Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

Ένα ελληνικό «στολίδι» στην καρδιά της Σόφιας


Εξωστρεφές, μοντέρνο, με έμφαση στη διασκέδαση και με μεγάλους εξωτερικούς χώρους, είναι η ελληνική επένδυση που αλλάζει το εμπόριο στη χώρα.

Το ολοκαίνουργιο Sofia Ring Mall σε μια νέα γενιά εμπορικών κέντρων η οποία δεν έχει βρει ακόμα εφαρμογή πουθενά στην Ευρώπη.

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Ομίλου Fourlis, κ. Βασίλης Φουρλής, «δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή ώστε ο χώρος να μην είναι “κλειστός”. Ο επισκέπτης έχει θέα προς το βουνό Βίτοσα, τα εστιατόρια και οι καφετέριες έχουν στεγασμένους ημιυπαίθριους χώρους, το ίδιο το Mall περιβάλλεται από χώρο πρασίνου δεκάδων στρεμμάτων όπου τις ηλιόλουστες μέρες οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν πικνίκ. Υπάρχει υπαίθριο θέατρο όπου κάθε σαββατοκύριακο θα οργανώνονται εκδηλώσεις».

Αλλά και εσωτερικά, η έμφαση στη διασκέδαση είναι εμφανής. Εκτός από τους κινηματογράφους με τις 10 VIP αίθουσες, διαθέτει το μεγαλύτερο κέντρο ψυχαγωγίας (Theme Park) εσωτερικού χώρου, και τη μοναδική στεγασμένη πίστα καρτ στην Ευρώπη, έκτασης 7.500 τ.μ.


Στο καθαρά εμπορικό κομμάτι, το κέντρο διαθέτει περισσότερα από 200 καταστήματα, πάνω από 400 φίρμες -από τις οποίες οι 100 έρχονται για πρώτη φορά στη Βουλγαρία- ενώ η γειτνίαση με το ΙΚΕΑ (επίσης συμφερόντων Ομίλου Fourlis) θα αυξήσει τις συνέργειες και θα αυξήσει τις επισκέψεις. «Στόχος μας είναι μέσα στον επόμενο χρόνο να γίνουμε το πρώτο Mall στην πόλη σε απόδοση και επισκέψεις», τονίζει ο κ. Φουρλής.

Το Mall και τα καταστήματά του θα λειτουργούν επτά ημέρες την εβδομάδα. Αξίζει να σημειωθεί πως στη Σόφια τα εμπορικά ανοίγουν και την Κυριακή, μάλιστα το 50% του τζίρου τους πραγματοποιείται τις ημέρες από Παρασκευή έως Κυριακή.

Στο επίσημο γκαλά που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης, λίγες ώρες πριν από τα επίσημα εγκαίνια, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Boyko Metodiev Borisov δήλωσε πως μέσα σε δύο χρόνια το μετρό της πόλης θα φτάνει στις εγκαταστάσεις του Mall. Επεσήμανε τη σημασία της μεγάλης αυτής επένδυσης ύψους 130 εκατ. ευρώ και δήλωσε χαρακτηριστικά «εδώ που στεκόμαστε, πριν από λίγα χρόνια ήταν ερημιά, περνούσε μόνο ένας μικρός δρόμος δύο λωρίδων που πλημμύριζε κάθε φορά που έβρεχε. Οι δημιουργοί του Mall επένδυσαν εκατομμύρια στη Σόφια, δημιούργησαν δουλειές, έδωσαν ζωή στην περιοχή».


Σύμφωνα με τον κ. Φουρλή, η συνεργασία των τοπικών αρχών ήταν υποδειγματική. Για παράδειγμα, αν δεν κατασκευαζόταν ο διεθνών προδιαγραφών σύγχρονος αυτοκινητόδρομος που περνάει δίπλα από το κέντρο, δεν θα ήταν δυνατή η κατασκευή του ΙΚΕΑ. Υπάρχει διάθεση για επενδύσεις, παρέχονται διευκολύνσεις και η ανάπτυξη της περιοχής στα νότια της πόλης είναι αλματώδης.

Ο κ. Φουρλής αναφέρθηκε και στην οικονομική κατάσταση της Βουλγαρίας για την οποία επεσήμανε πως είναι σε πολύ καλύτερο επίπεδο από σχεδόν όλες τις πρώην «ανατολικές» χώρες. «Έχει ιδιαίτερα χαμηλό χρέος ως προς το ΑΕΠ, χωρίς υψηλό δανεισμό και χωρίς μεγάλη κατανάλωση. Το περιβάλλον είναι σταθερά ανοδικό -αν και με χαμηλούς ρυθμούς προς το παρόν-, αλλά έχει τεράστιες δυνατότητες εξέλιξης για όποιον επενδύσει».


Αξίζει να σημειωθεί ότι σε γειτονική έκταση 200 στρεμμάτων ο Όμιλος Danaos (με δραστηριοποίηση στο ναυτιλιακό τομέα και επενδυτής κατά 50% στο Sofia Ring Mall) του εφοπλιστή Ιωάννη Κούστα ετοιμάζει μεγάλο πρόγραμμα οικιστικής δόμησης με στόχο να αναβαθμίσει ακόμα περισσότερο την περιοχή. Τόσο η επένδυση στο Ring Mall όσο και το συγκεκριμένο development αποτελούν την πρώτη ενασχόληση του κ. Κούστα με το real estate.





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου