Κυριακή 30 Αυγούστου 2015

Οι «πράσινοι» γίγαντες που βγάζουν δισεκατομμύρια

Εννέα κοινωνικά υπεύθυνες εταιρείες που βγαίνουν κερδισμένες από τον ανταγωνισμό επιδεικνύοντας οικολογική συνείδηση.

Δεν είναι πολλές οι εταιρείες που τολμούν να επενδύσουν στην πράσινη ανάπτυξη και να κερδίσουν το στοίχημα της αύξησης του κέδρους, παράλληλα με την μείωση του ενεργειακού τους αποτυπώματος.

Ελάτε να γνωρίσουμε εννέα από αυτές!


1. CHIPOTLE

Κύκλος εργασιών 2014: 4,11 δισεκατομμύρια δολάρια

«Πράσινος γίγαντας» γιατί: το 100% του χοιρινού, βοδινού και λευκού κρέατος που σερβίρεται, καθώς και η πλειοψηφία των γαλακτομικών προέρχονται από ζώα που έχουν εκτραφεί φυσικά. Πρόκειται για τη μόνη αλυσίδα εστιατορίων αυτού του είδους που έχει καταφέρει να εισηχθεί στο χρηματιστήριο.

Επικεφαλής: Ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος είναι ο Steve Ells, ένας σεφ ο οποίος ίδρυσε την Chipotle το 1993 στο Ντένβερ.

Καινοτομία: Άλλαξε το σκηνικό στη βιομηχανία γρήγορου φαγητού. Η εταιρεία σερβίρει ακριβότερο, αλλά περιβαλλοντικά φιλικό και με αγνά συστατικά φαγητό.



2.UNILEVER

Κύκλος εργασιών 2014: 52,37 δισεκατομμύρια δολάρια

«Πράσινος γίγαντας» γιατί: Η εταιρεία έχει δεσμευτεί να αυξήσει τις πωλήσεις της, μειώνοντας παράλληλα στο μισό το ενεργειακό της αποτύπωμα μέχρι το 2020. Στόχος της εταιρείας είναι να προμηθεύεται το 100% των πρώτων υλών της από την βιώσιμη γεωργία, βελτιώνοντας τη ζωή ενός δισεκατομμυρίου ανθρώπων.

Επικεφαλής: Διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας από το 2009 είναι ο Paul Polman, ο οποίος είχε διατελέσει οικονομικός διευθυντής σε μεγάλες εταιρείες, όπως η Nestle.

Καινοτομία: Η εταιρεία στοχεύσει στην αποσύνδεση της οικονομικής ανάπτυξης από την ανάπτυξη του άνθρακα. Μεμονωμένες εταιρείες συμβάλλουν στο γενικό στόχο με διαφορετικούς τρόπους.




3. WHOLE FOODS MARKET

Κύκλος εργασιών 2014: 14,19 δισεκατομμύρια δολάρια

«Πράσινος γίγαντας» γιατί: το 30% των πωλήσεών τους είναι βιολογικά προϊόντα, ποσοστό υψηλότερο από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία. Πρόκειται για την πρώτη αλυσίδα σούπερ μάρκετ που διαθέτει πιστοποίηση για την πώληση βιολογικών προϊόντων.

Επικεφαλής: ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος είναι ο John Mackey

Καινοτομία: Σε μία βιομηχανία που η ποιότητα των προϊόντων προσαρμόζεται από τους κανόνες (και φυσικά, τις τιμές) της αγοράς, η εταιρεία αυτή προσφέρει αγνά, βιολογικά προϊόντα.




4.NATURA

Κύκλος εργασιών 2014: 2,65 δισεκατομμύρια δολάρια

«Πράσινος γίγαντας» γιατί: Στόχος της εταιρείας είναι να προμηθεύεται το ένα τρίτο των υλών της από την βιώσιμη γεωργία στην περιοχή του Αμαζονίου.

Επικεφαλής: Διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας είναι ο Antônio Luiz da Cunha Seabra, ο οποίος ίδρυσε την εταιρεία το 1969.

Καινοτομία: Απέδειξε στη βιομηχανία ομορφιάς πως η άποψη ότι τα φυσικά καλλυντικά δεν είναι αποτελεσματικά είναι μύθος.




5.TESLA

Κύκλος εργασιών 2014: 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια

«Πράσινος γίγαντας» γιατί: Κατασκεύασε το πρώτο εμπορικό επιτυχημένο ηλεκτρικό αυτοκίνητο στον κόσμο.

Επικεφαλής: Ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος είναι ο Έλον Μασκ

Καινοτομία: Κατάφερε να ξεπεράσει τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες πολυτελείας στην κατασκευή ενός εξ ολοκλήρου ηλεκτρικού αυτοκινήτου.




6. ΙΚΕΑ

Κύκλος εργασιών 2014: 1,13 δισεκατομμύριο δολάρια

«Πράσινος γίγαντας» γιατί: Τα προϊόντα της σειράς έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν τους πελάτες να χρησιμοποιούν την ενέργεια πιο αποτελεσματικά για την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας, για τη μείωση των αποβλήτων, για την ανακύκλωση και για την αποθήκευση, την επαναχρησιμοποίηση ή τον καθαρισμό του νερού.

Επικεφαλής: Ο Steve Howard έχει την διεύθυνση της εταιρείας

Καινοτομία: Αρχικά «αναστάτωσε» τη βιομηχανία επίπλων κατασκευάζοντας μοντέρνα έπιπλα σε προσιτές τιμές. Σήμερα, εφαρμόζει την ίδια φιλοσοφία σε περισσότερο βιώσιμα προϊόντα, όπως οι ηλιακοί συλλέκτες και οι λαμπτήρες LED.



7. GE ECOMAGINATION

Κύκλος εργασιών 2014: 28 δισεκατομμύρια δολάρια

«Πράσινος γίγαντας» γιατί: Μια σειρά προϊόντων από μηχανές ντίζελ μέχρι ηλεκτρικούς σταθμούς φόρτισης οχημάτων που έχουν πιστοποιηθεί με βάση ένα σύνολο κριτηρίων ως παροχή υψηλής περιβαλλοντικής και οικονομικής απόδοσης για τους πελάτες.

Επικεφαλής: Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος είναι ο Jeffrey Immelt

Καινοτομία: Δημιουργήθηκε μια ιδιαίτερα κερδοφόρα και ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά περιβαλλοντικά φιλικών προϊόντων και υπηρεσιών σε μια περίοδο που στον κλάδο επικρατεί η αντίληψη πως η βιωσιμότητα δεν σχετίζεται με την κερδοφορία.




8. NIKE FLYKNIT

Κύκλος εργασιών 2014: 1 δισεκατομμύριο δολάρια

«Πράσινος γίγαντας» γιατί: Μια τεχνολογία που επιτρέπει στα αθλητικά παπούτσια να υφαίνονται αντί να συναρμολογούνται, είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός υψηλής απόδοσης παπουτσιού που δημιουργεί κατά την κατασκευή μέχρι και 80% λιγότερα απορρίμματα από ό,τι τα υπόλοιπα αθλητικά παπούτσια.

Επικεφαλής: Η Hannah Jones είναι η επικεφαλής του τμήματος βιωσιμότητας.

Καινοτομία: Επινοήθηκε ένας τρόπος κατασκευής παπουτσιών με απλούστερα υλικά, μειώνοντας δραματικά τα απορρίμματα κατά την κατασκευή.



9. TOYOTA PRIUS

Κύκλος εργασιών 2014: 15,44 δισεκατομμύρια δολάρια

«Πράσινος γίγαντας» γιατί: Δημιούργησε το πρώτο μαζικής παραγωγής υβριδικό όχημα.

Επικεφαλής: Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου είναι ο Takeshi Uchiyamada.

Καινοτομία: Αποδείχθηκε πως είναι το πρώτο αυτοκίνητο στον κόσμο που δεν διαθέτει ενσωματωμένη στον κινητήρα μηχανή εσωτερικής καύσης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου