκριθεί στη διεθνή τάση παραγωγής επώνυμων τοπικών ποιοτικών προϊόντων. Σε πείσμα της συγκυρίας πολλές επιχειρήσεις του αγροτοδιατροφικού τομέα έχουν δείξει να αντέχουν στην κρίση, καθώς αναδιοργανώνονται, επενδύουν, εξάγουν και κινούνται δυναμικά με προϊόντα ανταγωνιστικά και υψηλή προστιθέμενη αξία.

Το παραδοσιακό στοιχείο, το οποίο παραμένει αναλλοίωτο στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με τις ευνοϊκές εδαφοκλιματολογικές συνθήκες, κερδίζει διεθνώς τους καταναλωτές, οι οποίοι στρέφονται στην υγιεινή διατροφή.

Ο αγροτικός τομέας είναι κατακερματισμένος στην Ελλάδα. Η συνένωση των παραγωγών φαίνεται να αποτελεί μονόδρομο, δεδομένου ότι η ελληνική γη έχει τη δυνατότητα να παράγει αγροτικά προϊόντα αξίας 20 δισ. ευρώ. Τον συνεταιριστικό δρόμο έχουν επιλέξει άλλωστε - και μάλιστα επιτυχημένα - οι αγρότες της Ευρώπης, όπου το 60% της αγροτικής παραγωγής περνά μέσω των Συνεταιρισμών. Στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό φθάνει μόλις στο 20%.

Σε ακριβά ντελικατέσεν
Η Ελλάδα δηλώνει παρούσα, καθώς έχει να επιδείξει δεκάδες επώνυμα προϊόντα, τα οποία είναι κατοχυρωμένα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σε σύνολο 1.100 προϊόντων ονομασίας προέλευσης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, τα 101 είναι επώνυμα ελληνικά προϊόντα, που φέρουν τις ενδείξεις «Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ)» ή «Προστατευόμενης Γεωγραφικής Περιοχής (ΠΓΠ)». Περισσότεροι από 160.000 τόνοι από τα ΠΟΠ και ΠΓΕ ελληνικά προϊόντα φθάνουν στις αγορές όλων των χωρών της υφηλίου και φιγουράρουν ακόμη και στα πιο ακριβά ντελικατέσεν.

Την προσπάθεια των ελληνικών εταιρειών στηρίζει η Τράπεζα Πειραιώς μέσω του προγράμματος Συμβολαιακής Γεωργίας. Τα επενδυτικά και εξαγωγικά σχέδια των συνεταιρισμών, τα οποία ακολουθούν την πιο σύγχρονη αντίληψη για το επιχειρείν, ενισχύονται από την ανάσα ρευστότητας που δίνει το πρόγραμμα της Συμβολαιακής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας της Τράπεζας Πειραιώς στον πρωτογενή τομέα.

Ρευστότητα
Η τριμερής συμφωνία μεταξύ παραγωγών, συνεταιρισμών-επιχειρήσεων και τράπεζας διευκολύνει τη ρευστότητά τους εν μέσω οικονομικής κρίσης. Ο παραγωγός μέσω της ειδικής κάρτας που παρέχει το πρόγραμμα έχει ρευστό για να καλύψει το κόστος παραγωγής των προϊόντων του, την αγορά αγροτικών εφοδίων και την πληρωμή των εργατικών. Το πρόγραμμα καλύπτει όλη την παραγωγική, εφοδιαστική και μεταποιητική αλυσίδα του προϊόντος. Περισσότεροι από 16.000 αγρότες από όλη τη χώρα έχουν συνάψει συμβολαιακές συμφωνίες για την απορρόφηση των προϊόντων τους από τις μεταποιητικές επιχειρήσεις-συνεταιρισμούς και τη χρηματοδότηση τους από την Τράπεζα Πειραιώς. Το ύψος των χρηματοδοτήσεων σε αυτή τη διετία εφαρμογής του προγράμματος από την Τράπεζα Πειραιώς ξεπερνάει τα 550 εκατ. ευρώ. Πάνω από 170 επιχειρήσεις και αγροτικοί συνεταιρισμοί που συμμετέχουν στη Συμβολαιακή εξάγουν προϊόντα αξίας περίπου 1,2 δισ. ευρώ σε 54 χώρες και απασχολούν 1 2.500 άτομα.

Πήγασος Αγροδιατροφή ΑΣ - «7Grapes»
Σταφύλια με τεχνογνωσία από την Bayer
Μια ελίτ αμπελουργών είναι η πιο σύγχρονη αγροτική ομάδα στην Ελλάδα, η οποία συγκρίνεται μόνο με τους κορυφαίους της υφηλίου. Οι 51 αγρότες από το Κιάτο Κορινθίας παίζουν την τεχνολογία στα δάχτυλα. Κοιτάζοντας την οθόνη του PC τους διαβάζουν τις πληροφορίες για τη θερμοκρασία και την υγρασία του αμπελιού τους. Δεδομένα που φθάνουν στον υπολογιστή τους μέσω των ιπτάμενων συσκευών, που πετούν πάνω από τα αμπέλια τους σε 24ωρη βάση. Γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή πότε πρέπει να ποτίσουν ή να ψεκάσουν.

Ο μεγαλύτερος ενοποιημένος αμπελώνας επιτραπέζιου σταφυλιού στην Ελλάδα, 1.900 στρέμματα, με πλήρη καθετοποιημένη παραγωγή - από το χωράφι ως το σουπερμάρκετ - και στόχους ποιοτικά προϊόντα και μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Η Πήγασος Αγροδιατροφή ΑΣ δημιουργήθηκε το 2010 από επτά παραγωγούς. Για τον λόγο αυτόν βαφτίστηκε «7Grapes». Τα σταφύλια της ομάδας, που καλλιεργούνται στην Πελοπόννησο, στη Θεσσαλία και στην Κεντρική Μακεδονία, εξάγονται 100% και πωλούνται απευθείας σε σουπερμάρκετ του εξωτερικού: Marks&Spencer, Waitrose, Sainsbury's, Tesco, Co-op, Aldi, Delhaize κ.ά.

Η εταιρεία συμμετέχει στο πιο σύγχρονο διεθνές πρόγραμμα, για την υιοθέτηση ενός βιολογικού τρόπου καλλιέργειας, χωρίς δραστικές ουσίες, λαμβάνοντας τεχνογνωσία από τον κολοσσό Bayer.

Την πρωτοβουλία των παραγωγών οδηγεί ο Μάρκος Λέγγας, με μεταπτυχιακές σπουδές στην τεχνολογία τροφίμων, στη διοίκηση ποιότητας και εμπειρία σε μεγάλες εταιρείες τροφίμων του εξωτερικού. «Βασικό κριτήριο ήταν οι παραγωγοί να είναι νέοι» τονίζει ο κ. Λέγγας. «Ο μέσος όρος ηλικίας είναι 36 ετών. Εγώ είμαι ο μεγαλύτερος, 43 ετών!».

Ενωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων
700 τόνοι κρασιού στην αγορά
Η οινοποιητική παράδοση των 3.500 ετών της Σαντορίνης διασφαλίζεται μέσω της Ενωσης Συνεταιρισμών Σαντορίνης - SantoWines, που ιδρύθηκε το 1947. Τα 1.250 ενεργά μέλη, με τους 200 να είναι κατά κύριο επάγγελμα αμπελουργοί, καλλιεργούν περίπου 12.000 στρέμματα, εκ των οποίων 11.200 αφορούν λευκές ποικιλίες και 800 ερυθρές.

Ο Συνεταιρισμός είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός οίνων στο νησί.

«Η χρονιά που φεύγει δεν είχε και τόσο υψηλή απόδοση» μας επισημαίνει ο γενικός διευθυντής του Συνεταιρισμού Ματθαίος Δημόπουλος προσθέτοντας ότι «μάζεψαν κάπου 1.000 τόνους σταφύλια».

Οι 700 τόνοι κρασιού έχουν ήδη βγει στην αγορά και όπως τονίζει ο κ. Δημόπουλος«ποιοτικά είναι μια εξαιρετική χρονιά», για να προσθέσει: «Η κατανάλωση στο νησί παρουσιάζει αυξητική τάση, λόγω τουριστών. Στην υπόλοιπη χώρα έχουμε κάμψη και μεγάλη βουτιά στην Αττική. Στον αντίποδα, οι εξαγωγές πάνε πολύ καλά».

Οι οίνοι ΟΠΑΠ της SantoWines τυγχάνουν διεθνούς αναγνώρισης και έχουν επανειλημμένα βραβευθεί σε διεθνείς διαγωνισμούς οίνου.

ΕΑΣ Αμφισσας
Από τους παραγωγούς στα ράφια
Τον Δεκέμβριο στήνεται ο χορός συγκομιδής της «βασίλισσας των ελιών», της κονσερβολιάς. Ο παραδοσιακός υπεραιωνόβιος ελαιώνας της Αμφισσας αριθμεί 800.000 λιόδεντρα.

«Η συγκομιδή του καρπού γίνεται με τον παραδοσιακό τρόπο, με το χέρι ή με ραβδισμό»μας ενημερώνει ο πρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αμφισσας Ηλίας Ξηρός. Συγκομιδή και επεξεργασία καθιστούν ξεχωριστά τα προϊόντα της ΕΑΣ, που διακινούνται με το brand name «Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Αμφισσας, Δελφών Ελαιών».

Η «βασίλισσα των ελιών» αναγνωρίστηκε το 1996 ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).

Η Ενωση, η οποία λειτουργεί από το 1936, προχωρεί στην αναβάθμιση των προϊόντων της περνώντας στο στάδιο της τυποποίησης. Τα προϊόντα της θα συσκευάζονται σε βάζα, σακούλες κ.τ.λ., προκειμένου να φθάνουν απευθείας στα ράφια των καταστημάτων, εντός και εκτός χώρας, με το δικό της brand name. Η εξαγωγική στροφή της ΕΑΣ Αμφισσας είναι το μεγάλο στοίχημα και το επόμενο, όπως τονίζει ο κ. Ξηρός, είναι «η ένταξη στη βιολογική καλλιέργεια».

Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Νικήτης Σίθων
Στα πέρατα της Γης το βραβευμένο μέλι
Το μεγαλύτερο μελισσοχώρι της Ευρώπης βρίσκεται στη Νικήτη Χαλκιδικής. Οι κάτοικοι της περιοχής είναι αφοσιωμένοι στα μελίσσια. Οι προηγούμενες γενιές εντόπισαν από νωρίς τις δυσκολίες του επαγγέλματος. Η μεταπολεμική γενιά ήταν εκείνη που πήρε την απόφαση να διασφαλίσει τα συμφέροντά τους, με την ίδρυση του Αγροτικού Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Νικήτης Χαλκιδικής - Σίθων.

Στόχος τους ήταν να εδραιώσουν και να βελτιώσουν την παραγωγή μελιού. Από τα παραδοσιακά κοφίνια πέρασαν στις ευρωπαϊκές κυψέλες και συνεργάστηκαν με τους εμπόρους, οι οποίοι ταξίδεψαν στα πέρατα της Γης το παγκοσμίως βραβευμένο ελληνικό μέλι «Σίθων».

Στα μέσα της δεκαετίας του '80 ο Συνεταιρισμός κάνει το επόμενο βήμα, κατασκευάζοντας δικό του συσκευαστήριο μελιού. Το 1987 ξεκινάει η τυποποίηση του μελιού «Σίθων».

Σήμερα ο Συνεταιρισμός, από τους μεγαλύτερους της Ευρώπης, απαριθμεί 70 μέλη και συνεργάζεται με άλλους 50 μελισσοκόμους, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων είναι στη Σιθωνία. Κάθε χρόνο διακινούνται 400-600 τόνοι μέλι «Σίθων», με σχεδόν το 20% - κυρίως δασόμελο - να εξάγεται.

Συνεταιρισμός Βοσκών Λιβαδίου Ολύμπου
Ποιοτική παραγωγή από τον Ολυμπο
Στο Λιβάδι Ελασσόνας του Ολύμπου, σε υψόμετρο 1.200 μέτρων, φιλοξενούνται 60.000 γιδοπρόβατα. Το γάλα τους είναι η βάση παραγωγής προϊόντων εκλεκτής ποιότητας, τα οποία φθάνουν σε καταστήματα delicatessen της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, καθώς και στα ράφια καταστημάτων της Γερμανίας.

Μια ομάδα 14 νεαρών κτηνοτρόφων έκανε το μεγάλο βήμα. Δημιούργησαν έναν πρότυπο κτηνοτροφικό συνεταιρισμό και δική τους τυροκομική μονάδα. Η διέξοδος που αναζητούσαν τους έκανε να «ξεχωρίσουν», με τη βραβευμένη φέτα «Βοσκός».

Οι κτηνοτρόφοι από το μυθικό βουνό των θεών του Ολύμπου βασίστηκαν στη βλάχικη παράδοσή τους. Τα μυστικά για την παραγωγή της ελληνικής φέτας μεταφέρονται από γενιά σε γενιά. Οι ίδιοι πρόσθεσαν το μεράκι τους. Το αποτέλεσμα είναι τα ποιοτικά προϊόντα που έχουν ήδη διακριθεί: η φέτα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και η φέτα ΠΟΠ για σαλάτα.

Βασική αρχή τους είναι να παραμείνει αναλλοίωτη η ποιοτική ελληνική παραγωγή. «Κι αυτό είναι εφικτό» επισημαίνει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Τάσος Αντωνίου.

Τα μέλη του Συνεταιρισμού έχουν συνάψει μεταξύ τους μια συμφωνία στη βάση της Συμβολαιακής Γεωργίας. Και αυτή αφορά την παράδοση της πρώτης ύλης στη μονάδα παραγωγής τυριών. Το τυροκομείο παράγει κάθε χρόνο 80.000 κιλά φέτα, 30.000 κιλά κατσικίσιο τυρί, 5.000 κιλά γραβιέρα και 4.000 κιλά κεφαλοτύρι, καθώς και μυζήθρα και ξινοτύρι. Εκτός των τυριών, παράγουν 12.000 κιλά γιαούρτι πρόβειο, καθώς και 10.000 κιλά παραπροϊόντα, όπως το βούτυρο και το βοσκοτύρι - ένα παραδοσιακό αλοιφώδες τυρί από κατσικίσιο γάλα.

Ποιοτικά φυσικά προϊόντα ροδιού
1.000 παραγωγοί καλλιεργούν 10.000 στρέμματα σε όλη την επικράτεια με το σύστημα της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης
Στον Αγιο Αθανάσιο Δράμας φθάνουν χιλιάδες τόνοι ροδιού για την παραγωγή πιστοποιημένου ελληνικού 100% φυσικού χυμού και του μοναδικού 100% φυσικού βιολογικού χυμού, που πωλείται με το brandname «Το Ελληνικό Ρόδι» - «Τhe Greek Pomegranate».

Οι 1.000 καλλιεργητές του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Οπωροκηπευτικών Αγίου Αθανασίου Δράμας καλλιεργούν σήμερα περί τα 10.000 στρέμματα ροδιάς σε όλη την επικράτεια με το σύστημα της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης. Τα 800 στρέμματα είναι ενταγμένα στη βιολογική καλλιέργεια.

Ο ΑΣΟΠ Αγίου Αθανασίου ιδρύθηκε ως Οργάνωση Παραγωγών το 2005 από τον Γρηγόρη Αργυρίου, ο οποίος συνεπικουρούμενος από μια μικρή ομάδα παραγωγών στη Δράμα και τον γεωτεχνικό Νικόλα Παπακωνσταντίνου ενέπνευσε, οργάνωσε και κινητοποίησε εκατοντάδες παραγωγούς ανά την Ελλάδα στην κατεύθυνση επένδυσης στις δυναμικές καλλιέργειες της κόκκινης πιπεριάς και της ροδιάς.

«Καταλυτικό ρόλο στην ανάπτυξη των σχέσεων συνεργασίας και στην εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας διαδραματίζει η δίκαιη και έγκαιρη πληρωμή του αγρότη-παραγωγού από τον Συνεταιρισμό» μας επισημαίνει ο διευθυντής πωλήσεων του Συνεταιρισμού Παναγιώτης Αθανασιάδης. Φιλοσοφία των μελών του Συνεταιρισμού είναι η παραγωγή ποιοτικών φυσικών προϊόντων, στο πλαίσιο της υγιεινής διατροφής. Τα προϊόντα του ροδιού πωλούνται ακόμη και στα φαρμακεία, εντός και εκτός χώρας.

Το 2016 τα προϊόντα ροδιού του ΑΣΟΠ θα ενισχυθούν από την έξτρα μαρμελάδα ροδιού, τη σκόνη ροδιού για βιομηχανική χρήση και το αποξηραμένο σπυρί ροδιού.

Ο χυμός «Το Ελληνικό Ρόδι» βραβεύθηκε για την ποιότητά του και ο Συνεταιρισμός για την καινοτομία στην οργάνωση της καλλιέργειας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Ενωση του Eλληνικού Marketing με το βραβείο Αγροτικής Αριστείας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου