Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

Οι ακριβότεροι εμπορικοί δρόμοι παγκοσμίως


Η έκθεση της C&W «Μain Streets across the World» για τους ακριβότερους εμπορικούς δρόμους σε όλο τον κόσμο δείχνει ότι η «δική μας» Ερμού βρίσκεται στην 25η θέση, μακριά από το «νούμερο 10» που κατείχε το 2007.

Ειδικότερα, με βάση την ετήσια έρευνα της διεθνούς εταιρείας συμβούλων ακινήτων Cushman & Wakefield η τιμή του ενοικίου ανά τ.μ. για τον ακριβότερο εμπορικό δρόμο της Ελλάδας αντιστοιχεί αυτή την στιγμή στα 2.160 ευρώ το χρόνο ή αλλιώς στα 180 ευρώ ανά τ.μ. το μήνα, όταν προ 8ετίας η τιμή «έπιανε» τα 300 ευρώ ανά τ.μ. σε μηνιαία βάση.

Στην πρώτη θέση διεθνώς παραμένει για μία ακόμη χρονιά εφέτος η 5th Avenue στη Νέα Υόρκη με μία τιμή στα 2.818 ευρώ ανά τ.μ. το μήνα. Στην τριάδα ανήκουν και η Causeway Bay στο Χόνγκ Κόνγκ με 23.178 ευρώ ανά τ.μ. το μήνα και η λεωφόρος Champs Elysees στο Παρίσι, με μεγάλη διαφορά πάντως στα 13.255 ευρώ ανά τ.μ. σε ετήσια βάση ή 1.105 ευρώ ανά τ.μ. το μήνα. Την πεντάδα συμπληρώνουν η New Bond street στο Λονδίνο (1.064 ευρώ ανά τ.μ. το μήνα) και η Via Montenapoleone στο Μιλάνο με 833 ευρώ ανά τ.μ. το μήνα.

Ακολουθούν, κλείνοντας την πρώτη δεκάδα, η Bahnhofstrasse στη Ζυρίχη (Ελβετία) με 8,643 ευρώ/τ.μ. ετησίως, η The Ginza στο Τόκιο (Ιαπωνία) με 8.520 ευρώ/τ.μ. ετησίως, η Myeongdong στη Σεούλ (Νότια Κορέα) με ετήσια τιμή ενοικίου στα 8.510 ευρώ/τ.μ., η Kohlmarkt στη Βιέννη (Αυστρία) με 4.620 ευρώ/τ.μ. τον χρόνο και η Kaufinger/Neuhauser στο Μόναχο με 4.440 ευρώ/τ.μ. ενοίκιο ετησίως.

Στην Ευρώπη, στη Γαλλία, που βρίσκεται αυτή την περίοδο στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, πέντε από τις δέκα ακριβότερες εμπορικές πιάτσες στην ευρύτερη περιοχή εντοπίζονται σε δρόμους του Παρισιού. Η πιο φθηνή μεγάλη εμπορική πιάτσα της Ευρώπης εντοπίζεται στο Βατούμ της Γεωργίας με μία τιμή στα 16 ευρώ ανά τ.μ. το μήνα, ενώ η μεγαλύτερη αύξηση ενοικίων σε ετήσια βάση εντοπίζεται στο Δουβλίνο στην Grafton street, όπου οι τιμές ενισχύθηκαν κατά 28% μέσα σε ένα χρόνο. Στον αντίποδα, η μεγαλύτερη πτώση ενοικίου στην περιοχή μας βρίσκεται στην Nevsky Prospect της Αγίας Πετρούπολης.

Στη Γερμανία, ο τουρισμός, η χαμηλή προσφορά, το σταθερό εισόδημα των καταναλωτών και η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης οδηγούν σε υψηλή ζήτηση, με αποτέλεσμα ο ακριβότερος εμπορικός δρόμος του Μονάχου, στην περιοχή Kaufinger/Neuhauser να κερδίζει εφέτος μία θέση πιο πάνω και να μπαίνει στο τοπ 10, στη δέκατη θέση με ένα ενοίκιο στα 370 ευρώ το μήνα. Όσον αφορά στη γειτονική Τουρκία, η Κωνσταντινούπολη βρίσκεται στην 17η θέση με 3.016 ευρώ το χρόνο ανά τ.μ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου