Κυριακή 10 Μαΐου 2015

Δίνοντας φιλοδώρημα σε 15 διαφορετικές χώρες

Η επιβράβευση για καλό σέρβις σε εστιατόρια και μπαρ είναι παγκόσμια συνήθεια. Αλλά οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά.

Σε ποια χώρα τα χρήματα που αφήνεις στο τραπέζι πάνε απευθείας στην τσέπη του αφεντικού; Πού θεωρείται προσβολή να δώσεις φιλοδώρημα; Το ξέρατε ότι στις ΗΠΑ το φιλοδώρημα είναι μέρος του μισθού και οι καταστηματάρχες πληρώνουν ελάχιστα το προσωπικό τους που ζει από τα tips;

Από την Αίγυπτο έως την Ιαπωνία και από τη Σουηδία έως τη Βραζιλία, δείτε τι ισχύει σε κάθε χώρα και αποφύγετε τις στιγμές αμηχανίας και τις δύσκολες ερωτήσεις.


ΤΟΥΡΚΙΑ

10% είναι το σύνηθες και μόνο σε μετρητά. Δεν μπορείτε να προσθέσετε φιλοδώρημα σε πληρωμή με πιστωτική κάρτα.




ΡΩΣΙΑ

10% μετρητά στο χέρι του σερβιτόρου. Χρήματα που έχουν αφεθεί στο τραπέζι πάνε στην τσέπη του καταστηματάρχη




ΗΠΑ

Το 15% είναι σύνηθες και το ελάχιστο, μια και οι σερβιτόροι αμείβονται με πολύ χαμηλά ωρομίσθια και στηρίζονται στα φιλοδωρήματα για το εισόδημά τους, σε αντίθεση με τα περισσότερα άλλα μέρη του κόσμου όπου έχουν κανονικό μισθό.




ΣΟΥΗΔΙΑ

Το σέρβις συμπεριλαμβάνεται στο λογαριασμό σας. Το φιλοδώρημα συνήθως συνίσταται στο να στρογγυλοποιείς στην επόμενη κορώνα (το τοπικό νόμισμα).




ΙΣΠΑΝΙΑ

Οι ντόπιοι αφήνουν ελάχιστα χρήματα, συνήθως τα ψιλά μέχρι το επόμενο ευρώ. Οι επισκέπτες αφήνουν από 7% έως 13%.




ΤΣΕΧΙΑ

Συνήθως περιλαμβάνεται το κόστος του σέρβις. Αν όχι (θα το αναγράφει ο λογαριασμός ή θα σας το πουν) φροντίστε να δώσετε 10%-15% ακόμη.




ΑΙΓΥΠΤΟΣ

Το φιλοδώρημα συμπεριλαμβάνεται στο λογαριασμό σας και πάει στον ιδιοκτήτη. Αν θέλετε να δώσετε περισσότερα φροντίστε να είναι απευθείας στον σερβιτόρο.




ΜΑΡΟΚΟ

10% φιλοδώρημα θεωρείται αρκετά γενναιόδωρο. Αν το σέρβις ήταν μέτριο μπορείτε και να μην αφήσετε καθόλου.




ΙΣΡΑΗΛ

Το φιλοδώρημα συνήθως αναγράφεται στον λογαριασμό. Αν όχι, αφήστε 15% για εξαιρετική περιποίηση, ή στρογγυλοποιήστε στο επόμενο σέκελ για μέτρια. Είναι επίσης αναμενόμενο να δίνεται ένα έξτρα σέκελ ανά άτομο.




ΓΑΛΛΙΑ

15% περιλαμβάνεται στον λογαριασμό του εστιατορίου, αλλά είναι σύνηθες άλλο 10% επιπλέον. Δεν χρειάζεται φιλοδώρημα στα μπαρ.




ΒΡΑΖΙΛΙΑ

Αν και δεν απαιτείται φιλοδώρημα, ένα 10% service charge υπάρχει στον λογαριασμό σας. Αν όχι, τότε δώστε 15%.




ΤΑΙΛΑΝΔΗ

Δεν συνηθίζεται και δεν αναμένεται. Επειδή όμως οι τουρίστες το θεωρούν δεδομένο, δεν θα αρνηθεί κανείς να το πάρει. Συνήθως δίνουν ένα δολάριο ανά συνδαιτυμόνα.




ΚΙΝΑ

Στα μικρά καταστήματα δεν υπάρχει υποχρέωση για φιλοδώρημα. Στα καλά εστιατόρια χρεώνουν ένα έξτρα 10%-15% και δεν χρειάζεται να δώσετε άλλο.




ΙΑΠΩΝΙΑ

Δεν υπάρχει εδώ η έννοια του φιλοδωρήματος, το να προσφέρεις χρήματα στον σερβιτόρο μπορεί και να θεωρηθεί προσβολή. Και εδώ, όμως, προσαρμόζονται στις συνήθειες των τουριστών.




ΝΤΟΥΜΠΑΙ

Το 10% service charged χρεώνεται σε όλους τους λογαριασμούς και δεν αποτελεί φιλοδώρημα για τον σερβιτόρο. Αν θέλετε να δώσετε κάτι, δώστε τα απευθείας σε εκείνον.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου