Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Το Μεζεδοπαντοπωλείο Έργον και στις Βρυξέλλες

Το Μεζεδοπαντοπωλείο Έργον, των αδερφών Θωμά και Γιώργου Δούζη, είναι μία συλλογή ελληνικών παραδοσιακών προϊόντων εξαιρετικής ποιότητας που δίνει την ευκαιρία στους καταναλωτές να απολαμβάνουν επι τόπου τους καλύτερους μεζέδες στο καλύτερο περιβάλλον.

"Σκοπός μας είναι η ανάδειξη της ελληνικής γαστρονομίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η σειρά απαρτίζεται από παραδοσιακά προϊόντα και παρασκευάσματα της μεσογειακής δίαιτας, που τιμούν και σέβονται την παράδοση δημιουργώντας μίας υψήλη αισθητικής και προστιθέμενης γαστρονομικής αξίας πρόταση. Η βάση στην οποία βασιστήκαμε είναι και η ουσία της ίδιας της λέξης. ΕΡΓΟΝ = λειτούργηµα", μας λέει ο Θωμάς Δούζης που μαζί με τον αδερφό του Γιώργο ελέγχουν την αλυσίδα μεζεδοπαντοπωλείο Εργον επιβεβαιώνοντας ότι η έμπνευση όταν κρύβει ψυχή δεν γνωρίζει από κρίσεις. Ετσι μετά από τα επτά καταστήματα που έχουν δημιουργήσει εκ των οποίων το ένα στο Λονδίνο, ετοιμάζονται στις 29 Σεπτεμβρίου να "πετάξουν" και για Βρυξέλλες!


Και όπως μας λέει η επιλογή του Λονδίνου και των Βρυξελλών δεν είναι τυχαία: είναι δύο αγορές που υποδέχονται ευκολότερα από άλλες αγορές του εξωτερικού τις διαφορετικές κουζίνες του κόσμου. Είναι μεν πιο δεκτικές αλλά εξαιτίας αυτής τις ιδιαιτερότητας που έχουν είναι και πιο ανταγωνιστικές. Τουτέστιν αν δεν είσαι καλός σε αυτό που προσφέρεις η ίδια αγορά θα σε απορρίψει, τονίζει αφοπλιστικά!
 Το ενδιαφέρον κατά τον ίδιο επεκτείνεται και σε άλλες ευρωπαϊκές μητροπόλεις, όπως το Παρίσι, το Βερολίνο αλλά και η Βαρκελώνη που εξετάζονται ως επόμενοι στρατηγικοί στόχοι.


Το ΕΡΓΟΝ μας λέει ο Θωμάς Δούζης ξεκίνησε σαν μία σειρά ελληνικών παραδοσιακών προϊόντων από όλες τις γωνιές της Ελλάδας. "Στην προσπάθεια μας να επαναπροσδιορίσουμε με όρους αισθητικούς και ποιοτικούς τι σημαίνει παραδοσιακό αντιμετωπίσαμε το δίλημμα του αν το παραδοσιακό σημαίνει παλιό. Αποφασίσαμε ότι δεν σημαίνει και προχωρήσαμε. Δημιουργήσαμε συσκευασίες, συνταγές και προϊόντα με σύγχρονη αισθητική αλλά ποιότητα από τα παλιά. Προϊόντα από μικρά, εργαστήρια, από συνεταιρισμούς, από ρομαντικούς παραγωγούς που επιμένουν", μας λέει ο ίδιος.

Μία συλλογή από τις Πρέσπες, την Αλόννησο, την Κρήτη, τη Μάνη, την Πίνδο, την Κομοτηνή, τα Κήθυρα! Τα προϊόντα συσκευάζονται στον τόπο τους και φέρουν την εγγύηση ΕΡΓΟΝ. "Δεν αφορίζουμε τον παραγωγό, τον προστατεύουμε ώστε να μην χαθεί σε έναν χώρο με άνιση μεταχείριση και προβολή", σημειώνει ο ίδιος. Μετά ήρθε το παντοπωλείο. Οπως αναφέρει "δεν θέλαμε να αντιγράψουμε ένα παντοπωλείο από άλλες εποχές, θέλαμε να δημιουργήσουμε έναν χώρο του 2011, ένα μοντέρνο χώρο, που να μπορεί να αναδείξει όλα αυτά τα διαμάντια τηςελληνικής φύσης με τον τρόπο που τους αξίζει. Όχι έναν ακριβό χώρο, απλά έναν χώρο του σήμερα, μακάρι και του αύριο! Έναν χώρο με μυρωδιές, εικόνες και μνήμες όπου το κάθε μικρό ελληνικό συστατικό μπορεί να βρει τη θέση του".


Στο μεζεδοπαντοπωλείο,κατά τον ίδιο το στοίχημα ήταν να επαναπροσδιορίσουμε της ελληνικές συνταγές βασιζόμενοι στην ιδέα του μεζέ ως κουλτούρα. "Πήραμε την παρέα μας και ξεκινήσαμε να φτιάξουμε ένα μεζεδοπωλείο! Ο Δημήτρης Σκαρμούτσος δεν βοήθησε απλά. Βασίστηκε στα προϊόντα ΕΡΓΟΝ και έντυσε, άλλαξε, μεταμόρφωσε τους κλασσικούς ελληνικούς μεζέδες. Σερβίραμε το συνηθισμένο κεφαλοτύρι σαγανάκι μαύρο! Το είχε πανάρει με βρώμη,χαρουπάλευρο και παπαρουνόσπορο! Και δίπλα γλυκά του κουταλιού σύκο και τριαντάφυλλο από τη Γουμένισσα".


Τα πλάνα
Ο στόχος μας, επισημαίνει ο Θ. Δούζης, είναι να γνωρίσουμε σε όλο τον κόσμο Ελληνες και ξένους τους θησαυρούς της ελληνικής γης. Μετά τις Βρυξέλλες όπου ετοιμαζόμαστε να εγκαινιάσουμε θα κοιτάξουμε και άλλες αγορές που μας ενδιαφέρουν, ενώ έχει προβλεφθεί το αμέσως προσεχές διάστημα ένα ακόμη κατάστημα στην Αθήνα. Τα πλάνα για το 2015 είναι 1-2 σημεία πώλησης.
Θα έλεγα, υποστηρίζει ο ίδιος, ότι Εργον σημαίνει τρία πράγματα: το ένα είναι το παντοπωλείο, το άλλο είναι το εστιατόριο, ενώ αναπτύσσουμε πολύ δυνατά και ένα τρίτο κομμάτι που λέγεται χονδρική πώληση. Σε αυτό το τρίτο κομμάτι, συνεχίζει ο ίδιος, μολονότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από καταστήματα αλλά και αλυσίδες να "φιλοξενήσουν" τα προϊόντα μας πρέπει τα βήματα που θα γίνουν να είναι πολύ προσεκτικά, καθώς δεν πρέπει να πληγεί η ποιότητα και το όνομα Εργον.
Μέχρι στιγμής τα προϊόντα της εταιρίας διανέμονται σε διάφορα παντοπωλεία ή σημεία delicatessen, τα οποία στην Ελλάδα φθάνουν τα 100, ενώ στο εξωτερικό ξεπερνούν τα 300.


Δέσποινα Καραγιαννοπούλου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου