Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

Τα «ελληνικά μυαλά» το πρώτο εξαγωγικό προϊόν μας

Οι έλληνες μετανάστες είναι το πιο κερδοφόρο προϊόν που εξάγει η Ελλάδα στο εξωτερικό, σύμφωνα με εγχώριες έρευνες αλλά και στοιχεία των χωρών υποδοχής!
Εξαιρετικά μεγάλα κέρδη έχουν παράξει οι έλληνες μετανάστες του σήμερα στο εξωτερικό. Σαν σύνολο, από το 2008 μέχρι τώρα εμφανίζονται να έχουν δημιουργήσει πάνω από 50 δισεκατομμύρια ευρώ ΑΕΠ στις χώρες που βρίσκονται. Πιο συγκεκριμένα, οι ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης άνθρωποι αυτοί συνεισφέρουν ετησίως 12,9 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ των χωρών που βρίσκονται, δηλαδή κυρίως Γερμανία και Αγγλία και 9,1 δισ. ευρώ σε φόρους.

Aν λοιπόν οι εργαζόμενοι στο εξωτερικό θεωρηθούν εμπόρευμα προς εξαγωγή, κατέχουν την πρώτη θέση σε αξία και έπονται τα προϊόντα πετρελαίου (7,2 δισ.), τα προϊόντα αλουμινίου (1,3 δισ.), τα φάρμακα (0,7 δισ.), το ελαιόλαδο (0,5 δισ.), τα ψάρια, οι ελιές, τα προϊόντα καπνού, τα πληροφοριακά συστήματα και τα τυροκομικά προϊόντα με 0,4 δισ., το βαμβάκι και τα ροδάκινα (0,3 δισ.). Η διαφορά μεταξύ αυτών είναι ότι σε όλα τα υπόλοιπα το εισόδημα που παράγεται συγκεντρώνεται στην Ελλάδα, ενώ η εργασία των ελλήνων μεταναστών σε γενικές γραμμές παράγει κέρδος για τις χώρες που αυτοί μένουν σε βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο επίπεδο.

Άλλο ένα στοιχείο που έχει ενδιαφέρον στην έρευνα της Endeavor είναι πως οι δαπάνες για την εκπαίδευση όλων αυτών (υπενθυμίζουμε πως πρόκειται κατά κύριο λόγω για απόφοιτους ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης) από πλευράς ελληνικού κράτους φτάνουν τα 8 δις ευρώ.Σύμφωνα με στοιχεία από εγχώριες έρευνες αλλά και αντίστοιχες των χωρών του εξωτερικού, το ανθρώπινο κεφάλαιο που έχει φύγει από τη χώρα από τον Ιανουάριο 2008 μέχρι σήμερα κυμαίνεται μεταξύ 350.000 (εκτίμηση Endeavor) και 427.000 (εκτίμηση ΤτΕ).

Σύμφωνα με στοιχεία από τις χώρες υποδοχής και εγχώριες έρευνες, η εκτιμώμενη φυγή ανθρώπινου κεφαλαίου από τον Ιανουάριο 2008 μέχρι σήμερα είναι μεταξύ 350.000 (εκτίμηση Endeavor) και 427.000 (εκτίμηση ΤτΕ). Σε γενικές γραμμές, αυτοί που θέλουν να φύγουν από τη χώρα είναι κατά βάση εργαζόμενοι (49%) παρά άνεργοι (43%), καθώς ψάχνουν καλύτερες ευκαιρίες καριέρας αλλά και ένα πιο σταθερό περιβάλλον. 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου