Τρίτη 3 Ιουλίου 2018

Στην 38η Θέση Παγκοσμίως το ΕΚΠΑ στον πίνακα “Top Universities by Google Scholar Citations» της Webometrics

Το ΕΚΠΑ καταλαμβάνει μεταξύ των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων που βρίσκονται στη συγκεκριμένη κατάταξη την 7η θέση, πίσω από Πανεπιστήμια όπως το Cambridge, το University College of London, το Oxford, το École Polytechnique Fédérale de Lausanne, τοImperial College London και το King’s College London.

Ειδικότερα, η Webometrics, ένας από τους πλέον αξιόπιστους ερευνητικούς φορείς στις διεθνείς κατατάξεις, δημοσίευσε στις αρχές Ιουλίου του 2018 την ειδική παγκόσμια κατάταξη Πανεπιστημίων «Top Universities by Google Scholar Citations». 

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Παν/μίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), Θάνου Δημόπουλου, ο συγκεκριμένος πίνακας κατάταξης συντάσσεται με βάση τον αριθμό ετεροαναφορών (citations) του ερευνητικού έργου των Ιδρυμάτων. Ο εντοπισμός των ετεροαναφορών γίνεται μέσω της πλέον δημοφιλούς μηχανής αναζήτησης ακαδημαϊκής βιβλιογραφίας, του Google Scholar.

Με βάση τα αποτελέσματα της Webometrics το ΕΚΠΑ βρίσκεται στην 38η θέση παγκοσμίωςμεταξύ περίπου 10.500 Πανεπιστημίων με 698.386 ετεροαναφορές. Μάλιστα το Ίδρυμα ανέβηκεπέντε (5) θέσεις από την προηγούμενη κατάταξη του Ιανουαρίου του 2018. Η θέση αυτή είναι η καλύτερη θέση που έλαβε ποτέ ελληνικό Πανεπιστήμιο σε ιδρυματικό επίπεδο σε οποιοδήποτε παγκόσμια κατάταξη.

Πρακτικά η μελέτη των ετεροαναφορών θεωρείται το εγκυρότερο κριτήριο αποτίμησης του επιστημονικού – ερευνητικού έργου ενός Πανεπιστημίου. Στο κριτήριο αυτό δεν ενδιαφέρει το πόσα άρθρα έχουν γραφτεί από τους καθηγητές του Πανεπιστημίου αλλά πόσες αναφορές του ονόματος και του έργου του έχουν γίνει σε άρθρα και έρευνες άλλων συγγραφέων και καθηγητών άλλων Πανεπιστημίων. Με άλλα λόγια ένα άρθρο ενός καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών που έχει αναφερθεί ως πηγή σε άλλα 4000 άρθρα δείχνει πολύ σημαντική επίδραση στο αντικείμενο που θεραπεύει αλλά και επιστημονική αναγνώριση από την κοινότητα των συναδέλφων παγκοσμίως.

Ο αριθμός των ετεροαναφορών στον συγκεκριμένο πίνακα κατάταξης υπολογίζεται με βάση το άθροισμα των 10 καλύτερων προφίλ ΔΕΠ ερευνητών του κάθε Πανεπιστημίου, εκτός του πρώτου προφίλ για να υπάρχει αντιπροσωπευτικότητα.


Έλενα – Ήρα Τζαλακώστα



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου