Κυριακή 19 Απριλίου 2015

Οι πιο «παράλογες» startups που θέλουν να σώσουν τον κόσμο

Σκοπός τους είναι να «επιτεθούν» στα κοινωνικά προβλήματα εφαρμόζοντας ιδέες που αν και σε άλλους φαίνονται παράλογες, έχουν επιχειρηματικό νόημα.

Υπάρχουν startups που δεν κυνηγούν την τελευταία διαδικτυακή τάση για να κάνουν πλούσιους τους επενδυτές τους, ούτε δημιουργούν πλατφόρμες ώστε άνθρωποι που τα έχουν όλα να αποκτήσουν κι άλλα. Το Unreasonable Institute (Παράλογο Ινστιτούτο) υποστηρίζει εκείνους τους entrepreneurs που θέλουν να ανακουφίσουν τους φτωχούς ανθρώπους και, ταυτόχρονα, η ιδέα τους να βγάζει χρήματα. «Δεν είμαστε αφελείς ιδεολόγοι, οι λύσεις που εφαρμόζουμε δουλεύουν», δηλώνει ο 28χρονος Teju Ravilochan, συνιδρυτής του Ινστιτούτου.

Στα πέντε χρόνια λειτουργίας του, έχει βοηθήσει 116 εταιρείες να ξεκινήσουν, μέσω ενός προγράμματος 5 εβδομάδων. Το 90% όσων πέρασαν συνεχίζουν να υπάρχουν και μάλιστα έχουν «σηκώσει» συνολικά $90 εκατ. σε χρηματοδότηση. Το Ινστιτούτο παίρνει το 2-4% των εσόδων των εταιρειών αυτών ως αμοιβή.

Ένας άλλος τρόπος να μετρήσει κανείς την επιτυχία αυτών των startups είναι να δει πόσων τη ζωή έχουν βελτιώσει. «Πάνω από 7 εκατομμύρια άνθρωποι», λέει ο Ravilochan. 16 νέες startups πρόκειται να ενταχθούν στο πρόγραμμα που αρχίζει τον ερχόμενο Ιούλιο.

Το πεδίο δράσης τους είναι η αντιμετώπιση της φτώχειας και της μόλυνσης, η ενίσχυση της εκπαίδευσης και της περίθαλψης καθώς και η παροχή πόσιμου νερού σε περιοχές που το έχουν ανάγκη. Οι λύσεις έρχονται συνήθως από εκείνους που έχουν ζήσει το πρόβλημα και έχουν να προτείνουν κάποια ανορθόδοξη, πρωτότυπη λύση.

Το πρόγραμμα έχει πια 175 μέντορες και επενδυτές. Εδώ είναι πέντε από τις καλύτερες και πιο επιτυχημένες εταιρείες που πέρασαν τις πύλες του.



ENEZA EDUCATION

Ιδρύθηκε το 2011 και χρησιμοποιεί mobile τεχνολογία χαμηλού κόστους για να βελτιώσει την εκπαίδευση στην ανατολική Αφρική. Έχει έδρα στην Κένυα, δίνει πρόσβαση στους μαθητές σε διαδραστικά κουίζ, εκπαιδευτικά παιχνίδια, μαθήματα, καθώς και live επικοινωνία με δασκάλους που βρίσκονται μακριά. Ταυτόχρονα, εκπαιδεύει και τους δασκάλους στη χρήση αυτών των εργαλείων. Από το 2013 έχει βοηθήσει 400.000 μαθητές σε 5.000 σχολεία στην Κένυα και επεκτείνεται στη Γκάνα. Περιμένει να αποκομίσει κέρδη μέσα στο 2015.





MANA NUTRITION

Ιδρύθηκε το 2009, είναι μη κερδοσκοπική, κατασκευάζει και προσφέρει μερίδες φυστικοβούτυρου 500 θερμίδων σε παιδιά που υποφέρουν από ασιτία. Μελέτες έχουν δείξει πως με «θεραπεία» έξι εβδομάδων το 95% των παιδιών θεραπεύεται. Έχει αναπτύξει την πλατφόρμα Calorie Cloud στην οποία, σε συνεργασία με εταιρείες όπως οι Firestone Bridgestone, JPMorgan Chase και PepsiCo, οι χρήστες μετρούν τις θερμίδες που καίνε όσο ασκούνται και οι εταιρείες προσφέρουν αντίστοιχες μερίδες σε στα παιδιά μέσω της ΜΑΝΑ. Πάνω από 1.000.000 παιδιά έχουν λάβει τη βοήθειά της.





BIOSENSE

Έχει αναπτύξει μικρές φορητές διαγνωστικές συσκευές που μπορούν να ανιχνεύσουν ασθένειες (αναιμία, διαβήτη, προεκλαμψία, νεφρική ανεπάρκεια) μέσα σε λίγα λεπτά. Χρησιμοποιούνται σε αγροτικές κοινότητες στην Ινδία. Έχει έδρα τη Βομβάη, έχει διενεργήσει πάνω από 100.000 τεστ και τις συσκευές χρησιμοποιούν 2.500 νοσοκομεία.




LUCKY IRON FISH

Η έλλειψη σιδήρου επηρεάζει το 50% του πληθυσμού της Καμπότζης και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην ανάπτυξη των παιδιών και αναιμία. Η εταιρεία, που έχει έδρα στον Καναδά, δίνει στις οικογένειες ένα μικρό σιδερένιο ψάρι (σύμβολο τύχης στην Καμπότζη) και απλές οδηγίες: βάλτε το ψάρι για δέκα λεπτά σε νερό που βράζει. Αφαιρέστε το και μαγειρέψτε κανονικά στο ίδιο νερό. Το 75% της ημερήσιας πρόσληψης σιδήρου είναι εξασφαλισμένο για όλη την οικογένεια. Το ψάρι διαρκεί πέντε χρόνια, κοστίζει 5 δολάρια στην Καμπότζη και 25 στον Καναδά. Για κάθε ένα που πωλείται, άλλο ένα δωρίζεται.




KOE KOE TECH

Στον αγώνα κατά της παιδικής και περιγεννητικής θνησιμότητας στη Μιανμάρ (πρώην Βιρμανία) η Koe Koe Tech ανέπτυξε ένα application που εγκαθίσταται σε φθηνά κινητά και εξασφαλίζει όχι μόνο άμεση επικοινωνία με ιατρικό προσωπικό, αλλά στέλνει και ειδοποιήσεις στον χρήστη για το τι να προσέξει ανάλογα με το στάδιο της εγκυμοσύνης. Πάνω από 600.000 κινητά με το app θα διανεμηθούν στη χώρα φέτος.



Κώστας Φαρμάκης



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου