Σάββατο 18 Απριλίου 2015

Πώς να εμφανίζεστε πρώτοι στα αποτελέσματα του LinkedIn


Συμβουλές και tips από τον κορυφαίο LinkedIn και social media coach, Ted Prodromou.

Στο βιβλίο του «Ultimate Guide to LinkedIn for Business» ο Ted Prodromou εξηγεί πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το LinkedIn για να επικοινωνήσουμε και να βρούμε τους ιδανικούς πελάτες, συνεργάτες και υπαλλήλους, να διαφημίσουμε την εταιρεία μας ή τα προσόντα μας. Στο απόσπασμα που ακολουθεί ο συγγραφέας αποκαλύπτει τον τρόπο με τον οποίο το δικό σας όνομα θα βγαίνει ψηλότερα στις σχετικές αναζητήσεις.

Τι κάνετε όταν θέλετε να βρείτε πληροφορίες για ένα προϊόν ή υπηρεσία; Ψάχνετε στο Google. Μέσα σε δευτερόλεπτα βρίσκετε άπειρη πληροφορία για το θέμα, αλλά το πρόβλημα είναι πως τα αποτελέσματα μπορεί να περιλαμβάνουν τα πάντα. Αν βάλετε «Web marketing consultant», το Google δεν ξέρει αν ψάχνετε πράγματι για έναν επαγγελματία ή αν αναζητάτε πληροφορίες για να γίνετε εσείς ένας.

Στο LinkedIn η αναζήτηση είναι πιο στοχευμένη. Βάλτε «Web marketing consultant» και την πόλη που σας ενδιαφέρει και θα σας βγάλει πραγματικούς επαγγελματίες και εταιρείες στην πόλη αυτή. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιείτε τα σωστά και ακριβή keywords όταν συμπληρώνετε το προφίλ σας και να γεμίζετε κάθε πεδίο. Θα πρέπει τα keywords αυτά να είναι εκείνα με τα οποία κάποιος θα αναζητήσει την πληροφορία. Με άλλα λόγια, προσπαθήστε να φανταστείτε με ποιες λέξεις θα σας αναζητούσε κάποιος και βάλτε αυτές ακριβώς στο προφίλ σας.

Το σωστό και ολοκληρωμένο προφίλ στο LinkedIn δεν εγγυάται μόνο ότι θα εμφανίζεστε στις αναζητήσεις, αλλά και ότι το σύστημα θα χρησιμοποιεί τα keywords αυτά ώστε να σας «ταιριάξει» αυτόματα με εταιρείες και άλλους επαγγελματίες στις στοχευμένες προτάσεις που κάνει. Όσο πιο σαφές το προφίλ τόσο καλύτερα τα recommendations. Θα τα βλέπετε στο δεξί μέρος του προφίλ σας.

Πώς να επιλέξετε keywords

Ένας από τους αγαπημένους μου τρόπους να επιλέγω keywords είναι να εξετάζω τα προφίλ των ανταγωνιστών μου και να βλέπω ποιες λέξεις χρησιμοποιούν για να ξεχωρίζουν. Για παράδειγμα, είστε πιστοποιημένος λογιστής στην πόλη σας και θέλετε να δείτε τι κοινό έχουν οι πέντε ή δέκα πρώτοι επαγγελματίες που εμφανίζονται στα σχετικά αποτελέσματα. Στο Advanced Search βάζετε τον τίτλο σας και την πόλη. Θα δείτε ότι στα αποτελέσματα όλοι έχουν τον τίτλο τους είτε δίπλα στο όνομά τους είτε στις πρώτες γραμμές του προφίλ τους. Κάντε το ίδιο.

Ένας άλλος θαυμάσιος τρόπος να επιλέξετε keywords είναι να χρησιμοποιήσετε το Google Keyword Planner στο AdWords. Γιατί εδώ «επιστρατεύουμε» τη Google; Επειδή ο τρόπος σκέψης των ανθρώπων όταν αναζητούν είναι παρόμοιος είτε αναζητούν στο LinkedIn, είτε στο Google, το Bing και το Yahoo. Επιπλέον, πολλές φορές θα δείτε προφίλ από το LinkedIn να εμφανίζονται ψηλά στις αναζητήσεις του Google, αφού τα keywords είναι σωστά και αποτελεσματικά, αλλά και επειδή το ίδιο το Google θεωρεί πως η κατάταξη του LinkedIn είναι πιο ισχυρή και αξιόπιστη από την πληροφορία που περιέχεται σε οποιοδήποτε άλλο site. Με άλλα λόγια, αν έχετε ένα προσωπικό blog και ένα προφίλ στο LinkedIn με την ίδια ακριβώς πληροφορία, το προφίλ θα εμφανίζεται πάντα ψηλότερα στα αποτελέσματα του Google.

Αν και το Google Keyword Planner φτιάχτηκε για ανάλυση διαφημιστικού περιεχομένου, είναι επίσης ένα πολύτιμο εργαλείο που σας πληροφορεί για το ποιες λέξεις και φράσεις χρησιμοποιούνται περισσότερο. Γνωρίζοντας τους δημοφιλέστερους όρους αναζήτησης αποκτάτε σημαντικότατο πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών σας.

Τέλος, φροντίστε κάθε φορά που χρησιμοποιείτε το Google Keyword Planner να έχετε ενεργοποιημένη την επιλογή «Only show ideas closely related to my search terms» έτσι ώστε να λαμβάνετε ακριβέστερα αποτελέσματα, όσο γίνεται κοντύτερα σε αυτό που θέλετε να προβάλλετε. Έτσι εξασφαλίζετε πως όσο ακριβέστερη είναι η αναζήτηση τόσο περισσότερες πιθανότητες έχετε να είστε εσείς το ιδανικό της αποτέλεσμα.

Τοποθετήστε τις «πολύτιμες» λέξεις-κλειδιά στα Skills σας στο LinkedIn. Εκμεταλλευτείτε το όσο είναι καιρός, καθώς ελάχιστοι άνθρωποι έχουν γνώση του πώς να κάνουν το προφίλ τους ισχυρό και ελκυστικό και έτσι το πλεονέκτημά σας θα είναι ακόμα μεγαλύτερο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου