Κυριακή, 11 Οκτωβρίου 2015

Τι πραγματικά σημαίνει η Volkswagen για τη γερμανική οικονομία


Το σκάνδαλο της Volkswagen θα κοστίσει δισεκατομμύρια και θα μπορούσε να αμαυρώσει το σύνολο της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Η εταιρεία ισχυριζόταν ότι ήταν πιο «πράσινη» από άλλους κατασκευαστές οχημάτων και φημιζόταν για την αξιοπιστία και την ποιότητά της. Ξαφνικά, το ‘Made in Germany’ δεν φαίνεται τόσο ‘hot’, ύστερα κι από τη δημόσια απολογία της Volkswagen για το λογισμικό που είχε εγκαταστήσει και παραποιούσε τα δεδομένα των εκπομπών ρύπων των οχημάτων της σε δοκιμές.

«Αν δεν το έχει κάνει άλλος, η ζημιά θα είναι περιορισμένη. Αλλά αν είναι κι άλλες εταιρείες στο κόλπο, και όχι μόνο η Volkswagen, τότε το πρόβλημα για τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία και τη γερμανική οικονομία θα είναι τεράστιο», λέει ο Τεό Βερμέλεν, καθηγητής χρηματοοικονομικών στο INSEAD.

Η Volkswagen – η οποία ελέγχει κι άλλες κορυφαίες μάρκες όπως η Porsche, η Audi και η Lamborghini – ξεπέρασε την Toyota ως η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής οχημάτων σε πωλήσεις τον Ιούλιο, αλλά αυτή η θέση της πλέον απειλείται:

Ιδού εφτά στοιχεία που δείχνουν τη σημασία της εταιρείας για τη γερμανική οικονομία:

1. Ο όμιλος Volkswagen παράγει 1 στα 10 οχήματα που πωλούνται παγκοσμίως.

2. Ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας είναι ο μεγαλύτερος βιομηχανικός κλάδος στη Γερμανία, τροφοδοτώντας περίπου 2,7% του ΑΕΠ της χώρας.

3. Περίπου 20% των γερμανικών εξαγωγών αφορούν οχήματα και ανταλλακτικά.

4. Οι εγχώριες πωλήσεις και εξαγωγές αυτοκινήτων άγγιξαν τα 368 δισεκατομμύρια ευρώ σε αξία το 2014.

5. Οι περισσότερες πωλήσεις γερμανικών αυτοκινήτων προέρχονται από τον όμιλο Volkswagen, ο οποίος είχε τζίρο 202 δισεκατομμύρια ευρώ το 2014.

6. Περίπου το 70% των οχημάτων της Volkswagen πωλούνται εκτός των γερμανικών συνόρων.

7. Η Volkswagen απασχολεί περίπου 600.000 εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο, και πάνω από το 1/3 των 775.000 ατόμων που εργάζονται στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας στη Γερμανία.

Πάντως, για την ώρα το σκάνδαλο περιορίζεται στη Volkswagen. Άλλες γερμανικές εταιρείες όπως η Daimler και η BMW έχουν δηλώσει ότι δεν επηρεάζονται από τις εξελίξεις.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου