Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016

Πως να χειριστείς μια συνέντευξη εργασίας στη Γερμανία


Θυμάμαι ακριβώς την πρώτη μου συνέντευξη ως διαμεσολαβητής εργασίας. Ήμουν καλά προετοιμασμένος, γνώριζα το βιογραφικό του υποψηφίου αλλά και το προφίλ του εργοδότη σχεδόν καλύτερα από τον ίδιο τον υποψήφιο. Σίγουρα είχα περισσότερη αγωνία από τον υποψήφιο που καθόταν δίπλα μου και από τον δυνητικό εργοδότη που καθόταν απέναντί μας. Ήταν το 2013 που μόλις είχα γίνει διευθυντής προγράμματος στην Euromedicals.

Είχα μελετήσει το βιογραφικό του υποψηφίου, το προφίλ του εργοδότη αλλά και της διευθύντριας προσωπικού του νοσοκομείου, με την οποία θα συνομιλούσαμε, για τουλάχιστον μία ώρα. Τους τους είχα αναζητήσει στο Google και είχα κάνει σύντομη έρευνα για κοινές επαφές και αναζήτηση πληροφοριών. Είχα σημειώσει όλες τις ερωτήσεις στο πιο όμορφο σημειωματάριό μου και είχα κάνει σκέψεις ακόμα και για το τι θα φορέσω.

Το πλαίσιο μιας συνέντευξης εργασίας στη Γερμανία

Με την εμπειρία 100 περίπου συνεντεύξεων εργασίας στη Γερμανία, η μέθοδός μου είναι σημαντικά αποτελεσματικότερη, ακόμα και αν θεωρώ την λέξη αποτελεσματικότητα φρικτή όταν σχετίζεται με αιτήσεις πρόσληψης. Στη φάση της προετοιμασίας της συνέντευξης, πληροφορούμε πολύ καλά τον εργοδότη αλλά και τον υποψήφιο για το τι τους περιμένει, ώστε να αποφύγουμε απογοητεύσεις και από τις δύο πλευρές.

Έτσι, αφού καθίσουμε με τον υποψήφιο στο γραφείο τους, έχουμε ήδη βάλει καλά το πόδι μας στην πόρτα. Γενικά ισχύει, πως όσο περισσότερη ώρα διαρκέσει η συνέντευξη, τόσο πιο μεγάλο είναι το ενδιαφέρον για τον υποψήφιο. Μην ανησυχείς, σε αυτήν την περίπτωση δεν καταλαβαίνεις πραγματικά, πόσο γρήγορα περνάει η ώρα. Κι αν μάλιστα γίνει και ξενάγηση στους χώρους, τότε έχεις ανοίξει την πόρτα.

Σε αυτό το σημείο οφείλω να καταστήσω σαφές ότι πίσω από κάθε συνέντευξη κρύβεται ένας άνθρωπος και αυτό δεν το ξεχνώ ποτέ. Αντιμετωπίζω τον καθένα με σεβασμό. Και ακόμα ένα σημαντικό σημείο που θέλω να συμπληρώσω: Δεν συμφωνώ με τις φρικτές συνεντεύξεις που αναφέρουν φίλοι μου κάποιες φορές. Σε μια συνέντευξη εργασίας και τα δύο μέρη υποβάλλουν αίτηση το ένα για το άλλο. Τόσο ο μελλοντικός προϊστάμενος όσο και ο υποψήφιος. Για αυτό το λόγο πρέπει να παραμείνει κανείς ανοικτός και ειλικρινής και να χρησιμοποιήσει τον κοινό χρόνο για να καταλάβει, αν οι δύο πλευρές ταιριάζουν.

Και επειδή σου μένει λίγος χρόνος για να πείσεις ως υποψήφιος, έκανα για εσένα κάποιες σημειώσεις και έγραψα τα λάθη που παρατήρησα στη διαδικασία της συνέντευξης, δηλ. μία λίστα λαθών που μπορούν να αποφευχθούν. Η λίστα θα μπορούσε να συνεχίζεται επ’ αόριστον. Δυστυχώς. Παρόλα αυτά δεν είναι τόσο δύσκολο να κάνεις μερικά πράγματα καλύτερα από ότι οι άλλοι.

Καλές συμβουλές για μια πετυχημένη συνέντευξη Εργασίας στη Γερμανία

Σχεδιασμός του βιογραφικού που ξεπερνά τα όρια

Έχω δει τρελά βιογραφικά, περίεργες χρονολογήσεις, περιττές πληροφορίες, αλλά και εντελώς υπερβολικά βιογραφικά όσον αφορά τον σχεδιασμό. Εφόσον δεν υποβάλλεις αίτηση στον τομέα του Design, αλλά στο χώρο της υγείας, ισχύει για το βιογραφικό το ρητό «Όσο λιγότερα, τόσο περισσότερα».

Να θυμάσαι, το βιογραφικό σου είναι η «συσκευασία» σου, στην οποία αναγράφεται, τι υπάρχει μέσα.

Προσωπικά δίνω βάση στις τελευταίες επαγγελματικές εμπειρίες, αν υπάρχουν, δηλαδή σε αυτά που έχεις κάνει και έχουν σχέση με τη συγκεκριμένη θέση. Αν είσαι νέος στο χώρο, μπορείς να αναφέρεις αυτά που έκανες στην ΠΑ ή στην ειδίκευσή σου, στην «ανάγκη» μπορείς να βάλεις και τα μαθήματα των σπουδών σου. Όπως και να ‘χει, το βιογραφικό να μην ξεπερνά τις δύο σελίδες.

Σημαντικός κανόνας: Μία σελίδα ανά 10 έτη επαγγελματικής εμπειρίας.

Την μία εδώ, την άλλη εκεί

Τα νοσοκομεία ενδιαφέρονται κατά κανόνα για υπαλλήλους που μένουν και εργάζονται για πολύ καιρό σε ένα πόστο. Το αντίθετο είναι δείγμα όταν κάτι δεν πάει καλά. Φυσικά δεν επιτρέπεται να πεις ψέματα στο βιογραφικό σου, αλλά υπό προϋποθέσεις, μπορείς να αναφέρεις περισσότερες αλλαγές μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα ως φάση ελεύθερων Projects. Την απασχόληση σε ταβέρνα ή σε μπαράκι θα σύστηνα να μην την αναφέρεις, επειδή δεν έχει καμία σχέση με το αντικείμενο. Υπάρχουν αρκετές «δημιουργικές ασχολίες» για να καλύψεις τυχόν κενά, οι οποίες θα δείξουν για παράδειγμα το ενδιαφέρον σου για απασχόληση κοινωνικού, πολιτιστικού ή πολιτισμικού χαρακτήρα, δηλ. εθελοντισμού κλπ.

Το βιογραφικό σου απαιτεί πολύωρη ανάγνωση;

Κάποιες φορές απαιτείται χρόνος για να διαβαστεί ένα βιογραφικό σημείωμα. Και βέβαια μπορεί οι δύο τελευταίες θέσεις εργασίας να έχουν συμπληρωματικές πληροφορίες, αλλά δεν με ενδιαφέρει και πολύ, αν ο υποψήφιος, ο οποίος εργάζεται εδώ και 15 χρόνια, πήγε δημοτικό στα Γιαννιτσά ή τι ακριβώς έκανε στην πρακτική του άσκηση το 1999.

Η φωτογραφία

Φυσικά δεν είναι κανείς υποχρεωμένος να στείλει φωτογραφία του. Αν όμως το κάνει – και χαίρομαι πάντα να βλέπω το άτομο μπροστά στα μάτια μου – τότε η φωτογραφία δεν πρέπει να είναι υπερβολικά τυπική: ένας τεράστιος γιακάς και ένα ατσαλάκωτο κουστούμι φαίνονται στην σημερινή εποχή παλιομοδίτικα. Επίσης δεν πρέπει να είναι η αγαπημένη φωτογραφία από τις τελευταίες διακοπές σου. Η φωτογραφία μπορεί να έχει ευρεία μορφή και να σε εμφανίζει χαμογελαστό με διακριτική ενδυμασία. 

Ορθογραφικά λάθη

Σχεδόν όλα τα βιογραφικά έχουν τυπογραφικά και γραμματικά λάθη, ακόμα και αυτά των Γερμανών. Αυτό πρέπει να αποφεύγεται. Πρίν σταλεί κάθε βιογραφικό, πρέπει να περνάει από τον εξονυχιστικό έλεγχο τεσσάρων ματιών. Για τον Γερμανό εργοδότη, το βιογραφικό θεωρείται ένα πρώτο δείγμα της εργασίας σου, αλήθεια.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης

Μην έρθεις πολύ νωρίς ή πολύ αργά

Αν δε γνωρίζεις τη διαδρομή φυσικά πρέπει να προγραμματίσεις τον χρόνο σου. Δεν είναι καλό να έρθεις με καθυστέρηση. Αν όμως συμβεί αυτό για οποιοδήποτε λόγο, τότε πρέπει να τηλεφωνήσεις και να ενημερώσεις. Επίσης, στη Γερμανία δεν είναι καλό να εμφανιστείς στο γραφείο της μελλοντικής διευθύντριάς σου πολύ νωρίς. Δεν πρέπει να είσαι εκεί περισσότερο από 5-10 λεπτά πιο νωρίς.

Nα μην είσαι υπερβολικά, αλλά κατάλληλα ντυμένος

Το dress-code δεν παίζει ιδιαίτερα μεγάλο ρόλο σε ένα νοσοκομείο, ούτως ή άλλως στη δουλειά σου θα φοράς άλλη ενδυμασία. Προτίμησε όμως για τα συνέντευξη να φορέσεις κάτι κομψό. Επίσης είναι σημαντικό να νιώθεις άνετα στα ρούχα σου. Οι γυναίκες να μη φοράνε βαθιά ντεκολτέ, τεράστια σκουλαρίκια κλπ., καλύτερα απλά, χωρίς «βαριά» βαψίματα. Επειδή μιλάμε για τον υγειονομικό χώρο, οι γυναίκες θα είναι καλά να μην έχουν τεχνητά νύχια και οι άντρες να μην είναι αξύριστοι. Σκουλαρίκια στους άντρες δεν είναι θέμα. Αν έχεις όμως τεράστια τατουάζ και τολμηρά piercings, δεν υπάρχει πρόβλημα, όμως δεν είναι ανάγκη να τα βγάλεις στη θέα την ημέρα της συνέντευξης.

Να είσαι προετοιμασμένος

Μου αρέσουν περισσότερο εκείνες οι συνεντεύξεις που μοιάζουν με μία κανονική συζήτηση και είναι συναρπαστικές και για μένα. Βέβαια αν κάνεις συνέντευξη σε μία ξένη γλώσσα αυτό δεν είναι εύκολο να το πετύχεις. Για μη-Γερμανούς ισχύουν άλλοι κανόνες. Εμείς προετοιμάζουμε πάντα τους υποψηφίους μας με συγκεκριμένες ερωτήσεις και ακολουθεί μία συνέντευξη-προσομοίωση. Συνήθως συνοδεύουμε τους υποψηφίους μας στη συνέντευξη, ώστε να δίνουμε σιγουριά, να χαλαρώσουμε την ατμόσφαιρα αλλά και για να κρατάμε τα «μπόσικα». Εσύ φρόντισε να ακολουθήσεις τις οδηγίες μου και πάνω απ’ όλα να είσαι ο εαυτός σου.

Στάση

To χαμόγελο βοηθά πολύ, πάρα πολύ, καθώς και η όρθια στάση του σώματος και η ανοικτή στάση. Εξάλλου δεν υπάρχει λόγος να φοβάσαι τίποτα. Εσύ ενδιαφέρεσαι για τη θέση εργασίας, αλλά και ο εργοδότης ενδιαφέρεται γι’ αυτά που προσφέρεις. Και στο φινάλε δεν έχεις να χάσεις τίποτα, γιατί στην χειρότερη περίπτωση κέρδισες την εμπειρία της πρώτης σου συνέντευξης στα γερμανικά. Τη δεύτερη φορά θα είσαι πιο χαλαρός, και την επόμενη ακόμα πιο πολύ.

Να είσαι ευγενικός με όλους

Σίγουρα βοηθάει να είσαι φιλικός με όλους όσους συναντάς στο ασανσέρ, στην υποδοχή ή κάπου αλλού. Δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις εκείνες που μετά την συνέντευξη, η επιχείρηση ρωτά τους υπαλλήλους για την εντύπωση που σχημάτισαν. Εκτός αυτού μπορεί να συναντήσεις στο ασανσέρ το μελλοντικό αφεντικό σου.

Ενημερώσου με ποιον μιλάς

Σίγουρα βοηθάει να γνωρίζεις ποιος κάθεται απέναντί σου. Για αυτό αναζήτησε τα άτομα αυτά στο Google, διάβασε σχετικές συνεντεύξεις και άρθρα. Κοίτα το προφίλ τους στο XING ή στο LinkedIn. Διαπίστωσε αν υπάρχουν κοινά στοιχεία, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην συνέντευξη προκειμένου να γίνει μια επιτυχημένη συζήτηση.

Κάνε ερωτήσεις

Η ερώτηση σχετικά με το αν έχεις ερωτήσεις γίνεται σε κάθε συνέντευξη. Για αυτό πρέπει να έχεις σκεφτεί εκ των προτέρων, τι σε ενδιαφέρει. Τις ερωτήσεις σου μπορείς να τις θέτεις είτε στο τέλος, σε μορφή λίστας, ή ακόμα καλύτερα στη διάρκεια της συζήτησης. Μπορείς να τις έχεις καθαρογραμμένες επάνω στο τραπέζι την ώρα της συζήτησης – έτσι θα πετύχεις και το κλίμα διαλόγου, που ανέφερα παραπάνω. Δεν είναι κακό να έχεις τις ερωτήσεις αλλά και μερικές σημειώσεις επάνω στο τραπέζι, αντίθετα μάλιστα αυτό δείχνει, πως είσαι καλά προετοιμασμένος για τη συνέντευξη.

Η ερώτηση για τον μισθό

Αυτήν την ερώτηση, που είναι μία από τις πιο σημαντικές, μπορούμε να την ξεκαθαρίσουμε είτε πριν από τη συνέντευξη, είτε κατά τη διάρκεια. Δεν είναι κακό να ρωτήσεις για το μισθό, την άδεια και άλλες παροχές, αρκεί να μην είναι στην αρχή της συζήτησης.

Μην κατηγορείς τον προηγούμενο εργοδότη σου

Mπορεί να μην το πιστέψεις, αλλά πραγματικά πολλοί υποψήφιοι μιλούν άσχημα για τον τωρινό ή τον προηγούμενο εργοδότη. Αυτό πραγματικά δεν πρέπει να συμβεί. Φυσικά μπορείς να πεις, πως θέλεις να εξελιχθείς περαιτέρω. Αλλά το να γκρινιάζεις για τον παλιό εργοδότη, επειδή τα κάνει όλα λάθος ή επειδή είναι απατεώνας, δεν δίνει καλή εντύπωση.


 Δημήτρης Αρσένης διευθυντής προγράμματος της Euromedicals



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου