Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Ποιες περιοχές θα «σβήσουν» την Σίλικον Βάλλεϋ απ’ τον επιχειρηματικό χάρτη;


Η Σίλικον Βάλλεϋ είναι το κέντρο του κόσμου για τις τεχνολογικές startup. Με την οικονομία της Καλιφόρνια να ανθίζει διαρκώς, οι νέοι επιχειρηματίες βρήκαν εκεί επενδυτές, χώρους να στεγάσουν τις εταιρείες τους, αλλά κυρίως ανθρώπους με όραμα και στόχους που μπορούσαν να μοιραστούν τις ίδιες αγωνίες.

Ενώ, λοιπόν, η Σίλικον Βάλλεϋ αποτελεί την «επαγγελματική καταξίωση» για κάθε νέο επιχειρηματία, τόσο το υψηλό κόστος ζωής όσο και η ανταγωνιστικότητα έστεψαν τα βλέμματα αλλού.

Ας δούμε τις περιοχές που «απειλούν» την Κοιλάδα.


ΩΣΤΙΝ (ΤΕΞΑΣ)

H πρωτεύουσα της πολιτείας του Τέξας και έδρα της επαρχίας Τράβις startuppers κι αυτό γιατί έμπειροι μέντορες που έχουν εργαστεί σε εταιρείες όπως οι IBM, Texas Instruments και άλλες τεχνολογικές εταιρείες ζουν και εργάζονται στην περιοχή αρκετά χρόνια, ενώ αρκετές θερμοκοιτίδες επιχειρήσεων έχουν δημιουργηθεί εκεί (ξεχωρίζει η Capital Factory).

Η περιοχή υπερισχύει εξαιτίας της κεντρικής της τοποθεσίας, αφού βρίσκεται κοντά τόσο στα λιμάνια όσο και στο Σικάγο, όσο και σε άλλες περιοχές.



ΜΠΟΥΛΝΤΕΡ (ΚΟΛΟΡΑΝΤΟ)

Σκεφτείτε το πανεπιστήμιο που στους διαδρόμους κυκλοφορούσαν άτομα γεμάτα γνώσεις που ήθελαν να τις μοιραστούν. Κάτι τέτοιο συμβαίνει και στην ηλιόλουστη περιοχή του Κολοράντο που αποτελεί πόλο έλξης τόσο για νέους όσο και για καταξιωμένους επιχειρηματίες όπως ο Brad Feld που ίδρυσε εκεί την venture capital εταιρεία Foundry Group.


ΝΤΙΤΡΟΙΤ

Οι επιχειρηματίες που μεγάλωσαν στην περιοχή και την θεωρούν «σπίτι» τους έχουν δεσμευτεί να «αναγεννήσουν» την πόλη, θεωρώντας πως οι τεχνολογικές startups θα είναι η μεγαλύτερη λύση στο πρόβλημα, όπως ο Dan Gilbert πρόεδρος και ιδρυτής των Rock Ventures και Quicken Loans που έχει επενδύσει τα χρήματα του στην περιοχή.

Η περιοχή θα παρουσιάσει μεγάλη ανάπτυξη ακριβώς εξαιτίας του «αισθήματος της ομαδικότητας» που κυριαρχεί και της πίστης πως όλοι μαζί μπορούν αν κάνουν κάτι.


ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Μέχρι τώρα ξέραμε πως οι μεγάλες εταιρείες βρίσκουν «στέγη» εκεί, αφού αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες B2C και B2B αγορές. Πλέον και οι μικρότερες θα γίνουν κομμάτι του οικοσυστήματος, με το χρήμα να ρέει άφθονο στην περιοχή και τους επενδυτές να είναι διατεθειμένοι να βάλουν τα χρήματα τους σε τεχνολογικές εταιρείες. ανατολική ακτή επενδυτές γίνονται όλο και καταλαβαίνω για την επένδυση στο χώρο της τεχνολογίας


ΚΑΝΣΑΣ ΣΙΤΙ

Λόγω της μακράς ιστορίας της περιοχής ως κόμβος σιδηροδρόμου, το Κάνσας είναι το επίκεντρο του δικτύου τηλεπικοινωνιών των ΗΠΑ όπως το Sprint PCS. Μάλιστα, σε συνδυασμό με το χαμηλό κόστος ζωής η περιοχή αναμένεται να συγκεντρώσει μια μεγάλη ομάδα επιχειρηματιών.


ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ

Οι επενδυτές εδώ περιμένουν στη «γωνία» τους επιχειρηματίες που θα τους πείσουν να χρηματοδοτήσουν το project τους. «Πρώτος» είναι ο Tony Hsieh, CEO της εταιρείας υποδημάτων και ρούχων Zappos, που έκαναν την αρχή εκεί και «προσκαλεί» και άλλους επιχειρηματίες να ακολουθήσουν το παράδειγμα του. Αν λάβουμε υπόψιν το χαμηλό κόστος ζωής και το κόστος ενοικίων, σίγουρα θα επιλέξουν πολλοί την πόλη των «Αγγέλων».




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου