Παρασκευή, 30 Ιανουαρίου 2015

Η παράξενη λίστα της Deloitte με τις πιο ξεχωριστές εταιρείες του κόσμου

Εδώ δεν θα βρείτε τη Google ή την Apple, ούτε καν την Amazon. Δείτε γιατί. 

Του Κώστα Φαρμάκη 

Η Deloitte είναι η μεγαλύτερη εταιρεία παροχής συμβουλευτικών, λογιστικών και φορολογικών υπηρεσιών στον κόσμο με 200.000 συνεργαζόμενους επαγγελματίες σε 150 χώρες και τζίρο $34,2 δισ. 

Πριν από λίγες μέρες δημοσίευσε τη λίστα της με τις περισσότερο ξεχωριστές εταιρείες στις ΗΠΑ. Με μεγάλη έκπληξη όλοι διαπίστωσαν πως από αυτήν απουσίαζαν κολοσσοί καινοτομίας και τεχνολογίας όπως η Google, η Apple και η Amazon, ή ο μεγαλύτερος εργοδότης στη χώρα που είναι η Wal-Mart. Εκτός λίστας και οι οικονομικοί γίγαντες (που, ουσιαστικά «τρέχουν» το καπιταλιστικό σύστημα) όπως οι JPMorgan Chase, Goldman Sachs, Wells Fargo, US Bank (που βρίσκεται στο Νο 93) κ.ά. 

Κριτήρια για τη λίστα της Deloitte είναι τα κέρδη, η ανάπτυξη και η χρηματιστηριακή αξία. Πράγμα που οδηγεί σε μια μάλλον σουρεαλιστική λίστα όπου οι ξεροί αριθμοί φέρνουν πρώτη στη χώρα μια εταιρεία πώλησης αυτοκινήτων. Πράγμα που δεν θα ήταν απαραίτητα κακό αν η λίστα δεν ονομαζόταν Most Exceptional Companies. 

Όλες οι εταιρείες της δεκάδας έχουν σχεδόν διπλασιάσει το μέγεθός τους και την αξία τους τα τελευταία χρόνια, ενώ το Return on Assets ή το Return on Equity τους είναι κοντά στο 100%. 


1. COPART INC

Στην πρώτη θέση βρίσκεται μια εταιρεία με βασικό μότο το «No license, no problem» διαφημίζει το ότι πουλάει αυτοκίνητα σε οποιονδήποτε, ακόμα και αν δεν έχει δίπλωμα οδήγησης, που στις ΗΠΑ ισοδυναμεί με την ταυτότητα. Δηλαδή πληρώνεις και αγοράζεις αυτοκίνητο χωρίς να σε ρωτήσουν ποιος είσαι. Οι πωλήσεις γίνονται μέσω ηλεκτρονικής δημοπρασίας και ξεπερνούν το 1 εκατ. οχήματα ετησίως.
2. HERSHEY CO.

Από τις πιο επιτυχημένες εταιρείες ζαχαρωδών και σοκολάτας. Κάθε χρόνο παράγει 1.600.000 χιλιόμετρα σοκολάτας Twizzlers Twist. Της ανήκει επίσης το σήμα της Kit-Kat.
3. PANERA BREAD CO.

Αλυσίδα καφέ και αρτοσκευασμάτων.
4. MONSTER BEVERAGE CORP.

Η γνωστή εταιρεία ενεργειακών ποτών.
5. B. HUNT TRANSPORT SERVICES INC.

Εταιρεία συνδυασμένων μεταφορών (με φορτηγά και τρένα).

6. KIMBERLY-CLARK CORP.

Χαρτιά υγείας, πάνες, χαρτομάντηλα, όλα όσα κάνουν μια εταιρεία πραγματικά ξεχωριστή

7. STEVEN MADDEN LTD.

Η εταιρεία του αυτοδημιούργητου και σήμερα εκατομμυριούχου σχεδιαστή παπουτσιών και αξεσουάρ.

8. COACH INC.

Η ιστορική και διαχρονική φίρμα ειδών πολυτελείας.

9. COLGATE-PALMOLIVE CO.

Είδη προσωπικής υγιεινής, σαπούνι, οδοντόκρεμες, πολλά κέρδη.
10. 3M CO.

Εδώ και 25 χρόνια σημειώνει εντυπωσιακή ανάπτυξη και έσοδα φτιάχνοντας σελοτέιπ και κολλητικές ταινίες. Είναι η μόνη στη δεκάδα που ενσωματώνει κάποια εντυπωσιακή τεχνολογική καινοτομία: έχει κατασκευάσει ηλεκτρονικά στηθοσκόπια που στέλνουν στοιχεία του εξεταζόμενου σε απομακρυσμένο (remote) γιατρό, χρησιμοποιούνται από το πλήρωμα του ISS, εκατοντάδες χιλιόμετρα από την επιφάνεια της Γης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου