Σάββατο 9 Απριλίου 2016

Στις 14 Μαΐου το TEDxPatras 2016


Ευκαιρία (ενικός αριθμός): Η ευνοϊκή περίσταση, η κατάλληλη χρονική στιγμή για να δημιουργηθεί κάτι. Ευκαιρίες (πληθυντικός αριθμός): Το θεματικό του TEDxPatras 2016!

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το TEDxPatras διοργανώνεται στην πόλη, το Σάββατο 14 Μάϊου 2016. Στο πνεύμα των ιδεών που αξίζει να διαδοθούν, το TEDx είναι ένα πρόγραμμα τοπικών, αυτο-οργανωμένων εκδηλώσεων που συνδυάζει ζωντανές ομιλίες και διαδραστικές εμπειρίες. Σκοπός των TEDx Εκδηλώσεων είναι να δημιουργήσουν το έναυσμα για εις βάθος συζήτηση και δικτύωση των συμμετεχόντων. To "x" στις τοπικές αυτο-οργανωμένες εκδηλώσεις με την επωνυμία TEDx, αντιπροσωπεύει τον ανεξάρτητο χαρακτήρα της οργάνωσης της εκδήλωσης. Έτσι, λοιπόν, από την Άνοιξη του 2015 έχει και η Πάτρα την TEDx διοργάνωση της. Και η θεματική του φετινού TEDxPatras είναι οι «Ευκαιρίες».

Ευκαιρίες που γεννήθηκαν, δημιουργήθηκαν, αξιοποιήθηκαν ή και χάθηκαν. Ευκαιρίες που κάποιοι εντόπισαν, σε κάποιους προσφέρθηκαν ή απλώς βρέθηκαν στην πορεία τους. Ευκαιρίες του ενός, των περισσότερων, των πολλών ή όλων. Ευκαιρίες που οδήγησαν σε εμπειρίες, αλλαγές, ανακαλύψεις, πρόοδο ή σε…νέες ευκαιρίες! Ευκαιρίες υπάρχουν παντού και υπήρχαν πάντοτε. Στη ζωή, στην ιστορία, στις επιστήμες, στις τέχνες. Ακόμα και στα δύσκολα, στην κρίση, στην απουσία, στην αποτυχία. Ακόμα κι όταν χάνεις μια ευκαιρία, ενδεχομένως μια άλλη να γεννιέται.

Είναι τελικά οι «Ευκαιρίες/Opportunities» συνυφασμένες με κάθε πτυχή της ανθρώπινης ζωής, εξέλιξης και δράσης; Αυτό το ερώτημα θέτει το TEDxPatras 2016. Η σημασία της έννοιας που θα επιχειρηθεί να διερευνηθεί αναδεικνύεται έκδηλα μέσα από τους αγώνες περί ίσων ευκαιριών που έχουν σημαδέψει την παγκόσμια ιστορία∙ ίσες ευκαιρίες στην εργασία, ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση, ίσες ευκαιρίες σε κάθε έκφανση του ιδιωτικού και δημόσιου βίου. Άπαντες και άπασες διεκδικούν μια ευκαιρία που θα δώσει νέα ώθηση και νέες προοπτικές στη ζωή τους. Οι ευκαιρίες που διεκδικούμε, κερδίζουμε, αξιοποιούμε ή χάνουμε φαίνεται πως λειτουργούν σαν το μελάνι που γεμίζει την “tabula rasa” της ζωής μας∙ σαν την πρώτη ύλη που κινεί τα γρανάζια της ανθρώπινης «μηχανής».

Στη σκηνή της δεύτερης διοργάνωσης του TEDxPatras θα συναντηθούν άνθρωποι από διαφορετικούς κόσμους που θα μοιραστούν με το κοινό τις δικές τους προσωπικές ιστορίες για τους αγώνες που έδωσαν διεκδικώντας μια ευκαιρία∙ σημαντικές προσωπικότητες από το χώρο της εκπαίδευσης, της τεχνολογίας, του πολιτισμού και της επιχειρηματικότητας που με τη δημιουργικότητα και τη ζωτική τους δύναμη επαναπροσδιόρισαν τα όρια του ιδιαίτερου πεδίου δράσης τους∙ άνθρωποι που σε καιρούς ου μενετούς μας δίνουν ώθηση και έμπνευση για να ανακαλύψουμε και να αξιοποιήσουμε τις κατάλληλες εκείνες στιγμές που δύνανται να αλλάξουν το ρου της μικρο-ιστορίας μας.

Σε μια ενδιαφέρουσα ιστορική συγκυρία το TEDxPatras καλεί τους ενδιαφερόμενους -στις 14 Μαΐου στο Royal Theater, τον ανανεωμένο χώρο του Παλαιού Πτωχοκομείο της Πάτρας- σε μια μέρα γεμάτη γνώση και εμπειρίες, να εξερευνήσουν, να δημιουργήσουν και να διαδώσουν από κοινού ρηξικέλευθες ιδέες, με την προσδοκία να συναντηθούν νέες ευκαιρίες.

Τις προσεχείς ημέρες θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις σχετικά με τους ομιλητές που έχουν προσκληθεί στο TEDxPatras και τις εμπειρίες που η πολυμελής ομάδα διοργάνωσης του έχει ετοιμάσει για τους θεατές, καθώς και πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία διάθεσης και απόκτησης των εισιτηρίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου