Κυριακή 24 Μαΐου 2015

Πώς να βγάλετε χρήματα από το Facebook


Εκμεταλλευτείτε τη δύναμη του μεγαλύτερου κοινωνικού δικτύου στον πλανήτη προς όφελός σας.

Οι έρευνες στην Ελλάδα διαπιστώνουν πως πάνω από το 80% των Ελλήνων χρηστών social media είναι ενεργοί χρήστες στο Facebook. Σε απόλυτους αριθμούς, σχεδόν 4 εκατ. Έλληνες έχουν λογαριασμό σε αυτό και οι φανατικότεροι από αυτούς κάνουν login κάθε μέρα και περνούν πάνω από μία ώρα ημερησίως διαβάζοντας posts, ποστάροντας εικόνες και κάνοντας like.

Πώς θα αξιοποιήσετε όλα αυτά τα μάτια και όλα αυτά τα click προς όφελός σας;

Καταρχάς θα πρέπει να έχετε κάτι να πουλήσετε, ένα προϊόν, ή να μεσολαβήσετε για κάποιον που έχει κάτι να πουλήσει, δηλαδή να είστε διαφημιστής ή marketeer. Μπορεί ακόμα να φτιάχνετε εφαρμογές, παιχνίδια, διαγωνισμούς, τεστ και άλλα που μπορεί κάθε χρήστης να έχει πρόσβαση και να ξοδέψει χρόνο σε αυτά. Για κάθε λεπτό που ξοδεύει ο χρήστης στη δική σας εφαρμογή, εσείς κερδίζετε χρήματα.

Ύστερα, είναι και το διεθνές κοινό. Με σχεδόν 1,5 δισ. χρήστες το Facebook είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία και πλατφόρμα για όποιον έχει βάλει σκοπό να κατακτήσει τον κόσμο. Ακόμα και αν τα σχέδιά σας είναι τόσο φιλόδοξα, το Facebook σας δίνει τη δυνατότητα να τα πραγματοποιήσετε. Αν έχετε την ικανότητα, βέβαια, και την τύχη.

1. Φτιάξτε ένα Page

Είναι το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνει οποιοσδήποτε θέλει να πουλήσει ή να διαφημίσει οτιδήποτε στο Facebook. Ένα Page λειτουργεί περίπου όπως και ένα κανονικό προφίλ -ποστάρεις κείμενο, φωτογραφίες, λινκάρεις σε sites, κάνεις σχόλια, σου απαντούν κ.λπ- με τη διαφορά πως ο δημιουργός του έχει περισσότερα εργαλεία στη διάθεσή του για να βλέπει την κίνηση και τα δημογραφικά του κοινού του, όπως και να διαφημίζει τα posts του.

Πιθανόν να θέλετε να χρησιμοποιήσετε τη λειτουργία Promote για το Page σας. Πληρώνοντας το Facebook, η διαφήμισή σας εμφανίζεται στο News Feed των χρηστών και εκείνοι έχουν τη δυνατότητα να την κάνουν like.

2. Βελτιώστε το Page σας

Αυτό το βήμα πολλοί το παραβλέπουν μέσα στη βιασύνη τους να ποστάρουν ελκυστικό περιεχόμενο. Επιλέξτε προσεκτικά την Cover Photo, γράψτε κάτι σύντομο και θετικό στο About, ανεβάστε μια επαγγελματική φωτογραφία ως profile pic. Όλα αυτά δίνουν το στίγμα σας ως επαγγελματία και δείχνουν ότι η προσπάθειά σας δεν είναι ένας βιαστικός τρόπος να βγάλετε χρήματα.

3. Στοχεύστε στους ιδανικούς πελάτες

Το Facebook συγκεντρώνει καθημερινά τεράστια ποσά στατιστικών στοιχείων για την κίνηση και τις προτιμήσεις των χρηστών του. Για αυτό μπορεί να σας προσφέρει με τη σειρά του τον τρόπο να στοχεύσετε, ανάλογα με το προϊόν σας, το κοινό που θέλετε ανάλογα με τον τόπο που ζει, την ηλικία του, το φύλο και τα ενδιαφέροντά του (μουσική, ταινίες, δραστηριότητες κ.λπ.). Ένα τέτοιο εργαλείο είναι το Graph Search.

4. Φτιάξτε την κοινότητά σας

Αυτό που στη γλώσσα των social media λέγεται community. Είναι οι άνθρωποι που θα μαθαίνουν πρώτοι τα νέα σας, θα έχουν θετική διάθεση απέναντι στο προϊόν σας και θα είναι οι πρώτοι που θα το προτείνουν στους φίλους τους. Όμως αυτοί δεν έχουν όρεξη να διαβάζουν από εσάς μόνο ανακοινώσεις και δελτία τύπου. Θα διαβάσουν με χαρά οτιδήποτε ενδιαφέρον υπάρχει και θα τους κάνει να γελάσουν ή να διασκεδάσουν, ακόμα και αν δεν έχει την παραμικρή σχέση με το προϊόν. Αν παρατηρήσετε τα Pages των δημοφιλέστερων εταιρειών θα δείτε ότι ποστάρουν ιδέες, μουσική, διαγωνισμούς, προσφορές, παράξενα, κάνουν ακόμα και share τα posts άλλων χρηστών.

Όλα αυτά που ποστάρετε θα φτιάξουν την εικόνα και την «ατμόσφαιρα» της κοινότητάς σας. Κάντε τον κάθε χρήστη να νιώθει ότι κερδίζει κάτι κάθε φορά που διαβάζει κάτι και όχι να μένει με την εντύπωση ότι κάποιος μονίμως προσπαθεί να του πουλήσει κάτι.

5. Διαδώστε το μήνυμά σας

Αν είστε ελεύθερος επαγγελματίας και πουλάτε τις υπηρεσίες σας, ο καλύτερος τρόπος που υπάρχει είναι να το διαφημίσετε και στους φίλους σας από το προσωπικό σας προφίλ. Για παράδειγμα, «Καλησπέρα σας φίλοι μου, όπως ίσως γνωρίζετε είμαι personal trainer και μπορώ να σας βοηθήσω να είστε γυμνασμένοι, υγιείς και πανέμορφοι φέτος στην παραλία. Αν εσείς ή κάποιος φίλος σας ενδιαφέρεται να συζητήσουμε, στείλτε μου μήνυμα».

Οι φίλοι σας δεν θα ενοχληθούν από ένα τέτοιο μήνυμα αφού είναι κάτι που οι περισσότεροι από εμάς λέμε στις συζητήσεις μας έτσι κι αλλιώς.

6. Κρατήστε τη συζήτηση «ζωντανή»

Στο Page σας κόσμος πάει και έρχεται. Σχόλιο θα αφήσει μόνο όταν δει κάτι ενδιαφέρον ή όταν θα έχει μία απορία. Πάντα να απαντάτε, και μάλιστα με τρόπο που να προκαλεί νέες απαντήσεις. Πάντα να ευχαριστείτε για κάθε απάντηση και πάντα να ποστάρετε κάτι που επισκέπτης θα βρει ενδιαφέρον. Και μην ξεχνάτε να κάνετε προσφορές. Για παράδειγμα «Σε ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον. Πέρνα από το καφέ μας με έναν φίλο σου και θα σε κεράσουμε ένα καπουτσίνο» ή «Πάρε μέρος στον διαγωνισμό μας και κέρδισε εκπτωτικά κουπόνια απευθείας στο κινητό σου».

7. Κρατήστε επαφή

Όσο περισσότερο αλληλεπιδράτε με τους χρήστες, τόσο η σελίδα σας εμφανίζεται στο News Feed τους. Για αυτό είναι κρίσιμο να υπάρχει διάλογος και σχόλια και επικοινωνία καθημερινά. Πολλές φορές το θέμα δεν είστε καν εσείς, αλλά κάτι που απασχολεί το κοινό σας. Συμμετέχετε στο διάλογο. Οι άνθρωποι εμπιστεύονται και αγοράζουν από εκείνον που έχουν την καλύτερη σχέση όχι από αυτόν που τους βομβαρδίζει με προωθητικό υλικό. Το 20% μπορεί να είναι business. Αλλά το 80% πρέπει να είναι personal.

8. Το Facebook είναι απλώς ένα από τα όπλα σας

Μην κάνετε το λάθος να τα περιμένετε όλα από το Facebook. Η στρατηγική σας πρέπει να έχει και άλλους πυλώνες. Δεν θα πρέπει ποτέ να παραμελήσετε και τις άλλες «παραδοσιακές» μεθόδους όπως την κατά πρόσωπο συνάντηση, τα events και την παραδοσιακή διαφήμιση στα ΜΜΕ. Το μήνυμά σας πρέπει να «περικυκλώνει» το κοινό με θετικό τρόπο. Τα social media είναι το αστέρι της ομάδας σας, αλλά χρειάζεστε όλη την ομάδα αν θέλετε να πετύχετε.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου