Σάββατο, 10 Οκτωβρίου 2015

Οι μισθοί και παροχές που έχουν κάνει τη Μανιτόμπα του Καναδά προορισμό μεταναστών


Στην περιοχή Μανιτόμπα του Καναδά ζει, εργάζεται σκληρά αλλά και απολαμβάνει όλες τις κοινωνικές παροχές που προσφέρει το καναδικό κράτος, μια μικρή... Ελλάδα. Το 2014 μετανάστευσαν στην περιοχή 50 οικογένειες Ελλήνων οι οποίοι θέλησαν να αναζητήσουν μια καλύτερη τύχη μακριά από τη χώρα μας. Συνολικά στην περιοχή ζουν περισσότεροι από 1.200 Έλληνες.

Η εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής» φιλοξενεί τις ιστορίες δυο οικογενειών που άφησαν πίσω τους την Ελλάδα της κρίσης και αναζήτησαν ένα καλύτερο μέλλον στην Μανιτόμπα.

Η Λία Ανδρονίκου και ο Στέφανος Μπούκης μαζί με το παιδάκι τους εδώ και ένα χρόνο ζουν στην πρωτεύουσα της Μανιτόμπα, το Γοουίνιπεγκ. Παρά το γεγονός ότι και οι δυο είχαν ικανοποιητικές δουλειές, αποφάσισαν να αφήσουν πίσω τους την Ελλάδα, φοβούμενοι ένα πιθανό «ναυάγιο». Σε μικρό χρονικό διάστημα βρήκαν δουλειά στο αντικείμενό τους και συγκεκριμένα η Λια ως δασκάλα αγγλικών και μουσικής σε μια μοντεσοριανή ακαδημία, ενώ ο σύζυγός της, αφού εργάστηκε για λίγο ως οδηγός, άνοιξε το δικό του ωδείο. «Το μόνο που χρειάστηκε να κάνουμε ήταν να πάρουμε ένα ενημερωτικό φυλλάδιο και να υποβάλλουμε ηλεκτρονικά την αίτησή μας. Πήραμε και μερικά τηλέφωνα αλλά δεν χρειάστηκε να μπλέξουμε σε ουρές και σε γραφειοκρατεία. Όλα έγιναν πολύ εύκολα», λένε μιλώντας στο Έθνος.

Η Λία Ανδρονίκου και ο Στέφανος Μπούκης/Φωτογραφία «Εθνος της Κυριακής»

Οσον αφορά τα πλεονεκτήματα της ζωής στον Καναδά το ζευγάρι τονίζει ότι απολαμβάνει την ασφάλεια που αισθάνονται τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Ήδη έχουν πάρει δάνειο για να πάρουν σπίτι και περιμένουν το δεύτερο παιδί τους, γνωρίζοντας ότι δεν θα ξοδέψουν χρήματα για την εγκυμοσύνη. Οι μισθοί είναι πολύ μεγαλύτεροι από την Ελλάδα και οι ευκαιρίες για καριέρα πολλές. Αρκεί, όπως επισημαίνουν, να έχει κανείς όρεξη για δουλειά και διάθεση να προσπαθήσει.

Ο Απόστολος Γρηγοριάδης πήγε και αυτός στη Μανιτόμπα μαζί με την σύζυγό του και τα δυο τους παιδιά. Ο κ. Γρηγοριάδης πήρε την απόφαση να φύγει αφού  η κρίση έπληξε θανάσιμα τον κλάδο του, την οικοδομή. Ο Απόστολος Γρηγοριάδης εργαζόταν στην Αλεξανδρούπουλη ως χτίστης, δουλειά που κάνει πλέον και στον Καναδά. «Το ωρομίσθιο είναι 20 δολάρια Καναδά. Αν δουλεύω 40 ώρες την εβδομάδα κερδίζω περίπου 3.000 δολάρια το μήνα, δηλαδή 2.300 ευρώ. Αυτά τα χρήματα θα γίνουν περισσότερα όταν αποφοιτήσω από την τοπική σχολή για τους επαγγελματίες του κλάδου και γίνω ειδικευμένος εργάτης», εξηγεί μιλώντας στο Έθνος και προσθέτει ότι τα παιδιά του πηγαίνουν στο σχολείο της πόλης όπου λαμβάνουν και όλη τη βοήθεια με τη γλώσσα που χρειάζονται, ενώ εξαίρει και το σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που τους παρέχει το κράτος.

Ο Απόστολος Γρηγοριάδης/Φωτογραφία «Εθνος της Κυριακής»Από παλαιότερο δημοσίευμα τους Έθνους της Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου