Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016

Πέντε χρόνια μετά τον θάνατο του Στιβ Τζομπς: Τι πρέπει να θυμόμαστε


Η Apple είναι σήμερα κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό που ήταν την περίοδο του Στιβ Τζομπς. Ο χαρισματικός αλλά και αμφιλεγόμενος ηγέτης της Apple, υπήρξε μέχρι το τέλος της ζωής του πρόεδρός της. Άλλοτε περισσότερο κι άλλοτε λιγότερο, στα χρόνια του η εταιρεία ανέδειξε μερικές από τις πιο καινοτόμες εφευρέσεις στον κόσμο.

Στα πέντε έτη διοίκησης του Τιμ Κουκ, πολλά έχουν αλλάξει. Ο Κουκ κρατά χαμηλό προφίλ σε σύγκριση με τον Τζομπς. Ο σημερινός CEO της εταιρείας δηλώνει υπερήφανος για τις φιλανθρωπικές δράσεις της Apple, ενώ ανά πάσα στιγμή είναι διατεθειμένος να παραδεχτεί τα λάθη του και να απολογηθεί.

Όμως στην πραγματικότητα, ο Κουκ, όντας μαθητής του Τζομπς ως προς την αντίληψη τουοράματος της εταιρείας, του μοιάζει σε πολλά περισσότερα από όσα φανταζόμαστε.

Όπως ο Τζομπς, έτσι κι ο Κουκ aείναι φανατικός οπαδός της μυστικότητας όσων project δουλεύει η εταιρεία κι έχει καταφέρει να φέρει τεράστια κέρδη πουλώντας ακριβά και υψηλής ποιότητας προϊόντα.

Επιπλέον ο Κουκ έχει την ίδια διάθεση να συγκρουστεί εκεί που θεωρεί ότι θίγεται το συμφέρον της Apple. Είτε αυτό αφορά τη χρόνια διαμάχη με τη Samsung για την παγκόσμια κυριαρχία στο χώρο των smartphones, είτε έχει να κάνει με το βαρύ πρόστιμο της Κομισιόν για τη φορολογική πολιτική της εταιρείας στην Ιρλανδία ή την ανοιχτή σύγκρουση με το FBI σχετικά με το ξεκλείδωμα του iPhone σε μια υπόθεση ανθρωποκτονίας.

Στην εποχή του Κουκ η Apple προχώρησε στη μετάβαση από την παρουσίαση μιας μεγάλης αναβάθμισης του iPhone κάθε χρόνο, στην εμφάνιση εντελώς νέων και διαφορετικών προϊόντων κάθε τρία χρόνια. Όμως, κυρίως, αυτό για το οποίο ο Κουκ ίσως μείνει στην ιστορία της Apple είναι πως με κάθε προϊόν επιδιώκει να αφαιρεί εξαρτήματα – όπως έκανε με την απουσία υποδοχής για κοινά ακουστικά στο iPhone 7.

Όπως ο Τζομπς, έτσι κι ο Κουκ αναζητεί νέες διόδους προς την καινοτομία. Με τη μόνη διαφορά ότι ο Κουκ επεκτάθηκε πολύ πιο ενεργά σε τομείς όπως η μουσική, ο αθλητισμός και το «σύννεφο», ενώ εισήλθε στους χώρους της τεχνητής νοημοσύνης και της ενισχυμένης πραγματικότητας.

Παρόλα αυτά η απορία για το πώς θα ήταν σήμερα η Apple στα χέρια του Τζομπς, παραμένει. Ο ίδιος είχε έναν χαρακτηριστικό τρόπο συμπεριφοράς στους εργαζόμενούς του (όχι πάντα σωστό) και την ικανότητα να παίρνει από αυτούς κάτι το οποίο στην αρχή φαινόταν αδύνατο. Θα βλέπαμε επί Τζομπς μια πραγματικά ολοκληρωμένη τηλεοπτική υπηρεσία; Ένα αυτοκίνητο το οποίο θα ανταγωνιζόταν την Tesla; Ένα iPhone κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από γυαλί και οργανικά υλικά; Μια Apple με τόσες εξαγορές για να καταστήσει τον εαυτό της κυρίαρχο στην κατηγορία της;

Από το 1997 όταν και ανέλαβε τη θέση του CEO (στην οποία μονιμοποιήθηκε το 2000) ο Τζομπς έφερε τα πάνω κάτω. Η εταιρεία ήταν πραγματικά κατεστραμμένη, κυριαρχούμενη από μια βαριάγραφειοκρατική δομή και ελάχιστα ελκυστικά προϊόντα προς πώληση. Ο Τζομπς έκοψε το απόστημα της κωλυσιεργίας και πόνταρε στην κατασκευή εξαιρετικά ποιοτικών προϊόντων υψηλής τεχνολογίας.

Μόλις η εταιρεία σταθεροποιήθηκε, ο Τζομπ έστρεψε όλη την προσοχή στη δημιουργίακαινοτομιών που δεν είχαν εμφανιστεί ποτέ. Έφερε πραγματικά σημαντικές αναβαθμίσεις στους υπολογιστές της Apple και παρουσίασε στην αγορά το iPod, το iPhone και στη συνέχεια το iPad.

Μπορεί να μην ήταν πάντα ο πρώτος (και δεν ήταν) που παρουσίαζε αυτής της τεχνολογίας προϊόντα, όμως ήταν σχεδόν αναμφισβήτητα ο άνθρωπος που κατάφερνε με τη δική του παρουσία να τα πουλά καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο. Κι αυτός είναι ίσως ο κυριότερος λόγος για τον οποίο η Apple δεν θα ήταν ποτέ ίδια χωρίς αυτόν.

Την ίδια στιγμή ο Κουκ ήταν ο COO της εταιρείας, λειτουργώντας κι ως ο μαθητής κάτω από τον Τζομπς. Έτσι έμαθε τον τρόπο να ακολουθεί τις νέες τάσεις, να επικεντρώνεται στην καινοτομία, αλλά και να κόβει απότομα δραστηριότητες οι οποίες δεν έφερναν κέρδη στην εταιρεία. Επιπλέον έμαθε τον τρόπο για να εμπνέει τους εργαζόμενούς του.

Όμως το κυριότερα από όλα τα μαθήματα που έλαβε ο Κουκ ήταν ένα: Δεν είναι ο Στιβ Τζομπς.

Ο ίδιος έχει προσπαθήσει να καταστήσει ξεκάθαρο ότι δεν είναι ένας «νέος Τζομπς». «Για μένα ο Τζομπς είναι αναντικατάστατος» είχε πει ο Κουκ σε μια συνέντευξή του τον Αύγουστο.

Μπορεί ο Στιβ Τζομπς να μην είναι εδώ για να απολαύσει τους καρπούς των επιτυχιών της Apple, όμως η επιρροή του στα προϊόντα της εταιρείας παραμένει εμφανής. Και είναι δύσκολο σε όλους να φανταστούν πώς θα ήταν σήμερα η βιομηχανία της υψηλής τεχνολογίας εάν ο Τζομπς δεν είχε υπάρξει μέρος της.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου