Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Καλλιέργεια ρίγανης

Η ελληνική ρίγανη θεωρείται από πλευράς ποιότητας ως η καλύτερη στον κόσμο. Καλλιεργείται σε πολλούς νομούς (Καρδίτσας, Τρικάλων, Θεσσαλονίκης, Ροδόπης)

Ενα από τα βασικά ατού της καλλιέργειας είναι ότι μπορεί να αξιοποιήσει φτωχά και άγονα εδάφη, ενώ τα κέρδη υπερδιπλασιάζονται όταν η παραγωγή γίνεται με βιολογικό τρόπο.

Συγκεκριμένα, το κόστος εγκατάστασης μίας φυτείας ανέρχεται σε 250-300 ευρώ το στρέμμα. Η τιμή της ξηρής δρόγης στη συμβατική καλλιέργεια είναι 1,5-2 ευρώ το κιλό, ενώ της βιολογικής ρίγανης είναι τριπλάσια σε σχέση με τη συμβατική και ανέρχεται σε 5-6 ευρώ το κιλό, δηλαδή μία παραγωγή βιολογικής ρίγανης σε πλήρη παραγωγή 300 κιλών μπορεί να δώσει καθαρό εισόδημα γύρω στα 1.000 ευρώ το στρέμμα.

Η ρίγανη αυτοφύεται σε πολλές περιοχές της Ευρώπης, της Ασίας και της Β. Αφρικής. Στη χώρα μας αυτοφύεται σχεδόν σε ολόκληρη την Ελλάδα, κυρίως σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές, ενώ καλλιεργείται σε πολλούς νομούς (Καρδίτσας, Τρικάλων, Θεσσαλονίκης, Ροδόπης κ.ά.). Η ελληνική ρίγανη θεωρείται από πλευράς ποιότητας ως η καλύτερη στον κόσμο.

Τεχνικές καλλιέργειας
Το φυτό αυτό -σύμφωνα με τον γεωπόνο Κάσσανδρο Γάτσιο- το συναντάμε σε παραθαλάσσια αλλά και σε ορεινά μέρη. Η ρίγανη είναι ένα φυτό που αντέχει πολύ στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα. Τον χειμώνα καταστρέφεται το υπέργειο τμήμα της, ενώ στη συνέχεια την άνοιξη ξαναβλαστάνει από το υπόγειο τμήμα της. Είναι φυτό, επίσης, πολύ ανθεκτικό στην ξηρασία. Η ρίγανη ως ξηρική καλλιέργεια δεν έχει πολλές καλλιεργητικές φροντίδες.

Η ρίγανη πολλαπλασιάζεται τόσο με σπόρους όσο και με μοσχεύματα ή με παραφυάδες. Οι σπόροι σπέρνονται σε σπορεία. Η περίοδος που πρέπει να σπέρνονται οι σπόροι στο σπορείο είναι στις αρχές Ιουλίου, ώστε τα φυτάρια να είναι έτοιμα για μεταφύτευση Οκτώβριο - Νοέμβριο. Αλλες περίοδοι που μπορούν να γίνουν σπορεία είναι την περίοδο Οκτωβρίου - Νοεμβρίου εάν θέλουμε η φύτευση να γίνει την άνοιξη ή τον Φεβρουάριο - Μάιο εάν θέλουμε η μεταφύτευση να γίνει αργά την άνοιξη ή το φθινόπωρο.

Τα φυτά της ρίγανης που προήλθαν από σπόρο ή από μοσχεύματα ή από παραφυάδες μπορούν να φυτευτούν το φθινόπωρο (Οκτώβριο - Νοέμβριο) αλλά και την άνοιξη (Μάρτιο). Η ρίγανη μπορεί να καλλιεργηθεί ως ξηρική ή ως αρδευόμενη. Η φύτευση γίνεται με το χέρι με μία φυτευτική μηχανή φύτευσης του καπνού, σε γραμμές. Οι γραμμές απέχουν μεταξύ τους 50-60 cm, ενώ φυτό από φυτό επάνω στις γραμμές φύτευσης 30-40 cm. Για να πετύχει η καλλιέργεια της ρίγανης, πρέπει να καταπολεμούνται τα ζιζάνια ιδίως το πρώτο έτος, όταν τα φυτά της ρίγανης είναι μικρά. Η καταπολέμηση μπορεί να γίνεται με σκαλίσματα.

Η συλλογή της ρίγανης γίνεται όταν τα φυτά είναι σε πλήρη άνθιση. Αυτή μπορεί να γίνεται με δρεπάνια όταν η έκταση είναι μικρή ή με χορτοκοπτική μηχανή όταν είναι πιο μεγάλη και στη συνέχεια μεταφέρεται στο ξηραντήριο. Πολλές φορές όταν δεν υπάρχει ξηραντήριο, μεταφέρεται σε ένα αλώνι, όπου αποξηραίνεται στον ήλιο. Μπορεί να αποξηρανθεί και σε σκιά αν η ποσότητα είναι μικρή, σε ματσάκια.

Η ρίγανη είναι πολυετής πόα, της οποίας η καλλιέργεια διαρκεί 12-15 χρόνια. Μετά το τρίτο έτος αποδίδει 180-300 κιλά ανά στρέμμα. Η ξηρή ρίγανη περιέχει 3-5% αιθέριο έλαιο. Το οριγανέλαιο, που λαμβάνεται με απόσταξη του υπέργειου τμήματος του φυτού, χρησιμοποιείται στη φαρμακευτική, τη βιομηχανία τροφίμων αλλά και την αρωματοποιία. Το χρώμα του είναι κίτρινο - πορτοκαλί και με οσμή έντονη, χαρακτηριστική της ρίγανης. Το οριγανέλαιο είναι ένα μείγμα οργανικών ουσιών, κυριότερη των οποίων είναι η καρβακρόλη. Η σύνθεση του ελαίου αυτού εξαρτάται από πολλούς παράγοντες (κλίμα, καλλιεργητικές τεχνικές, υψόμετρο κ.λπ.).

Μετά την αποξήρανση των φυτών, γίνεται το τρίψιμο και το κοσκίνισμα της ρίγανης ώστε να απομακρυνθούν τα μεγάλα τεμάχια των βλαστών. Υστερα από αυτήν την κατεργασία η χοντροτριμμένη ρίγανη που έχει απομείνει είναι περίπου το 50% της αρχικής ποσότητας.
  • Μπορεί να αξιοποιήσει φτωχά και άγονα εδάφη και να δώσει ικανοποιητικό εισόδημα στους παραγωγούς. Τα κέρδη υπερδιπλασιάζονται όταν η παραγωγή γίνεται με βιολογικό τρόπο



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου