Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018

2η Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας: Από Κίνα και Ουκρανία οι περισσότεροι υποψήφιοι

Αναστάσιος Τσαγγαλίδης πρόεδρος του Σχολείου Νέας Ελληνικής Γλώσσας, Αριάδνη Στογιαννίδου αντιπρύτανης του ΑΠΘ, Γιώργος Βλάχος εκπρόσωπος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, και Ντιάνα Ζουρελίδου εκπρόσωπος του «Ιβάν Σαββίδης» (πηγή: ΑΠΘ)

Στην τελική ευθεία μπαίνει ο διαγωνισμός της 2ης Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Νεοελληνικής Γλώσσας. Σήμερα ανακοινώθηκαν τα δέκα αγόρια και κορίτσια από ισάριθμες χώρες που προκρίθηκαν στην επόμενη φάση, και έτσι τον Ιούνιο θα ταξιδέψουν στην Καλάνδρα Χαλκιδικής στη φοιτητική κατασκήνωση του ΑΠΘ, εκεί που όπου θα πραγματοποιηθεί ένα δεκαήμερο πρόγραμμα που θα ολοκληρωθεί με την ανάδειξη των τριών νικητών.

Η Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας διοργανώνεται για δεύτερη χρονιά με πρωτοβουλία του Σχολείου Νέας Ελληνικής Γλώσσας του ΑΠΘ, σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας. Χορηγός το ίδρυμα «Ιβάν Σαββίδη». Ο πρώτος νικητής θα κερδίσει υποτροφία για μεταπτυχιακές σπουδές. Η Άννα Βίνικ από την Ουκρανία που κέρδισε πέρσι την πρώτη θέση ήδη κάνει το διδακτορικό της στο Τμήμα Γλωσσολογίας της Φιλολογικής Σχολής του ΑΠΘ.

«Ο μεγαλύτερος αριθμός υποψηφίων προήλθε από την Κίνα και την Ουκρανία», ανέφερε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος του ΚΕΓ Γιώργος Βλάχος. Όπως εξήγησε, ίσως οφείλεται στη λειτουργία εδρών ελληνικών σπουδών στα πανεπιστήμια των δύο χωρών, αλλά και στην έλξη που ασκεί η χώρα μας.

Προϋπόθεση για να λάβει κάποιος μέρος στην Ολυμπιάδα είναι να είναι 18-25 ετών, να έχει γεννηθεί εκτός Ελλάδας και Κύπρου, να μένει μόνιμα στο εξωτερικό και να μην έχει φοιτήσει σε ελληνόφωνο εκπαιδευτικό σύστημα πάνω από ένα έτος. «Η δράση αυτή αποδεικνύει ότι το πανεπιστήμιο είναι ανοιχτό στη διεθνή κοινότητα και συμβάλλει στη σύσφιξη των σχέσεων με άλλες χώρες και στη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού», τόνισε η αντιπρύτανης του ΑΠΘ Αριάδνη Στογιαννίδου.

Στη δεύτερη φάση της Ολυμπιάδας προκρίθηκαν οι: Χρήστος Νίκας (ΗΠΑ), Yasmin Abdou (Αίγυπτος), Eleni Papapano (Αλβανία), Silvia Zheleva (Βουλγαρία), Zhenya Poghosyan (Αρμενία), Valeria Zubochek (Ουκρανία), Laura Ioana Tirnovanu (Ρουμανία), Maryna Herhel (Πολωνία), Lidia Lesnykh (Ρωσία), Yuxin Feng (Κίνα).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου