Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Πως να επενδύσετε στη Μεγάλη Βρετανία


Η ακτινογραφία της αγγλικής οικονομίας – Ποια είναι η κουλτούρα των επιχειρήσεων και των στελεχών τους και ποιο είναι οι χρήσιμοι κανόνες συμπεριφοράς.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, απαρτίζεται από τις περιοχές της Σκωτίας, της Ουαλίας, της Βόρειας Ιρλανδίας και της Αγγλίας και κατοικείται από σχεδόν 63,5 εκατομμύρια ανθρώπους. Το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) της χώρας, δηλαδή η συνολική αξία των αγαθών και υπηρεσιών που παράγονται εκεί ανά έτος, είναι κοντά στα 2,5 τρισεκατομμύρια Ευρώ και η χώρα είναι η έκτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη ενώ είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρωτεύουσα της χώρας είναι το Λονδίνο με σχεδόν 8,5 εκατομμύρια κατοίκους. Το Λονδίνο θεωρείται πανίσχυρο και παγκόσμιο οικονομικό (τραπεζικό) κέντρο, όπου δημιουργείται το 20% του ΑΕΠ της χώρας.

Η χώρα το 2014 υποδέχτηκε 31,2 εκατομμύρια τουρίστες και κέρδισε έτσι την όγδοη θέση στην παγκόσμια κατάταξη με τις χώρες που έχουν τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα.

Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου έχει πολύ ανεπτυγμένη βαριά βιομηχανία, με την παραγωγή να καταλαμβάνει το 20,5% του ΑΕΠ. Η γεωργική παραγωγή της χώρας είναι στραμμένη σε καλλιέργειες οι οποίες απαιτούν μεγάλες εκτάσεις και η έμφαση δίνεται στο καλαμπόκι, το σιτάρι, το κριθάρι, τη βρώμη και τα ζαχαρότευτλα. Ακόμα, υψηλές επιδόσεις επιτυγχάνονται και στην αλιεία ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο συγκαταλέγεται στις πρώτες χώρες στην κτηνοτροφία. Παρόλα αυτά, οι τρεις τελευταίοι τομείς συντελούν μόλις στο 0,7% του ΑΕΠ. Έτσι ο κλάδος που είναι με διαφορά ο μεγαλύτερος απ’ όλους είναι αυτός των υπηρεσιών, αφού εκεί παράγεται το 78,9% του ΑΕΠ της χώρας και απασχολείται το 80,4% του συνολικού εργατικού δυναμικού.


Η χώρα εισάγει κατά κύριο λόγο διάφορα έτοιμα προϊόντα, μηχανές/μηχανήματα, καύσιμα και τρόφιμα. Καθώς ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ισχύουν οι ίδιοι κανόνες που ισχύουν και στην Ελλάδα όσον αφορά τις διατυπώσεις κατά την εμπορία προϊόντων με εξαίρεση κάποια είδη που απαιτούν συγκεκριμένες άδειες όπως π.χ. τα προϊόντα καπνού. Τα πρώτα πέντε είδη στην λίστα εισαγωγών αγροτικών προϊόντων του Ηνωμένου Βασιλείου είναι το μετάξι, ο καφές, το τσάι, οι πατάτες και οι μπανάνες ενώ τα πέντε πρώτα στη γενική κατάταξη προϊόντων είναι το αργό πετρέλαιο, τα αυτοκίνητα, τα προϊόντα διύλισης πετρελαίου, τα φάρμακα και οι υπολογιστές.

Οι εταιρικές μορφές στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι πολλές με κυριότερες τις “Limited Company (Ltd.)” και “Public Limited Company (Plc.)” με την πρώτη να είναι αντίστοιχη με την δική μας Ε.Π.Ε. ενώ η δεύτερη αφορά εταιρίες των οποίων οι μετοχές είναι εμπορεύσιμες (κυρίως μέσω του χρηματιστηρίου). Οι εταιρίες όταν είναι εισηγμένες, θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον δύο διευθυντές και ένα γραμματέα ενώ σε αντίθετη περίπτωση διοικούνται από έναν γενικό διευθυντή ο οποίος ορίζεται από τους ιδιοκτήτες της εταιρίας.

Σημαντική διαφορά με την Ελλάδα είναι αυτή του οικονομικού και φορολογικού έτους, το οποίο για τις εταιρίες λογίζεται από την 1η Απριλίου μέχρι τις 31 Μαρτίου, ενώ για τις μικρές εταιρίες και τους ιδιώτες ξεκινάει στις 6 Απριλίου κάποιου έτους και τελειώνει στις 5 Απριλίου του επομένου έτους.

Ο σχεδιασμός της στρατηγικής στις εταιρίες είναι συνήθως μεσοπρόθεσμος με στόχους οι οποίοι αναθεωρούνται σε ετήσια βάση, ενώ τη ραχοκοκαλιά των σχεδιασμών αποτελεί ο οικονομικός σχεδιασμός ο οποίος αφορά σε περισσότερα έτη.

Οι αποφάσεις στις εταιρίες λαμβάνονται πάντοτε κατά τη διάρκεια συνεδριάσεων οι οποίες διαρκούν πολύ και πραγματεύονται όλων των ειδών τα θέματα για την εταιρία, από τα πιο σημαντικά μέχρι τα πιο ασήμαντα. Η δε στάση των συμμετεχόντων είναι ως επί το πλείστον αντικειμενική και ζητείται από όλους τους παρευρισκόμενους να εκφέρουν γνώμη ή να υποβάλουν έστω κάποια ερώτηση, ακόμα και εάν δεν τους αφορά άμεσα το θέμα ή δεν είναι στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους.


Η επικοινωνία μεταξύ των στελεχών αλλά και με εξωτερικούς παράγοντες γίνεται κυρίως μέσω mails, λιγότερο μέσω τηλεφώνου και σπάνια με κατ’ ιδίαν συναντήσεις. Η ενημέρωση των ομάδων για τις διάφορες εργασίες μιας εταιρίας γίνεται κατά την διάρκεια συνεδριάσεων ή μικρών συναντήσεων των ομάδων στην αρχή της ημέρας.

Για να εντοπίσετε πιθανούς πελάτες στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορείτε να κάνετε διάφορα πράγματα όπως για παράδειγμα:
  • Να επισκεφθείτε εμπορικές εκθέσεις ή να συμμετάσχετε με την επιχείρησή σας σε μια από τις πολλές εκθέσεις που διοργανώνονται κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο.
  • Να απευθυνθείτε στο γραφείο οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο τηλέφωνο +44 20 77 27 88 60 (καθημερινές μεταξύ 11:00 και 18:30 ώρα Ελλάδος) ή να στείλετε e-mail στη διεύθυνση econom.london@mfa.gr
  • Να χρησιμοποιήσετε κάποιο από τα πολλά εργαλεία εξαγωγών όπως για παράδειγμα το Exportgate της Eurobank όπου μπορείτε να βρείτε στοιχεία επικοινωνίας αγοραστών στο Ηνωμένο Βασίλειο και να έρθετε έτσι απευθείας σε επαφή με υποψήφιους πελάτες σας.
  • Να βρείτε τελικά προϊόντα προελεύσεως Μ. Βρετανίας για τα οποία μπορείτε δυνητικά να προμηθεύσετε τις πρώτες ύλες κατασκευής τους και να πάρετε τα στοιχεία επικοινωνίας της εταιρίας από τη συσκευασία.
  • Να βάλετε αγγελία σε διάφορες ιστοσελίδες σχετικές με τα προϊόντα που παράγετε ή τις υπηρεσίες που παρέχετε κ.α.
Κατά τη συναναστροφή σας με Βρετανούς καλό είναι να χρησιμοποιείτε πολλά «ευχαριστώ», «παρακαλώ», «με συγχωρείτε» και να απευθύνεστε στους συνομιλητές σας με το ‘κύριε’- ή το ‘κυρία’- τάδε. Αφήστε την πρωτοβουλία για τη χρήση των μικρών σας ονομάτων στην άλλη πλευρά. Για να σπάσει ο πάγος στην αρχή μιας συνάντησης μπορείτε να μιλήσετε λίγο για τον καιρό ή για τα αθλητικά, π.χ. για το ποδόσφαιρο χωρίς όμως να αναφερθείτε εκτενώς και δη με αρνητικά σχόλια για κάποια ομάδα. Μην ξεχνάτε ότι ο στόχος σας είναι να κλείσετε μια εμπορική συμφωνία και όχι να καταλήξετε σε άγονα συμπεράσματα επί των αθλητικών. Ο Βρετανός οικοδεσπότης σας είναι πολύ πιθανό να σας καλέσει για μεσημεριανό. Το μεσημεριανό ξεκινάει μεταξύ 12:30 με 13:30 και συνήθως έχει μεγάλη διάρκεια. Ακόμα, μπορεί να σας προτείνει να συνεχίσετε μετά την επαγγελματική σας συνάντηση σε κάποιο μπαράκι της περιοχής. Γενικά μην αποφύγετε μια τέτοια περίσταση γιατί έτσι θα μπορέσετε να πείτε περισσότερα πράγματα και να συσφίξετε τη σχέση σας. Παρόλο που η προσωπική επαφή ενισχύει τις σχέσεις, καλό θα ήταν η στάση σας να είναι πολύ προσεκτικοί και να μην διασχίζετε τη ‘γραμμή’ διαχωρισμού ιδιωτικής και επαγγελματικής ζωής του άλλου. Περιοριστείτε σε πιο γενικά θέματα συζήτησης και προσπαθήστε να μιλήσετε και σχετικά με τη δουλειά.


Οι Βρετανοί είναι γενικά πολύ συγκρατημένοι και δεν αποκαλύπτουν εύκολα τις προθέσεις τους. Από τη στιγμή όμως που υπογράφουν κάποιο συμβόλαιο και μετά, ανοίγονται περισσότερο προς τους συνεργάτες τους. Ακόμα οι επιχειρηματίες στη Μ. Βρετανία είναι τρομακτικά συνεπείς και αναμένουν από εσάς να είστε το ίδιο συνεπείς με αυτούς. Αν συμβεί να καθυστερήσετε για κάποια συνάντηση, θα πρέπει να το αναφέρετε εγκαίρως στην άλλη πλευρά και να έχετε πράγματι κάποιον σοβαρό λόγο για την καθυστέρηση αυτή. Ειδικά αν κλείνετε συναντήσεις στην πόλη του Λονδίνου επιδιώξτε η συνάντησή σας να γίνει μετά τις 10:00 ώστε να μην μπλεχτείτε με την πρωινή κίνηση στους δρόμους.

Όσον αφορά τα ρούχα, γενικά στο Ηνωμένο Βασίλειο η ένδυση των επαγγελματιών είναι επίσημη και για τα δύο φύλα. Φορέστε για τις συναντήσεις σας κάποιο κουστούμι άνδρας ή ταγιέρ αν είστε γυναίκα και αποφύγετε τις υπερβολές σε κοσμήματα κλπ. Ανάλογα με τον κλάδο φυσικά ισχύουν και ενδυματολογικές εξαιρέσεις οπότε κάντε μια μικρή έρευνα για το τι συνηθίζεται εκεί που θα πάτε ώστε να προετοιμαστείτε ακόμα καλύτερα.

Από εσάς οι Βρετανοί περιμένουν να είστε σε θέση να παρουσιάσετε τον εαυτό σας και την επιχείρηση σας με μια σύντομη τοποθέτηση. Καλό είναι να έχετε προετοιμάσει μια τέτοια παρουσίαση (προφορική) όπου θα αναφέρετε στους άλλους τις κύριες δραστηριότητες της επιχείρησής σας, τα δυνατά σημεία των προϊόντων ή των υπηρεσιών σας κτλ. Μην επιδιώκετε να αντιληφθείτε εκείνη τη στιγμή αν αυτά που είπατε ‘άρεσαν’: οι Βρετανοί σπάνια θα σας μιλήσουν ανοιχτά για κάποια διαφωνία τους σε αυτά που τους λέτε, οπότε το ‘αν η πρώτη εντύπωση ήταν θετική ή αρνητική’ θα το καταλάβετε μερικές ημέρες μετά.


Προπονηθείτε επίσης στις διαφορετικές μονάδες μέτρησης που μπορεί να χρησιμοποιούν οι Βρετανοί με τους οποίους θα συναναστραφείτε καθώς και με το διαφορετικό νόμισμα. Στο Ηνωμένο Βασίλειο οι Λίβρες αντικαταστάθηκαν από τα Κιλά για παράδειγμα ή χρησιμοποιείται διπλή αναφορά αλλά πολλά πράγματα συνεχίζουν να μετρώνται με το παλιό σύστημα. Τέλος να θυμάστε ότι όταν αναφέρεστε σε Άγγλους, εννοείτε τους κατοίκους των νοτίων περιοχών επομένως εάν χαρακτηρίσετε κάποιον από τη Σκωτία «Άγγλο» τότε εκείνος μπορεί να παρεξηγηθεί.

Καλή επιτυχία στις εξαγωγές σας!



ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΓΚΟΥΖΟΥΡΗΣ





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου