Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

Το χάσμα τριών γενεών στην εργασία και πώς γεφυρώνεται

Μεγάλες είναι οι διαφορές που παρουσιάζουν άνθρωποι διαφορετικής ηλικίας στην αντιμετώπιση και στην καθημερινή ενασχόληση με το εργασιακό τους αντικείμενο
Πτυχία, τυπικά προσόντα, ποιοτικά χαρακτηριστικά, επικοινωνιακές και ηγετικές δεξιότητες, δημιουργικότητα και διευρυμένη σκέψη. Είναι ελάχιστα τα άτομα που, κατά την αναζήτηση εργασίας, δεν έχουν ακούσει κάποιες από αυτές τις λέξεις τουλάχιστον μία φορά. Είναι γεγονός ότι η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και η παραμονή στην εργασία ατόμων άνω των 60 ετών έχει προκαλέσει την εταιρική... συμβίωση εργαζομένων διαφορετικών ηλικιών, κουλτούρας και συνηθειών.
Παρά το γεγονός ότι όλοι εργάζονται με τον ίδιο στόχο κατά νου, οι διαφορές που παρουσιάζουν στην αντιμετώπιση και στην καθημερινή ενασχόληση με το εργασιακό τους αντικείμενο παρουσιάζει σαφείς διαφορές, ενίοτε ασυμβίβαστες μεταξύ τους. Αποτέλεσμα αυτού αποτελεί η δημιουργία -για τους προϊσταμένους και τα διευθυντικά στελέχη- νέων προκλήσεων σε επίπεδο διοίκησης, συνεργασίας και κινητοποίησης των εργαζομένων. Ποιες είναι όμως αυτές οι αποκαλούμενες «γενεές» των εργαζομένων και ποια τα βασικά χαρακτηριστικά τους; Οι «ειδικοί» τις ονομάζουν Zoomers, Generation X και Generation Y, οι οποίοι καλούνται να συνεργαστούν για το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα.

Η κυρία Cheryl Cran, συγγραφέας με εξειδίκευση σε θέματα Ηγεσίας, Διαχείρισης Αλλαγών και Σχέσεων με τις Γενεές στον Εργασιακό Χώρο, αναλύει στο «Εθνος - Εργασία» τις διαφορές μεταξύ των παραπάνω γενεών, τη δυνατότητα συνεργασίας μεταξύ τους και τους τρόπους με τους οποίους πρέπει να αντιμετωπίζονται από τα υψηλόβαθμα στελέχη.

Πώς ορίζονται οι γενεές G-X, G-Y και Zoomers;

Οι Zoomers βρίσκονται ηλικιακά μεταξύ 51-52 και 68-69 ετών. Εχουν εργαστεί με σκληρή ιεραρχία, άκαμπτα συστήματα, με έντονο το στοιχείο των άμεσων διαπροσωπικών σχέσεων και της μεγάλης διάρκειας της θητείας σε ένα συγκεκριμένο εργασιακό πόστο, ενώ είναι αρκετά παραδοσιακοί στην προσέγγισή τους ως προς τις επιχειρήσεις.

Στην Generation X ανήκουν άτομα τα οποία βρίσκονται ηλικιακά μεταξύ 38-39 και 51-52 ετών. Είναι γρήγοροι, άμεσοι, κατανοούν καλά την τεχνολογία, προτιμούν το e-mail, κάνουν οικογένεια νέοι, αναζητούν την ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής και έχουν ως στόχο να κατακτήσουν τις θέσεις εργασίας των Zoomers.

Τέλος, στην Generation Y ανήκουν άτομα που βρίσκονται ηλικιακά μεταξύ 21-22 και 28-39 ετών. Είναι εκ φύσεως τεχνολογικά μυαλά και έχουν υψηλό μορφωτικό επίπεδο και δημιουργικότητα, ανθεκτικότητα στην ισχυρή ηγεσία, αναζητούν τη διασκέδαση ακόμα και μέσα στο χώρο εργασίας και ψάχνουν αγαπητούς ηγέτες και εργασία που να επιτρέπει ελαστικά ωράρια και δημιουργικότητα.

Ποιες οι διαφορές των τριών κατηγοριών μεταξύ τους;

Οι Zoomers πιστεύουν ότι σκληρή δουλειά σημαίνει πολλές ώρες εργασίας, προσπάθεια ετών για να ανταμειφθούν στον εργασιακό στίβο και ότι οι κανόνες είναι σημαντικοί. Αντιθέτως, η G-X έχει αντισταθεί στις ατελείωτες ώρες σκληρής εργασίας εξαιτίας της σημασίας που αποδίδει μεταξύ οικογένειας και εργασίας. Εχουν ανάγκη από ευελιξία στο ωράριό τους για να βρίσκονται με την οικογένεια τους. Οσο για την G-Y, δεν κατανοεί τους πολλούς κανόνες στον εργασιακό χώρο και αναζητά ευκαιρίες για δημιουργικότητα και ευέλικτη εργασία.

Είναι εφικτή η συνεργασία των τριών κατηγοριών εργαζομένων μεταξύ τους;

Η συνεργασία μεταξύ των γενεών είναι εφικτή υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει εξαιρετική ηγεσία. Οταν οι ηγέτες κατανοούν τις διαφορετικές στάσεις των γενεών και αναπτύσσουν τις δεξιότητές τους, ώστε να τις καθοδηγούν πιο αποτελεσματικά και να διευκολύνουν τη μεταξύ τους επικοινωνία, οι διάφορες ομάδες, που ενσωματώνουν εκπροσώπους περισσότερων γενεών, θα ανταποκριθούν θετικά σε αυτό. Η συνεργασία είναι δυνατή μέσω της κατάρτισης και της ευαισθητοποίησης των συγκεκριμένων ομάδων, μέσω της αναγνώρισης και της αξιοποίησης των πλεονεκτημάτων που η κάθε γενιά φέρνει στην ομάδα. Συχνά, θα υπάρξει σύγκρουση μεταξύ των γενεών λόγω της έλλειψης της ευαισθησίας ή της ικανότητας να επικοινωνούν αποτελεσματικά μεταξύ τους. Θα προκύψουν πολλά ζητήματα από τη διαφορετικότητα των γενεών που, εάν δεν αντιμετωπιστούν, μπορεί να οδηγήσουν σε έντονη σύγκρουση.

Με ποιο τρόπο οφείλει να αντιμετωπίζει κάθε manager καθεμία από τις τρεις ομάδες και για ποιους λόγους;

Οι managers και τα ηγετικά στελέχη εν γένει πρέπει να προσαρμοστούν σε καθένα από τα στυλ των διαφόρων γενεών. Για τους Zoomers χρειάζεται ένας manager που θα τιμά τα χρόνια που έχουν προσφέρει, τις υπηρεσίες και τις γνώσεις τους και θα τους συμπεριλαμβάνει στην καθοδήγηση και την εκπαίδευση των νεότερων γενεών. Σε εκπροσώπους της Generation X, ο manager χρειάζεται να στέλνει τα αιτήματά του με e-mail, καθώς χρειάζονται να έχουν τα πάντα γραπτώς. Προτιμούν, επίσης, να δουλεύουν σε συγκεκριμένα projects και επιθυμούν την ισορροπία ανάμεσα σε οικογένεια και εργασία. Οσον αφορά στην Generation Y, ο manager πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι γι' αυτούς προτεραιότητα έχει η προσωπική ζωή και ότι η εργασία είναι δευτερεύων παράγοντας ικανοποίησης.

Ποια είναι τα σημεία-κλειδιά για την επιτυχή αντιμετώπιση των εργαζομένων σε μία εταιρεία;

Είναι απαραίτητη η προσαρμογή των εταιρικών πρακτικών, ώστε να απευθύνονται στις ανάγκες των διαφορετικών γενεών.
  • Ολες οι γενεές διαθέτουν πολύτιμες δεξιότητες και πλεονεκτήματα, με τα οποία συμβάλλουν στην επιχείρηση, επομένως οφείλουμε να τις βοηθήσουμε να καταλάβουν καλύτερα η μία την άλλη.
  • Είναι χρήσιμη η δημιουργία προγραμμάτων HR για όλες τις γενεές, όπως ευέλικτα προγράμματα ανταμοιβών, ευέλικτες επιλογές ωραρίου εργασίας, οικογενειακά επιδόματα.
  • Χρειάζεται εκπαίδευση των ηγετικών στελεχών, ώστε να αποκτήσουν τις δεξιότητες να καθοδηγούν τις νεότερες γενιές.
  • Απαιτούνται προγράμματα κατάρτισης που θα βοηθήσουν τα ηγετικά στελέχη να κατανοήσουν τις διαφορετικές γενιές, να επικοινωνήσουν αποτελεσματικά μαζί τους και να τις καθοδηγήσουν προς τη σωστή κατεύθυνση.


ΕΘΝΟΣ