Κυριακή 3 Απριλίου 2016

Σπουδές στις ΗΠΑ: Για λίγους και «εκλεκτούς» η ελίτ των πανεπιστημίων


Το να μπορέσει να σπουδάσει κάποιος σε πανεπιστήμια όπως το Harvard της Βοστόνης, το Yale, το Πανεπιστήμιο του Σικάγου, το Princeton και το ΜΙΤ, σίγουρα δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Χρειάζονται πολλά χρήματαμεγάλες ικανότητες, αλλά και τύχη. Μιλάμε για μεγαθήρια τα οποία ονειρεύονται να «κατακτήσουν» εκατομμύρια άνθρωποι αλλά τελικά οι εκλεκτοί και οι τυχεροί είναι λίγοι.

Tα 32 αμερικάνικα πανεπιστήμια που παρουσιάζουμε παρακάτω συγκαταλέγονται στα 100 καλύτερα ιδρύματα του κόσμου. Όταν όμως καταφέρεις να μπεις σε κάποιο από αυτά και να αποκτήσεις το πτυχίο του, τότε όλος ο κόσμος είναι στα πόδια σου όσον αφορά πάντα την επαγγελματική αποκατάσταση, γιατί βέβαια δεν υπάρχουν πολλοί εργοδότες ανά τον κόσμο που δεν θα ήθελαν κοντά τους έναν πτυχιούχο του Χάρβαρντ.
Είναι η αφρόκρεμα των ΑΕΙ της χώρας και όποιος καταφέρει να κατακτήσει μια θέση σε αυτά ανήκει στους «εκλεκτούς». H δυσκολία φοίτησης στα ιδρύματα αυτά δεν είναι μόνο η οικονομική αλλά και το να καταφέρεις να μπεις, καθώς ο αριθμός αιτήσεων είναι τεράστιος, οι θέσεις περιορισμένες και η επιλογή ανάμεσα στους υποψήφιους εξαιρετικά αυστηρή.
1. ΗΑRVΑRD UΝΙVΕRSΙΤΥ (1636)http://www.harvard.edu/
  • Έδρα: Cambridge - Boston, Massachusetts
  • Δίδακτρα: $ 31.456
  • Αιτήσεις μέσω Ιντερνετ: admis.fas.harvard.edu
  • Ποσοστό αποδεκτών αιτήσεων: 10%
Εδώ και πολλά χρόνια είναι το πρώτο και καλύτερο πανεπιστημιακό ίδρυμα όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και στον κόσμο. Ιδρύθηκε το 1636 στην αγγλοκρατούμενη Βοστόνη και λειτούργησε κατά τα πρότυπα των παλιών βρετανικών πανεπιστημίων. Ονομάστηκε αρχικά Κολέγιο Χάρβαρντ (το 1639) προς τιμήν του πρώτου του ευεργέτη, του νεαρού κληρικού Τζον Χάρβαρντ, που χάρισε στο Ίδρυμα εκατοντάδες βιβλία της προσωπικής του συλλογής. Σήμερα φοιτούν περίπου 7.500 προπτυχιακοί φοιτητές και 12.500 μεταπτυχιακοί, ενώ σε καίρια πόστα της οικονομίας, των επιχειρήσεων, της υγείας, της διαστημικής τεχνολογίας, των κατασκευών, των ερευνών, της πολιτικής, της δικαιοσύνης παράγουν έργο κάπου 300.000 απόφοιτοί του.
Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Οικονομικά, πολιτικές επιστήμες, βιοϊατρικές επιστήμες. Το κορυφαίο σύμβολο της αμερικανικής κυριαρχίας στον κόσμο της γνώσης αποτελεί παράλληλα παγκόσμιο μέτρο σύγκρισης για κάθε σύγχρονο πανεπιστήμιο. Κάθε του σχολή χαρακτηρίζεται από απαράμιλλη λαμπρότητα. Τα πλέον φημισμένα τμήματά του είναι και τα μεγαλύτερα, όπως το τμήμα πολιτικών επιστημών JFΚ School of Government, οι σχολές βιοϊατρικών επιστημών και κάθε κλάδος σπουδών περί τα οικονομικά. Για τους πρωτοετείς και δευτεροετείς φοιτητές το βασικότερο προτέρημα του Χάρβαρντ είναι η μέθοδος διδασκαλίας, που γίνεται σε ολιγάριθμες τάξεις με στενή συνεργασία φοιτητών και καθηγητών.
2. ΜΑSSΑCΗUSΕΤΤS ΙΝSΤΙΤUΤΕ OF ΤΕCΗΝΟLΟGΥ (Μ.Ι.Τ.)
http://www.mit.edu/
Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Μηχανολογία, υπολογιστές, βιολογία, μαθηματικά, διοίκηση επιχειρήσεων. Ειδικά για τη μηχανολογία να αναφέρουμε ότι πρόσφατα το ΜΙΤ κατασκεύασε το μοντέλο μικρού, φτηνού και ανθεκτικού αυτοκινήτου πόλης, που κάθε αυτοκινητοβιομηχανία θα ήθελε να είχε επινοήσει. Επίσης το ΜΙΤ, στον τομέα των υπολογιστών και στην κατάληξη ενός προγράμματος με τίτλο «Κάθε κομπιούτερ για ένα παιδί», επινόησε το μικρό εύχρηστο laptop των 100 δολαρίων! Το ΜΙΤ δεν χρειάζεται συστάσεις. Είναι με μία λέξη άριστο. Κάθε τμήμα θετικής και πολυτεχνικής κατεύθυνσης ανήκει στα παγκοσμίως κορυφαία. Ωστόσο και οι σπουδές του ευρύτερου πεδίου των οικονομικών και της διοίκησης επιχειρήσεων είναι οι τελειότερες.
3. ΥΑLΕ UΝΙVΕRSΙΤΥ (1701)
www.yale.edu
  • Έδρα: New Haven, Connecticut
  • Δίδακτρα: $ 32.515
  • Πληροφορίες για αιτήσειςundergraduate.admissions@yale.edu
  • Ποσοστό αποδεκτών αιτήσεων: 15%
Στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση του σκληρού ανταγωνισμού η διοίκηση εφάρμοσε πρόσφατα ένα πρόγραμμα δωρεάν εγγραφής Αμερικανών φοιτητών των οποίων οι γονείς δεν έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 45.000 δολαρίων. Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό, αφού έγιναν αθρόες εγγραφές, έναντι των άλλων μεγάλων ιδρυμάτων μηδέ εξαιρουμένων και των δημοφιλών σχολών του Χάρβαρντ. Στα σχέδια είναι να προχωρήσει το μέτρο και για τους ξένους φοιτητές.
Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Οικονομικά, ιστορία, πολιτικές επιστήμες, βιολογία. Η βιοϊατρική μάλιστα είναι εσχάτως στο φόρτε της, καθώς έχει να επιδείξει στο «Υale» τους ερευνητές που καθημερινά πάνε μπροστά τη μάχη για την αντιμετώπιση του διαβήτη.
Παρεμπιπτόντως, πέραν των εργαστηριακών μεθόδων η βιοϊατρική εξελίσσεται εκεί και στον μηχανικό τομέα.
Έτσι στην προσπάθεια αντιμετώπισης του φαινομένου της δυσλεξίας η ερευνητική ομάδα κατάληξε στην κατασκευή απεικονιστικών μηχανημάτων, που με την κατάλληλη βιοχημική «προετοιμασία» του ασθενούς μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.
4. UΝΙVΕRSΙΤΥ ΟF CΗΙCΑGΟ (1892)
www.uchicago.edu
  • Έδρα: Chicago, Illinois Δίδακτρα: $ 30.123
  • Αιτήσεις μέσω Ιντερνετwww.college.uchicago.edu/college
  • Ποσοστό αποδεκτών αιτήσεων: 40%
Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Κοινωνικές επιστήμες (οικονομικά) και ιστορία, βιολογία, μαθηματικά. Η ισχύς και το κύρος του πανεπιστημίου αντικατοπτρίζονται στους συνολικά 73 επιστήμονες και ερευνητές του που προτάθηκαν για Νόμπελ, 24 από τους οποίους κέρδισαν τελικά το βραβείο. Κορυφαίο, ίσως, πρόσωπο ανάμεσά τους, ένας από τους σημαντικότερους επιστήμονες του αιώνα του πέρασε ο νομπελίστας Φυσικής Ενρίκο Φέρμι. Σε 100 και πλέον χρόνια δημιουργικότητας και πρωτοπορίας, το πανεπιστήμιο διαμόρφωσε τη δική του σχολή διαπραγμάτευσης των οικονομικών, της κοινωνιολογίας, αλλά και άλλων πεδίων στις κοινωνικές επιστήμες: την περίφημη Σχολή του Σικάγου. Η επαναστατική χρήση των στατιστικών για τη μελέτη κοινωνικών φαινομένων, η διεπιστημονική προσέγγιση σε φαινομενικά ασύνδετα μεταξύ τους πεδία γνώσης και η προσήλωση στη φιλελεύθερη σκέψη είναι μία μικρή μόνο περιγραφή του τι εκπροσωπεί η περιώνυμη αυτή σχολή με τους φανατικούς λάτρεις και τους φανατικούς εχθρούς. Τα οικονομικά είναι ο δημοφιλέστερος και πλέον φημισμένος τομέας σπουδών του πανεπιστημίου, ενώ τα τμήματα βιολογίας, ιστορίας, ψυχολογίας και πολιτικών επιστημών είναι επίσης κορυφαία. Τελευταία, όμως, το Πανεπιστήμιο του Σικάγου και συγκεκριμένα οι τομείς νευρολογίας και φαρμακολογίας κατέγραψαν μια σημαντική για την ανθρωπότητα ιατρική ανακάλυψη που δίνει και το ερέθισμα σε υποψήφιους φοιτητές ή σε όσους αναζητούν ένα ιδιαίτερο διδακτορικό ιατρικής ή χημείας να στρέψουν και προς τα εδώ το ενδιαφέρον τους. Πρόκειται για την ανακάλυψη μιας πρωτεΐνης στον εγκέφαλο που τροφοδοτεί τους αισθητήρες των νευρώνων του νωτιαίου μυελού. Αυτή η ουσία σε αναπαραγωγή μπορεί να «αναστήσει» αδρανείς νευρώνες με ό,τι συνεπάγεται αυτό στην ποιότητα της ανθρώπινης ζωής.
5. ΡRΙΝCΕΤΟΝ UΝΙVΕRSΙΤΥ (1746)
www.princeton.edu
  • Έδρα: Princeton, New Jersey
  • Δίδακτρα: $ 34.865
  • Ποσοστό αποδεκτών αιτήσεων: 12%
Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Οικονομικά, ιστορία, πολιτικές επιστήμες, μοριακή βιολογία. Τα 250 χρόνια ακαδημαϊκής τελειότητας είναι έντονα στο περιβάλλον του Princeton. Οι προπτυχιακοί φοιτητές θα πρέπει να αποδείξουν ότι αποφοιτώντας έχουν κατακτήσει υψηλότατη κατάρτιση σε επιστημολογία, φιλοσοφία, ιστορική ανάλυση και λογοτεχνία και ότι έχουν αναπτύξει σπουδαίες μαθηματικές ικανότητες, δυνατότητα επεξεργασίας βασικών στοιχείων στατιστικής, αλλά και εμπέδωση τεχνολογίας, ανεξαρτήτως του γνωστικού πεδίου που θα σπουδάσουν. Το Ρrinceton, άλλωστε, είναι ίσως το μόνο πανεπιστήμιο που απαιτεί σε προπτυχιακό επίπεδο τη συγγραφή διατριβής, η οποία αποτελεί το αποκορύφωμα της τετράχρονης ακαδημαϊκής εμπειρίας. Σε εξέλιξη βρίσκεται και η ανταγωνιστικών φιλοδοξιών προσπάθεια αναβάθμισης των σπουδών στους τομείς της πληροφορικής και της ηλεκτρολογίας. Το πέρασμα του Αϊνστάιν και από εδώ ως δασκάλου δεν επιτρέπει στην τεχνολογία να μένει άλλο εν υπνώσει.
6. CΟLUMBIA UΝΙVΕRSΙΤΥ (1754)
www.columbia.edu
Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Όλες οι ανθρωπιστικές επιστήμες.
Το Cοlumbia είναι με δυο λόγια ο μεγαλοπρεπέστερος «ναός» των ανθρωπιστικών σπουδών του κόσμου. Ό,τι έχει παραχθεί από την ανθρώπινη σκέψη ανά τους αιώνες για το πώς πρέπει να ζει, να συμπεριφέρεται, να μορφώνεται, να διοικεί και να διοικείται μια κοινωνία, υπάρχει σε αυτό το ιστορικό ίδρυμα ως επιστήμη και έρευνα. Όλα τα προπτυχιακά τμήματα, και κυρίως αυτά της ιστορίας, των πολιτικών επιστημών, της ψυχολογίας και της κοινωνιολογίας, είναι ιδιαιτέρως αξιόλογα. Ειδικά για την ιστορία της τέχνης πουθενά στον κόσμο δεν μπορεί να δοθεί πληρέστερη εκπαίδευση.
7. CΑLΙFΟRΝΙΑ ΙΝSΤΙΤUΤΕ OF ΤΕCΗΝΟLΟGΥ - Caltech (1891)
www.caltech.edu
Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Μηχανική, φυσικές επιστήμες, βιολογία, μαθηματικά, κοινωνικές επιστήμες, ιστορία. Το Τεχνολογικό Ίδρυμα της Καλιφόρνιας εδράζεται στην Πασαντίνα. Με 24 νομπελίστες μεταξύ των ακαδημαϊκών και των αποφοίτων του είναι μεταξύ άλλων διάσημο για τον κλάδο της φυσικής, ο οποίος προσελκύει μεγάλο αριθμό φοιτητών. Διδάκτορες στους διάφορους τομείς της φυσικής είναι ορισμένοι από τους κορυφαίους επιστήμονες του είδους όχι μόνο στην Αμερική αλλά σε όλο τον κόσμο. Εξάλλου, η αναζήτηση των καλυτέρων διπλωματούχων ερευνητών του κόσμου είναι στρατηγική του Ινστιτούτου από τον καιρό του Αϊνστάιν, που έχει αφήσει και εδώ το αποτύπωμά του. Η αστροφυσική είναι κατά παράδοση ο κλάδος που έχει την πληρέστερη υποδομή.
8. UΝΙVΕRSΙΤΥ OF ΡΕΝΝSΥLVΑΝΙΑ (1740)
http://www.upenn.edu/
  • Έδρα: Philadelphia, Pennsylvania
  • Δίδακτρα: $ 27.544
Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Οικονομικά, ιστορία, ψυχολογία. Η εξαιρετική, σε παγκόσμιο επίπεδο, φήμη του πανεπιστημίου οφείλεται κυρίως στη σχολή διοίκησης επιχειρήσεων Wharton, τη σχολή επικοινωνίας Αnneberg, καθώς και στις ονομαστές σχολές ιατρικής, κτηνιατρικής και νομικών. Το Κολέγιο Τεχνών και Επιστημών εξελίσσεται σημαντικά, διοργανώνοντας απίστευτα happenings, όπως «τυχαίες» συναντήσεις με νομπελίστες ποιητές και άλλα τέτοια πρωτοποριακά. Ενθαρρύνεται η συμμετοχή πρωτοετών σε σεμινάρια που εξετάζουν διάφορους τομείς ακαδημαϊκού ενδιαφέροντος, όπου φοιτητές και καθηγητές εκθέτουν τις απόψεις τους πάνω σε κάποιο γνωστό βιβλίο. Άξια παρατήρησης είναι η αλματώδης τροχιά που διέγραψε το ίδρυμα στις κλίμακες της παγκόσμιας κατάταξης. Το σημαντικότερο στοιχείο που ανεβάζει το συγκεκριμένο ακαδημαϊκό ίδρυμα στις υψηλές θέσεις του κόσμου είναι η ραγδαία απορροφητικότητα των αποφοίτων της σχολής διοίκησης επιχειρήσεων.
9. DUΚΕ UΝΙVΕRSΙΤΥ (1838)
www.duke.edu/
  • Έδρα: Durham, North Carolina
  • Δίδακτρα: $ 29.770
Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Οικονομικά, βιολογία, ψυχολογία, πολιτικές επιστήμες, δημόσια διοίκηση. Με διακεκριμένους ακαδημαϊκούς και εκπληκτικές ανέσεις, το Duke συναγωνίζεται επάξια πολλά μεγαλύτερά του πανεπιστήμια.
Οι κλάδοι της μηχανολογίας και τα τμήματα ηλεκτρολογικής μηχανικής και βιοϊατρικής διακρίνονται σε εθνικό επίπεδο. Το 2007 δύο σημαντικές έρευνες γύρω από τη γονιδιακή προέλευση και γενετική επίδραση των ασθενειών της σκλήρυνσης κατά πλάκας και της αρθρίτιδας είδαν το φως της δημοσιότητας. Τα τμήματα των φυσικών επιστημών και κυρίως η βιολογία, η χημεία και η φυσική θεωρούνται επίσης πρωτοκλασάτα. Στο Duke λειτουργεί και ερευνητικό πρόγραμμα που παρακολουθεί εδώ και αρκετά χρόνια φαινόμενα παραψυχολογίας και μελετά την επιστημονική υπόσταση της διόρασης και της τηλεπάθειας.
10. JΟΗΝS ΗΟΡΚΙΝS UΝΙVΕRSΙΤΥ (1876)
http://www.jhu.edu/
  • Έδρα: Baltimore, Maryland
  • Δίδακτρα: $ 36.800
  • Πληροφορίες για αιτήσειςgotojhu@jhu.edu
  • Ποσοστό αποδεκτών αιτήσεων: 30%
Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Βιολογική μηχανική, διεθνείς σχέσεις, βιολογία, οικονομικά. Ήταν ανέκαθεν το πρώτο πανεπιστήμιο των ΗΠΑ στην παραγωγή γιατρών. Περίπου το 30% των πρωτοετών της ιατρικής δηλώνουν ότι είχαν προαποφασίσει τη φοίτησή τους στο συγκεκριμένο και μόνο πανεπιστήμιο.
Ειδικότερα οργιάζει εδώ η έρευνα γύρω από τη γονιδιακή επίδραση σε έναν σωρό φαινόμενα. Από την ανθεκτικότητα του τριχωτού της κεφαλής μέχρι το εύρος της μνήμης του εγκεφάλου.
Συχνά γίνονται σοβαρές ανακοινώσεις γύρω από τις αποκαλύψεις που δίνουν οι διαρκώς ακμάζουσες μελέτες του DNA. Εξίσου σημαντικές και παγκοσμίου ενδιαφέροντος είναι οι κυτταρολογικές έρευνες που γίνονται εδώ και οι οποίες πολλές φορές έχουν δώσει ελπιδοφόρες προοπτικές στην αντιμετώπιση του καρκίνου. Ιδανικός προορισμός είναι το John Hopkins και για σπουδές παιδιατρικής.
Το Johns Ηopkins προσφέρει τις περισσότερες ευκαιρίες για έρευνα από οποιοδήποτε άλλο αμερικανικό ίδρυμα.
11. SΤΑΝFΟRD UΝΙVΕRSΙΤΥ (1885)
http://www.stanford.edu/
  • Έδρα: Stanford, California
  • Δίδακτρα: $ 32.944
Σοβαρός ανταγωνιστής των υπόλοιπων μεγαθηρίων, συμμετέχει τελευταία σε όλα τα κορυφαία επιτεύγματα του ανθρώπινου νου. Δικά του παιδιά είναι, αίφνης, οι δημιουργοί του Internet και των εταιρειών Google, Yahoo, Hewlett-Pachard, Sun Microsystems... Ανέβηκε αργά αλλά σταθερά τη στάθμη των ποιοτικών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων της χώρας και σήμερα συναγωνίζεται και εκτός συνόρων το Χάρβαρντ. Στις τάξεις του διδάσκουν νομπελίστες των οικονομικών και θετικών επιστημών, ενώ πλήθος πολιτικών καριέρας που υπήρξαν απόφοιτοί του είναι επίτιμοι διδάκτορες.
Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Οικονομικά, βιολογία, πληροφορική. Δεν υπάρχει τομέας που να μη χαρακτηρίζεται από ακαδημαϊκή τελειότητα. Τα τμήματα οικονομικών, ψυχολογίας, πολιτικών επιστημών και ιστορίας είναι από τα καλύτερα της χώρας σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο.
12. CΟRΝΕLL UΝΙVΕRSΙΤΥ (1865)
http://www.cornell.edu/
  • Έδρα: Ithaca, New York
  • Δίδακτρα: $ 37.954
Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Μηχανική, διοίκηση επιχειρήσεων, βιολογία οικονομικά. Ένα από τα διασημότερα ακαδημαϊκά ιδρύματα, με συνολικά 27 καθηγητές ή αποφοίτους του βραβευθέντες με το βραβείο Νόμπελ και 4.000 διδασκόμενα μαθήματα σε 7 κολέγια και σχολές.
Οι τομείς ιστορίας και πολιτικών επιστημών, των φυσικών επιστημών και των οικονομικών είναι εξαιρετικά ισχυροί. Παράλληλα, το Γεωργικό Κολέγιο είναι από τα καλύτερα της χώρας, ενώ η Σχολή Τουριστικής Διοίκησης είναι διεθνώς αναγνωρισμένη.
13. BROWN UNIVERSITY
http://www.brown.edu/
  • Έδρα: Providence, Rhode Island
  • Δίδακτρα: $ 35.584
Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Οικονομικά, διοίκηση επιχειρήσεων, κλασικές σπουδές, μαθηματικά. Ανήκει στα ακριβά πανεπιστήμια της Αμερικής και οι αρχές του παραδοσιακά είναι αυστηρές στην επιλογή των ξένων φοιτητών. Για τους Έλληνες δεν είναι και τόσο εύκολη η πρόσβαση. Για όσους θέλουν, πάντως, να προχωρήσουν πολύ τις σπουδές τους στα οικονομικά, να φτάσουν μέχρι το Phd είναι μια μοναδική επιλογή.
14. UΝΙVΕRSΙΤΥ ΟF ΜΙCΗΙGΑΝ (1817)
http://www.umich.edu/
  • Έδρα: Ann Arbor, Michigan
  • Δίδακτρα: $ 26.780
Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Φιλολογία, διοίκηση επιχειρήσεων, ψυχολογία, οικονομικά. Το Μίσιγκαν, ένα από τα πιο ελιτίστικα δημόσια πανεπιστήμια των ΗΠΑ, προσφέρει στους σπουδαστές άριστο διδακτικό προσωπικό, δυναμικές δραστηριότητες και έναν ατελείωτο αριθμό ειδικών προγραμμάτων. Κατατάσσεται στα καλύτερα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, καθώς μεγάλα ονόματα της ακαδημαϊκής κοινότητας διδάσκουν και διεξάγουν έρευνες εκεί.
15. CΑRΝΕGΙΕ ΜΕLLΟΝ UΝΙVΕRSΙΤΥ (1900)
http://www.cmu.edu/
  • Έδρα: Pittsburgh, Pennsylvania
  • Δίδακτρα: $ 36.950
Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Μηχανολογία, διοίκηση επιχειρήσεων, υπολογιστές, θεατρικές σπουδές, κοινωνικές επιστήμες. Συνδυάζοντας την τεχνολογία και τις επιχειρήσεις με τις τέχνες, το Carnegie Μellon παρέχει μοναδική ακαδημαϊκή πληρότητα που πολλά άλλα πανεπιστήμια δυσκολεύονται να επιτύχουν σε τέτοιο επίπεδο. Τα περισσότερα τμήματα είναι αξιόλογα, υπερτερούν όμως τα τμήματα χημικής και ηλεκτρονικής μηχανολογίας και πληροφορικής.
16. ΝΟRΤΗWΕSΤΕRΝ UΝΙVΕRSΙΤΥ (1851)
http://www.northwestern.edu/
  • Έδρα: Evanston, Illinois
  • Δίδακτρα: $ 35.064
Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Μηχανολογία, οικονομικά, αγόρευση και ρητορική, ψυχολογία, δημοσιογραφία. Το τμήμα μηχανολογίας και εφαρμοσμένων επιστημών και η σχολή δημοσιογραφίας, που προσφέρει στους φοιτητές της τη δυνατότητα γρήγορης επαγγελματικής απορρόφησης, είναι από τα πλέον φημισμένα στις ΗΠΑ.
17. UΝΙVΕRSΙΤΥ ΟF CΑLΙFΟRΝΙΑ - LΟS ΑΝGΕLΕS UCLA (1919)
http://www.ucla.edu/
  • Έδρα: Los Angeles, California
  • Δίδακτρα: $ 16.881
Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Ψυχολογία, πολιτικές επιστήμες, κοινωνιολογία, οικονομικά. Το UCLΑ, κορυφαίο ερευνητικό κέντρο με ευρύ φάσμα πρωτοποριακών ακαδημαϊκών προγραμμάτων και διακεκριμένο διδακτικό προσωπικό, ανήκει στα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου και είναι μαγνήτης για εκατομμύρια φοιτητές διεθνώς. Η Σχολή της Μηχανολογίας και των Εφαρμοσμένων Επιστημών (κυρίως η ηλεκτρική μηχανολογία) θεωρείται το καλύτερό του τμήμα. Με το Χόλιγουντ σε απόσταση αναπνοής, το UCLΑ διαθέτει σχολή θεάτρου, κινηματογράφου και τηλεόρασης.
18. ΝΕW ΥΟRΚ UΝΙVΕRSΙΤΥ (1831)
http://www.nyu.edu/
  • Έδρα: New York City, New York
  • Δίδακτρα: $ 30.302
Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Διοίκηση επιχειρήσεων, κινηματογραφικές σπουδές, ψυχολογία. Τα τμήματα δραματικής τέχνης, χορού, φωτογραφίας και τηλεόρασης συγκαταλέγονται στα καλύτερα παγκοσμίως. Οι τομείς των οικονομικών και των διεθνών σχέσεων θεωρούνται επίσης πολύ υψηλού επιπέδου, ιδιαίτερα δε η διάσημη επιχειρηματική σχολή Leonard Ν Stern. Τέλος, το ΝΥU είναι ίσως το καταλληλότερο μέρος για σπουδές στα εφαρμοσμένα μαθηματικά.
19. UΝΙVΕRSΙΤΥ OF CΑLΙFΟRΝΙΑ - AT ΒΕRΚΕLΕΥ (1868)
http://www.berkeley.edu/
  • Έδρα: San Fransisco, California
  • Δίδακτρα: $ 23.266
Το περιβάλλον στο Μπέρκλεϊ είναι άκρως ενδιαφέρον για έναν φοιτητή, καθώς σχεδόν όλοι οι τομείς σπουδών είναι ανταγωνιστικοί με εκείνους των υπόλοιπων μεγαθηρίων με το πλεονέκτημα του μικρότερου οικονομικού τιμήματος. Άλλωστε το Μπέρκλεϊ προκαλεί με τις ερευνητικές συμπράξεις του για να βρίσκει πόρους, αφού διατηρεί τα χαρακτηριστικά του δημόσιου πανεπιστήμιου και δεν βασίζεται στα δίδακτρα όσο στις εισφορές εταιρειών.
Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Οικονομικά, πολιτικές επιστήμες, μηχανολογία, ψυχολογία. Το Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ, με 8 νομπελίστες και 3 κατόχους Πούλιτζερ, κατέχει εξέχουσα θέση στην παγκόσμια ακαδημαϊκή σκηνή. Τα περισσότερα τμήματα είναι κορυφαία, με καλύτερα αυτά που σχετίζονται με τη μηχανική, την κοινωνιολογία, τα μαθηματικά, τη φυσική, τη χημεία, την ιστορία, αλλά και την αρχιτεκτονική.
20. ΒΟSΤΟΝ UΝΙVΕRSΙΤΥ (1839)
http://www.bu.edu/
  • Έδρα: Boston, Massachusetts
  • Δίδακτρα: $ 34.930
Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Κοινωνικές επιστήμες και ιστορία, σπουδές επικοινωνίας, τεχνολογικές σπουδές, μάρκετινγκ, ψυχολογία, επαγγέλματα υγείας. Το Βoston University είναι ένα εξαιρετικό πανεπιστήμιο που απλώς έχει την ατυχία να επισκιάζεται από τα επίσης εδρεύοντα στη Μασαχουσέτη Χάρβαρντ, ΜΙΤ και Βoston College. Πέραν των κοινωνικών επιστημών και ιδιαιτέρως των οικονομικών, διαθέτει εξαίρετα τμήματα μουσικής, κινηματογράφου και τηλεόρασης, δημοσιογραφίας, υποκριτικής και τεχνών.
21. WΑSΗΙΝGΤΟΝ UNIVERSITY IN ST LOUIS
http://www.wustl.edu/
  • Έδρα: Saint Louis, Missouri
  • Δίδακτρα: $ 35.524
Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Νομικές σπουδές, ιατρική, μηχανική, αρχιτεκτονική, οικονομικά. Ξεχωρίζει το business school J. Olin για τη φήμη της στην «παραγωγή» δραστήριων χρηματοοικονομικών στελεχών. Αλλά και το Ινστιτούτο Δικαίου είναι από τα πλέον προβεβλημένα στη χώρα. Ένα σημαντικό ατού για τους ξένους φοιτητές είναι το πλήθος υποτροφιών και οικονομικής βοήθειας, που φτάνουν στο σημείο να ισοσταθμίζουν τα δίδακτρα, αρκεί βέβαια να είναι υψηλές οι επιδόσεις.
22. UΝΙVΕRSΙΤΥ OF WΙSCΟΝSΙΝ - ΜΑDΙSΟΝ (1848)
http://www.wisc.edu/
  • Έδρα: Madison, Wisconsin
  • Δίδακτρα: $ 21.700
Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Ψυχολογία, επικοινωνίες, πολιτικές επιστήμες, ιστορία, δημοσιογραφία. Στο Πανεπιστήμιο του Μάντισον δύο πράγματα είναι σίγουρα: ο πολύ ψυχρός καιρός και οι αναψοκοκκινισμένοι ακαδημαϊκοί. Διαθέτει έναν πλήρη κατάλογο 70 ακαδημαϊκών προγραμμάτων, τα οποία κατατάσσονται στα 10 καλύτερα σε εθνικό επίπεδο.
23. UΝΙVΕRSΙΤΥ ΟF ΙLLΙΝΟΙS - URΒΑΝΑ (1867)
http://www.uiuc.edu/
  • Έδρα: Urbana, Illinois
  • Δίδακτρα: $ Ποικίλλει μεταξύ δωρεάν και $ 25.200
Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Διοίκηση επιχειρήσεων, μηχανολογία, βιολογία, κοινωνικές επιστήμες και ιστορία. Το μεγαλύτερό του πλεονέκτημα είναι το μέγεθός του. Διαθέτει 8 κολέγια προπτυχιακών σπουδών και περισσότερα από 150 προπτυχιακά προγράμματα. Η μηχανολογία, η αρχιτεκτονική, οι επιχειρηματικές σπουδές και κυρίως η γεωργική και η κτηνιατρική βαθμολογούνται υψηλά από τους φοιτητές και πολλές άλλες πηγές.
24. UΝΙVΕRSΙΤΥ ΟF CΑLΙFΟRΝΙΑ - SΑΝ DΙΕGΟ (1960)
http://www.ucsd.edu/
  • Έδρα: San Diego, California
  • Δίδακτρα: $ 17.356
Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Βιοχημεία, ψυχολογία, βιολογία, πληροφορική, οικονομικά. Το UCSD κατατάσσεται ανάμεσα στα καλύτερα δημόσια πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Τα τμήματα χημείας και υπολογιστών συνιστώνται ανεπιφύλακτα. Το πανεπιστήμιο κατατάχθηκε από το Νational Research Council 10ο για την ποιότητα των μεταπτυχιακών του προγραμμάτων και 7ο καλύτερο δημόσιο πανεπιστήμιο από το έγκυρο «USΝΕWS Report».
25. UΝΙVΕRSΙΤΥ ΟF ΝΟRΤΗ CΑRΟLΙΝΑ (1789)
http://www.unc.edu/
  • Έδρα: Chapel Hill, North Carolina
  • Δίδακτρα: $ 12.669
Σε λειτουργία βρίσκονται 86 προγράμματα που καλύπτουν ολόκληρο το φάσμα των επιστημών. Στις επιστήμες υγείας διακρίνονται τα προγράμματα βιολογίας. Η μοριακή και αναπτυξιακή βιολογία γνωρίζουν έξαρση εργαστηριακών ερευνών και πρωτοπόρες ανακαλύψεις.
26. UΝΙVΕRSΙΤΥ ΟF ΤΕΧΑS - ΑUSΤΙΝ (1883)
http://www.utexas.edu/
  • Έδρα: Austin, Texas
  • Δίδακτρα: $ 19.306
Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Διοίκηση επιχειρήσεων, μηχανολογία, media, ψυχολογία, λογοτεχνία. Εδρεύει σε μία από τις πλέον δυναμικές φοιτητουπόλεις των ΗΠΑ, το Όστιν, και διαθέτει πλούσια ακαδημαϊκά προγράμματα. Τα προπτυχιακά προγράμματα στους τομείς management logisticsς, αρχιτεκτονικής, βοτανολογίας, βιολογίας, διοίκησης επιχειρήσεων, ξένων γλωσσών και ιστορίας θεωρούνται πρωτοκλασάτα. Τα τμήματα μηχανολογίας και υπολογιστών είναι άριστα και αναπτύσσονται διαρκώς.
27. UΝΙVΕRSΙΤΥ ΟF WΑSΗΙΝGΤΟΝ (1861)
http://www.washington.edu/
  • Έδρα: Seattle, Washington
  • Δίδακτρα: $ 17.400
Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Διοίκηση επιχειρήσεων, ψυχολογία, κοινωνιολογία, ιατρική. Ο κλάδος της διοίκησης επιχειρήσεων παρουσιάζει υψηλότατη ζήτηση, όπως επίσης και τα προγράμματα σπουδών στη δημόσια υγεία και τη φαρμακευτική.
Η ιατρική σχολή, πάντως, είναι εκείνη που κατέχει δεσπόζουσα θέση στη χώρα και θεωρείται κορυφαία παγκοσμίως στην καρκινολογική και την καρδιολογική έρευνα, στην κυτταρική βιολογία και τη μεταμόσχευση οργάνων. Τα τελευταία χρόνια στην ιατρική σχολή διαπρέπει και ο τομέας της αποκατάστασης από τραύματα και της φυσικοθεραπείας.
28. DΑRΤΜΟUΤΗ CΟLLΕGΕ (1769)
http://www.dartmouth.edu/
  • Έδρα: Hanover, New Hampshire
  • Δίδακτρα: $ 33.501
Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Το Dartmouth, εκτός του ότι ανήκει στα καλύτερα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, διαθέτει επιπλέον και το πιο ασφαλές campus. Οι επαγγελματικές σχολές μηχανολογίας, διοίκησης επιχειρήσεων και ιατρικής διακρίνονται, ενώ αξιολογότατα είναι τα προγράμματα διεθνών σχέσεων, βιολογίας, χημείας και χορού. Είναι κυρίως γνωστό για τα τμήματα φιλολογίας, συμπεριλαμβανομένων της αραβικής και εβραϊκής.
29. RΙCΕ UΝΙVΕRSΙΤΥ (1912)
http://www.rice.edu/
  • Έδρα: Houston, Texas
  • Δίδακτρα: $ 28.278
Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Οικονομικά, ηλεκτρική μηχανολογία, πολιτικές επιστήμες, βιολογία. Οι φυσικές επιστήμες και η μηχανολογία είναι τα δυνατότερα τμήματα του πανεπιστημίου.
Ο ανταγωνισμός εκεί είναι ιδιαίτερα έντονος, με αποτέλεσμα ένας σημαντικός αριθμός φοιτητών που ξεκινά σπουδές στους παραπάνω τομείς να επιστρέφει τελικά στις ανθρωπιστικές επιστήμες. Η αρχιτεκτονική αποτελεί ένα από τα καλύτερα προπτυχιακά προγράμματα των ΗΠΑ, ενώ το τμήμα διαστημικής φυσικής συνεργάζεται στενά με τη ΝΑSΑ.
30. GΕΟRGΙΑ ΙΝSΤΙΤUΤΕ OF ΤΕCΗΝΟLΟGΥ (1885)
http://www.gatech.edu/
  • Έδρα: Atlanta, Georgia
  • Δίδακτρα: $ 23.366
Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Μηχανολογία, διοίκηση, επιχειρήσεων, υπολογιστές, φυσικές επιστήμες, κοινωνικές επιστήμες, ιστορία. Το πανεπιστήμιο διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στις ΗΠΑ στους μηχανολογικούς κλάδους, όπως ηλεκτρικά, υπολογιστικά, αστικά, βιομηχανικά, μηχανικά και αεροδιαστημικά συστήματα.
31. ΕΜΟRΥ UΝΙVΕRSΙΤΥ (1836)
http://www.emory.edu/
  • Έδρα: Atlanta, Georgia
  • Δίδακτρα: $ 32.350
Δημοφιλέστερες ειδικότητες: Διοίκηση επιχειρήσεων, ψυχολογία, βιολογία, πολιτικές επιστήμες, οικονομικά. Καταξιωμένο πανεπιστήμιο, με ολοένα βελτιούμενες ή νέες εγκαταστάσεις και διακεκριμένους ακαδημαϊκούς να το στελεχώνουν.
32. ΡURDUΕ UΝΙVΕRSΙΤΥ - WΕSΤ LΑFΑΥΕΤΤΕ (1869)
http://www.purdue.edu/
  • Έδρα: West Lafayette, Indiana
  • Δίδακτρα: $ 23.244
Απονέμει τα περισσότερα πτυχία μηχανολογίας από κάθε άλλο πανεπιστήμιο των ΗΠΑ και ως εκ τούτου το αντίστοιχο τμήμα είναι από τα πιο ανταγωνιστικά. Το Ρurdue προσφέρει, επίσης, ένα αξιόλογο προπτυχιακό πρόγραμμα στην τεχνολογία πτήσεων, με τους φοιτητές να εκπαιδεύονται στο αεροδρόμιο του πανεπιστημίου. Το τμήμα των ηλεκτρονικών υπολογιστών έχει πολύ καλή φήμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου