Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

Δείκτης Nasdaq Composite: Η Apple στην κορυφή, η Microsoft η μόνη που άντεξε από το 2000


Πριν από 15 χρόνια, ο Nasdaq Composite, ο δείκτης της χρηματαγοράς που είναι συνώνυμος με τις εταιρείες τεχνολογίας, είχε βρεθεί πάνω από τα επίπεδα των 5000 μονάδων. Ήταν η εποχή της .com μανίας και της μεγάλης τεχνολογικής «φούσκας», που έσκασε απότομα λίγο πιο μετά.

Χρειάστηκε να φθάσουμε στο 2015 προκειμένου ο Nasdaq Composite να ξεπεράσει εκ νέου τις 5000 μονάδες, με πολλούς αναλυτές, πάντως, να κάνουν λόγο εδώ και αρκετό καιρό ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μία νέα τεχνολογική «φούσκα», την οποία συντηρούν οι τρομερές επενδύσεις σε startups αλλά και οι δημόσιες εγγραφές τεχνολογικών εταιρειών του μεγέθους του Facebook και του Twitter, που έχουν δημιουργήσει τον δικό τους μύθο και συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον επενδυτών από ολόκληρο τον κόσμο.

Σε σχέση με το 2000, το Nasdaq του 2015 είναι μία αρκετά διαφορετική αγορά, πολύ πιο ώριμη, και η εικόνα των κορυφαίων εταιρειών, οι μετοχές των οποίων διαπραγματεύονται εκεί, απεικονίζει με τον καλύτερο τρόπο τις αλλαγές που έχουν υπάρξει στον χώρο της τεχνολογίας τα τελευταία 15 χρόνια.

Πριν από 15 χρόνια, στην κορυφή, με βάση τις αποτιμήσεις τους στο ταμπλό, βρισκόταν η Microsoft με μία χρηματιστηριακή αξία της τάξεως των 525,7 δισ. δολαρίων. Είναι η εποχή που η Microsoft διανύει την καλύτερη περίοδο της σαραντάχρονης ιστορίας της, με τα Windows και το Office να ξεπουλάνε και όλα της τα προϊόντα να παρουσιάζουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Στη δεύτερη θέση ήταν η Cisco Systems, ως ένα δείγμα της έλευσης των εταιρειών τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού που είχε αρχίσει ήδη να σημειώνεται, με τη Cisco πάντως να είναι πρακτικά η μοναδική εταιρεία του κλάδου που «αντέχει» ακόμη. Στην τρίτη θέση ήταν η Intel, ένας ακόμη «παραδοσιακός» κατασκευαστής, και στην τέταρτη θέση ήταν η Oracle, ένας από τους μεγαλύτερους «παίκτες» παγκοσμίως στον χώρο του επιχειρηματικού λογισμικού.


Την πεντάδα έκλεινε η Sun Microsystems, μία εταιρεία που λάτρευαν οι επενδυτές και ήταν μία από τις ανερχόμενες δυνάμεις. Τότε, αν έλεγε κάποιος ότι μέσα στην επόμενη δεκαετία η Sun θα είχε αγοραστεί από την Oracle, θα τον αποκαλούσαν «τρελό». Όμως, αποδείχθηκε ότι αυτός ο «τρελός» θα είχε δίκιο.



Το Διαδίκτυο στην κορυφή
Αυτό που δείχνει η αντίστοιχη κατάταξη εν έτει 2015 είναι ότι τον σημαντικότερο ρόλο στον χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών έχουν πλέον όσοι ασχολούνται με φορητές συσκευές και το Διαδίκτυο. Με μόνη εξαίρεση τη Microsoft που είναι στην τρίτη θέση, τα υπόλοιπα 4/5 της πεντάδας έχουν αλλάξει με σαφή προσανατολισμό προς το online. Πρώτη είναι η Apple, δεύτερο το Google, τέταρτο το Facebook και πέμπτο το Amazon. Είναι κάτι παραπάνω από σαφές προς τα πού στρέφεται τόσο η αγορά όσο και οι επενδυτές που βλέπουν τις εταιρείες του Διαδικτύου να έχουν εντυπωσιακά κέρδη. Σημειωτέον πως τόσο η Google όσο και η Amazon είναι εταιρείες που δημιουργήθηκαν την περίοδο που η «φούσκα» του 2000 μόλις είχε αρχίσει να «φουσκώνει» και μάλιστα ήταν από τις επιχειρήσεις που εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο αυτές τις εξελίξεις.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου