Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2016

AlphaGo: Ενας Ελληνοκύπριος πίσω από την τεχνητή νοημοσύνη της Google που κέρδισε τον ανθρώπινο νου!


Μια ιστορικής σημασίας νίκη επί του ανθρώπινου νου, σημειώθηκε στη Σεούλ, όπου το ειδικά εκπαιδευμένο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης DeepMind της Google, επιβλήθηκε επί του παγκόσμιου πρωταθλητή του κινεζικού παιχνιδιού στρατηγικής GO, Νοτιοκορεάτη Lee Se-dol. Η νίκη - ορόσημο έγινε στην πρώτη από τις πέντε συνολικά προγραμματισμένες αναμετρήσεις μεταξύ τους.

Ο Lee παραδώθηκε μετά από τρεισήμισι ώρες αγώνα, έχοντας ακόμα 28 λεπτά έως την ολοκλήρωσή του και πρόκειται να αναμετρηθεί άλλες τέσσερεις φορές με το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης της Google, διεκδικώντας το έπαθλο του 1 εκατομμυρίου δολαρίων.

"Εξεπλάγην. Δεν περίμενα ότι θα χάσω, αλλά και δεν περίμενα ότι το AlphaGo (το λογισμικό του DeppMind που βρισκόταν πίσω από τις κινήσεις) θα έπαιζε τόσο τέλεια", δήλωσε ο μάστερ του GO, μετά το μάτς.

Ο κυπριακής καταγωγής ιδρυτής του DeepMind της Google και ένας από τους πρωτοπόρους της τεχνητής νοημοσύνης, Demis Hassabis, εξέφρασε τον "βαθύτατο σεβασμό του στον Lee Se-dol και στις απίθανες ικανότητές του", αποκαλώντας την παρτίδα "εξαιρετικά συναρπαστική" και "μεγάλης έντασης".

Αξίζει να σημειωθεί ότι το αρχαίο κινέζικο παιχνίδι GO, μέχρι εχθές αποτελούσε μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στο χώρο της τεχνητής νοημοσύνης, σε σχέση με παιχνίδια όπως το σκάκι όπου οι μηχανές έχουν νικήσει τους κορυφαίους παίκτες, εξαιτίας του υψηλού επίπεδου διαίσθησης και αξιολόγησης που απαιτείται για την επικράτηση σε αυτό.

O Demis Hassabis, ο Lee Se-dol και ο Δ. Σύμβουλος της Google Eric Schmidt O Demis Hassabis, ο Lee Se-dol και ο Δ. Σύμβουλος της Google Eric Schmidt Ο Lee Se-dol αντιμετώπισε το πρόγραμμα AlphaGο του συστήματος AI, DeepMind, χθες Πέμπτη, και θα δοθεί συνέχεια το Σάββατο, την Κυριακή και την Τρίτη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου