Πέμπτη 5 Μαΐου 2016

Τρίτη στον κόσμο η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών


Την τρίτη θέση κατέκτησε η ομάδα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στον πανεπιστημιακό διαγωνισμό εικονικής δίκης διεθνούς δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης European Law Moot Court Competition 2016, που διεξήχθη στο Λουξεμβούργο, 13-15 Απριλίου.

Στον διαγωνισμό, ο οποίος διεξάγεται υπό την αιγίδα του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από το 1989, συμμετείχαν πάνω από 80 πανεπιστήμια.

Αντικείμενο του φετινού διαγωνισμού ήταν η προσομοίωση διαδικασίας επί προδικαστικού ερωτήματος που απέστειλε εθνικό δικαστήριο προς το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η υπόθεση αφορούσε ένα σύνθετο και δυσχερές νομικό ζήτημα: τη συμβατότητα διάταξης επιβολής προστίμου μιας περιβαλλοντικής Οδηγίας της ΕΕ με τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ. Οι διαγωνιζόμενοι επιχειρηματολόγησαν ως νομικοί σύμβουλοι της θιγόμενης εταιρείας, ως εκπρόσωποι του κράτους-μέλους και ως γενικοί εισαγγελείς, σχετικά με ζητήματα όπως η νομική σχέση μεταξύ του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και της Ε.Σ.Δ.Α., η εξωσυμβατική ευθύνη κράτους-μέλους για παραβίαση του ενωσιακού δικαίου και ο περιορισμός των αναδρομικών αποτελεσμάτων μιας απόφασης του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ομάδα της Νομικής Σχολής Αθηνών αποτελείτο από τους μεταπτυχιακούς φοιτητές Χρυσή Ραυτογιάννη και Μαρία Μουρτζάκη και τους προπτυχιακούς φοιτητές Κωνσταντίνο Μανίκα και Μαρία - 'Αννα Κοκκινάκη. Ως προπονητές (coaches) συμμετείχαν οι απόφοιτοι της Σχολής και διακριθέντες σε προηγούμενους διαγωνισμούς Δικαίου της ΕΕ, Αλέξανδρος Πολίτης και Μαρία Καμβύση. Τη συνολική ευθύνη της προετοιμασίας είχαν η επίκουρη καθηγήτρια Ρεβέκκα-Εμμανουέλα Παπαδοπούλου, η επίκουρη καθηγήτρια Μεταξία Κουσκουνά, και ο ειδικός επιστήμων Μανώλης Περάκης. Την ομάδα στήριξε κατά την προετοιμασία της για τον Μεγάλο Τελικό και συνόδευσε στο Λουξεμβούργο ο ομότιμος καθηγητής Βασίλειος Χριστιανός.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου