Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Οι 10 ισχυρότεροι άνθρωποι στην υψηλή τεχνολογία

Ακολουθεί μία λίστα με τους 10 πιο ισχυρούς ανθρώπους στον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας, αυτή τη στιγμή. Αρκετοί εξ αυτών είναι πολυεκατομμυριούχοι ή δισεκατομμυριούχοι, ενώ διοικούν ή έχουν ιδρύσει ορισμένες από τις ισχυρότερες τεχνολογικές επιχειρήσεις της υφηλίου.

Ας δούμε ποιοι είναι:




No. 1: Larry Ellison, Oracle

Είναι ο ηγέτης της καινοτομίας στην υψηλή τεχνολογία εδώ και 37 χρόνια και ακόμη συνεχίζει ακάθεκτος. Τον Σεπτέμβριο αποφάσισε να εγκαταλείψει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Oracle και να αναλάβει τις θέσεις του επικεφαλής του τμήματος τεχνολογίας αλλά και του εκτελεστικού προέδρου. Αυτή η αλλαγή συνοδεύθηκε και από μία μικρή μείωση μισθού. Πάντως μην στεναχωρηθείτε, ο Ellison – η περιουσία του οποίου υπολογίζεται στα 46 δισ. δολάρια – θα “δει” τα ετήσια έσοδά του το 2015 να φθάνουν στα 67 εκατ. δολάρια. Ο Ellison είναι αυτοδημιούργητος και είναι γνωστό ότι φροντίζει να “χαρεί” τα χρήματά του. Ξοδεύει τεράστια ποσά στην αγορά ακινήτων, αεροσκαφών, νησιών αλλά και στην ιστιοπλοΐα.




No. 2: Satya Nadella, Microsoft

Τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Satya Nadella έγινε ο τρίτος κατά σειρά διευθύνων σύμβουλος στην ιστορία της Microsoft. Πριν ήταν επικεφαλής στο τμήμα cloud – enterprise. Τα νέα του καθήκοντα δεν είναι διόλου εύκολα. Καλείται να αναμορφώσει πλήρως την εταιρεία και να της δώσει μία νέα κατεύθυνση. Αντί να επικεντρώνει το ενδιαφέρον του στα Windows, φροντίζει να το στρέψει σε νέα software τα οποία μπορούν να “τρέξουν” σε οποιοδήποτε gadget. Ο Nadella συνεργάζεται στενά με τον Bill Gates προκειμένου να αναγεννήσουν την Micrfosoft.



No. 3: Meg Whitman, HP

Η Meg Whitman είναι εδώ και πολύ καιρό ένα από τα γνωστότερα πρόσωπα στον χώρο της τεχνολογίας. Μετά από 10 χρόνια στο τιμόνι της eBay, ανέλαβε αυτά της HP στα τέλη του 2011. Ανέλαβε την εταιρεία μετά από μία περίοδο πολλών και δαπανηρών εξαγορών, πνιγμένη στα χρέη. Αφού, τελικώς, δεν ευοδώθηκε η συγχώνευση με την EMC, η Whitman έκανε ένα μεγάλο και τολμηρό βήμα: “έσπασε” την HP σε δύο εταιρείες, κάτι που πλέον πιέζονται να το πράξουν αρκετές τεχνολογικές εταιρείες.



No. 4: Bill Gates, Microsoft

Σαφώς δεν χρειάζεται συστάσεις. Πάντως για όσους τυχόν το έχουν ξεχάσει είναι ο ιδρυτής της Microsoft. Αυτή τη στιγμή έχει αναλάβει τον ρόλο του “τεχνικού συμβούλου” και όπως λέει ο ίδιος δαπανά το 1/3 του χρόνου του για την εταιρεία. Τον υπόλοιπο χρόνο του τον “σπαταλά” προκειμένου να λύσει παγκόσμια προβλήματα όπως η φτώχεια, η ελλιπής εκπαίδευση και οι ασθένειες. Είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, με προσωπική περιουσία 81 δισ. δολάρια.



No. 5: John Chambers, Cisco

Ξεκίνησε την καριέρα του στην Cisco πριν από 23 χρόνια. Ήταν διευθύνων σύμβουλος για 19 χρόνια και μετέτρεψε την εταιρία από μία “μικρομεσαία” επιχείρηση με κύκλο εργασιών 70 εκατ. δολαρίων σε έναν κολοσσό με κύκλο εργασιών 47 δισ. δολαρίων. Συνεχώς υπάρχουν φήμες ότι θα συνταξιοδοτηθεί, κυρίως γιατί έχει κλείσει τα 65, αλλά όλο το αναβάλει. Άλλωστε αυτή τη στιγμή έχει πολλές δουλειές καθώς ηγείται της προσπάθειας σημαντικών αλλαγών στην Cisco.



No. 6: Marc Benioff, Salesforce.com

Πρόκειται για έναν οραματιστή της υψηλής τεχνολογίας, υπεύθυνος για την επανάσταση του cloud computing. Ξεκίνησε την καριέρα του στα.... 15 ως προγραμματιστής και η πρώτη δουλειά του ήταν στην Apple στο πλάι του Steve Jobs. Κατόπιν μεταξύ 20 και 30 ετών εργάστηκε στην Oracle στο πλάι του Larry Ellison. Σήμερα θεωρείται αυτοδημιούργητος δισεκατομμυριούχος, με την προσωπική του περιουσία στα 3,4 δισ. δολάρια και ένας από τους ελάχιστους ανθρώπους στο σπίτι του οποίου δειπνεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Barack Obama. Επίσης είναι και ενεργός φιλάνθρωπος.



No. 7: Safra Catz, Oracle

Τοποθετήθηκε στη θέση της διευθύνουσας συμβούλου της Oracle, μαζί με τον Mark Hurd, τον Σεπτέμβριο. Είναι γνωστή ως “η βασίλισσα των εξαγορών και συγχωνεύσεων”, καθώς αυτή εξετάζει ποιες επιχειρήσεις μπορεί να εξαγοράσει η Oracle. Κατά καιρούς έχει υπάρξει η υψηλότερα αμειβόμενη γυναίκα στον κλάδο. Πέρυσι είχε ετήσια έσοδα 44,3 εκατ. δολάρια.



No. 8: Mark Hurd, Oracle

Μαζί με την Catz, ανέλαβε τα ηνία της Oracle τον Σεπτέμβριο. Πριν ήταν επικεφαλής της NCR, ενώ πέρασε σε αυτήν 25 χρόνια της καριέρας του. Επίσης ήταν διευθύνων σύμβουλος της HP από το 2005 έως το 2010. Όταν δεν δουλεύει ασχολείται με πάθος με το τένις.



No. 9: Ginni Rometty, IBM

Εργάζεται 33 χρόνια στην IBM. Τέθηκε στην “κεφαλή” της το 2012. Σαφώς το 2014 ήταν μία δύσκολη χρονιά γι' αυτήν, καθώς η IBM έχασε αρκετούς πελάτες. Παρά ταύτα η IBM δεν παύει να είναι μία από τις μεγαλύτερες τεχνολογικές εταιρείες του κόσμου και η Rometty σκοπεύει να την ξανακάνει απόλυτα ισχυρή.



No. 10: Joe Tucci, EMC

Μέχρι να αναλάβει τη θέση του οικονομικού διευθυντή της EMC το 2000, ο Tucci ήταν υπεύθυνος για την “μεταμόρφωση” της εταιρείας.
Πέρυσι τα έσοδα της EMC έφθασαν στα 23,2 δισ. δολάρια, ενώ θεωρείται ως ένας κολοσσός στον κλάδο της. Βάσει προγράμματος ο Tucci θα συνταξιοδοτηθεί στις αρχές του 2015, αλλά θα παραμείνει πρόεδρος της εταιρείας.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου