Κυριακή, 11 Οκτωβρίου 2015

15-18 Οκτωβρίου, Κέρκυρα: 5o Corfu Animation Festival

Με γενικό θέμα την Ευρώπη και τις αντιθέσεις της, με 8 διαφορετικά αφιερώματα για «Τα πολλά πρόσωπα της Ευρώπη» το διεθνές διαγωνιστικό φεστιβάλ Be there! Corfu Animation Festival παραμένει στενά δεμένο στις ρίζες του ευρωπαϊκού και ανεξάρτητου animation.

Από 15-18 Οκτωβρίου στην πόλη της Κέρκυρας, το φεστιβάλ έχει επιλέξει 90 ταινίες στα 3 διαγωνιστικά του τμήματα (μικρού μήκους – φοιτητικό – διαγωνιστικό μεγάλου μήκους), και 172 ταινίες από 48 χώρες στο πρόγραμμά του, το Be there! γίνεται ο χώρος για διεθνείς συμμετοχές και συνεργασίες.

Το βραβευμένο με Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες Waves ’98 του Ely Dagher, το εμπνευσμένο από τον F.G. Lorca Sonambulo του Theo Ushev, ο ύμνος στη φιλία We Can’t Live Without Cosmos του Ρώσου Konstantin Bronzit είναι μόνο μερικά από τα σημεία αιχμής του φετινού φεστιβάλ. Με 5 ταινίες animation μεγάλου μήκους στο πρόγραμμά του, το φεστιβάλ υπόδέχεται την ελληνική πρεμιέρα της κροατικής ταινίας sci-fi experimental animation Ενέργειες άγνωστες, Συναισθήματα άφατα τουDalibor Barić, την παρωδία του Εξορκιστή (με κούκλες από πλαστελίνη) Δαιμονισμένοςτου Ισπανού SAM, αλλά και το δικαστικό θρίλερ ντοκυμαντέρ από την ΚολομβίαΣαμπογκάλ (Sergio Mejía, Juan José Lozano, Colombia).

Οι καλεσμένοι δίνουν τον τόνο στο φετινό φεστιβάλ. Ο βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα Γάλλος παραγωγός Ron Dyens, ιδρυτής και διευθυντής της Sacrebleu Productions, έρχεται στο 5ο Be there! για την ρετροσπεκτίβα των ταινιών του, κι ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα, ενώ ο ίδιος θα μιλήσει στο νέο φόρουμ, Be Professional! με τίτλο «Γαλλική παραγωγή και συμπαραγωγή» (με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδας).

Στον ίδιο ανήκει και η πρεμιέρα του φετινού φεστιβάλ, μια περιπέτεια εποχής στην Ρωσία του 19ου αιώνα με τίτλο «Στην κορυφή του κόσμου» (Tout en haut du monde, σκην. Remi Chayé), μια ταινία που στην παγκόσμια πρεμιέρα της στο φεστιβάλ του Annecy τον Ιούνιο 2015 απέσπασε το βραβείο κοινού.

Πιστό στη σύνδεση animation και κοινωνικής και πολιτικής πραγματικότητας, το Be there! Corfu Animation Festival καλεί την Σουηδή βραβευμένη σκηνοθέτρια και παραγωγό Hanna Heilborn (με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Σουηδίας), της οποίας οι ταινίες αγγίζουν το ντοκυμαντέρ και την πραγματικότητα των προσφύγων και μεταναστών στην σημερινή Ευρώπη, σε ένα μοναδικό αφιέρωμα για την Ευρώπη των «άλλων». Ανάμεσα στα αφιερώματα, εκείνο για τα 70 χρόνια ελληνικού animation σε συνεργασία με την ΑΣΙΦΑ Ελλάς (παρουσίαση: σκηνοθέτης-animator Αρίσταρχος Παπαδανιήλ). Υπάρχουν επίσης αφιερώματα στα ευρωπαϊκά παραμύθια, στα κόμικς και μια ειδική προβολή του βρετανικού στούντιο Mew Lab (Kim Noce – Shaun Clark), του οποίου οι δημιουργοί θα βρίσκονται στην Κέρκυρα, ενώ η Kim Noce σχεδίασε την μοναδική αφίσα του φεστιβαλ.

Η Kim Noce διοργανώνει ένα χωριστό εργαστήριο ανάγλυφου stop-motion animation, πάντα εμπνευσμένο από τα θέματα του φεστιβάλ: Ευρώπη, χαρακτήρες και συναισθήματα.

Η περσινή βραβευμένη Έφη Παππά και σκηνοθέτρια της επερχόμενης ταινίας του Be there! Corfu Animation Festival και του ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας, Το νησί που μάγεψε η θάλασσα (The Sea-Tranced Isle) συμμετέχει τώρα στην κριτική επιτροπή του φεστιβάλ (ταινίες μικρού μήκους), μαζί με τους Hanna Heilborn και Θοδωρή Λώτη (τμήμα Μουσικών Σπουδών, Ιόνιο Παν/μιο). Στην κριτική επιτροπή του φοιτητικού προγράμματος και ταινιών μεγάλου μήκους βρίσκονται οι Ron Dyens, Shaun Clark και η εικαστικός Μάντυ Αλμπάνη.

Το νέο τμήμα του φεστιβάλ Be Professional! που θα διεξαχθεί 15-16/10 στην Δημόσια Βιβλιοθήκη Κέρκυρας υπόσχεται εισηγήσεις και θέματα που ξεπερνούν την στενή αντίληψη για το animation από τους Ron Dyens, Hanna Heilborn, τον υποψήφιο διδάκτορα του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας Γιώργο Νικόπουλο, τον Αρίσταρχο Παπαδανιήλ, την Βιλελμίνη Σωσώνη (λέκτoρα ΤΞΓΜΔ Ιόνιου Παν/μίου) και την Ισμήνη Καραντζή (μεταπτ. φοιτήτρια ΤΞΓΜΔ Ιόνιου Παν/μιου), που αποδεικνύουν και στην πράξη τη στενή συνεργασία του φεστιβάλ με το Ιόνιο Παν/μιο και το Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας. Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στο εργαστήριο υποτιτλισμού ταινιών για κωφούς, βαρήκοους και τυφλούς που θα επιχειρηθεί στο πλαίσιο των εργασιών του φόρουμ, με την συμμετοχή του Πρόεδρου της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδας, Γιάννη Γιάλλουρου.

Εξόρμηση στην Εθνική Πινακοθήκη (παράρτημα Κέρκυρας) την Κυριακή πρωί για ένα πανέμορφο πρωινό με πίνακες και Μάστορες της Ζωγραφικής σε animation, ενώ η τελετή έναρξης και λήξης του φετινού Be there! έχουν τη συνεργασία του ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας και της σχολής Σύγχρονου Χορού του Σωτήρη Μπουχάγιαρ (χορογραφία: Βάσια Μπουχάγιαρ). Δεν ξεχνάμε και την ανοιχτή (open-air) προβολή της κλασικής ταινίας του Walt Disney Πινόκιο στην Πάνω Πλατεία της Κέρκυρας, ταινία που φέτος γιορτάζει τα 75 της χρόνια αλλά παραμένει πάντα αγαπημένη

Διαφορετική μουσική νότα στο Πολύτεχνο το Σάββατο 17/10: ένα double gig, όπου οΑρίσταρχος Παπαδανιήλ παρουσιάζει την animated δουλειά του στο Game of Thrones(The Rains of Castamere) και τραγουδά a cappella, ενώ το συγκρότημα Deadfileπαρουσιάζει την δουλειά του, σε αναμονή του νέου του άλμπουμ το 2015. Επίσης, σε όλη την διάρκεια του φεστιβάλ στο φουαγιέ του Δημ. Θεάτρου θα εκτίθεται η έκθεση βελγικών κόμικς, μετά την επιτυχή παρουσίασή της την άνοιξη του 2015, με την υποστήριξη του Βελγικού Προξενείου Κέρκυρας.


Πληροφορίες εισιτηρίων

Γενική είσοδος
Ημερήσιο εισιτήριο: 7€
4ήμερο εισιτήριο: 16€

Για φοιτητές/τριες – παιδιά – ανέργους – συνταξιούχους
Ημερήσιο εισιτήριο: 5€
4ήμερο εισιτήριο: 12€

Προπώληση
Ticketbox – Μοντσενίγου 2 & Ευαγγελιστρίας, πλατεία Annunziata
Corfuland Shop – Αλβέρτου Κοέν 2, γωνία τράπεζας Eurobank


Πληροφορίες εκδήλωσης

Ιόνιος Βουλή Πλατεία Ιονίου Βουλής, Κέρκυρα , +302661025555

Πολύτεχνο Σχολεμβούργου 39, Κέρκυρα , 2661 027794 , polytechnocorfu@hotmail.com

Κινηματογράφος Ορφέας Γερασίμου Ασπιώτη 1 ,

Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη ΚέρκυραςΑγγλικοί Στρατώνες – Παλαιό Φρούριο, Κέρκυρα , +30 2661038583 ,http://www.corfulibrary.gr/el/

15 -18 Οκτωβρίου 2015

* Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις του φεστιβάλ συμβουλευτείτε το Ημερήσιο Πρόγραμμα που βρίσκεται στο σώμα του κειμένου.

Σημειώσεις:
– Όλες οι ταινίες είναι υποτιτλισμένες στην ελληνική γλώσσα.

– Όλα τα διαγωνιστικά προγράμματα μικρού μήκους και φοιτητικά διαγωνιστικά, το Πανόραμα 1, και τα αφιερώματα απευθύνονται σε ηλικίες άνω των 18 ετών.

– Η είσοδος στo επαγγελματικό φόρουμ “Το animation πέρα από το animation” στην Βιβλιοθήκη Κέρκυρας, καθώς και στο αφιέρωμα Ευρώπη 5: Μάστορες της Ζωγραφικής στην Εθνική Πινακοθήκη Κέρκυρας είναι ελεύθερη.

Είσοδος 5 - 16 ευρώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου