Σάββατο 5 Μαρτίου 2016

Τάσος και Θάνος Μυτόγλου: Από το Κερατσίνι στο Αμπερντίν


Toυ Κώστα Τσαούση 

Πόσο μπορεί να κρατήσει και τι να σημαίνει άραγε το ταξίδι δύο αδελφών από μια συνοικία του Πειραιά, το Κερατσίνι, στο Αμπερντίν, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Σκωτίας; Ενα ταξίδι που δεν έγινε για αναψυχή - ούτε καν από ένα αίσθημα ακατανίκητης νεανικής εξερεύνησης. Ενα ταξίδι που είχε ως αποτέλεσμα μια ιστορία επιτυχίας ανάλογη με εκείνη που πέτυχε η ομάδα μπάσκετ της γειτονιάς τους, ο Φάρος, που έφτασε στον τελικό του Κυπέλλου αν και προέρχεται από τους «μικρούς» της Α2. 

Το Κερατσίνι πάνω κάτω το ξέρετε. Το Αμπερντίν, όμως, ίσως όχι. Γι' αυτό και έχει νόημα να μείνουμε για λίγο στα στοιχεία της αστικής γεωγραφίας. Πρόκειται για την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Σκωτίας, με πληθυσμό που υπερβαίνει κάτι τι τους 210.000 κατοίκους. Συγκέντρωσα και συγκράτησα και μερικές ακόμη «άχρηστες» πληροφορίες, όπως ότι η πόλη ήδη από τον 12ο αιώνα, ήταν σημαντικό κέντρο ότι το 1495 ιδρύθηκε ένα από τα δυο της πανεπιστήμια ή το γεγονός ότι η σημερινή οικονομική σημασία της προέρχεται από τα πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου στη Βόρεια Θάλασσα. 

Και όλα αυτά για να διαχειριστώ ένα αίσθημα αμηχανίας που με καταλαμβάνει όταν προσπαθώ να κατανοήσω τα ακατανόητα του τόπου μου. Εν πολλοίς, οι δύσκολες παραδοχές μου για όλο αυτό που ζούμε γύρω μας, δίπλα μας, απέναντί μας... Κακά τα ψέματα. Η αλήθεια είναι μία: ο Τάσος και ο αδελφός του δεν θα μπορούσαν να πετύχουν στη δική τους γειτονιά, στον δικό τους τόπο όλα όσα πέτυχαν σε έναν ξένο τόπο, την «πόλη του γρανίτη». Μόνοι τους. Ετσι, αποφάσισαν και το ταξίδι τους... 

Τα δύο αδέλφια έχουν γεννηθεί με διαφορά δύο χρόνων - πρώτα ο Τάσος, το 1982, και μετά ο Θανάσης, το 1984. Δύο 30άρηδες Πειραιώτες με πίστη στις δυνάμεις τους και θέληση να πετύχουν τους στόχους τους. Ισως σε αυτό να βοήθησε και το αθλητικό background τους, καθώς αμφότεροι ήταν πρωταθλητές στις μικρές ηλικίες. Ο Τάσος έχει διατελέσει κάτοχος πανελληνίου ρεκόρ και πρωταθλητής Ελλάδος στην κολύμβηση στις μικρές κατηγορίες. Ο Θανάσης, με τη σειρά του, υπήρξε πρωταθλητής Ελλάδος στο άλμα τριπλούν την περίοδο 2000-2002 (την εποχή που ήταν 16-18 ετών), ενώ έχει διατελέσει και μέλος της εθνικής ομάδας στίβου σε αυτές τις ηλικίες. 

Ο Θάνος είναι οδοντίατρος. Πήρε το πτυχίο του το 2007 από την Οδοντιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και άρχισε να δουλεύει σε ιδιωτικά ιατρεία. Ο Τάσος πήρε πτυχίο από το Τμήμα Φυσικοθεραπείας του ΤΕΙ Λαμίας, το 2004, εξασφαλίζοντας λόγω των ακαδημαϊκών επιδόσεών του και υποτροφία από το ΙΚΥ, ενώ στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης με αντικείμενο την αποκατάσταση αθλητικών κακώσεων (2009-2011). Ο Τάσος αναλαμβάνει για μας τον ρόλο του ξεναγού, αλλά και του αφηγητή τόσο για το ταξίδι όσο και για τον προορισμό: «Το 2011, διαπιστώνοντας ότι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας δεν θα παρουσίαζε βελτίωση, καθίσαμε με τον Θάνο και συζητήσαμε το ενδεχόμενο κοινής πορείας». 

Ο Θάνος βρισκόταν ήδη στο Αμπερντίν και εργαζόταν ως οδοντίατρος. Τα δύο αδέλφια ναι μεν το μόνο εφόδιο που είχαν για να ξεκινήσουν ήταν το πτυχίο του Θάνου, είχαν όμως καταφέρει να βάλουν στη σειρά τα δεδομένα της αγοράς αλλά και τη σχέση της με το κρατικό σύστημα υγείας. Ετσι, έβαλαν πλώρη να δημιουργήσουν μια ιδιωτική κλινική παροχής οδοντιατρικών υπηρεσιών. 

Μέτρησαν όλες τις παραμέτρους και πήραν το ρίσκο. Αποφάσισαν να ιδρύσουν από κοινού την κλινική, πράγμα που έγινε. Τον Οκτώβριο του 2012 τα δύο αδέλφια ίδρυσαν την ΜΙΤ Dental Care Ltd και έβαλαν μπροστά τη λειτουργία της σε σύνδεση με το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS). Το αρχικό της δυναμικό ήταν μόλις δύο οδοντίατροι. Οι δυσκολίες, όπως επισημαίνει ο Τάσος, ήταν πολλές, αλλά τα δύο αδέλφια -χωρίς γνωριμίες και άλλες αβάντες- το πάλεψαν και δεν τα παράτησαν στη μέση του δρόμου. Ακόμη και κόντρα στις νοοτροπίες των ντόπιων... 

Ο Τάσος μπορεί να μιλά για ώρες για το ξεκίνημα και τις δυσκολίες του όλου εγχειρήματος. Ο ίδιος ασχολήθηκε με το μάνατζμεντ αλλά και την προώθηση/προβολή της κλινικής, ενώ ο αδελφός του, όπως ήταν φυσικό, ανέλαβε την ευθύνη του ιατρικού σκέλους της λειτουργίας της. Από τα λεγόμενά του συγκρατώ δυο- τρία πράγματα: την απόφασή τους να πετύχουν πάση θυσία, τη συνεχή και επίμονη προσπάθεια να μαθαίνουν από τα λάθη τους, να διορθώνονται και να επιδιώκουν τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών τους. Τα δύο πρώτα χρόνια δούλευαν 15 ώρες τη μέρα, έχοντας συναίσθηση της ευθύνης αλλά και του ρίσκου που είχαν αναλάβει καθώς βοήθεια δεν υπήρχε από πουθενά - η οικογένειά τους ήταν μακριά και δεν είχε την οικονομική δυνατότητα της στήριξης. Μοναδική διέξοδος και λύση, να στηριχθούν στα δικά τους πόδια, στις δικές τους δυνάμεις. Και πέτυχαν. 

Εκαναν τους πελάτες να τους αγαπήσουν, να αποκτήσουν μαζί τους προσωπικές σχέσεις, να είναι οι δικοί τους άνθρωποι... Μπορούσαν να τους ενοχλήσουν ακόμη και στις 2 το πρωί για επείγοντα προβλήματα ή να έχουν καθημερινή επικοινωνία μαζί τους για τυχόν προβλήματα μέσα από τα social media.
Σήμερα η κλινική τους έχει 11.000 ασθενείς (όταν ο μέσος όρος είναι 5.200 ανά κλινική στη χώρα και η πρόβλεψη του NHS για τη δική τους για 3.750 ασθενείς). 

Μέσα σε 3 χρόνια λειτουργίας η κλινική έχει 5 Ελληνες οδοντιάτρους πλήρους απασχόλησης, διαθέτει εμφυτευματολόγο και άλλους 16 υπαλλήλους και εξυπηρετεί σε ημερήσια βάση 150 ασθενείς. Πάντως, το πιο μεγάλο παράσημο για τους αδελφούς Μυτόγλου είναι οι επιδόσεις τους: η κλινική τους είναι η πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη στη Σκωτία, εντάσσοντας στις λίστες της κάθε χρόνο 3.500 νέους ασθενείς και μία από τις πρώτες σε ανάπτυξη στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

Τα δύο αδέλφια πάντως κοιτάζουν μπροστά και ψηλαφούν την επόμενη μέρα. Οπως λέει ο Τάσος, η προοπτική στο άμεσο μέλλον είναι η συνεργασία με γιατρούς άλλων ειδικοτήτων και η συγκρότηση μιας κλινικής με ευρύ φάσμα παρεχόμενων υπηρεσιών, μιας γενικής κλινικής δηλαδή. Προς την ίδια κατεύθυνση και το μέλημα τους για μια δεύτερη -πάλι οδοντιατρική - κλινική στο Εδιμβούργο. Οι συζητήσεις μάλιστα με τους τωρινούς ιδιοκτήτες βρίσκονται σε προχωρημένο επίπεδο. Η συνταγή, όπως λέει ο Τάσος, θα είναι η γνωστή: σκληρή δουλειά, ποιοτικές υπηρεσίες σε ανταγωνιστικές τιμές, φιλικό περιβάλλον και, πάνω απ' όλα, Ελληνες οδοντίατροι.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου