Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

Απίθανες ιδέες για δουλειές που δεν έχετε ακούσει


Για τους περισσότερους φοιτητές το πτυχίο είναι αυτό που τους τοποθετεί σε ένα συγκεκριμένο επαγγελματικό μονοπάτι, όπως για παράδειγμα στην ιατρική ή τη δημοσιογραφία. Υπάρχει όμως μια μερίδα φοιτητών που το μέλλον τους δε διαγράφεται τόσο ξεκάθαρα.

Μπορεί κάποιος να θέλει να μπει στην ιατρική, αλλά χωρίς απαραίτητα να θέλει να γίνει γιατρός. Ή μπορεί να έχει ένα συγκεκριμένο πάθος, όπως οι χάρτες, αλλά να μην έχει ιδέα πως να το μετατρέψει σε επάγγελμα. Ή  απλά να μην έχει ιδέα με τι να ασχοληθεί στο μέλλον.

Υπάρχουν ωστόσο πολλά επαγγέλματα που πολλοί φοιτητές δεν τα έχουν σκεφτεί  καν . Σε αυτόν τοχρήσιμο σύνδεσμο θα βρείτε επαγγελματικές ιδέες που ίσως δεν γνωρίζατε ότι υπάρχουν, οι περισσότερες από τις οποίες είναι ιδιαιτέρως επικερδείς. Για όσους λοιπόν χρειάζονται λίγη βοήθεια στην επιλογή της καριέρας τους, επιλέξαμε τις 16 πιο ενδιαφέρουσες επιλογές, μαζί με πληροφορίες για τις απολαβές που επιφέρουν, βασιζόμενοι σε στοιχεία του US Bureau of Labor Statistics. Από τους χρήστες του Reddit.

Ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας

Μέσο ετήσιο εισόδημα: 122.530 δολάρια

Ο χρήστης Kate1320  γράφει: «...Υπάρχει όμως ηλικιακός περιορισμός». «Ο πατέρας μου εργάζεται σαν ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας στο αεροδρόμιο του Pearson και βγάζει περίπου 200 χιλιάδες το χρόνο. Η δουλειά του, του επιτρέπει να παρέχει στην οικογένειά μας όλες τις ανέσεις».


Στενογράφος σε δικαστήριο

Μέσο ετήσιο εισόδημα: 48.160 δολάρια

Ο χρήστης Bad_Karma21 παραθέτει τα εξής: «Το πρόγραμμα διαρκεί συνολικά τρία χρόνια – εμένα βέβαια μου πήρε σχεδόν τέσσερα-, αλλά αν είσαι άριστος στη γραμματική, ξέρεις να χειρίζεσαι σωστά τη γλώσσα, κάνεις γρήγορες και σταθερές κινήσεις με τα δάκτυλά σου, (βοηθάει αν παλαιότερα ασχολήθηκες με κάποιο μουσικό όργανο ή ακόμα και αν έπαιζες βιντεοπαιχνίδια), και παράλληλα έχεις τη δυνατότητα να δουλεύεις ανεξάρτητος, αυτή είναι η ιδανική καριέρα για σένα.

Τις περισσότερες φορές δουλεύεις από το σπίτι, εκτός από σπάνιες περιπτώσεις που οι δικηγόροι σου ζητούν να παραστείς σε κάποια ακρόαση που θα είναι σίγουρα πριν τις 10 το πρωί. Μπορείς να φτιάξεις το πρόγραμμα που σε βολεύει και η αμοιβή είναι πολύ ικανοποιητική. Ο μισθός σου αντανακλά όλη τη σκληρή δουλειά που έχεις καταβάλλει για να πετύχεις. Να φανταστείς, τον πρώτο χρόνο που δούλευα σε αυτόν τον τομέα κέρδισα 65 χιλιάδες και τον επόμενο χρόνο σχεδόν 80 ».


Βιομηχανικό σχέδιο

Μέσο ετήσιο εισόδημα: 59.610 δολάρια

«Το βιομηχανικό σχέδιο είναι ο τέλειος συνδυασμός τέχνης και μηχανολογίας. Τίθενται πολύ ενδιαφέρουσες προκλήσεις, η δουλειά που καλείσαι να κάνεις είναι πολυδιάστατη και δημιουργική και έχεις την ευκαιρία να δουλέψεις σε ένα από τα καλύτερα εργασιακά περιβάλλοντα που υπάρχουν. Χώρια το γεγονός ότι σου δίνεται η δυνατότητα να δημιουργήσεις την κοινωνία του μέλλοντος. Το σχέδιο είναι μια συναρπαστική καριέρα, δεν είναι μόνο το να σχεδιάζεις όμορφα πράγματα», αναφέρει ο χρήστης Grizzleyt.


Βοηθός αναισθησιολόγου

Μέσο ετήσιο εισόδημα για παρόμοια θέση*: 90.930 δολάρια

«Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να παρακολουθήσεις ένα προπαρασκευαστικό πρόγραμμα ιατρικής όσο είσαι προπτυχιακός φοιτητής, και μετά να κάνεις ένα μάστερ για δύο χρόνια. Από αυτή τη διαδικασία σου εξασφαλίζεται σίγουρη εργασία και αρχικός μισθός σχεδόν 120 χιλιάδες. Μακάρι να τα ήξερα κι εγώ τα παραπάνω όσο ήμουν φοιτητής και να μην είχα σπαταλήσει τόσα χρόνια να κάνω μάστερ σε έναν άσχετο κλάδο», λέει ο parallax1

*μερικά από τα επαγγέλματα που περιλαμβάνονται στο σύνδεσμο δεν βρέθηκαν στην κατάταξη του Bureau of Labor Statistics, γι’ αυτό το λόγο χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία παρόμοιων κλάδων.


Τοπογράφος

Μέσο ετήσιο εισόδημα: 56.230 δολάρια

«Στις μέρες μας οι περισσότεροι τοπογράφοι έχουν πλέον μεγαλώσει. Ας πάρουμε για παράδειγμα την πολιτεία της Καλιφόρνια, όπου ο μέσος τοπογράφος είναι τουλάχιστον 50 χρονών και οδεύει προς τα 60. Αυτό σημαίνει, ότι σίγουρα θα βρεις εύκολα δουλειά στον συγκεκριμένο κλάδο μόλις αποφοιτήσεις και αν παίξεις σωστά τα χαρτιά σου τότε μπορείς να κάνεις τον μισθό σου εξαψήφιο πολύ σύντομα», γράφει ο TheGeomatician.

O χρήστης da_asparagus συμφωνεί συμπληρώνει: «Σίγουρα ναι. Ο πατέρας μου δούλευε σαν τοπογράφος για ένα αρκετά μεγάλο διάστημα και έβγαζε ένα πολύ γενναίο εισόδημα για κάποιον που δεν τελείωσε ποτέ το κολέγιο. Είναι σίγουρα στα άμεσα σχέδιά μου να ασχοληθώ με τον συγκεκριμένο τομέα, καθώς και το πτυχίο μου είναι σχετικό».



Packaging engineering

Μέσο ετήσιο εισόδημα: 85.150 δολάρια

«Είναι ένας επαγγελματικός τομέας που δε διδάσκεται σε όλα τα πανεπιστήμια, αλλά ο πήχης δυσκολίας δεν είναι πολύ υψηλός και τα ποσοστά της ανεργίας είναι εξαιρετικά χαμηλά. Επίσης, είναι πολύ πιθανό να προσληφθείς σε κάποια εταιρία κολοσσό όπως η Fortune 500 (P&G, Johnson & Johnson, Benis κ.α.), λέει ο Klarkson1273.


Ωτορινολαρυγγολόγος

Μέσο ετήσιο εισόδημα: 69.720 δολάρια

Ο Paleio Vision αναφέρει: «Δουλειά για όλους. Όπως οι λογοθεραπευτές έτσι και οι ακουολόγοι χρειάζεται να έχουν πτυχίο, πολλές ώρες πρακτικής σε κάποια κλινική και πιστοποίηση από το κράτος, αλλά η αμοιβή είναι αρκετά καλή. Εκτός αυτού, η δουλειά αυτή έχει πολύ καλές αποδοχές, και προσφέρει και προσωπική ικανοποίηση, καθώς βοηθάς ανθρώπους να επικοινωνήσουν, κάτι που ίσως δεν θα ήταν σε θέση να κάνουν χωρίς τη δική σου βοήθεια».



Βοηθός γιατρού

Μέσο ετήσιος μισθός: 90.930 δολάρια

«Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα διαρκεί δύο με δυόμιση χρόνια, και μετά είσαι ελεύθερος να εργαστείς κανονικά στην ιατρική βιομηχανία και με πολύ καλές αποδοχές, ενώ παράλληλα θα νιώθεις πως κάνεις τη διαφορά. Φυσικά δεν είναι εύκολο και χρειάζεται πολύ μεγάλη αφοσίωση, αλλά σίγουρα είναι ευκολότερο από την ιατρική σχολή, και από άποψη δέσμευσης και από άποψη κόστους. Και το σημαντικότερο, έχεις τη δυνατότητα να αλλάξεις ιατρικό κλάδο χωρίς να γυρίσεις πίσω στη σχολή», - You_Dont_Party.



Μηχανικός ιατρικών μηχανημάτων

Μέσος ετήσιος μισθός: 44,570 δολάρια

Ο χρήστης CurioustoaFault γράφει: «Ο γαμπρός μου εργάζεται για μια τέτοια εταιρία και είναι πάρα πολύ ικανοποιημένος. Στην αρχή της καριέρας του κέρδιζε 55 χιλιάδες, στην πρακτική του έβγαζε 15 δολάρια την ώρα και ήταν σε θέση να αγοράσει το σπίτι του στην ηλικία των 23 χρονών. Επιπλέον, ταξιδεύει δωρεάν σε όποιο μέρος τον χρειάζονται».

«Σαν πρώην μηχανικός μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η συγκεκριμένη βιομηχανία είναι από τις σταθερότερες που υπάρχουν. Ο ιατρικός εξοπλισμός, ακόμα και το πιο μικρό εργαλείο, όπως για παράδειγμα οι αντλίες ή οι απινιδωτές ή ακόμα και οι φορητές συσκευές αναρρόφησης, είναι πανάκριβες, και εξίσου ακριβή είναι και η συντήρηση τους.

Θυμάμαι μια συγκεκριμένη εβδομάδα από τότε που εργαζόμουν σε μια ομάδα τεσσάρων μηχανικών, που κερδίσαμε πάνω από 35,000 δολάρια κάνοντας απλά έναν έλεγχο στον εξοπλισμό των κοντινών νοσοκομείων», γράφει ο Bananaman_Lives.



Μηχανικός ορυχείων

Μέσο ετήσιο εισόδημα: 84.320 δολάρια

Αφού τελείωσα το Bachelor στα 23 μου, υπέγραψα συμβόλαιο με μια εταιρία που θα με μετέφερε από τη μια άκρη του πλανήτη στην άλλη κυριολεκτικά (από την Αυστραλία στον Καναδά) και με μισθό 100 χιλιάδες, συν τα μπόνους. Τη χρονιά της αποφοίτησής μου σχεδόν το 80% της τάξης μου είχε βρει δουλειά μέσα σε τρεις μόλις μήνες.

Εγώ ήμουν από τους πιο καλοπληρωμένους (έβγαζα σχεδόν 80 χιλιάδες). Υπάρχουν πολλές επιλογές παγκοσμίως, ειδικά αν έχεις αποφοιτήσει από δυτικό πανεπιστήμιο. Στις ΗΠΑ οι μηχανικοί ορυχείων δεν βγάζουν τόσο πολλά χρήματα (περίπου 65 χιλιάδες), αλλά αν αναλογιστείς πως σε άλλες βιομηχανίες άτομα με μάστερ εργάζονται για 30 χιλιάδες, δεν μπορείς να διαμαρτυρηθείς. Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι πρέπει να είσαι διατιθέμενος να ζήσεις σε απομονωμένες περιοχές». - truffleshufflegoonie.


Τεχνικός για κολώνες ρεύματος

Μέσος μισθός: 20 δολάρια την ώρα

«Ασχολούμαι με αυτό το επάγγελμα εδώ και αρκετά χρόνια και βγάζω περίπου 60 με 70 χιλιάδες το χρόνο. Είναι το ιδανικό επάγγελμα αν σου αρέσει να εργάζεσαι έξω, αν σου αρέσουν τα ύψη και σου αρέσει και να ταξιδεύεις. Είναι ένα πραγματικά συναρπαστικό επάγγελμα και δύσκολα θα βαρεθείς, ειδικά όταν δουλεύεις σε μια νέα πόλη και συνεργάζεσαι με μια πολύ καλή και δεμένη ομάδα που σε στηρίζει. Και το σημαντικότερο είναι ότι δεν χρειάζεται να έχεις σπουδάσει κάτι για να κάνεις αυτή τη δουλειά. (Προσωπικά έχω ένα πτυχίο Bachelor σε έναν εντελώς διαφορετικό κλάδο)», γράφει ο IClimbStuff.



Σιδεράς

Μέσο ετήσιο εισόδημα για παρόμοια θέση*: 56.560 δολάρια

«Δεν το ξέρουν πολλοί αυτό, αλλά η τέχνη του σιδερά είναι κάτι που εξακολουθεί να εξασκείται στις μέρες μας. Πολύ λίγα πανεπιστήμια το περιλαμβάνουν ως ξεχωριστό κλάδο και έχω την εντύπωση πως το μοναδικό εκπαιδευτικό ίδρυμα που σου δίνει πιστοποίηση είναι το Southern Illinois University of Carbondale. Προσωπικά είμαι φοιτητής στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και το έχω λατρέψει.

Έχω μάθει να κατασκευάζω μαχαίρια, μεταλλικά είδη τέχνης, βάθρα, σφυριά κλπ. Μου αρέσει πολύ να συζητάω για το επάγγελμά μου αλλά δυστυχώς λίγοι είναι αυτοί που αντιλαμβάνονται τη σπουδαιότητά του. Η αγορά πάντως είναι σίγουρα ανοικτή για εμένα και τους συμφοιτητές μου», αναφέρει ο FarlandMetals.

*μερικά από τα επαγγέλματα που περιλαμβάνονται στο σύνδεσμο δεν βρέθηκαν στην κατάταξη του Bureau of Labor Statistics, γι’ αυτό το λόγο χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία παρόμοιων κλάδων.



Ιδιοκτήτης γραφείου κηδειών

Μέσο ετήσιο εισόδημα: 51.600 δολάρια

Ο χρήστης Austronano μας παραθέτει: «Μια φιλική μου οικογένεια εξασκεί εδώ και χρόνια το επάγγελμα αυτό και βγάζουν τουλάχιστον 50 χιλιάδες ετησίως. Μάλιστα, ένας από αυτούς είχε τελειώσει τη σχολή για νεκροθάφτες μέχρι τα 20 του και άρχισε να βγάζει 60 χιλιάδες σαν βοηθός. Για να μην τα πολυλογώ, μέσα σε λίγα χρόνια προβλέπεται πως θα βγάζει τα διπλά».


Γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών

Μέσο ετήσιο εισόδημα για παρόμοια θέση*: 62.540 δολάρια

«Ουσιαστικά είναι το επάγγελμα του χαρτογράφου προσαρμοσμένο στον 21ο αιώνα. Οι επαγγελματίες του κλάδου ασχολούνται με τη δημιουργία χαρτών (Google Maps ή Garmin), με τον εντοπισμό της μόλυνσης, την ερμηνεία δορυφορικών εικόνων και διάφορες άλλες ασχολίες. Η βασική του λειτουργία βρίσκεται στην χρήση προγραμμάτων όπως το ArcMap ή το GrassGIS που καταγράφουν ποσοτικά δεδομένα χρησιμοποιώντας σχεδιαγράμματα.

Οι εργαζόμενοι του κλάδου λατρεύουν τη δουλειά τους. Είναι από του ελάχιστους κλάδους που μπορείς να πας ψηλά έχοντας μόνο ένα Bachelor, καθώς τα μάστερ είναι πολύ ειδικευμένα και αφορούν κυρίως δορυφόρους και στατιστική. Οι αρχικοί μισθοί κυμαίνονται μεταξύ 40 και 60 χιλιάδων αλλά υπάρχει δυνατότητα ανέλιξης», γράφει ο Shorvok.

*μερικά από τα επαγγέλματα που περιλαμβάνονται στο σύνδεσμο δεν βρέθηκαν στην κατάταξη του Bureau of Labor Statistics, γι’ αυτό το λόγο χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία παρόμοιων κλάδων.


Technical writing

Μέσο ετήσιο εισόδημα: 65.500 δολάρια

Ένας ανώνυμος χρήστης γράφει τα εξής: «Είναι ένας πολύ συναρπαστικός κλάδος για ανθρώπους ανεξαρτήτου καταγωγής κι εκπαίδευσης (από καλλιτέχνες μέχρι μηχανικούς)». «Αν για παράδειγμα βρίσκεσαι σε μια εταιρία που ασχολείται με υψηλή τεχνολογία και γράφεις τα εγχειρίδια χρήσης των λειτουργικών τους συστημάτων, θα είσαι ο πρώτος που θα μαθαίνει για όλες τις τεχνολογικές καινοτομίες», αναφέρει ο WilliamOfOrange.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου