Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2018

Η δημιουργία της Google και το σπουδαίο μάθημα που βγαίνει από την ιστορία της

Larry Page (αριστερά στη φώτο)  και Sergey Brin (δεξιά στη φώτο)

Σήμερα όλοι ξέρουν την Google, τον τεχνολογικό κολοσσό που παρέχει πολλά προϊόντα και υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων και η διάσημη μηχανή αναζήτησης. Ήταν αυτή, που πριν αρκετά χρόνια δημιουργήθηκε από τους Larry Page  και  Sergey Brin.

Πως όμως ξεκίνησαν όλα; Στην ηλικία των 6 ετών ο Larry Page ήρθε σε επαφή με τον πρώτο του υπολογιστή. Αμέσως κατάλαβε το πάθος του για τους υπολογιστές. Στα 12 του διάβασε μια βιογραφία του Nicola Tesla, ο οποίος πέθανε έχοντας χρέη, αφού έκανε πολλές επενδύσεις που δεν του απέφεραν τα αναμενόμενα.  Από αυτή την ιστορία κατάλαβε ότι: «Το να επενδύεις σε πράγματα δεν είναι καλό, αν δεν μπορείς να τα βγάλεις στον κόσμο, έτσι ώστε να τα χρησιμοποιήσουν οι άνθρωποι», όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο ίδιος.

Τελικά, ο Larry Page συνειδητοποίησε ότι θέλει να φτιάξει κάτι μεγάλο, με το βλέμμα… στο μέλλον. Ήθελε να οργανώσει τις πληροφορίες που υπάρχουν στον κόσμο, και ο καθένας να μπορεί να βρει αυτό που αναζητάει. Τότε, Page και Brin ξεκίνησαν να δουλεύουν πάνω στην ιδέα. Οι δυο τους πίστεψαν στο κοινό όραμα. Μέσα από τα φοιτητικά τους δωμάτια άρχισαν να δουλεύουν πάνω στο νέο project. Μάλιστα, δανείστηκαν υπολογιστές από φίλους, έτσι ώστε να αναπτύξουν ένα πρώτο δίκτυο.

Μετά από ένα περίπου χρόνο αποφάσισαν να αδειοδοτήσουν την πλατφόρμα τους. Έψαξαν- χωρίς αποτέλεσμα- για επενδυτές. Όμως οι δύο φιλόδοξοι νέοι συνέχισαν να επιμένουν, αφού πίστευαν στην ιδέα τους. Συνέχισαν να αναπτύσσουν την μηχανή αναζήτησης, μέχρι να μπορέσουν να την κάνουν λειτουργική για το ευρύ κοινό. Σύντομα, η μηχανή αναζήτησης έγινε η πιο δημοφιλής ανάμεσα στους χρήστες του Στάνφορντ.

Τότε προέκυψε ένα άλλο πρόβλημα: Χρειάζονταν περισσότερους servers για να ικανοποιήσουν τη ζήτηση του κοινού, χωρίς ωστόσο να έχουν την οικονομική δυνατότητα να ανταποκριθούν στην απαιτούμενη επένδυση. Τότε σκέφτηκαν να απευθυνθούν σε διάφορες βιβλιοθήκες, ζητώντας υπολογιστές που ενδεχομένως δεν ήταν απαραίτητοι. Τελικά, η Google παρέμεινε σε λειτουργία και όσο περνούσε ο καιρός έλκυε τα βλέμματα μεγάλων επενδυτών.

Μέσα στα επόμενα χρόνια, το project των δύο νέων επιχειρηματιών «εκτοξεύτηκε». Και έγινε αυτό που όλου γνωρίζουμε σήμερα: Η Google.

«Όταν οι άλλοι έχουν αμφιβολίες, μην τα παρατάς, μην υποχωρείς», έχει πει ο Larry Page. Και αυτό είναι ένα από τα πολλά μαθήματα, που πρέπει να κρατήσουμε από αυτή την ιστορία.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου