Τετάρτη 8 Αυγούστου 2018

Ο Τρικαλινός που έφερε την επανάσταση στις αγροτικές καλλιέργειες

Ο Βαγγέλης Καραθάνος εξηγεί πως οι νέες τεχνολογίες μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα.

Την άποψη ότι «η χρήση των νέων τεχνολογιών μπορεί να βοηθήσει αρκετά τους αγρότες στο κομμάτι της διασφάλισης της ποιότητας των προϊόντων τους, της αύξησης της παραγωγής τους, αλλά και στη μείωση του κόστους παραγωγής» εκφράζει σε συνέντευξη που παραχωρεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Βαγγέλης Καραθάνος ο οποίος διακρίθηκε στον διαγωνισμό «Israel at 70: Innovation at its Best 2018» και ξεχώρισε από τους φιναλίστ στις 10 Ιουλίου.

Ο 19χρονος Τρικαλινός ιδρυτής της startup geabit κέρδισε τις εντυπώσεις των κριτών παρουσιάζοντας μια startup τεχνητής νοημοσύνης με τεχνολογία αιχμής που βοηθά με λύσεις τους αγρότες να παράγουν ασφαλέστερες και υψηλότερης ποιότητας καλλιέργειες.

Όπως σημειώνει ο ίδιος το geabit είναι «το πρώτο σύστημα παρακολούθησης καλλιέργειας, το οποίο επιτρέπει στον αγρότη να ξεκλειδώσει όλη τη δυναμική της καλλιέργειας του, που πολλές φορές αυτό ισοδυναμεί με έως και 50% αύξηση στη σοδειά του».

Επίσης δηλώνει πως ήταν μεγάλη του τιμή η διάκριση στον διαγωνισμό και ελπίζει με τη συμμετοχή του τον Σεπτέμβριο σε επιχειρηματική αποστολή στο Ισραήλ πως θα έρθει σε επαφή με εταιρείες και πανεπιστήμια που θα βοηθήσουν να συνεχιστεί το έργο και η προσπάθεια της geabit.

Συμμετείχες στον διαγωνισμό «Israel at 70: Innovation at its Best 2018″για νεοφυείς επιχειρήσεις στην Ελλάδα και κέρδισες τις εντυπώσεις των κριτών παρουσιάζοντας μια startup τεχνητής νοημοσύνης για χρήση στην αγροτική παραγωγή. Περιέγραψε μας την εμπειρία σου από τη συμμετοχή σου στον διαγωνισμό και πώς αισθάνεσαι που ξεχώρισες σε αυτόν;

Ήταν ιδιαίτερη τιμή για εμένα να κάνω pitch στον διαγωνισμό «Israel at 70: Innovation at its Best 2018″ μπροστά σε αρκετά αξιόλογα άτομα, ανάμεσα σε πολλά υποσχόμενες εταιρείες και ακόμη μεγαλύτερη τιμή για εμένα η διάκρισή μας. Είναι πάντα ωραίο να παρουσιάζεις τη startup σου και να παίρνεις feedback και συμβουλές από άτομα με πολυετή εμπειρία στον χώρο της νεοφυούς επιχειρηματικότητας.

Το geabit προσφέρει λύσεις τους αγρότες για τις καλλιέργειες τους. Μπορείς να περιγράψεις πώς λειτουργεί η συσκευή και πώς βοηθάει τους αγρότες στις καλλιέργειες τους;

Το geabit είναι το πρώτο σύστημα παρακολούθησης καλλιέργειας, το οποίο επιτρέπει στον αγρότη να ξεκλειδώσει όλη την δυναμική της καλλιέργειας του, που πολλές φορές αυτό ισοδυναμεί με έως και 50% αύξηση στη σοδειά του. Πιο συγκεκριμένα, δημιουργούμε συσκευές που παρακολουθούν και αναλύουν συνεχώς την υγεία και την ανάπτυξη των φυτών.

Η τεχνολογία που έχουμε αναπτύξει καταγράφει τις περιβαλλοντικές συνθήκες που επικρατούν στο έδαφος και στον αέρα και προσφέρει συμβουλές στον αγρότη για το πώς θα μεγιστοποιήσει τη σοδειά του, θα μειώσει το ρίσκο του και θα περιορίσει την περιττή χρήση χημικών, ενέργειας και νερού. Ουσιαστικά, έχουμε βρει τον τρόπο για να μπορεί ο αγρότης να πετύχει την τέλεια και ιδανική ανάπτυξη του φυτού και του καρπού.

Θεωρείς ότι οι Έλληνες αγρότες είναι εξοικειωμένοι με την χρήση εργαλείων νέας τεχνολογίας στην παραγωγή τους; Πώς θα μπορούσαν να γίνουν βήματα στον τομέα αυτό;

Ναι. Οι Έλληνες αγρότες μπορεί να μη χρησιμοποιούν αρκετά εργαλεία νέας τεχνολογίας στην παραγωγή τους, παρόλα αυτά είναι αρκετά εξοικειωμένοι και ενήμεροι για τις νέες τεχνολογίες στη γεωργία γενικότερα. Αρκετά σημαντικό ρόλο για να χρησιμοποιήσουν νέες τεχνολογίες οι αγρότες είναι να υπάρχει μια ευχάριστη και εύκολη εμπειρία χρήσης, δηλαδή να μπορεί ο αγρότης να αντλήσει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται εύκολα και γρήγορα. Αυτό είναι κάτι στο οποίο επενδύουμε στο Geabit, δημιουργώντας interfaces με εξαιρετική εμπειρία χρήσης.

Βασικό ζήτημα που απασχολεί τους αγρότες στην Ελλάδα, είναι το ζήτημα της διασφάλισης της ποιότητας των προϊόντων τους, η αύξηση της παραγωγής τους, αλλά και η μείωση του κόστους παραγωγής ώστε να μπορέσει ο αγροτικός τομέας να γίνει ανταγωνιστικός. Πώς μπορεί να βοηθήσει η χρήση των νέων τεχνολογιών προς αυτή την κατεύθυνση;

Η χρήση των νέων τεχνολογιών μπορεί να βοηθήσει αρκετά τους αγρότες στο κομμάτι της διασφάλισης της ποιότητας των προϊόντων τους, της αύξησης της παραγωγής τους, αλλά και στη μείωση του κόστους παραγωγής καθώς και στο να ασχοληθούν νέοι άνθρωποι με τον τομέα της γεωργίας. Για παράδειγμα εμείς, μέσω της πρόβλεψης ασθενειών και τον έλεγχο ποτίσματος που προσφέρουμε, βοηθάμε τον αγρότη να παράγει μεγαλύτερη σοδειά με λιγότερο νερό, με λιγότερη ενέργεια και με μικρότερη χρήση χημικών ουσιών. Κατά αυτό τον τρόπο ο αγρότης μειώνει το κόστος παραγωγής αυξάνοντας παράλληλα τη ποιότητα της σοδειάς του.

Ετοιμάζεις βαλίτσες ώστε τον Σεπτέμβριο να βρεθείς σε επιχειρηματική αποστολή στο Ισραήλ αλλά και σε ένα φεστιβάλ καινοτομίας. Εκεί θα έχεις την ευκαιρία να συναντηθείς με Ισραηλινούς αντιπροσώπους επενδυτικών κεφαλαίων. Τι ελπίζεις από τη συμμετοχή σου σε αυτήν την αποστολή;

Το Ισραήλ είναι μια χώρα που φημίζεται για τις αρκετά προηγμένες καλλιεργητικές μεθόδους καθώς και για το απίθανο startup οικοσύστημα. Η συμμετοχή μου σε αυτή την αποστολή ελπίζω να με φέρει σε επαφή με VCs, εταιρείες και πανεπιστήμια που θα μας βοηθήσουν να συνεχίσουμε το έργο μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου