Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Έξι Έλληνες ακαδημαϊκοί στην παγκόσμια ελίτ σε θέματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης

                                    Γιάννης Χαραλαμπίδης, Κωνσταντίνος Ταραμπάνης, Δημήτριος Ασκούνης

H ηλεκτρονική διακυβέρνηση διεισδύει πλέον στις δομές του κράτους, αν και ίσως όχι τόσο γρήγορα όσο θα χρειαζόταν μια χώρα που κάνει αγωνιώδεις προσπάθειες εκσυγχρονισμού στο περιβάλλον της οικονομικής κρίσης, ωστόσο η έρευνα των Ελλήνων ακαδημαϊκών στο γνωστικό αυτό πεδίο θριαμβεύει.

Απόδειξη, η δημοσίευση του Πανεπιστημίου του Σιατλ για τους πενήντα πιο δραστήριους ερευνητές (από δέκα χιλιάδες περίπου από όλο τον κόσμο) που διακρίθηκαν επί του αντικειμένου, κατά την τελευταία δεκαπενταετία, μεταξύ των οποίων αναδείχθηκαν έξι Ελληνες καθηγητές. Μάλιστα, η ελληνική επιστημονική κοινότητα του κλάδου ήρθε δεύτερη στην κατάταξη μετά τις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, οι 6 καθηγητές από την Ελλάδα είναι οι: Γιάννης Χαραλαμπίδης από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στην 8η θέση, Ευθύμιος Ταμπούρης, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στη 17η, από το ίδιο Πανεπιστήμιο στην 20ή θέση ο Κωνσταντίνος Ταραμπάνης, ο Δημήτριος Ασκούνης από το ΕΜΠ στην 22η, στην 24η ο Ευριπίδης Λουκής, Πανεπιστήμιο Αιγαίου και στην 45η θέση ο Γρηγόρης Μέντζας από το ΕΜΠ.

«Η ποιότητα ζωής των πολιτών μπορεί να βελτιωθεί με τρόπους που δεν μπορείτε να φαντασθείτε αν αξιοποιήσουμε τα ανοικτά δεδομένα της διοίκησης, όμως γι’ αυτό χρειάζεται να δημιουργήσουμε οικοσυστήματα αξιοποίησής τους από πολίτες, ενώσεις πολιτών, επιχειρήσεις κ.λπ.», λέει ο κ. Γιάννης Χαραλαμπίδης, καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών, Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων. Τα ιδιαίτερα ερευνητικά ενδιαφέροντα του ιδίου εστιάζονται στους τομείς της ανοικτής διακυβέρνησης, της διαλειτουργικότητας μεταξύ των συστημάτων του Δημοσίου και της κατασκευής συστημάτων και μεθοδολογιών ηλεκτρονικής συμμετοχής πολιτών και επιχειρήσεων στη διακυβέρνηση.

«Φαντασθείτε ότι όσο βαθαίνει η ηλεκτρονική διακυβέρνηση στη διοίκηση, τόσο επιταχύνεται η λήψη αποφάσεων και η διεκπεραίωσή τους. Από τον χρόνο της επικοινωνίας μεταξύ ανθρώπων περνάμε στον χρόνο επικοινωνίας μεταξύ μηχανών, δηλαδή από τον χρόνο ημερών που χρειάζονταν ορισμένες υποθέσεις, τώρα τις φέρουμε εις πέρας μέσα σε δευτερόλεπτα», συνεχίζει ο ίδιος.

Χρηματοδότηση

«Τα πρώτα χρηματοδοτικά προγράμματα στον κλάδο ξεκίνησαν τη δεκαετία του ’90 με το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Ομως τότε γίνονταν μεγάλα έργα τα οποία δεν αξιοποιούνταν απαραιτήτως από τη διοίκηση. Η κρίση έχει επιταχύνει τα πράγματα και πλέον γίνονται βήματα», λέει ο Κωνσταντίνος Ταραμπάνης, καθηγητής στο Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. «Θέλουμε να μπορεί να βλέπει η διοίκηση τον πολίτη από πολλές διαφορετικές πλευρές, όπως είναι για παράδειγμα η φορολογική του εικόνα, σε συνδυασμό με τα περιουσιακά του στοιχεία. Η σύναψη πολιτικών στη βάση δεδομένων, αντί τυχαίων υπολογισμών, μπορεί να αυξήσει σημαντικά την παραγωγικότητα της διοίκησης», συνεχίζει ο ίδιος.

Ο κ. Δ. Ασκούνης, αναπληρωτής καθηγητής της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ, ασχολείται με τη μηχανοργάνωση της διοίκησης, με στόχο την έναρξη και ολοκλήρωση των αιτημάτων των πολιτών στον υπολογιστή χωρίς την ανάγκη επίσκεψης σε μια δημόσια υπηρεσία. «Δεν είναι ευρέως γνωστό, όμως, ότι τα συστήματα αυτά έχουν χρησιμοποιηθεί ήδη στον ιδιωτικό τομέα και τώρα περνούν και στο Δημόσιο διεθνώς. Η ελληνική κοινότητα είναι ιδιαίτερα δραστήρια και οδηγεί τον κλάδο. Ενα από τα έργα που υλοποιήσαμε τα προηγούμενα χρόνια ήταν το στρατηγικό σχέδιο της Κομισιόν (2015-2020) για την ευρωπαϊκή έρευνα στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση», εξηγεί ο ίδιος. 



kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου