Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Θεσσαλονίκη- Τουριστικός προορισμός τα Φεστιβάλ τοπικών προϊόντων


Γνωρίζατε ότι το καλοκαίρι γίνεται το Φεστιβάλ Σκόρδου στη Νέα Βύσσα Έβρου, το Φεστιβάλ Κερασιού στις Σέρρες, η Γιορτή Καρπουζιού και Σταφυλιού στο Ερατεινό και Ελαιοχώρι Καβάλας αντίστοιχα, η Πατατιάδα στη Φελώνη Ξάνθης;

Έναν άλλο τουριστικό προορισμό, τα φεστιβάλ τοπικών προϊόντων στη διασυνοριακή περιοχή Ελλάδας- Βουλγαρίας, βάζει στο «στόχαστρο» το πρόγραμμα LOFT, με στόχο να προωθήσει και να ενισχύσει τις τοπικές εμπορικές εκθέσεις και τα παραδοσιακά προϊόντα.

Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών στο ΑΠΘ Στέλλα Κωστοπούλου, τα πανηγύρια- εμπορικές εκθέσεις που συνδέονται με τοπικά προϊόντα αποτελούν σημαντικά πολιτιστικά «περιουσιακά στοιχεία» της διασυνοριακής περιοχής της Ελλάδας- Βουλγαρίας και μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στη διατήρηση και την προώθηση των παραδοσιακών προϊόντων, των μεθόδων παραγωγής και των υποδομών και εξοπλισμού.

«Καθόμαστε πάνω σε χρυσάφι, που είναι τα τοπικά μας προϊόντα και το φυσικό περιβάλλον, ένα φοβερό κεφάλαιο που παραμένει αναξιοποίητο» είπε χαρακτηριστικά η κ. Κωστοπούλου στο πλαίσιο εκδήλωσης για την παρουσίαση, προβολή και διάχυση των αποτελεσμάτων του έργου LOFT.

Ωστόσο, όπως επεσήμανε, τέτοια γεγονότα δεν είναι αρκετά προβεβλημένα, ενώ η διασυνοριακή περιοχή στερείται πρωτοβουλιών συντονισμού που θα μπορούσαν να προωθήσουν από κοινού, να ενισχύσουν και να αναπτύξουν περαιτέρω τις τοπικές εμπορικές εκθέσεις.

«Μέσω του προγράμματος LOFT, που ολοκληρώνεται φέτος, έχουν εκπονηθεί μελέτες καταγραφής της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς των περιοχών όπως και όλων των τοπικών προϊόντων και φεστιβάλ ανά δήμο» ανέφερε η κ. Κωστοπούλου, συμπληρώνοντας ότι στην διεύθυνση http://155.207.46.136/loftgis/ σημειώνονται σε έναν χάρτη όλα τα φεστιβάλ.

«Θέλουμε να δημιουργηθεί ένα Παρατηρητήριο φεστιβαλικού τουρισμού και να μπορέσει η Θεσσαλονίκη να μπει στον χάρτη των φεστιβαλικών πόλεων» πρόσθεσε η καθηγήτρια.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου