Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016

Στις 19 Οκτωβρίου τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Επιχειρήσεων για το Περιβάλλον


Την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016 στις 19.30, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του τόπου, θα πραγματοποιηθεί στο Ίδρυμα Ευγενίδου η 6η τελετή απονομής των «Ευρωπαϊκών Βραβείων Επιχειρήσεων για το Περιβάλλον – European Business Awards for the Environment» και των «Ελληνικών Βραβείων για το Περιβάλλον». Οι εταιρείες που διακρίθηκαν είναι οι ΜΕΤΚΑ, ΟΤΕ και ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ στην κατηγορία «Οργάνωση και Διοίκηση», οι ΕΥΠΑΔ, COCA COLA 3E και ΕΛΠΕ στην κατηγορία «Βραβείο Προϊόντος & Υπηρεσιών» και οι GASTOUNI SU UNILEVER - KNORR S.A., HELECTOR S.A και HELLENIC ENVIRONMENTAL CENTER S.A. στην κατηγορία «Βραβείο Διεργασίας».

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος (ΠΑΣΕΠΠΕ) και η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Environment) θα ανακοινώσουν την τελική σειρά κατάταξης των διακριθέντων στους δύο θεσμούς σε έξη κατηγορίες και μια υποκατηγορία.

Τα Βραβεία, απευθύνονται σε εταιρείες, οργανισμούς, δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς με έδρα την Ελλάδα που συνδυάζουν με επιτυχία την καινοτομία με την οικονομική βιωσιμότητα, την αειφόρο ανάπτυξη, την προστασία του περιβάλλοντος και την κυκλική οικονομία. Οι εταιρείες που διακρίνονται σε εθνικό επίπεδο στα Ευρωπαϊκά Βραβεία διαγωνίζονται στη συνέχεια με περίπου 150 Ευρωπαϊκές εταιρείες από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σκοπό την ανάδειξη των «πρώτων ανάμεσα στους πρώτους» και οι νικητές θα ανακοινωθούν στο Ταλίν στις 28 Οκτωβρίου 2016.

Σε σχετικό άρθρο του, ο αντιπρόεδρος της ΠΑΣΕΠΠΕ, Αντώνης Παπαδάκης, σημειώνει πως "για 6η συνεχή φορά, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος (ΠΑΣΕΠΠΕ – www.paseppe.gr), μετά από ανάθεση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος (DG Environment) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συντονίζει και απονέμει τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Επιχειρήσεων για το Περιβάλλον (European Business Awards for the Environment), υπό την Αιγίδα των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Ο θεσμός βραβεύει επιχειρήσεις που συνδυάζουν με επιτυχία την καινοτομία με την οικονομική́ βιωσιμότητα, την αειφόρο ανάπτυξη, την προστασία του περιβάλλοντος και την προσήλωσή τους στην κυκλική́ οικονομία. Η επιλογή των βραβευομένων ακολουθεί τα αυστηρά κριτήρια αξιολόγησης, που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Επιτροπή Συντονισμού των Βραβείων, η οποία αποτελείται από έγκριτους καθηγητές, επιστήμονες και εκπροσώπους φορέων της χώρας μας, έχει την τελική επιλογή σχετικά με τις εταιρείες που βραβεύονται. Στην 6η τελετή απονομής θα βραβευθούν 9 Ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες θα διαγωνιστούν στην κατηγορία τους σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο με βραβευθείσες εταιρείες άλλων χωρών της Γηραιάς Ηπείρου. Η τελευταία Πανευρωπαϊκή απονομή έλαβε χώρα το 2014 στην Λυών, όπου συμμετείχαν συνολικά 152 επιχειρήσεις από 24 χώρες, εκ των οποίων 7 ήταν Ελληνικές επιχειρήσεις.

Σε αυτή την διοργάνωση υπήρξε μια πολύ σημαντική διάκριση για την χώρα μας: για 2η φορά στα χρονικά των βραβείων Ελληνική εταιρεία προκρίνεται μεταξύ των 188 Ευρωπαϊκών εταιρειών που συμμετείχαν (αριθμός ρεκόρ) στις 4 καλύτερες εταιρείες της κατηγορίας της (Management – Large). Η ομάδα των διεθνών κριτών συνεδρίασε την προηγούμενη εβδομάδα στην Μπρατισλάβα και κατέληξε στις 23 εταιρείες που θα βραβευθούν στο Ταλίν τη 27η Οκτωβρίου, όπου και θα ανακοινωθεί η τελική σειρά κατάταξης. Στην ομάδα των κριτών συμμετείχαν και δύο Έλληνες.

Παράλληλα με τα Ευρωπαϊκά Βραβεία, ο ΠΑΣΕΠΠΕ προκήρυξε τα Ελληνικά Βραβεία για το Περιβάλλον. Τα βραβεία αυτά κινούνται σε δύο πυλώνες. Στον πρώτο πυλώνα προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν Ιδιωτικές Επιχειρήσεις, Φορείς και Οργανισμοί που εφάρμοσαν ή χρησιμοποίησαν ή αξιοποίησαν τεχνογνωσία, συστήματα, τεχνολογία, υποδομή, εκπαίδευση και υπηρεσίες που προστατεύουν ή βελτιώνουν το περιβάλλον. Στον δεύτερο πυλώνα προσκλήθηκαν Δημόσιοι Οργανισμοί, Φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή συμπράκτες τους με αντίστοιχες δράσεις. Η ίδια Επιτροπή Συντονισμού των Ευρωπαϊκών Βραβείων αξιολόγησε και τις προτάσεις αυτού του θεσμού με τα ίδια αυστηρά κριτήρια. Ο πολύ σημαντικός αυτός θεσμός συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος, μέσω ανάπτυξης πολιτικών προστασίας του και ευαισθητοποίησης των πολιτών που στηρίζουν τους ιδιωτικούς αλλά και τους Δημόσιους φορείς.

Στη χώρα μας το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου αναπτύσσει πολλαπλές και σημαντικές δράσεις στον τομέα αυτό. Ταυτόχρονα δεν παρατηρείται το ίδιο ενδιαφέρον από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα. Η απραξία αρκετών Δημόσιων Φορέων στην εφαρμογή περιβαλλοντικής πολιτικής είναι εμφανής. Θεωρούμε ότι μπορούν να πράξουν πολλά ακόμη. Θεωρούμε επίσης ότι είναι κρίσιμο να γίνει κατανοητό ότι οι συνέργειες και η κοινή αντιμετώπιση των θεμάτων του Περιβάλλοντος από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους Δημόσιους Φορείς με την Ιδιωτική Πρωτοβουλία μπορεί να δώσει τα ταχύτερα και καλύτερα αποτελέσματα, ώστε να πάψουμε να είμαστε ουραγοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση στον τομέα αυτό.

Κλείνοντας αυτό το άρθρο θα ήθελα να δώσω λίγα στοιχεία για τον ΠΑΣΕΠΠΕ. Ο Σύνδεσμός μας ιδρύθηκε το 2001 και αριθμεί πλέον των 80 ενεργών μελών που δραστηριοποιούνται σε έναν από τους δυναμικότερους και ταχύτερα αναπτυσσόμενους κλάδους της Ελληνικής οικονομίας, στην προστασία του περιβάλλοντος, ως διαχειριστικές, κατασκευαστικές, τεχνολογικές και μελετητικές εταιρείες. Ο ΠΑΣΕΠΠΕ εκπροσωπεί την χώρα μας στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία για τη Διαχείριση Αποβλήτων και Υπηρεσιών Περιβάλλοντος, την γνωστή FEAD, η οποία εδρεύει στις Βρυξέλλες και η οποία έχει να επιδείξει σημαντικές παρεμβάσεις σε θέματα διαχείρισης του περιβάλλοντος, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην διαμόρφωση της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας. Πέρα από πλειάδα στόχων και έργων του Συνδέσμου μας, για τα οποία υπάρχουν πληροφορίες στην ιστοσελίδα μας, ο ΠΑΣΕΠΠΕ παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της Ελληνικής αλλά και της Ευρωπαϊκής Περιβαλλοντικής Πολιτικής και Νομοθεσίας σε μια σειρά από στρατηγικής σημασίας φλέγοντα ζητήματα για τον κλάδο μας.

Με αφορμή την 6η τελετή απονομής των Ευρωπαϊκών Βραβείων Επιχειρήσεων για το Περιβάλλον αλλά και της 2ης τελετής απονομής των Ελληνικών Βραβείων για το Περιβάλλον, θα ήθελα να απευθύνω έκκληση προς όλες τις επιχειρήσεις και όλους τους Ελληνικούς συλλογικούς φορείς που ασχολούνται με την προστασία του περιβάλλοντος να συστρατευθούν με τον μεγαλύτερο και εγκυρότερο Σύνδεσμο περιβαλλοντικών επιχειρήσεων της χώρας, ώστε ο ΠΑΣΕΠΠΕ να αναλάβει περαιτέρω συντονισμένες δράσεις για την προαγωγή των κοινών μας στόχων".



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου