Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

Οι κορυφαίες «ψηφιακές» εισηγμένες 10 χρόνια μετά


Ενα σαφές δείγμα των αλλαγών που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην επιχειρηματική σκηνή των ψηφιακών τεχνολογιών, όπου οι εξελίξεις είναι ταχύτατες και πολλές εταιρείες αδυνατούν να τις προλάβουν. Κάτι που έγινε και στη χώρα μας, δεδομένου κιόλας ότι υπάρχουν αλλαγές και ανακατατάξεις στη λίστα με την πρώτη 20άδα των επιχειρήσεων από τον χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών βάσει της χρηματιστηριακής αξίας τους.

Στην Ελλάδα, βέβαια, τα τελευταία χρόνια υπήρξαν πολύ σημαντικές αλλαγές και δεν είναι τυχαίο ότι περίπου οι μισές εταιρείες της παλαιότερης λίστας έχουν πλέον είτε αποχωρήσει από το Χρηματιστήριο Αθηνών, είτε πουληθεί, είτε κινούνται με πολύ πιο χαμηλό προφίλ, προκειμένου να επιστρέψουν δυναμικά. Η λίστα του 2005 περιλαμβάνει πάντως ουκ ολίγες εταιρείες που είτε αποχώρησαν από το Χρηματιστήριο Αθηνών, είτε εξαγοράστηκαν, είτε σταμάτησαν να δραστηριοποιούνται. Cosmote και Γερμανός ενσωματώθηκαν στον ΟΤΕ, η Unisystems έχει απορροφηθεί από την Quest.


Το 2005 η Ελλάδα ζει ακόμη με τη μέθη των επιτυχημένων Ολυμπιακών Αγώνων, η οικονομική ύφεση δεν υπάρχει στον ορίζοντα και ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών κινείται σε επίπεδα άνω των 3.000 μονάδων. Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών είναι αρκετά δημοφιλείς μεταξύ των επενδυτών του Χ.Α., παρά το γεγονός ότι λίγο νωρίτερα είχαμε μία αρκετά σημαντική αποχώρηση, αυτή της Vodafone - Panafon. Δέκα χρόνια αργότερα, η κατάσταση είναι αρκετά διαφορετική σε όλα τα επίπεδα, ακόμη και στις εταιρείες από τον χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών, τις οποίες θεωρούν ως τις κορυφαίες οι επενδυτές στο Χ.Α.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πρώτη εικοσάδα των εισηγμένων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ψηφιακών τεχνολογιών βρίσκονταν τόσο το 2005 όσο και το 2015 δέκα εταιρείες και το αξιοπερίεργο είναι ότι στη φετινή 20άδα συναντάμε εταιρείες που πριν από δέκα χρόνια δεν περίμενε κανείς ότι θα ήταν τόσο ψηλά στη σχετική λίστα σήμερα.

Βέβαια, θα πρέπει να επισημανθεί ότι παρατηρούνται τεράστιες αποκλίσεις όσον αφορά στην κεφαλαιοποίηση των εταιρειών, καθώς η πτώση, σε πολλές περιπτώσεις, είναι κάθετη και εντυπωσιακή, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα τελευταία δέκα χρόνια έχουμε δει πολλές αποχωρήσεις εταιρειών του συγκεκριμένου τομέα από το Χρηματιστήριο Αθηνών, όπως είχαμε και αρκετές εξαγορές των κορυφαίων εταιρειών του κλάδου από άλλες, με τον ΟΤΕ να είναι εκείνος που έχει κάνει τις πιο σημαντικές κινήσεις.

Σε γενικές γραμμές, πάντως, φαίνεται να υπάρχουν αρκετές αλλαγές στα υψηλά κλιμάκια της συγκεκριμένης κατάταξης, η οποία βασίζεται αποκλειστικά στο τι «πιστεύουν» οι επενδυτές, που είναι και αυτοί που διαμορφώνουν την κεφαλαιοποίηση μίας εταιρείας. Είναι προφανές ότι εκτός Χρηματιστηρίου Αθηνών υπάρχουν πολλές και μεγάλες εταιρείες στον χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών, όπως, επίσης, θα πρέπει να τονιστεί ότι η κατάταξη θα ήταν μάλλον αρκετά διαφορετική αν γινόταν με βάση τον κύκλο εργασιών των εταιρειών.

OTE - Quest - Πλαίσιο
Ο όμιλος, πάντως, που ήταν στην κορυφή το 2005 και παραμένει και σήμερα δεν είναι άλλος από τον ΟΤΕ. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει μία πολύ ενδιαφέρουσα εξέλιξη. Τον Νοέμβριο του 2005 -την περίοδο που επιλέξαμε να χρησιμοποιήσουμε για να κάνουμε τη σύγκριση- οι τρεις εταιρείες με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση ήταν o OTE, η Cosmote και ο Γερμανός. Σήμερα, συναντάμε στην κορυφή τον ΟΤΕ, ο οποίος στο μεταξύ έχει απορροφήσει την Cosmote, η οποία νωρίτερα είχε εξαγοράσει τον Γερμανό.

Με εξαίρεση την Intralot, που παρέμεινε στα ψηλά κλιμάκια, στις υπόλοιπες θέσεις της κατάταξης βλέπουμε μεν αρκετές εταιρείες που ήταν στην 20άδα τόσο το 2005 όσο και φέτος, όπως είναι, για παράδειγμα, η Intracom, η Forthnet, η Quest και η «Πλαίσιο Computers», αλλά υπάρχουν πολλές ανακατατάξεις. Για παράδειγμα, είναι πολύ ενδιαφέρουσα εξέλιξη ότι η «Πλαίσιο Computers», η οποία πριν από δέκα χρόνια βρισκόταν στην ένατη θέση, έχει πλέον φθάσει στην τρίτη, ενώ είναι και από τις εισηγμένες από τον χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών που είχε τις μικρότερες απώλειες όσον αφορά την κεφαλαιοποίησή της, καθώς κινείται στα επίπεδα των 128 εκατ. ευρώ από λίγο πάνω από τα 141 εκατ. ευρώ πριν από μερικά χρόνια. Σημειωτέον ότι η πτώση που παρατηρείται στις κεφαλαιοποιήσεις των εισηγμένων του συγκεκριμένου κλάδου είναι εντυπωσιακή και όχι μόνο σε εταιρείες που ουσιαστικά έχουν σταματήσει να δραστηριοποιούνται, όπως είναι, για παράδειγμα, η Microland, η οποία με μηδενικά έσοδα και καταφέρνει να έχει μία κεφαλαιοποίηση της τάξεως των 8,7 εκατ. ευρώ, που τη φέρνει στη 14η θέση και πάνω από πολλές εταιρείες που όχι μόνο έχουν επιβιώσει της οικονομικής κρίσης αλλά έχουν βελτιώσει σημαντικά τα αποτελέσματά τους και είναι σε αρκετά καλή κατάσταση.

Τηλεπικοινωνίες
Σε σχέση με το 2005 παρατηρείται μία καλύτερη τοποθέτηση των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών, καθώς το 2015 τρεις στις πέντε κορυφαίες εταιρείες της λίστας δραστηριοποιούνται στον χώρο της σταθερής τηλεφωνίας και του Διαδικτύου (OTE, hellas online, Forthnet), αν και η hellas online είναι πλέον πολύ κοντά στην αποχώρησή της από το ταμπλό μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας προσφοράς της Vodafone. Από εκεί και πέρα, είναι αξιοσημείωτο ότι η νυν Quest Συμμετοχών (πρώην Info-Quest) παραμένει στην έκτη θέση, ενώ είναι ενδιαφέρον ότι αρκετές εταιρείες έχουν πέσει αρκετές θέσεις στη λίστα, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την Newsphone που έχασε έξι θέσεις.

Αποχωρήσεις
Η λίστα του 2005 περιλαμβάνει πάντως ουκ ολίγες εταιρείες που είτε αποχώρησαν από το Χρηματιστήριο Αθηνών είτε εξαγοράστηκαν είτε σταμάτησαν να δραστηριοποιούνται. Cosmote και Γερμανός, όπως προαναφέραμε, ενσωματώθηκαν στον ΟΤΕ, η Unisystems έχει απορροφηθεί από την Quest Συμμετοχών, η Informer έχει αποχωρήσει και πουληθεί, όπως έχουν αποχωρήσει ακόμη η LogicDIS (νυν SingularLogic) και η Multirama. Ειδική περίπτωση αποτελεί η Lannet, η οποία έχει σταματήσει εδώ και αρκετά χρόνια τη δραστηριοποίησή της.

Οι πολλές αποχωρήσεις είχαν ως αποτέλεσμα να δούμε πολλές «νέες» για τη λίστα εταιρείες, με αξιοσημείωτη περίπτωση αυτή της MLS, η οποία βρίσκεται στην όγδοη θέση, έχοντας μάλιστα πενταπλασιάσει τη χρηματιστηριακή αξία της σε σχέση με το 2015. Νέες παρουσίες είναι ακόμη η Q&R, η οποία δείχνει να έχει μία ανοδική πορεία, η Space Hellas, η Ideal και η Ίλυδα, οι οποίες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως εταιρείες που δεν είναι γνωστές στον χώρο της πληροφορικής και των επικοινωνιών τα τελευταία τουλάχιστον είκοσι χρόνια. Ειδική αναφορά χρήζει η περίπτωση της Altec, η κεφαλαιοποίηση της οποία πριν από 15 χρόνια θα την έφερνε μέσα στην πρώτη πεντάδα. Όμως, το 2005 με περίπου 25 εκατ. ευρώ κεφαλοποίηση δεν ήταν μέσα στην πρώτη 20άδα, ενώ το 2015 με χρηματιστηριακή αξία στα 4,7 εκατ. ευρώ βρέθηκε στην 20ή θέση.

Η περίπτωση, πάντως, της Altec αποτελεί ένα σαφές δείγμα της εντυπωσιακής πτώσης που παρατηρείται στις χρηματιστηριακές αξίες των εισηγμένων εταιρειών από τον χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών. Και εδώ υπεισέρχεται και ο παράγοντας κατά πόσον οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών γνωρίζουν όσα θα χρειαζόταν να ξέρουν για τις εισηγμένες του συγκεκριμένου -αλλά όχι και μόνο αυτού- κλάδου.




Δημήτρης Μαλλάς




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου