Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

Αυτά τα μυστικά θα σας εξασφαλίσουν την επόμενη συνέντευξη για δουλειά


Γιατί πρέπει να αποκρύψετε την εργασιακή σας εμπειρία;

Οι περισσότεροι που κάνουν αιτήσεις για μια θέση εργασίας, παραλείπουν πολλές φορές μια «μικρή» λεπτομέρεια.

Ο άνθρωπος που θα αξιολογήσει το βιογραφικό τους θα πρέπει να δει εκατοντάδες βιογραφικά. Αυτό σημαίνει πως πρέπει η πρώτη αξιολόγηση να γίνεται πολύ γρήγορα. Ένα σωστό βιογραφικό θα πρέπει να είναι ευκολοδιάβαστο και να δίνει τις σωστές και απαραίτητες πληροφορίες. Η υπέρ-ανάλυση της εργασιακής σας εμπειρίας ή οι πολλές πληροφορίες για τον εαυτό σας μπορεί εν τέλει να λειτουργήσουν αρνητικά στην αξιολόγηση σας.

Ας δούμε εκείνα τα στοιχεία που πρέπει να παραλείψετε στο βιογραφικό σας.

Προσωπικές Πληροφορίες

Οι προσωπικές πληροφορίες περιλαμβάνουν οτιδήποτε πέρα από τα στοιχεία επικοινωνίας – αριθμό τηλεφώνου, e-mail, και διεύθυνση. Πράγματα όπως η οικογενειακή κατάσταση, η ηλικία, η εθνικότητα, και άλλα που θα μπορούσαν να προκαταβάλλουν κάποιον πρέπει να παραλείπονται. Το ίδιο ισχύει και για τις φωτογραφίες, οι οποίες θα πρέπει να αποφεύγονται.

Άσχετη Επαγγελματική Εμπειρία

Αφενός, το να έχετε εμπειρία σε διαφορετικούς χώρους θα μπορούσε να λειτουργήσει υπέρ σας, καθώς σας κάνει να φαίνεστε ευέλικτοι, αλλά το να συμπεριλάβετε κάποια «άσχετη» εργασία για να «γεμίσετε» το χρονικό κενό στο βιογραφικό σας – το μόνο που θα κάνει είναι να χαλάσει την εικόνα σας. Η καλύτερη κίνηση είναι να συμπεριλάβετε μόνο 2-3 εργασιακές εμπειρίες απ’ το πρόσφατο παρελθόν σας. Αν έχετε ήδη αρκετά χρόνια προϋπηρεσίας, ας πούμε πως είστε 30 και εργάζεστε απ’ τα 18, αποφύγετε να αναφέρετε τις πρώτες σας θέσεις και ξεκινήστε από αυτές που έχουν πραγματική βαρύτητα.

Αντιεπαγγελματική Διεύθυνση E-mail

Οι περισσότεροι από εμάς είχαμε μια «περίεργη» διεύθυνση ηλεκτρονικού στα παιδικά μας χρόνια. Προσοχή, όμως, κανένα email δε πρέπει να σταλεί απ’ τη διεύθυνση trelokotsidou82@… Φτιάξτε ένα νέο email, δεν είστε πια το σχολιαρόπαιδο.

Στοιχεία επικοινωνίας της τωρινής σας δουλειάς

Το να μεταπηδήσετε από τη μια θέση εργασίας στην άλλη, είναι μια εμπειρία την οποία οι περισσότεροι εργαζόμενοι θα βιώσουν κάποια στιγμή της επαγγελματικής τους πορείας. Σε καμία, περίπτωση, όμως, δε χρειάζεται να δώσετε αφορμές στον τωρινό σας εργοδότη. Αποφύγετε να δίνετε το email του γραφείου ή το τηλέφωνο. Σίγουρα δεν θα ήταν ευχάριστο να απαντήσει το αφεντικό σας την κλήση κάποιου μελλοντικού εργοδότη.

Πληροφορίες περί μισθού

Οι οικονομικές σας απολαβές είναι ένα στοιχείο το οποίο δε πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στο βιογραφικό σας. Θα έχετε την ευκαιρία να διαπραγματευτεί τον επιθυμητό μισθό σας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης απλά περιμέντε μέχρι να φτάσει η συζήτηση εκεί. Το να δηλώνετε εξαρχής πόσα παίρνετε ή πόσα θέλετε να πάρετε είναι δείγμα αλαζονικού χαρακτήρα.

Βαρετή γραμματοσειρά

Θέλετε να ξεχωρίσετε πραγματικά; Πρέπει να ξεχωρίσετε σε όλα τα επίπεδα. Και αυτό σημαίνει και στη γραμματοσειρά. Αφήστε πίσω την Arial και Helvetica. Οι περισσότεροι προτείνουν την Times New Roman αλλά και αυτή πλέον θεωρείτε ξεπερασμένη. Αντ’ αυτού δοκιμάστε την Calibri, Garamond ή Georgia.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου