Κυριακή 6 Μαρτίου 2016

Έρχονται νέα εμπορικά κέντρα μαμούθ στην Αττική


Οι ισχυρές επιδόσεις των μεγάλων εμπορικών κέντρων εν μέσω κρίσης και η μικρή παρουσία εμπορικών κέντρων στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες δημιουργεί έντονο ενδιαφέρον επενδύσεων με άξονα την ψυχαγωγία και τον πολιτισμό με στόχο την προσέλκυση επισκεπτών και την αύξηση των εμπορικών χώρων τους.

Στο πλαίσιο αυτό οι δύο μεγαλύτεροι ελληνικοί όμιλοι εμπορικών κέντρων οι Reds και η Lamda Development επεκτείνονται στον πολιτισμό και σχεδιάζουν εκθεσιακό κέντρο Πολιτισμού και Μουσείο Οίνου η πρώτη και Ολυμπιακό Μουσείο και Ενυδρείο η δεύτερη δίνοντας έμφαση στην ψυχαγωγία για να κερδίσουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών παρέχοντάς τους περισσότερες επιλογές.

Η Lamda Development προχωρεί επένδυση 15 εκ. ευρώ που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το 2017 για την αναβάθμιση τμήματος του πρώην Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης (IBC) που στεγάζει ήδη το Golden Hall. Στον πρόσθετο χώρο του IBC θα λειτουργήσουν χώρος ψυχαγωγίας, με το πρώτο μεγάλο στεγασμένο ενυδρείο της πόλης αλλά και καταστήματα (περί τις 8.000 τ.μ.), γραφεία, εστιατόρια καθώς και το Μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων.

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ. Το Σχέδιο Ανάπτυξης περιλαμβάνει τη δημιουργία περίπου 11.500 m2 μικτών χώρων (GLA) και 7.000 m2 χώρων στάθμευσης. Θα περιλαμβάνει εκτός από το Ολυμπιακό Μουσείο και το Ενυδρείο και ένα μεγάλο, ποιοτικό πολυχώρο οικογενειακής αναψυχής, ο οποίος αναμένεται να αναβαθμίσει αισθητά τα πρότυπα της οικογενειακής διασκέδασης στην Αθήνα.

Η νέα αυτή δραστηριότητα αναμένεται να δημιουργήσει 500 νέες θέσεις εργασίας και να αναβαθμίσει και την εμπορική εκμετάλλευση του ακινήτου προσθέτοντας σημαντική αξία τόσο στο καταναλωτικό κοινό όσο και στους υπάρχοντες καταστηματάρχες του Golden Hall.

Η REDS του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ στην Κάντζα ετοιμάζει το Kampas Project, το νέο Εµπορικό-Ψυχαγωγικό-Πολιτιστικό Κέντρο στο ακίνητο που διαθέτει, το οποίο και αναμένεται να λάβει την τελική έγκριση µε την έκδοση του σχετικού (και τελευταίου) Προεδρικού Διατάγματος εντός του έτους.

Στα σχέδια του ομίλου, εφόσον βοηθήσει η οικονομική συγκυρία και μειωθεί το greek risk είναι να πωλήσει το εμπορικό κέντρο Smart Park στη Γυαλού σε ξένο επενδυτή ώστε να αυξήσει τη ρευστότητά του και να επενδύσει στο νέο project.

Το Kampas Project θα γίνει σε επιφάνεια 315 στρεμμάτων και θα συνδυάζει την ανάδειξη των διατηρητέων κτιρίων Καμπά με μία νέα, σύγχρονη ανάπτυξη, σε ένα ελκυστικό υπαίθριο περιβάλλον με χρήσεις γραφείου, αγοράς, ψυχαγωγίας και πολιτισμού. Η επένδυση εκτιμάται στα 200 εκ. ευρώ, με στόχο τους 12 εκ. επισκέπτες το χρόνο, έσοδα των επιχειρήσεων που θα στεγάζονται στα 150 εκατ. ευρώ ετησίως, έσοδα από ενοίκια στα 30 εκ. ευρώ το χρόνο, ενώ θα απασχολούνται 1.600 εργαζόμενοι.

ΑΝΤΟΧΕΣ. Εν μέσω κρίσης τα εμπορικά κέντρα εμφανίζονται περισσότερο ανθεκτικά σε σχέση με την πορεία της υπόλοιπης αγοράς λιανικής. Με βάση τα στοιχεία του εννεαμήνου, τις καλύτερες επιδόσεις παρουσιάζουν πέντε εμπορικά κέντρα της Αττικής, με αύξηση πωλήσεων των καταστημάτων από 2,8% (στο The Mall Athens) μέχρι 6% (στο Smart Park), αύξηση αριθμού επισκεπτών και αύξηση των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) μεταξύ 6% (Smart Park) και 10% (Golden Hall).

Το Golden Hall αύξησε κατά 4,1% τις πωλήσεις των καταστημάτων του και 1,6% τον αριθμό των επισκεπτών 5% τα έσοδά του και 10% τα EBITDA. To Smart Park αύξησε 5% τον αριθμό των επισκεπτών, 5% τα έσοδά του και 6% τα EBITDA.

Σημειώνεται ότι το 2015 προστέθηκαν στο χάρτη των εμπορικών κέντρων δύο νέα το MARE WEST του ομίλου Βιοχάλκο στην Κόρινθο στο χώρο του πρώην εργοστασίου της Σωληνουργείας Κορίνθου, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του το φθινόπωρο του 2015 και το One Salonica στη Θεσσαλονίκη που άνοιξε την άνοιξη του 2015.

Το MARE WEST έχει μικτή έκταση 16.000 τ.μ και 800 θέσεις πάρκινγκ και έχει καλύψει τους εμπορικούς χώρους του κατά 50%. Το One Salonica άνοιξε στο κτήριο του παλιού εμπορικού κέντρου City Gate και έχει μικτούς χώρους 19.049 τ.μ. και 1500 θέσεις πάρκινγκ.

Οι περιπτώσεις Βοτανικού και Ελληνικού

Στα μελλοντικά εμπορικά κέντρα που προγραμματίζονται στην Αττική είναι ο χώρος του Βοτανικού που αυτή τη στιγμή έχει περάσει στις τράπεζες Alpha bank και Πειραιώς οι οποίες και συζητούν με ξένους και έλληνες επενδυτές για την αξιοποίησή του.

Επίσης το Ελληνικό, εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία ιδιωτικοποίησής του και αξιοποιηθεί –αν και προς το παρόν δεν υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις- αναμένεται να φιλοξενήσει το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της Αττικής έκτασης 250.000 τετραγωνικών, που αντιστοιχεί σε τέσσερα Mall. Σύμφωνα με πληροφορίες τα σχέδια έχουν ολοκληρωθεί από την πλευρά των επενδυτών αλλά δεν έχουν δοθεί στους δημάρχους Γλυφάδας και Αλίμου.

Εκτός από το εμπορικό κέντρο, το master plan προβλέπει κατασκευή τεσσάρων πολυώροφων κτιρίων με χαρακτηριστικά ουρανοξύστη προς την πλευρά της λεωφόρου Ποσειδώνος, συγκροτήματα γραφείων κ.α.



ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου