Παρασκευή 6 Μαΐου 2016

Οι ευρωπαϊκές χώρες με το υψηλότερο βιοτικό επίπεδο


Η Ευρώπη διαθέτει μεγάλο αριθμό κρατών με υψηλό βιοτικό επίπεδο σε σχέση με άλλους ηπείρους. Το βιοτικό επίπεδο υπολογίζεται λαμβάνοντας υπόψη το εισόδημα, το κόστος ζωής και την αγοραστική δύναμη.

Σύμφωνα με μια τελευταία έρευνα της Glassdoor με τίτλο «Ποιες χώρες προσφέρουν το υψηλότερο βιοτικό επίπεδο ζωής», η Βρετανία βρίσκεται σχεδόν στο τέλος της κατάταξης, καθώς οι πολίτες της ξοδεύουν απίστευτα ποσά για τη στέγασή τους.

Όπως επισημαίνεται στην έρευνα σε χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ελλάδα, που βρίσκονται μεν στη λίστα αλλά στις τελευταίες θέσεις, το χαμηλότερο κόστος ζωής μετά από χρόνια λιτότητας δεν έχει τόσο μεγάλη επίδραση καθώς οι μισθοί και η αγοραστική δύναμη των πολιτών παραμένουν πολύ χαμηλοί.

Παρακάτω ακολουθούν οι χώρες με το υψηλότερο βιοτικό επίπεδο ζωής στην Ευρώπη (από το χαμηλότερο στο υψηλότερο):



17. EΣΘΟΝΙΑ

Σύμφωνα με τη Glassdoor, το κόστος ζωής στην Εσθονία είναι αρκετά χαμηλό. Όμως επίσης και ο μέσος μισθός και η αγοραστική δύναμη είναι οι χαμηλότεροι της Ένωσης.




16. ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, ενώ η υψηλή ανεργία και οι χαμηλές αμοιβές συμπίπτουν με μια περίοδο, όπου οι φόροι αυξάνονται.




15. ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Η Πορτογαλία ακολουθεί μια σειρά μέτρων λιτότητας, ενώ η αγορά εργασίας και οι μισθοί είναι σχετικά περιορισμένοι, με τους φόρους να αγγίζουν «ταβάνι».




14. ΙΤΑΛΙΑ

H Ιταλία έχει αναπτύξει το βιοτικό της επίπεδο, σύμφωνα με τη Glassdoor, εξαιτίας των χαμηλών ενοικίων σε πόλεις όπως η Ρώμη.




13. ΙΣΠΑΝΙΑ

Η Ισπανία διαθέτει κατά μέσο όρο τους χαμηλότερους μισθούς της Ευρώπης, για αυτό και βρίσκεται χαμηλά στη λίστα. 




12. ΒΕΛΓΙΟ

Η Glassdoor σημειώνει ότι ο μέσος μισθός ενός Βέλγου αγγίζει τα 41.000 ευρώ, ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων του δαπανάται στο ενοίκιο του σπιτιού του.




11. ΓΑΛΛΙΑ

Ο ετήσιος μισθός των Γάλλων είναι σε μέτριο επίπεδο, μόλις 6 θέσεις μακριά από την τελευταία θέση του ειδικού δείκτη της Glassdoor, είναι αρκετά χαμηλός. Η οικονομία της χώρας παρά το γεγονός ότι δεν ανεβαίνει, παραμένει σταθερή και χαρίζει στη χώρα μια θέση στη λίστα. 




10. ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Σύμφωνα με τη Glassdoor, ο μέσος μισθός στη Βρετανία αγγίζει τα 41.000 ευρώ. Ωστόσο οι κάτοικοι της χώρας έχουν να αντιμετωπίσουν υψηλές δαπάνες, ενώ το Λονδίνο είναι η τρίτη ευρωπαϊκή πόλη με το υψηλότερο κόστος ζωής.




9. ΑΥΣΤΡΙΑ

Η χώρα σημειώνει ικανοποιητικές επιδόσεις όσον αφορά το μέσο μισθό και την αγοραστική δύναμη και το γεγονός ότι το κόστος ζωής είναι λίγο χαμηλότερο σε σχέση με την Αγγλία, την τοποθετεί μια θέση πιο ψηλά στη λίστα. 




8. ΙΡΛΑΝΔΙΑ

Οι μισθοί της χώρας είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικοί σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ το βιοτικό επίπεδο είναι εξίσου υψηλό όσο και αυτό της Ελβετίας.





7. ΝΟΡΒΗΓΙΑ

«Χώρες σαν τη Νορβηγία έχουν υψηλό κόστος ζωής χωρίς απαραίτητα να προσφέρουν υψηλό βιοτικό επίπεδο», αναφέρει η Glassdoor. Βασικός μισθός ενός Νορβηγού είναι 61.000 ευρώ, ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος δαπανάται στο ενοίκιο και τα βασικά είδη ανάγκης.




6. ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ

Το εισόδημα των κατοίκων της Φινλανδίας είναι αρκετά υψηλό, ωστόσο ο μισθός των Φινλανδών δαπανάται στις μεταφορές, τα εστιατόρια, τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας καθώς και στη διαμονή τους.




5. ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Η Glassdoor αναφέρει ότι ένας μέσος Ευρωπαίος πολίτης έχει χαμηλότερο κόστος διαβίωσης από τους κατοίκους που ζουν στη Νέα Υόρκη.




4. ΣΟΥΗΔΙΑ

Το κόστος των τοπικών αγαθών και υπηρεσιών (συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων, της μεταφοράς και της ενοικίασης) είναι σχετικά μικρό, ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων των Σουηδών καταλήγει στο ενοίκιο.




3. ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Το Glassdoor αναφέρει ότι παρ’ ότι οι μισθοί στη Γερμανία είναι χαμηλοί, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, η αγοραστική δύναμη παραμένει σε υψηλά επίπεδα.




2. ΔΑΝΙΑ

Το εισόδημα ενός κατοίκου της Δανίας είναι σχετικά ικανοποιητικό, ενώ το κόστος ζωής είναι αρκετά χαμηλό, με αποτέλεσμα οι πολίτες της χώρας να είναι σε θέση να κατέχουν περίσσιο εισόδημα. 




1. ΕΛΒΕΤΙΑ

Οι κάτοικοι της Ελβετίας έχουν τη δυνατότητα να βγάζουν αρκετά υψηλούς μισθούς αλλά και να έχουν ένα καλό βιοτικό επίπεδο ζωής.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου