Τρίτη 5 Μαΐου 2015

Πώς να επενδύσετε στο Λουξεμβούργο




Το μεγάλο Δουκάτο του Λουξεμβούργου κατοικείται από 540 χιλιάδες ανθρώπους και το ΑΕΠ του ανέρχεται στα 56 δις Ευρώ. Πρωτεύουσα του μικρού αυτού κρατιδίου είναι η πόλη του Λουξεμβούργου με κάτι παραπάνω από 100 χιλιάδες κατοίκους ενώ ολόκληρο το Δουκάτο έχει μόλις τρεις ακόμα πόλεις των οποίων ο πληθυσμός ξεπερνάει τους 10.000 κατοίκους: τις Esch-sur-Alzette, Dudelange και Differdange.

Το Λουξεμβούργο γνωρίζει πολύ μεγάλη ευημερία και έχει το δεύτερο μεγαλύτερο κατά κεφαλήν εισόδημα στον κόσμο μετά το Κατάρ (2014). Χαρακτηριστικό είναι ότι για το 2013, το μέσο διαθέσιμο εισόδημα ανά μήνα ανά νοικοκυριό ήταν 5.367 Ευρώ.


Τα τελευταία 20 έτη το Λουξεμβούργο μετέφερε το κέντρο βάρους της οικονομίας του από την παραγωγή χάλυβα στις τραπεζικές υπηρεσίες και πλέον κατατάσσεται στην κορυφή των χρηματοπιστωτικών κέντρων του κόσμου. Παράλληλα, χάρη στην ιδιαίτερα ελκυστική φορολογική νομοθεσία, προσέλκυσε πλήθος μεγάλων εταιριών απ’ όλο τον πλανήτη οι οποίες και ίδρυσαν θυγατρική εταιρεία εκεί για να εκμεταλλευτούν τα όποια προνόμια τους δίνονται.

Οι εταιρικές μορφές που υφίστανται στο Λουξεμβούργο είναι οι εξής:
  • S.A. (Société anonyme): αντίστοιχη μορφή με την Ανώνυμη Εταιρία
  • S.A.R.L. (Société à responsabilité limitée): αντίστοιχη της δικής μας Εταιρία Περιορισμένης Ευθύνης
  • Société en commandite simple (SECS): αντίστοιχη με τη δική μας Ετερόρρυθμη Εταιρία

Οι επίσημες γλώσσες που ομιλούνται στο Λουξεμβούργο είναι τρείς: Γαλλικά, Γερμανικά και Λουξεμβουργιανά. Από αυτές τα Γαλλικά είναι η γλώσσα που χρησιμοποιείται στις δημόσιες υπηρεσίες ενώ τα Γερμανικά χρησιμοποιούνται κυρίως σε εφημερίδες και σε σχολεία. Τα Λουξεμβουργιανά ομιλούνται κατά βάση σε ιδιωτικές περιστάσεις από τους μόνιμους κατοίκους του μεγάλου Δουκάτου.

Οι μεταφορές και μετακινήσεις εντός και εκτός του κρατιδίου γίνονται με τους εξής τρόπους:

Οδικώς: στο Λουξεμβούργο υπάρχουν έξι μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι που διατρέχουν την επικράτεια και συνδέονται με αντίστοιχους του Βελγίου, της Γερμανίας και της Γαλλίας. Στο μεγαλύτερο μέρος του κρατιδίου μπορείτε να στείλετε εμπορεύματα οδικώς. Ακόμα υπάρχει μιαυπηρεσία λεωφορείων αντίστοιχη με τα δικά μας ΚΤΕΛ που εξυπηρετούν οποιοδήποτε μέρος του Δουκάτου.

Πλωτά μέσα: για την μεταφορά εμπορευμάτων υπάρχει και η δυνατότητα πλωτής μεταφοράς μέσω του ποταμού Moselle. Οι πλωτές οδοί συνδέονται άριστα με αεροδρόμια και σιδηρόδρομο ώστε να μπορείτε άνετα να αποστείλετε τα εμπορεύματά σας οπουδήποτε σας ζητηθεί.

Αεροπορικώς: στο Λουξεμβούργο υπάρχει ένα διεθνές αεροδρόμιο το οποίο διαθέτει άριστες υποδομές διαχείρισης εμπορευμάτων. Ο εθνικός αερομεταφορέας είναι η LuxAir και υπάρχουν τακτικές πτήσεις προς την Αθήνα.

Σιδηρόδρομος: οι σιδηρόδρομοι του Λουξεμβούργου έχουν ένα επαρκές δίκτυο το οποίο καλύπτει τόσο τις επιβατικές ανάγκες όσο και τις ανάγκες διακίνησης εμπορευμάτων χωρίς ωστόσο ακόμα να υπάρχει άμεση συνεργασία με το Ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο.



Το Λουξεμβούργο αποτελεί ενδιαφέρων προορισμό για τους παραγωγούς τροφίμων όπως κρασιών, τυριών κ.α. σε μικρές ποσότητες. Μερικές από τις εταιρίες στις οποίες μπορείτε να απευθυνθείτε για να πουλήσετε τα προϊόντα σας είναι οι:

PrimaFood: πουλερικά, βοοειδή, χοιρινά, προϊόντα κρέατος (λουκάνικα κτλ) και ψαρικά.

CobouLux: βιομηχανία επεξεργασίας κρεάτων που προμηθεύει τοπικά κρεοπωλεία και καταστήματα delicatessen με (ημι-) έτοιμα προϊόντα κρέατος.

Zika: σουπερ μάρκετ όπου μπορείτε να προωθήσετε προϊόντα όπως κρασιά, τυριά, αναψυκτικά, μπύρες κλπ.

Biogros: εταιρία που εμπορεύεται βιολογικά προϊόντα και προμηθεύει την αλυσίδα καταστημάτων λιανικής με την επωνυμία Naturata. Εκεί μπορείτε να αποταθείτε για να πουλήσετε φρούτα, λαχανικά κ.α. απαραίτητα όμως βιολογικής καλλιέργειας και άριστης ποιότητας.

Airnord: εταιρία χονδρικού εμπορίου τροφίμων όπως ελαιόλαδα, σιτηρά, λαχανικά, όσπρια κ.α. Εάν παράγετε κάποιο από τα παραπάνω προϊόντα αξίζει να επιδιώξετε μια επαφή με την εταιρία αυτή.

Freelance Vins Fins: εταιρία εμπορίας κρασιών. Σε αυτή την εταιρία μπορείτε να προτείνετε συνεργασία εάν είστε παραγωγός κρασιών, αλλαντικών, κρόκου (σαφράν-safran) ή άλλων προϊόντων αρίστης ποιότητας τα οποία μπορούν να συνοδεύσουν ένα κρασί.

Luxfrais: σε αυτή την εταιρία μπορείτε να επιδιώξετε να προωθήσετε κατεψυγμένα διάφορα κατεψυγμένα τρόφιμα καθώς πρόκειται για μια εταιρία διανομής με τεράστιο δίκτυο πελατών σε όλο το Λουξεμβούργο.

Comet: απευθυνθείτε στην “Comet”, εάν είστε παραγωγός μπισκότων και άλλων συναφών ειδών καθώς πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους εμπόρους και διανομείς τέτοιων προϊόντων.


Τρόποι για να βρείτε και άλλες εταιρίες στο Λουξεμβούργο είναι να χρησιμοποιήσετε κάποιο διαδικτυακό εργαλείο εξαγωγών όπως π.χ. το Exportgate της Eurobank όπου θα βρείτε καταλόγους με αγοραστές αλλά και πολλές άλλες χρήσιμες πληροφορίες.

Μπορείτε ακόμα να συμμετάσχετε σε κάποια έκθεση ώστε να προβάλετε τα προϊόντα σας στους εκεί καταναλωτές ή/και εμπόρους.

Επίσης μπορείτε να δημιουργήσετε με τη βοήθεια εξειδικευμένων εταιριών όπως π.χ. η ZootHoot διάφορες δράσεις στα πλαίσια του «interactive marketing» με τις οποίες θα στρέψετε το ενδιαφέρον αγοραστών προς την επιχείρησή σας.

Επιδιώξτε τουλάχιστον στην αρχή, η επικοινωνία σας με τις εταιρίες στο Λουξεμβούργο να γίνει στα Γερμανικά ή τα Γαλλικά. Εάν τα προϊόντα σας διαθέτουν πιστοποιήσεις, διακρίσεις σε διαγωνισμούς κλπ, τότε έχετε ένα σαφέστατο προβάδισμα έναντι των ανταγωνιστών σας. Σημαντικό είναι να διαθέτετε αναλυτικές πληροφορίες για τα προϊόντα σας τουλάχιστον στα Αγγλικά (αν όχι στα Γαλλικά και τα Γερμανικά) και να έχετε επενδύσει χρήματα στην παρουσίαση τόσο της εταιρίας σας (ιστοσελίδα, φυλλάδια κλπ) όσο και στη συσκευασία του προϊόντος σας. Διάφορες συμβουλές τόσο για τις εξαγωγές όσο και για την επιχείρησή σας γενικότερα μπορείτε να βρείτε και στην ιστοσελίδα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας επιχειρήσεων Startup Greece τουΥπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού.


Όσον αφορά την τιμολόγηση και πληρωμή σας, οι εταιρίες του Λουξεμβούργου συγκαταλέγονται ανάμεσα στις πιο φερέγγυες παγκοσμίως και εντός 30 ημερών από την παράδοση είθισται να γίνεται και η πληρωμή. Αξίζει πάντως να φροντίσετε για την ασφάλιση των τιμολογίων σας σε κάποια εταιρία ασφάλισης εμπορικών πιστώσεων όπως π.χ. η Atradius ώστε στην περίπτωση που ο πελάτης σας δεν σας πληρώσει, να πάρετε τα χρήματά σας από την ασφαλιστική.

Σχετικά με τους κατοίκους του Δουκάτου να έχετε υπόψη σας τα εξής: πρόκειται για πάρα πολύ ευγενικούς και μετριοπαθείς ανθρώπους. Γι’ αυτό καλό είναι να τους προσεγγίζετε με διακριτικότητα και με προσοχή. Διακατέχονται από ένα οξύ πνεύμα συνεργασίας αλλά κρατούν ευλαβικά τον διαχωρισμό της εργασίας από την προσωπική ζωή. Αυτό πρακτικά σημαίνει για παράδειγμα ότι θα πρέπει να επιλέγετε προσεκτικά τις ώρες που θα τηλεφωνείτε στο κινητό κάποιου συνεργάτη σας στο Λουξεμβούργο ώστε να μην συμπέσει με ώρα/ημέρα ξεκούρασης. Τέλος, εάν μπορέσετε να μάθετε και να χρησιμοποιήσετε στις συνομιλίες σας μια-δυο λέξεις Λουξεμβουργιανά, τότε σίγουρα θα κερδίσετε περισσότερη εκτίμηση από τον συνομιλητή σας.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου