Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Συμβόλαια με αγρότες από την Εθνική Τράπεζα

Το πρόγραμμα αυτό, στο οποίο έχουν ενταχθεί περισσότεροι από 1.000 παραγωγοί, υλοποιείται σε συνεργασία με μεγάλες εμπορικές και μεταποιητικές επιχειρήσεις και αφορά τη δυνατότητα χρηματοδότησης για την κάλυψη του κόστους παραγωγής

«Ανοιγμα» πραγματοποιεί η Εθνική Τράπεζα στη συμβολαιακή γεωργία- κτηνοτροφία, με τα πρώτα συμβόλαια να αφορούν παραγωγούς βαμβακιού, καπνού, ντομάτας, ροδάκινων, βερίκοκων, ρυζιού, ακτινίδιων αλλά και κτηνοτροφικά προϊόντα.

Οι παραγωγοί εξασφαλίζουν αφενός την απορρόφηση της παραγωγής τους και αφετέρου την έγκαιρη πληρωμή τους.

Συγκεκριμένα η Εθνική Τράπεζα έχει λανσάρει ειδικό πρόγραμμα χρηματοδότησης για τη στήριξη και τον εκσυγχρονισμό του παραγωγικού-συναλλακτικού κυκλώματος της Συμβολαιακής Γεωργίας & Κτηνοτροφίας.

Το πρόγραμμα αυτό, στο οποίο έχουν ενταχθεί περισσότεροι από 1.000 παραγωγοί, υλοποιείται σε συνεργασία με πελάτες της, μεγάλες εμπορικές και μεταποιητικές επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό και αφορά τη δυνατότητα χρηματοδότησης των παραγωγών-προμηθευτών τους για την κάλυψη του κόστους παραγωγής των προϊόντων τους εντός της καλλιεργητικής / παραγωγικής περιόδου.

Στόχος της ΕΤΕ είναι η στήριξη του πρωτογενούς τομέα που αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας. Ταυτόχρονα η Εθνική με το νέο πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας - Κτηνοτροφίας στηρίζει την επιχειρηματικότητα, χρηματοδοτώντας βιώσιμες επιχειρήσεις που δίνουν έμφαση στην εξωστρέφεια και την καινοτομία, με στόχο την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Τα οφέλη του προγράμματος για τους παραγωγούς είναι ιδιαίτερα σημαντικά, καθώς μέσω αυτού εξασφαλίζεται η απαιτούμενη ρευστότητα εντός της παραγωγικής περιόδου και μειώνεται το κόστος παραγωγής, μέσω χρηματοδότησης που παρέχεται με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους.

«Η Εθνική Τράπεζα έχει εισέλθει δυναμικά στον χώρο της Συμβολαιακής Γεωργίας / Κτηνοτροφίας προσφέροντας ένα ευέλικτο προϊόν χρηματοδότησης σε αγρότες και κτηνοτρόφους, οι οποίοι συνεργάζονται με μεγάλες εμπορικές και μεταποιητικές μονάδες της χώρας μας», αναφέρει μιλώντας στις «Επαγγελματικές Ευκαιρίες» ο κ. Σπύρος Φλώρος, διευθυντής Διεύθυνσης Πιστοδοτήσεων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, και συνεχίζει:

Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα η Εθνική Τράπεζα παρέχει τη δυνατότητα χρηματοδότησης του κόστους παραγωγής των προϊόντων (εφόδια, λιπάσματα, φάρμακα, καύσιμα και εργατικά) με ευνοϊκούς όρους και μοναδική εξασφάλιση το συμβόλαιο αγοραπωλησίας μεταξύ παραγωγού και εμπορικής/μεταποιητικής επιχείρησης.

Η χρηματοδότηση διενεργείται κατά την καλλιεργητική περίοδο μέσω ειδικής κάρτας (Αγροκάρτα) σε καταστήματα αγροεφοδίων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα της Εθνικής Τράπεζας. Το ύψος της χρηματοδότησης φτάνει στο 60% με 70% του κόστους παραγωγής.

Η αποπληρωμή της οφειλής γίνεται από την εμπορική-μεταποιητική επιχείρηση μετά την παραλαβή των προϊόντων βάσει του υπογεγραμμένου συμβολαίου μεταξύ της επιχείρησης και του αγρότη/κτηνοτρόφου.

Οπως σημειώνει ο κ. Φλώρος, «ο παραγωγός με το πρόγραμμα της Εθνικής εξασφαλίζει ρευστότητα κατά την καλλιεργητική περίοδο, πετυχαίνει μείωση του κόστους παραγωγής μέσω της δυνατότητας άμεσης εξόφλησης των αγορών του και διασφαλίζει την πώληση της παραγωγής του. Παράλληλα η μεταποιητική-εμπορική επιχείρηση:
  • Διασφαλίζει την ποσότητα που χρειάζεται για τις ανάγκες της με συγκεκριμένες προδιαγραφές ποιότητας και τιμές αγοράς.
  • Αναπτύσσει μακροχρόνιες σχέσεις συνεργασίας με τους παραγωγούς.


Εφη Καραγεώργου





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου