Σάββατο, 18 Απριλίου 2015

Όταν η μαγειρική εμπνέει τη μόδα


Ανακοινώθηκε η λίστα των 20 ανερχόμενων σχεδιαστών που επιλέχθηκαν από την ιταλική Vogue για να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τους σεφ που διεκδικούν τον τίτλο «San Pellegrino Young Chef 2015».

Το αποτέλεσμα της δημιουργικής συνεργασίας σχεδιαστών και μαγείρων-φιναλίστ θα παρουσιαστεί επίσημα στον μεγάλο τελικό του διαγωνισμού που θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 25 και 26 Ιουνίου στο Μιλάνο με σκοπό να αναδείξει τον καλύτερο νεαρό σεφ σε παγκόσμιο επίπεδο για το 2015. Σημειώνουμε ότι ανάμεσα στους διαγωνιζόμενους, που είναι χωρισμένοι σε 20 γεωγραφικές ενότητες, βρίσκεται και ο Έλληνας Αλέξανδρος Τσιοτίνης που εκπροσωπεί τις μεσογειακές χώρες.


Ο διαγωνισμός και το «εναλλακτικό» αποτέλεσμα
Έμπειροι σεφ από την ίδια γεωγραφική ενότητα με καθέναν από τους συμμετέχοντες αναλαμβάνουν να τους καθοδηγήσουν στη διαδικασία τελειοποίησης των πιάτων που θα παρουσιάσουν. Το εν λόγω πιάτο θα είναι και η πηγή έμπνευσης των σχεδιαστών με τους οποίους συνεργάζονται, που καλούνται να αναδείξουν ευφάνταστα το αποτέλεσμα του συμπλέγματος υψηλής γαστρονομίας και ραπτικής.

Η 7 μελής κριτική επιτροπή που θα κρίνει το τελικό αποτέλεσμα απαρτίζεται από τους διεθνώς αναγνωρισμένους σεφ Massimo Bottura (Osteria Francescana 3*Michelin), Gaston Acurio (Astrid Y Gaston, διεθνής πρεσβευτής της περουβιανής γαστρονομίας), Yoshihiro Narisawa (Narisawa, 2* Michelin), Yannik Alléno (Pavillon Ledoyen, 3* Michelin), Margot Janse (Le Quartier Français), Joan Roca (El Celler de Can Roca 3*Michelin) και Eric Ripert (Le Bernardin, 3* Michelin).


Η ελληνική συμμετοχή
Ο 28χρονος Αλέξανδρος Τσιοτίνης επικράτησε στον ημιτελικό της διοργάνωσης ανάμεσα σε 9 συμμετέχοντες μεταξύ των οποίων και 3 ακόμα ταλαντούχοι Έλληνες νεαροί σεφ, οι Μιχάλης Κίκης, sous chef στο Bill&Coo στη Μύκονο, ο Μιχάλης Μάρθας, chef de partie στο Πεντελικόν και ο Νίκος Μπίλλης, sous chef στο Botrini’s στην Αθήνα. Η τριμελής επιτροπή επέλεξε το πιάτο που παρουσίασε (κρητική σαλάτα σε γλαστράκι) στηριζόμενη σε 5 βασικά κριτήρια: συστατικά, ικανότητες, πρωτοτυπία, παρουσίαση καθώς και του μηνύματος που περνά ο επαγγελματίας μέσα από αυτό.

Τα «στυλάτα» ντουέτα


  • Μεσογειακές χώρες: Σεφ Αλέξανδρος Τσιοτίνης, Σχεδιαστής: Daizy Chely
  • Ιταλία: Σεφ Paolo Griffa, Σχεδιαστής: Vivetta
  • Ισπανία-Πορτογαλία: Σεφ David Andres Morera, Σχεδιαστής: Moises Nieto
  • Γαλλία: Σεφ Paul Feybesse, Σχεδιαστής: Maison Père Camille Omerin
  • Γερμανία-Αυστρία: Σεφ Tobias Wussler, Σχεδιαστής: Arthur Arbesser
  • Ελβετία: Σεφ Martin Elschner, Σχεδιαστής: Portenier Roth
  • Αγγλία-Ιρλανδία: Σεφ Mark Moriarty, Σχεδιαστής: Kirsty Ward
  • Ρωσία: Σεφ Eldar Muradof, Σχεδιαστής: Anton Belinskiy
  • Σκανδιναβικές Χώρες: Σεφ Christian Andre Pettersen, Σχεδιαστής: Altewai Saome
  • Ανατολική Ευρώπη: Σεφ Stefan Barca, Σχεδιαστής: Dora Abodi
  • Χώρες Μπενελούξ: Σεφ Alex Joseph, Σχεδιαστής: Hellen Van Rees
  • Αμερική: Σεφ Vinson Petrillo, Σχεδιαστής: A Morir
  • Καναδάς: Σεφ Paul Moran, Σχεδιαστής: CG Chris Gelinas
  • Αφρική-Μέση Ανατολή: Σεφ Angelo Scirocco, Σχεδιαστής: Ashi Studio
  • Λατινική Αμερική: Σεφ Maria Jose Jordan, Σχεδιαστής: Paula Cademartori
  • Περιοχές Ειρηνικού: Σεφ Peter Gunn, Σχεδιαστής: Christopher Esber
  • Κίνα: Σεφ Zhu Wenyan, Σχεδιαστής: Xiao Li
  • Ιαπωνία: Σεφ Ryoma Shida, Σχεδιαστής: Yasutoshi Ezumi
  • Βορειοανατολική Ασία: Σεφ Jinyong Park, Σχεδιαστής: Miuniku
  • Νοτιοανατολική Ασία: Σεφ Kirk Westaway. Σχεδιαστής: Ken Samudio




Ελευθερία Βασιλειάδη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου