Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Τα 10 πιο υποσχόμενα επαγγέλματα για την επόμενη δεκαετία


Πώς μπορούμε να προσδιορίσουμε τις πλέον υποσχόμενες θέσεις εργασίας για την επόμενη δεκαετία; Απλά ακολουθώντας τις σαφείς τάσεις στην απασχόληση μια χώρας όπως οι ΗΠΑ. Π.χ. το γηράσκον ανθρώπινο δυναμικό οδηγεί σε μεγαλύτερη ανάγκη για φθηνά φάρμακα (αυτό το βλέπουμε και στη χώρα μας). Η αύξηση του παγκόσμιου ανταγωνισμού σημαίνει περισσότερη δουλειά για τους συμβούλους με εμπειρία μάνατζμεντ. Η διαδικτυακή οικονομία σημαίνει περισσότερες θέσεις εργασίας για όσους ασχολούνται με το Web.

Παράλληλα, καθώς η γενιά των baby boomers βαδίζει προς την συνταξιοδότηση, οι ταχύτερα αυξανόμενες και πιο καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας αναπτύσσονται γύρω από αυτούς, που αποτελούν και την πλουσιότερη και ταχύτερα αναπτυσσόμενη μερίδα του πληθυσμού.

Ιδού λοιπόν οι τάσεις για τα δέκα πιο υποσχόμενα επαγγέλματα στις ΗΠΑ για την επόμενη δεκαετία, κάποιες από τις οποίες θεωρώ ότι θα επηρεάσουν σύντομα και την Ευρώπη – και κατά συνέπεια και τη χώρα μας:

Προσωπικοί οικονομικοί σύμβουλοι

Μπορεί να σκεφτείτε ότι στη σημερινή άσχημη οικονομική κατάσταση που βρίσκονται οι Έλληνες μόνο οικονομικούς συμβούλους δεν χρειάζονται, έστω και μεσοπρόθεσμα. Ωστόσο, δεν θα συμφωνήσω με αυτή την άποψη, ιδιαίτερα όταν οι περισσότεροι δεν φημίζονται για τις γνώσεις τους στη σωστή οικονομική διαχείριση. Στις ΗΠΑ πάντως, οι προσωπικοί οικονομικοί σύμβουλοι παρουσιάζουν αύξηση κατά 30,1% με μέσο ετήσιο εισόδημα τα 64.750 δολάρια, έχοντας τις περισσότερες θέσεις εργασίας ανά κάτοικο στις περιοχές της Νέας Υόρκης και του Κονέκτικατ. Μέχρι το 2018, ο αριθμός των προσωπικών οικονομικών συμβούλων αναμένεται να αυξηθεί κατά περισσότερο από 60.000, αύξηση τη τάξης του 30% δηλαδή μέσα σε 10 χρόνια, τριπλάσια από τον εθνικό μέσο όρο του ρυθμού αύξησης των θέσεων εργασίας που υπολογίζεται στο 10,1%.

Ειδικοί υγιεινής οδόντων

Με αύξηση του ρυθμού απασχόλησης της τάξης του+24.1%, για την τρέχουσα δεκαετία, οι ειδικοί υγιεινής οδόντων κατέχουν τις περισσότερες θέσεις εργασίας ανά κάτοικο στο Μίτσιγκαν, το Αϊντάχο και τη Γιούτα. Η θέση αυτή έχει μέσες ετήσιες απολαβές περίπου 70.000 δολάρια χωρίς ο ειδικός να χρειάζεται να είναι απόφοιτος ιατρικής σχολής. Πολλά κολέγια διαθέτουν προγράμματα οδοντιατρικής υγιεινής, τα περισσότερα από τα οποία μπορεί κανείς να ολοκληρώσει σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια. Σύμφωνα με την BLS, "Η ζήτηση για οδοντιατρικές υπηρεσίες θα αυξηθεί λόγω της αύξησης του πληθυσμού των ηλικιωμένων και της διατήρηση περισσότερων δοντιών, με αυξανόμενη έμφαση στην προληπτική οδοντιατρική φροντίδα."

Πολιτικοί μηχανικοί

Ο ρυθμός απασχόλησης των μηχανικών γενικότερα είναι της τάξης του +24.1% για την τρέχουσα δεκαετία. Οι θέσεις εργασίας των μηχανικών γενικά αναμένεται να αυξηθούν σε ποσοστό 10%, ο δε αριθμός των πολιτικών μηχανικών προβλέπεται να αυξηθεί με ρυθμό δυόμισι φορές μεγαλύτερο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αυτό το είδος της μηχανικής που περιλαμβάνει την εποπτεία των μεταφορών και την ανάπτυξη των αστικών και βιομηχανικών υποδομών, είναι η πιο στενά συνδεδεμένη με την αύξηση του πληθυσμού. Με μέσο εισόδημα 77.650 δολάρια οι πολιτικοί μηχανικοί κατέχουν τις περισσότερες θέσεις εργασίας ανά κάτοικο στην Αλάσκα, την Ουάσιγκτον και το Κολοράντο.

Αναλυτές έρευνας αγοράς

Η αύξηση της απασχόλησης μέχρι στιγμής για τους αναλυτές ερευνών είναι της τάξης του +20.33%. Με μέσο εισόδημα τα 60.570 δολάρια οι αναλυτές ερευνών αγοράς έχουν τις περισσότερες θέσεις εργασίας ανά κάτοικο, στην Κολούμπια και στο Ντελάγουερ της Μασαχουσέτης. Οι αναλυτές της αγοράς συνεργάζονται με μεγάλες εταιρείες παρέχοντάς τους στοιχεία και αναλύσεις για το κοινό-στόχο. Κατά την επόμενη δεκαετία η ειδίκευση αυτή αναμένεται να έχει μεγάλη ζήτηση, αφού ο ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών που επιδιώκουν να επεκτείνουν την αγορά και τις πωλήσεις των προϊόντων τους θα δημιουργήσει αυξανόμενες ανάγκες για τους επαγγελματίες αυτούς του μάρκετινγκ.

Αναλυτές Συστημάτων Πληροφορικής

Η αύξηση της απασχόλησης για τους αναλυτές συστημάτων πληροφορικής είναι της τάξης του 20.3% . Αυτή η ειδικότητα, η οποία είναι μόλις 30 ετών, αναμένεται να αυξηθεί κατά 20%, προσθέτοντας περίπου 110.000 θέσεις εργασίας πριν από το τέλος αυτής της δεκαετίας. Με μέσο ετήσιο εισόδημα 77.740 δολάρια, οι αναλυτές συστημάτων πληροφορικής, έχουν τις περισσότερες κατά κεφαλή θέσεις εργασίας ανά κάτοικο στη Βιρτζίνια, το Ντελάγουερ και το Νιου Τζέρσι. Οι αναλυτές συστημάτων δημιουργούν και διαχειρίζονται τα δίκτυα υπολογιστών για εταιρείες για την κοινή χρήση αρχείων. Ενώ ένας αυξανόμενος αριθμός των επιχειρήσεων απαιτούν πτυχία πανεπιστημίου, εξακολουθούν να έχουν καλές πιθανότητες και οι απόφοιτοι εξειδικευμένων σχολών μη πανεπιστημιακού επιπέδου.

Γιατροί και χειρουργοί

Με μέσο ετήσιο εισόδημα από 94.000 έως 153.000 δολάρια και αύξηση της απασχόλησης της τάξης του 34% γιατροί και χειρουργοί έχουν τις περισσότερες θέσεις εργασίας ανά κάτοικο στις περιοχές του Νιου Μέξικο, της Δυτικής Βιρτζίνια και του Γουαϊόμινγκ. Σύμφωνα με την BLS "από την αύξηση της απασχόλησης, ευκαιρίες θα προκύψουν από την ανάγκη αντικατάστασης του σχετικά υψηλού αριθμού γιατρών και χειρουργών οι οποίοι αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας. "Το επίπεδο της εκπαίδευσης που απαιτείται για να αποκτηθεί μια άδεια γιατρού ή χειρουργού είναι από τα πιο υψηλά και δύσκολα, αλλά οι αμοιβές είναι υψηλές.

Μηχανικοί εφαρμογών λογισμικού

Στην εποχή των mobile apps και του cloud computing, λίγες θέσεις γίνονται τόσο σημαντικές όσο των μηχανικών εφαρμογών λογισμικού. Με μέσο ετήσιο εισόδημα τα 94.180 δολάρια, έχουν τις περισσότερες θέσεις εργασίας ανά κάτοικο στις περιοχές Ουάσιγκτον, Κολοράντο και Βιρτζίνια. Οι προοπτικές απασχόλησης για τους μηχανικούς λογισμικού ηλεκτρονικών υπολογιστών φαίνεται πως θα είναι εξαιρετικές. Εκείνοι που συνδυάζουν πρακτική εμπειρία τυπικά προσόντα που σχετίζονται με τον τομέα θα να έχουν τις καλύτερες ευκαιρίες.

Αναλυτές Μάνατζμεντ

Οι αναλυτές μάνατζμεντ ενεργούν ως σύμβουλοι για τις επιχειρήσεις, βοηθώντας τες στην αποτελεσματική λειτουργία τους, καθώς και στην διατήρηση της ρευστότητας. Με μέσο ετήσιο εισόδημα τα 78.160 δολάρια και αύξηση απασχόλησης τους της τάξης του 23.9% έχουν τις περισσότερες θέσεις εργασίας ανά κάτοικο στην Μασαχουσέτη, τη Νέα Υόρκη και τη Γεωργία. Σύμφωνα με έρευνα «η απασχόληση αναμένεται να αυξηθεί κατά 24%», καθώς αγορά και Δημόσιο βασίζοντα όλο και περισσότερο στους εξωτερικούς εμπειρογνώμονες για τη βελτίωση των επιδόσεων των οργανισμών τους.

Λογιστές και ελεγκτές

Μέχρι σήμερα, υπάρχουν πάνω από ένα εκατομμύριο λογιστές και ελεγκτές στις ΗΠΑ, και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί κατά 250.000 και άνω. Με μέσο εισόδημα τα 61.690 δολάρια και αύξηση που φτάνει στο 21.6% έχουν τις περισσότερες θέσεις εργασίας ανά κάτοικο στην Κολούμπια, το Κολοράντο και το Ντελάγουερ. Υπάρχουν πολύ λίγες επιχειρήσεις που δεν κάνουν χρήση λογιστή για να διαχειριστεί τα βιβλία τους, τις πληρωμές φόρων, καθώς και να προετοιμάσει τις οικονομικές τους καταστάσεις. Σύμφωνα με δημοσιευμένη έρευνα "η αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων, οι αλλαγές των νόμων και των κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης, καθώς και η αυξανόμενη υπευθυνότητα για την προστασία των ενδιαφερομένων μερών ενός οργανισμού θα οδηγήσουν στην αύξηση αυτών των θέσεων εργασίας."



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου